X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בן-סלמאן עם הנשיא ביידן. רצה להביך את האמריקנים [צילום: בנדר אלג'אלוד/ הארמון המלכותי הסעודי/AP]
הכישלון של הנשיא ביידן
חתימת ההסכם בין סעודיה לאירן והתחזקות מעמדה של סין במזרח התיכון הן תוצאה ישירה של המדיניות הכושלת של הנשיא ביידן. הנשיא ביידן נכנס לעימות אישי עם יורש העצר הסעודי לפני שנתיים ועתה ארה"ב משלמת את המחיר

ההסכם בין אירן לסעודיה הוא אחד הכישלונות הגדולים של ממשל ביידן, ארה"ב נראית כעת לבנות בריתה במזרח התיכון כמבולבלת וחסרת אונים אל מול הצלחות הציר המשולש סין-רוסיה- אירן שממשיך להתחזק במזרח התיכון. הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן שהוביל הנשיא ביידן פגעה קשות באינטרסים של ארה"ב אשר עזבה בחיפזון והשאירה לתנועת הטליבאן ציוד צבאי חינם ששווה עשרות מיליוני דולרים, מדיניות הביטחון הלאומי של הנשיא ביידן במזרח התיכון היא כושלת וארה"ב מאבדת הגמוניה והשפעה.
ההסכם בין אירן לסעודיה מסמל במידה מסוימת את הנקמה של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בנשיא ביידן, הוא רצה להביך את הממשל האמריקני ולכן בחר בסין כמתווכת בין סעודיה לאירן בעקבות העובדה שהנשיא ביידן מעניק לסעודיה מיום כניסתו לבית הלבן לפני כשנתיים יחס גרוע ומשפיל.
בחודש יולי 2022 ערך הנשיא ביידן סיור במזרח התיכון שבמהלכו ביקר גם בסעודיה, הביקור אמור היה לסמל את השינוי בעמדת הממשל בעקבות הנסיגה מאפגניסטן והשלכותיה על מעמדה של ארה"ב בעולם והמאבק החריף של ארה"ב נגד ההגמוניה של רוסיה וסין.
הנשיא ביידן החליט אז על חזרתה של ארה"ב לעמדת השפעה חזקה במזרח התיכון ומניעת היווצרות וואקום שלתוכו ייכנסו רוסיה וסין בעקבות המלחמה באוקראינה. הנשיא ביידן הבין שהדרך היחידה להשיג את מטרותיו היא להיעזר בסעודיה ולא הייתה לו ברירה אלא להתקפל בפני יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן שאותו הוא האשים באחריות לרצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י.
ביידן הגיע בטיסה ישירה לג'דה שבסעודיה ולחץ את ידו של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, במהלך הביקור במזרח התיכון הוא הבטיח "לא להשאיר וואקום במזרח התיכון לרוסיה או לסין". אולם, כבר אז, במהלך ביקורו של הנשיא ביידן במזרח התיכון, הבהיר גורם סעודי בכיר כי סעודיה איננה שמה את כל הביצים בסל אחד וכי יש לה הסכמים חשובים עם רוסיה ועם סין.
ואכן, ההצהרות של הנשיא ביידן במהלך ביקורו במזרח התיכון מתגלות כעת כהצהרות ריקות ללא כיסוי, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן זיהה את חולשתו של הנשיא ביידן והחליט לרכוב על הסוס הסיני כדי שיתווך בין סעודיה לבין אירן וישיג לממלכה שלו את הביטחון מפני אירן שהנשיא ביידן לא יכול היה לספק לה.
ההסכם בין סעודיה לאירן הוא כעת במבחן, והשאלה הגדולה היא האם אירן תעמוד בהתחייבויותיה בהסכם ובראשן אי-ההתערבות בענייניה הפנימיים של סעודיה וגם האם תפעיל את השפעתה על המורדים החות'ים הנאמנים לה להפסיק את המלחמה בתימן ואת ההתקפות על סעודיה באמצעות טילים ומל"טים. אם הדברים האלה לא יקרו בחודשים הקרובים ההסכם לא יחזיק מעמד ויקרוס.
על-פי גורמים במפרץ, סין מתכוונת לכנס בבייג'ינג אחרי חודש רמדאן מפגש פסגה בין אירן למדינות המפרץ כדי לחזק את ההסכם. הסינים הצליחו בפעולת התיווך בין אירן לסעודיה מכיוון שהם ניצלו את האינטרסים והשותפות הכלכלית שיש להם עם סעודיה מבלי לאיים עליה ולהשפיל את יורש העצר הסעודי כפי שעשה הנשיא ביידן.
ארה"ב וישראל ממתינות כעת לראות כיצד יתפתחו היחסים החדשים בין אירן לסעודיה, האירנים טוענים כי הן ינסו לחבל בהסכם מכיוון שהן הנפגעות העיקריות ממנו. גורמים במפרץ טוענים כי מדובר בהפסקת אש זמנית בלבד בין האסכולה השיעית לבין האסכולה הסונית וכי היא לא תחזיק מעמד, לעומתם, פרשנים סעודים תומכים בעמדת בית המלוכה הסעודי כי יש לתת סיכוי לאינטרסים הכלכליים לתרום להרגעת המתיחות בין שתי המדינות וטוענים כי אירן רוצה לצאת ממצבה הכלכלי הקשה ולחזור לשיחות על הסכם הגרעין כדי להרוויח זמן ולהתחזק לכן היא תשתדל לעמוד בהסכם.
בירדן נשמעות קריאות למלך עבדאללה לשלוח שגריר לטהרן ולשפר את הקשרים עם אירן, אך המלך נאמן למדיניותו נגד מגמות ההתפשטות של אירן ומתאם עמדות עם ממשל ביידן. מצרים מגלה זהירות רבה ושומרת על ניטרליות, היא מבינה את ההיחלשות של ממשל ביידן אך נזהרת מלחפש נתיבים להתקרבות לאירן. המדינות הסוניות המתונות מזהות את כישלון המדיניות האמריקנית במזרח התיכון אך הן מעדיפות כרגע לשבת על הגדר ולראות כיצד יתפתחו הדברים.

תאריך:  15/03/2023   |   עודכן:  15/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
ההסכם בין אירן לסעודיה אמור להגביר את היציבות באזור המפרץ ולהפחית באופן ניכר את המתיחות בין המחנה הסוני למחנה השיעי במזרח התיכון. סעודיה מעריכה כי סידרה לעצמה "תעודת ביטוח" במקרה של התקפה ישראלית או אמריקנית על מתקני הגרעין באירן, הכל תלוי בכך שאירן תעמוד בהסכם שנחת
איתמר לוין
התיווך הסיני בחידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי היריבות אולי לא היה חיוני, אבל מהווה איתות ברור לשאיפותיו של שי - מנתח ניו-יורק טיימס
ירון פרידמן
השתיים חידשו את יחסיהן הדיפלומטיים אחרי נתק של שבע שנים. צעד זה עורר תגובות מוגזמות בפוליטיקה ובתקשורת הישראלית. מדוע אין מדובר למעשה בצעד משמעותי או מהפכני, ומדוע אין בו איום אמיתי על ישראל?
יוני בן-מנחם
ההסכם בין אירן לסעודיה על חידוש היחסים ביניהן הוא מכה קשה למעמדה של ארה"ב במזרח התיכון וחיזוק מעמדה של סין כשחקן חדש ופעיל בזירה הזו. ההסכם לא ישפיע על המרוץ של אירן להשיג את הפצצה הגרעינית ועל מאמצי ישראל לסכל את המטרה האירנית, אבל ההסכם עלול לפגוע בסיכויים של ישראל להרחיב את הסכמי אברהם למדינות נוספות כולל סעודיה
יואב יצחק
אחרי שבע שנים של נתק ומתיחות צבאית - אירן וסעודה מחדשות היחסים וכן את שיתוף הפעוה הביטחוני והאזורי    חידוש היחסים מהווה בעיה גדולה לישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il