X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
תוניס. הסמכותנות חזרה [צילום: מוסעב א-שאמי, AP]
האביב הערבי נעלם - אבל אולי עוד יחזור
תוניסיה, בה החל האביב הערבי, מסמלת את שקיעת התקוות הדמוקרטיות - סוקר וושינגטון פוסט. אבל כמה פרשנים אומרים, שהרקע בחוזה החברתי גלוי מתמיד

בשבוע שעבר התקיימה בטוניסיה פגישה רבת סמליות. זמן קצר לאחר שמשטרו הסמכותני של הנשיא קאיס סייד עצר את הבולט שבמנהיגי האופוזיציה במסגרת מהלכיו לשבור כל התנגדות, אירח סייד את שר החוץ הסורי, פייסל מקתאד.
משטרו של בשאר אסד מתקדם בעקביות לעבר נורמליזציה של יחסיו עם העולם הערבי, לאחר שנים של בידוד בשל המלחמה האכזרית שניהל נגד המורדים – מזכיר וושינגטון פוסט. העימות מצוי כעת על אש קטנה, אסד שוב מחזיק בצורה איתנה בשלטון, איחוד האמירויות ובחריין כבר חידשו את היחסים עימו, וסעודיה אותתה – בדמות ביקורים הדדיים של שרי החוץ – שהיא מוכנה ללכת בעקבותיהן.
תוניסיה אמורה הייתה להיות שונה, שכן בה פרץ ב-2011 האביב הערבי והיא הייתה בין הראשונות שניתקו את היחסים עם אסד. אבל סייד הביא לקיצו עשור של תקוות לדמוקרטיה ובשבוע שעבר נעצר רשיד גנאוצ'י, מנהיג המפלגה המוסלמית המתונה העיקרית במדינה. לפני האביב הערבי בילה גנאוצ'י שנים בכלא ועשרות שנים בגלות, הוא היה דמות פלגנית כאשר חזר לארצו, אך נותר הסמל לאפשרות של פלורליזם פוליטי.
כעת נראה סייד כבן-חורג של הסדר הישן, נציג של "השבת הסמכותנות על-כנה" המתחוללת בשנים האחרונות בעולם הערבי – מגדיר אותו הפוסט. מתנגדיו טוענים שבשנת 2021 הוא חולל הפיכה-בפועל כאשר פיזר את הפרלמנט; והוא ממש לא לבד. בשנת 2019 סחפו מחאות את האזור – מאלג'יריה דרך סודן וירדן ועד לבנון ועירק. הן תודלקו בזעם על שחיתות כרונית, כלכלות כושלות ואליטות פוליטיות חמדניות. כמה מראשי המדינות נפלו, אך התוצאה לא הייתה יותר דמוקרטיה.
מדינות ערביות שונות, ובראשן סעודיה ואיחוד האמירויות, עמדו מאחורי הגל האנטי-דמוקרטיות. זהו סימן הן לחששותיהן מחוסר יציבות שיפגע במעמד האיזורי והן לשינויים הגיאו-פוליטיים במזרח התיכון. השתיים גם פעלו לאחרונה להפשיר את היחסים עם אירן, מה שסולל את הדרך להוצאתה מן הכפור של סוריה, בעלת ברית קרובה של טהרן.
האפשרות שסעודיה תפעל להשבתה של סוריה לחיק העולם הערבי נראתה דמיונית עד לאחרונה, שכן במשך שנים היא הייתה אחת התומכות העיקריות של המורדים נגד משטר אסד. אבל אחרי תקופה ארוכה של תוקפנות, במיוחד המלחמה היקרה בתימן, סעודיה אולי מחשבת מסלול מחדש ומגיעה למסקנה שמוטב לה להפגין את כוחה באמצעים דיפלומטיים בלבד.

סעודיה וקהיר פעלו בארה"ב
קהיר. גורמי התסיסה עדיין כאן [צילום: עמר נביל, AP]

התרחקותה הברורה של וושינגטון מן העולם ממלאת תפקיד גם היא. האיבה בין הציר האירני למדינות המפרץ נבע במידה רבה מן ההנחה, שהמפרץ הפרסי הוא עמד תווך לסדר הביטחוני האמריקני באיזור. אבל אם לארה"ב שוב אין מחויבות כאן, הרי שנעלם חלק משמעותי מן הסיבות לאיבה זאת.
בנוסף לכך, מציין הפוסט, המערב לא מילא תפקיד חיובי במיוחד בהגשמת התקוות הדמוקרטיות בעולם הערבי. בסודן נראה היה שארה"ב מעוניינת יותר בכך שהגנרלים היריבים יסכימו לנרמל את היחסים עם ישראל, מאשר לדחוף אותם לחזרה אמיתית לדמוקרטיה. באלג'יריה ובתוניסיה העמידו ממשלות אירופה בראש סדר העדיפות את הגישה לגז הטבעי ואת שיתוף הפעולה בבלימת המסתננים (בהתאמה), במקום לסייע להמונים להגשים את דרישתם לדמוקרטיה.
יתרה מזאת: האיום הסמכותני ממדינות ערב מגיע למערב. ארגון זכויות האדם Freedom Initiative פרסם לאחרונה, כי מצרים וסעודיה – בעלות בריתה של וושינגטון – פעלו להשתקת מתנגדיהן על אדמת ארה"ב. כאשר סין, אירן ורוסיה מבצעות פעולות כאלו, וושינגטון מגיבה במהירות ובחריפות; מעשיהן של ריאד וקהיר עברו ללא תגובה של ממש.
לנוכח כל אלו, אין פלא שמתנגדי המשטרים הערביים פסימיים. אבל התנאים לטלטלות עתידיות קיימים כיום כפי שהיו בעבר, מדגיש הפוסט. על פני השטח נראה שהעבר חזר כדי להישאר; בפועל, המשטרים הסמכותניים הולכים על קרח דק, לפחות לדעת חלק מהפרשנים, המצביעים על חוסר התפקוד של מדינות כמו תוניסיה ומצרים. קריעתו של החוזה החברתי, שהובילה לאביב הערבי, גלויה עוד יותר כיום.

תאריך:  23/04/23   |   עודכן:  23/04/23
+הסכנה במלחמה בסודן
11:56 23/04/23  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

המשבר הפנימי בסודן נמשך, המאבק הצבאי בין ראשי השלטון הצבאי מסלים והמלחמה ביניהם עלולה גם להתפשט למדינות השכנות בגבול סודן. ישראל מודאגת מהמצב בסודן וקוראת לשני הצדדים להגיע לפיוס, התגברות המשבר עלולה לפגוע קשות בתהליך הנורמליזציה שהתחיל בין ישראל לסודן בדרך להסכם שלום ביניהן

קרבות בסודן 2023 [צילום: מרואן עלי, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האביב הערבי נעלם - אבל אולי עוד יחזור
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אתה צריך לשאול את עצמך
טירה  |  23/04/23 23:57
2
לא משנה מה אתה כותב.
טירה  |  24/04/23 10:54
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
המשבר הפנימי בסודן נמשך, המאבק הצבאי בין ראשי השלטון הצבאי מסלים והמלחמה ביניהם עלולה גם להתפשט למדינות השכנות בגבול סודן. ישראל מודאגת מהמצב בסודן וקוראת לשני הצדדים להגיע לפיוס, התגברות המשבר עלולה לפגוע קשות בתהליך הנורמליזציה שהתחיל בין ישראל לסודן בדרך להסכם שלום ביניהן
יוני בן-מנחם
כוח "קודס" האירני מגביר את פעילות הטרור שלו נגד ישראל, הוא מגביר את הברחות הנשק לגדה, תומך בקבוצות הטרור החמושות, מתאם ירי רקטות לעבר ישראל ומתכנן התקפות על יעדים ישראלים בחו"ל ובלב ים. הגנרל אסמעיל קאא'ני שעומד בראש הכוח הזה מנסה ליישם את אסטרטגיית החנק של ישראל שהגה מפקדו קאסם סולימאני והוא נתון למעקב ישראלי ואמריקני
יוני בן-מנחם
משלחת של חמאס הגיעה לסעודיה על-פי הזמנת יורש העצר הסעודי ונראה כי סעודיה מתפייסת עם גורמים המשתייכים לציר ההתנגדות בראשות אירן לאחר שחתמה עמה הסכם על חידוש הקשרים ביניהן. בארה"ב ובישראל יש דאגה מההתקרבות בין סעודיה לאירן וחמאס והדבר עלול להשפיע לרעה על המאמצים להשגת הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה
יוני בן-מנחם
במאמר שהתפרסם בעיתון "א-שרק אלאווסט" הסעודי מסביר העיתונאי בדר אלחריף מדוע חתמה סעודיה על הסכם עם אירן: "בן סלמאן מעריך שעם מדינה כמו אירן, לא ניתן לפתור את המחלוקת בעימותים צבאיים ישירים"
יוני בן-מנחם
ההסכם שנחתם בין אירן לסעודיה משרה אווירה של פיוס במזרח התיכון ופותח כביכול אופקים חדשים להסדרת הסכסוכים האזוריים. אולם, אסור לטעות, אירן לא השתנתה ולא תשתנה, מדובר באסטרטגיה חדשה להשיג את מטרותיה שהן הפצת רעיונות המהפכה האיסלאמית והתפשטות בכל המזרח התיכון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il