X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אל-עבאסי. טבעות החנק של אירן
פטיש כלכלי על עירק וסוריה, מצור על ישראל
שר הביטחון של עירק: אירן דורשת מאיתנו 16 מיליארד דולר
מדיניות אירן בחודשים האחרונים מעוררת עניין רב בשל היוזמות החדשות שמטרתן כלכלית ואסטרטגית: לצאת מהמשבר הכלכלי בכל מחיר ולהעלות את המאבק בישראל בדרגה. מהם הצעדים האירניים? ולאן זה מוביל?

בחודשים האחרונים אנו עדים לשינויים משמעותיים במדיניותה של אירן בתחומים המדיני, האסטרטגי והכלכלי. השינוי החל במרס 2023, עם הסכם חידוש היחסים הדיפלומטיים עם סעודיה לאחר נתק של כשבע שנים. חידוש היחסים הביא להידוק היחסים הכלכליים של אירן עם סין, צעד משמעותי בשבירתם של העיצומים הכלכליים מצד המערב. הצעד היווה כדור שלג שהמשיך בחידוש היחסים של העולם הערבי עם סוריה, בעלת הברית של אירן, וקבלתה חזרה לחיק הליגה הערבית.
אין מתנות חינם
כעת נוקטת אירן צעד חדש ובלתי צפוי שהשלכותיו מרחיקות לכת: ביום שבת ה-20.5.23 חשף שר ההגנה העירקי ת'אבת מחמד אל-עבאסי, כי אירן החליטה אחרי שש שנים מתום המלחמה נגד דאעש, להגיש את החשבון. טהרן דורשת לא פחות מ-16 מיליארד דולר עבור הנשק שסיפקה לעירק למלחמה נגד "המדינה האיסלאמית" בשנים 2017-2014. במקום להביע מחאה, הודה שר החוץ העירקי באותה הזדמנות על הסיוע האירני. הדבר לא מפתיע, לאור הממשלות השיעיות הפרו-אירניות השולטות בעירק מאז הפלתו של סדאם חוסיין.
אגב, אם מדברים על סדאם הרודן של עירק לשעבר, נזכיר כי בסיומה של מלחמת עירק-אירן (1988-1980) הגישו מדינות המפרץ את החשבון עבור סיוען לצבא העירקי. תגובתו של סדאם הייתה שונה מזו של עירק היום. סדאם טען כי עירק שילמה את חובה בדם וכי מאות אלפי חיילים עירקים שילמו בחייהם על-מנת לבלום את אירן ולהגן על מדינות המפרץ מפני אירן. אולם מדינות הנפט לא ויתרו וכוויית אף לחצה להוריד את מחירי הנפט, מה שפגע בכלכלת עירק. יתר על כן, כוויית אף ערכה קידוחי נפט באזורים שעירק טענה כי שייכים אליה. זה נגמר באוגוסט 1990 בפלישה עירקית לכוויית.
היום עירק, מחר סוריה
הגשת החשבון לא צריכה להטריד את עירק העשירה בנפט (השנייה אחרי סעודיה בהפקת נפט) אלא את סוריה הענייה. סוריה צפויה להיות הבאה בתור והחשבון עלול להיות גבוה בהרבה. לשם השוואה, הסיוע האירני לעירק נמשך כשלוש שנים ואילו לסוריה אירן סייעה במהלך רוב שנות מלחמת האזרחים, דהיינו 2017-2011, כשש שנים, ואולי אירן גם תדרוש את החשבון עבור שנות מלחמת ההתשה נגד שארית האופוזיציה באדליב, צפון מערב סוריה מ-2017 ועד היום. בחישוב גס, אירן יכולה לדרוש מסוריה סכום של יותר מ-30 מיליארד דולר. לפי פרסומים שונים החוב גבוה בהרבה, כי אירן משקיעה מאז מלחמת האזרחים כ-15 מיליארד דולר בשנה. נזכיר כי מאגרי הנפט של סוריה בצפון מזרח המדינה, מחוז דיר א-זור, לא רק שהולכים ומדללים משנות ה-90, אלא גם נמצאים כיום ברובם בשליטת האוטונומיה הכורדית (רוג'ובה) בחסות ארה"ב.
אירן לא ממהרת לדרוש את התשלום מסוריה, היא ממתינה לשעת כושר. בטהרן מודעים לתוכנית של הליגה הערבית בהובלת סעודיה, מצרים והאמירויות, להחזיר את סוריה לחיק העולם הערבי כדי להרחיקה מאירן. הקלף הכלכלי שמור באירן כמנוף לחץ למנוע את המהלך. זאת, מלבד אלפי לוחמי מיליציות פרו-אירניות השוהים דרך קבע בסוריה ואין לאירן שום כוונה לפנותן בזמן הנראה לעין.
בשאר אל-אסד מודע לעובדה כי יציבות שלטונו תלויה בנוכחותן של המיליציות השיעיות וכי ברגע שהן ייצאו מהמדינה יתחדש המרד של האופוזיציה. בסוריה המשטר עדיין נשען על מיעוטים (עלאווים, נוצרים, אסמאעילים) השולטים על הרוב הסוני. אסד אינו תמים, הוא מודע לעובדה שפשעיו אינם נסלחים באמת וכי הליגה הערבית מעדיפה לראות בסוריה מנהיג מהעדה הסונית וכי הוא מהווה ברירת מחדל, בהיעדר חלופה. על כן, התלות של אסד באירן היא מוחלטת.
רוסיה אומנם מעניקה הגנה אווירית למשטר אסד, אך אינה מסוגלת להעניק תמיכה קרקעית ע"י לוחמים כפי שעושות המיליציות הנאמנות לאירן (חיזבאללה, הפאטימיון, הנוג'באא, הזיינביון ועוד). לחטיבות אלה יש מטרה נוספת מלבד הבטחת המשך משטר אסד בדמשק - המאבק נגד ישראל.
הטבעות סביב ישראל - צבאית ומדינית
רבות דובר בחדשות בישראל על הטבעת האסטרטגית שמגבשת אירן סביב ישראל: מדרום: ירי של הג'יהאד האיסלאמי מעזה, ממערב: פיגועים של ארגוני טרור מהגדה, מצפון: ירי רקטות ממחנות הפליטים הפלשתינים בלבנון וגיבוש חזית חדשה מהגולן.
בחודשים האחרונים ניכר כי אירן מנסה לייצר טבעת מצור חדשה סביב ישראל ע"י מגעים דיפלומטיים. לבנון מצויה בשליטת חיזבאללה גם ברמה הפוליטית, והמשטר בדמשק תלוי לחלוטין באירן. כעת מנסה אירן למנף את חידוש היחסים עם סעודיה כדי ליצור קשרים דיפלומטיים עם מצרים וירדן. האיום הזה הוא ממשי. ב-20.4.23 התנהלה שיחת טלפון בין שר החוץ הירדני איימן ספדי ושר החוץ האירני חוסיין עבד א-להיאן בנושא חידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. בימים האחרונים חשף עבד א-להיאן כי ארצו מנהלת מגעים גם עם מצרים בתיווכה של עירק, אך מצרים מעדיפה להכחיש את הידיעות בשלב זה.
אולי זוהי התגובה האירנית ליחסי ישראל עם שתי מדינות הגובלות באירן - אזרבייג'ן וטורקמניסטן, שבה נפתחה שגרירות ישראלית בבירה אשגבאט לפני כחודש.
יש לקוות כי לא מעט גורמים יעכבו את טבעות החנק של אירן על ישראל. ברמה האסטרטגית סכסוכים פנימיים בין חמאס לג'יהאד האיסלאמי על השליטה ברצועת עזה ובמחנות הפליטים בלבנון. החזית האירנית בגולן תמשיך להיפגע מהפצצות צה"ל בסוריה. ברמה הדיפלומטית, חידוש היחסים עם אירן מהווה סיכון שמדינות עשירות כמו סעודיה והאמירויות יכולות להרשות לעצמן לקחת. אך יש להניח כי מצרים וירדן העניות חוששות כי חידוש היחסים עם אירן עלול לפגוע בסיוע האמריקני, שהוא קריטי לכלכלתן. אך במזרח התיכון כידוע הכל בלתי צפוי ואין סוף להפתעות.

תאריך:  21/05/2023   |   עודכן:  21/05/2023
+ראש המל"ל של אירן צפוי לפרוש
22:24 21/05/23  |  עידן יוסף

סוכנות נורניוז המקורבת למועצה לביטחון לאומי של אירן מדווחת כי ייתכן שעלי שמחאני יעזוב בקרוב את עבודתו כראש המועצה לביטחון לאומי של אירן לאחר עשור בתפקיד.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שר הביטחון של עירק: אירן דורשת מאיתנו 16 מיליארד דולר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
רפי לאופרט
ישראל אינה "מסתכנת" בעימות מעין זה משום שזו הוויית המציאות שלה מאז נוסדה. השאלה המרכזית והקבועה היא באיזו מידה קיימת או מתפתחת מנהיגות מרחבית שמסוגלת לעודד ולסנכרן את מאמצי רוב הגורמים העויינים, וכיצד אנו נערכים מול התגברות האיום. כאשר כוח אזורי צומח נוטל על עצמו להוביל מאמץ מלוכד ומתואם - יש להכין אסטרטגיה לאומית לפירוק מוקדם אפקטיבי של כל ניסיון לבנות מערך כזה. המב"מ, רק דוחה את הקץ
עידן יוסף
ראש הממשלה אמר למשלחת חברי קונגרס בי-פרטיזנית: "אם אירן תוכל לאיים על כל עיר בארצות הברית בסחיטה גרעינית, זה ישנה את ההיסטוריה"
מירב ארד
שר הביטחון העביר מסר מאיים לאירנים: "העשרה אירנית ל-90% תהיה טעות חמורה מצד אירןֿ. מחירה יהיה גבוה ויהיו לכך השלכות שיכולות להבעיר את המזרח התיכון"    ציין את שיתוף הפעולה המודעיני עם יוון שהצליח למנוע פיגוע במטרות ישראליות
יוני בן-מנחם
אירן נוקטת באסטרטגיה חדשה במזרח התיכון שמבוססת על פיוס עם מדינות ערב במגמה לבודד את ישראל ולפגוע בתהליך הנורמליזציה. במקביל היא ממשיכה להתגרות בישראל, לחזק את ארגוני הטרור ולהמשיך במלחמת התשה רב זירתית נגדה
יוני בן-מנחם
משלחת של חמאס הגיעה לסעודיה על-פי הזמנת יורש העצר הסעודי ונראה כי סעודיה מתפייסת עם גורמים המשתייכים לציר ההתנגדות בראשות אירן לאחר שחתמה עמה הסכם על חידוש הקשרים ביניהן. בארה"ב ובישראל יש דאגה מההתקרבות בין סעודיה לאירן וחמאס והדבר עלול להשפיע לרעה על המאמצים להשגת הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il