X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ביידן ומוחמד בן סלמאן בפסגת G20 [צילום: AP]
סעודיה רוצה הסכם הגנה עם ארה"ב
האינטרס העליון של סעודיה בשיחות עם ארה"ב הוא להגיע להסכם הגנה מבחינת ישראל זוהי התפתחות חיובית, אך אין להסכים לתוכנית גרעין סעודית

בחודשים האחרונים מנהל הממשל האמריקני שיח הדוק עם סעודיה שתכליתו "עסקה גדולה", אשר כהגדרתו של היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, שאף ביקר בריאד בחודש שעבר, להביא יציבות למזרח התיכון. מדובר בעסקה בין סעודיה לארה"ב, שיכולה לכלול גם מרכיב נורמליזציה בין ירושלים לריאד. סעודיה מצידה הביעה עניין בחתימה על הסכם הגנה עם ארה"ב.
ארה"ב ניהלה מגעים בנושא זה בשנים האחרונות גם עם איחוד האמירויות, עד כה ללא הצלחה. כעת, על-רקע היוזמה האזורית שמוביל הממשל, עולה שוב סוגית הסכם ההגנה הסעודי-אמריקני, והפעם כחלק מדרישות הממלכה בתמורה לנורמליזציה עם ישראל. לפי שעה, על-פי דוברי הממשל, "אין לנו מסגרת ואין לנו את התנאים המוכנים לחתימה, יש עדיין עבודה לעשות", הגם שלדברי סאליבן קיימת "הבנה רחבה לגבי רבים מהמרכיבים המרכזיים". במאמר זה ייבחנו היתכנותה ומשמעויותיה של הדרישה הסעודית.
לממשל האמריקני עניין בדף חדש ביחסיו עם סעודיה, למרות יחסו הצונן אליה בתחילת הכהונה (הנשיא ג'ו ביידן כינה את הממלכה "מצורעת" בקמפיין ואף איים ב"השלכות" עקב סירובה לבקשתו להגביר את תפוקת הנפט). סביר, כי בבסיס פניית הפרסה עומדת ההבנה לפיה על ארה"ב להגיב לניסיונות של סין להרחיב את מעורבותה במזרח התיכון, ובין היתר תרמה לה המעורבות הסינית בהסכם לחידוש היחסים בין אירן לסעודיה. על-רקע זה יש גם לראות את הודעתו של ביידן, בשולי פסגת G-20 בהודו בספטמבר, בדבר מיזם תשתיות שאפתני שיחבר את הודו לים התיכון, וסעודיה במרכזו.
תמורות שסביר או מסתמן שארה"ב תדרוש מסעודיה כדי לממש את העסקה "הגדולה", ובכללה העמקת המחויבויות הביטחוניות האמריקניות לממלכה:
  • צמצום הקשרים בין ריאד לבייג'ינג בתחומים שונים, בדגש על שיתוף פעולה טכנולוגי, ביטחוני וגרעיני.
  • התנהלות סעודית אחראית יותר בתחום האנרגטי והתחשבות באינטרסים אמריקנים בתחום.
  • נקיטת צעדים בוני אמון כלפי ישראל, כחלק ממהלך נורמליזציה המתחשב ברגישויותיה של הממלכה.
  • פעולה סעודית לקראת סיום המלחמה בתימן.
  • דרישות בתחום זכויות האדם ומערכת המשפט בסעודיה.
  • בקשה שהסעודים ישפרו ויתחזקו (ויממנו) את התשתית הצבאית הלוגיסטית האמריקנית בסעודיה.
לשיפור היחסים בין סעודיה לארה"ב יש כיום תומכים בוושינגטון משני קצות הקשת הפוליטית. בולט בהקשר זה ניסיונו של הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם לשכנע את חבריו הרפובליקנים, ובכלל את המועמד לנשיאות דונלד טראמפ, לתמוך ביוזמה שמוביל הממשל. עם זאת, ספק האם בארה"ב יש התלהבות לכניסה למחויבות בינלאומית עמוקה בכלל ובמזרח התיכון בפרט, במיוחד כזו שתחייב הקצאת כוחות ומשאבים לאורך זמן, בעיקר כשהאינטרס האמריקני הדוחק יותר הוא בדרום-מזרח אסיה.
יתר על כן: הסבירות לנכונות אמריקנית לחתום על הסכם הגנה מחייב על-פי מודל נאט"ו (סעיף 5) נמוכה, משום שהיא תחייב את ארה"ב מבחינה חוקית לראות התקפה על סעודיה כהתקפה עליה. אולם, ייתכן שניתן יהיה למצוא מכנה משותף, אם הסעודים ייאותו לקבל מארה"ב הסכם שאמנם יתרום לשיתוף פעולה ביטחוני בין המדינות, ועם זאת יהיה מחייב פחות ממודל זה, למשל כמו ההסכם שנחתם לאחרונה בין ארה"ב לבחריין. רכיב הסכם ההגנה אינו היחיד הבעייתי מבחינת הממשל, שיהיה עליו להתגבר על התנגדויות רבות, כולל בקרב מחוקקים דמוקרטים, גם בהקשר לדרישה הסעודית לאפשר לה לפתח יכולות העשרת אורניום עצמאיות על אדמתה.

דרגות שונות של הסכמי הגנה
F15 בבסיס חיל האוויר סולטן, סעודיה [צילום: AP]

מבחינת סעודיה, האינטרס הראשון במעלה הוא הגנה אמריקנית מפני תוקפנות אירנית. הסעודים אינם חוששים מהגבלות על חופש הפעולה שלהם (כפי שיש לישראל), שכן ממילא עוצמתם הצבאית מוגבלת, בוודאי ביחס לאירן. אולם הסכם הגנה פורמלי עם ארה"ב, בפרט אם יהיה מחייב כסעיף 5 של נאט"ו (שבתמורתו תידרש אולי הממלכה לנקוט ויתורים משמעותיים כלפי ישראל), יעלה את הסיכוי לסיוע אמריקני במקרה של התקפה על סעודיה.
ריאד חותרת לפורמליזציה הדוקה של ההסכם המסתמן עם וושינגטון, גם על-רקע הספק שניכר בשנים האחרונות אשר לנכונות האמריקנית לצאת להגנתה, בין היתר לנוכח היעדר המענה האמריקני להתקפה האירנית על מתקני הנפט בממלכה בספטמבר 2019. מצבת הכוחות של פיקוד המרכז האמריקני - CENTCOM - ירדה ב-85% ביחס ל-2008, שנת השיא שלה, ובשנת 2023 היא ירדה ב-15% בהשוואה לשנה הקודמת (עקב הנסיגות מאפגניסטן ומעירק).
ברית הגנה הדדית איננה "מוצר מדף" אחיד. כמו כל אמנה בינלאומית, היא פרי הסכמה בין מדינות, להן יש חופש לעצב אותה בהתאם לאינטרסים שלהן. ברף העליון של אמנות והסכמים ביטחוניים מצויה אמנת נאט"ו ובה כאמור סעיף 6, המחייב את חברות הברית לנקוט צעדים, כולל פעולה צבאית, כדי לסייע זו לזו אם אחת מהן הותקפה.
במדרגה נמוכה יותר, ארה"ב יכולה לקבוע שסעודיה היא Major Defense Partner (MDP), צעד שהוא בסמכות הנשיא ושלא יחייב את ארה"ב לנקוט צעד כלשהו לצד סעודיה. ברף התחתון|: ארה"ב יכולה לקבוע, כי סעודיה היא Major-Non NATO Ally (MNNA). הגדרה זו מאפשרת למדינות להגביר את שיתוף הפעולה הביטחוני והטכנולוגי ביניהן, וגם הוא לא יכבול את ארה"ב (ישראל מוגדרת ככזו, לצד בין היתר מצרים, קטאר, בחריין, פקיסטן).
חיזוק המחויבות האמריקנית למזרח התיכון ולבעלת ברית מרכזית בו דוגמת סעודיה, ועימו הגברת הנוכחות הצבאית במפרץ הערבי, הוא אינטרס ישראלי מובהק. לכן לא אמורה להיות לישראל בעיה מהותית עם כניסה של ארה"ב להתחייבות ביטחונית כלשהי עם סעודיה כולל חתימה על הסכם הגנה.
ירושלים וריאד משתפות פעולה בתחומים ביטחוניים ומודיעיניים מזה שנים רבות והסכם אמריקני-סעודי עשוי לחזק מגמה זאת. הסכם הגנה סעודי-אמריקני יסייע למאמץ האזורי בבלימת ההתפשטות האירנית במרחב. הגברת שיתוף הפעולה הביטחוני בין וושינגטון לריאד תהיה גם מצע לשדרוג יכולותיה של ישראל כפיצוי.
הסכם הגנה עם ארה"ב הוא אינטרס סעודי מרכזי, אך סעודיה לא תסתפק במחויבות אמריקנית לביטחונה על-מנת להסכים לעסקת נורמליזציה עם ישראל. סביר, כי ריאד לא תתפשר ותעמוד על מילוי דרישותיה האחרות, ובראשן הסכמת הממשל האמריקני לשדרוג יכולותיה בתחום הגרעין ובפרט להפעלת מעגל דלק גרעיני שלם, כולל העשרת אורניום, בתחום הממלכה - למרות הקושי של הממשל ושל ישראל להיענות לכך בחיוב.
דרישה סעודית זו מציבה את ישראל, לה אינטרס מובהק בהסכם נורמליזציה עם סעודיה, בפני דילמה משמעותית. בעוד ישראל תוכל להסכין עם הסכם הגנה בין ארה"ב לסעודיה, עליה להביע התנגדות לוויתורים אמריקניים בתחום הגרעין: מעגל דלק עצמאי יאפשר לסעודיה לצבור יכולות, ידע וחומרים בתחום הגרעין, ועלול להאיץ מרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  20/09/2023   |   עודכן:  20/09/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
איתמר לוין
הפוליטיקאים המקומיים נלחמים על השלטון, המערב התערב ואז נעלם, ארה"ב אדישה - ואז הסכרים קרסו ו-20,000 איש נספו, כותב וושינגטון פוסט
יוני בן-מנחם
במחנה הפליטים עין אלחילווה בלבנון התחדשו הקרבות בין פעילים של תנועת פתח לבין פעילים של קבוצות טרור איסלאמיות קיצוניות המנסות להשתלט על המחנה. הרש"פ נחושה שלא לוותר על שליטה במחנה שנחשב לאחד ממאחזי הכוח שלה בלבנון
יוני בן-מנחם
ירדן החליטה להגביר את המלחמה נגד תופעת הברחות הסמים מסוריה לשטחה והיא תקים אזור חיץ ביטחוני בגבולה הצפוני. ירדן נזהרת שלא להפנות אצבע מאשימה כלפי המשטר הסורי למרות שאחיו של הנשיא בשאר אסד הוא שעומד בראש מערך ייצור הסמים והברחתם לשטח ירדן
יוני בן-מנחם
הוועידה השמינית של תנועת פתח תתכנס בעוד כחודשיים וחוסיין א-שיח', מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף פועל כדי להתמנות לסגנו של עבאס    קרב הירושה ברש"פ מתגבר וחוסיין א-שיח' פועל גם כדי לקבל תמיכה אזורית למהלך שיזם
ירון פרידמן
מחאה חסרת תקדים של הדרוזים במחוז סוידא בדרום סוריה התפרצה בשבוע שעבר. אין ספק שמצב זה מטריד את המשטר הסורי. האם זה צריך להטריד גם אותנו?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il