X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
היה 60 רובל לדולר, עכשיו קרוב ל-100 [צילום: אלכסנדר זימליאנצ'נקו, AP]
רוסיה לא מצליחה לרבע את המעגל הכלכלי
פוטין רוצה רובל חזק וריבית נמוכה אנשיו הציעו להדק את הפיקוח על המטבע ולהגדיל את ההכנסות מייצוא האנרגיה - אבל זה לא הולך, מתאר אקונומיסט

מטבעות מעטים רשמו ביצועים גרועים משל הרובל הרוסי בשנה האחרונה. בספטמבר שעבר שערו היה 60 רובל לדולר; כיום הוא קרוב ל-100. הצניחה הזאת היא מכה לרוסים הרואים מטבע חזק כסימן לכלכלה חזקה, וסיבה לדאגה לרוסיה. היא ניפצה את ההסכמה בין קובעי המדיניות בשנה שעברה, כאשר הבנק המרכזי ומשרד האוצר פעלו יד ביד. כעת האינפלציה עולה והצמיחה יורדת ושני המוסדות מתקוטטים. על הפרק עומדת יכולתה של המדינה להמשיך את המלחמה באוקראינה, מדגיש אקונומיסט.
בשלבים המוקדמים של המלחמה, לפקידים הרוסים הייתה משימה ברורה: למנוע את קריסת המשק. מיד לאחר הפלישה, המשמעות הייתה מניעה של הוצאת הכסף מהמערכת הפיננסית, באמצעות הטלת פיקוח על המטבע והעלאה חדה של הריבית. הרובל הגיע ל-135 לדולר לפני שירד. ההכנסות ממכירות נפט וגז אפשרו לממן את הביטחון והרווחה. הן גם חיזקו את הרובל והורידו את מחירי הייבוא והאינפלציה – מה שאפשר לבנק המרכזי להוריד את הריבית אל מתחת לשיעורה ערב המלחמה. בשנת 2022 עלו המחירים ב-14% והתוצר ירד ב-2% - הרבה יותר טוב מהתחזיות.
כעת המצב מסובך בהרבה. לקראת הבחירות לנשיאות בחודש מרס, משרד האוצר רוצה לתמוך במשק, לצד זינוק של תקציב הביטחון מ-3.9% תוצר ל-6% והעלאה של ההוצאה על ביטוח לאומי. ולדימיר פוטין להוט לכך שהכלכלה תהיה חמה, אבל הבנק המרכזי אינו להוט לסייע. הבעיה מתחילה עם הרובל, הצונח בין היתר משום שהמגזר העסקי מוציא כספים מהמדינה, ומשום שהירידה במחירי הנפט חתכה את ההכנסות מייצוא. רוסיה מצאה מקורות חדשים לייבוא, אבל במחירים גבוהים יותר – עוד גורם לירידה בערך המטבע המקומי.
הירידה במטבע מאיצה את האינפלציה, שכן הייבוא מתייקר. המחירים עלו ב-5.5% ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר, לעומת 4.3% ביולי. יש סימנים ל"סיבוב שני", בו האינפלציה של היום מובילה לאינפלציה של מחר. השכר הריאלי במהירות למרות שהפריון נותר נמוך, מכביד על הוצאות החברות וצפוי להתגלגל למחיר לצרכן.
הבנק המרכזי נאלץ לפעול: הוא הזניק את הריבית ב-3.5 נקודות באוגוסט ובנקודה נוספת בספטמבר, בתקווה להוריד את האינפלציה ולמשוך משקיעים זרים. אולם, ריבית גבוהה יוצרת בעיה למשרד האוצר, שכן היא מחמירה את ההאטה והאבטלה ופוגעת הן בנוטלי משכנתאות והן בממשלה עצמה הלוקחת הלוואות. פוטין רוצה לרבע את המעגל: רובל חזק בלי העלאות ריבית נוספות. הוא הנחה את אנשיו למצוא פתרונות יצירתיים, והשניים העיקריים הם לנהל את המטבע ולהרחיב את ייצוא האנרגיה. שניהם כנראה לא עובדים, מציין אקונומיסט.

לקראת הבחירות לנשיאות בחודש מרס
הבנק המרכזי הרוסי. חיכוכים עם הקרמלין [צילום: אלכסנדר זימליאנצ'נקו, AP]

נתחיל מן המטבע. הממשלה רוצה לחייב את היצואנים להעביר לידיה יותר מטבע קשה ולהחמיר את התנאים להוצאתו מרוסיה. אבל צעדים כאלה הם, במקרה הטוב ביותר, בלתי מושלמים. היצואנים הרוסים הם לובי חזק, והניסיון ב-18 החודשים האחרונים מלמד שהחברות העיקריות בתחומי האנרגיה, החקלאות והמחצבים מתמחות במציאת פרצות בתקנות המטבע. הקרמלין רוצה ליצור ביקוש מלאכותי לרובל בכך שיחייב לקוחות זרים לשלם בו תמורת הייבוא מרוסיה, אבל בנקים מרכזיים חושבים שהתוכנית הזאת מטופשת.
רוסיה הייתה יכולה לשקול להשתמש ביתרות המט"ח שלה כדי להתערב בשוקי המטבע. אבל למעלה ממחצית מ-576 מיליארדי הדולרים הללו הוקפאו במדינות המערב, שם הם מוחזקים. קשה להשתמש בחלק האחר, משום שרוב המוסדות הפיננסיים הרוסים נתונים לעיצומים המקשים עליהם לבצע תנועות במט"ח. היתרות שבמוסקבה עצמה הצטמקו ב-20% מאז תחילת המלחמה, ויוכלו לסייע לרובל לזמן קצר בלבד.
למעט העלאה בריבית, הדרך המעשית היחידה לתמוך ברובל היא להאיץ את ייצוא האנרגיה. בתיאוריה, שני גורמים פועלים לטובתה של רוסיה. האחד הוא העלייה במחירי הנפט. מאז יולי עלה המחיר בקרוב לשליש ל-97 דולר לחבית, בשל קיצוצים בתפוקה הסעודית והתפוגגות החששות מפני מיתון עולמי. השני הוא ירידת הפער בין הסמן של השוק העולמי (ה"ברנט") לבין זה של השוק הרוסי ("אורל") מ-30 דולר בינואר ל-15 דולר כיום.
אולם, טוען אקונומיסט, סביר להניח שהכנסותיה של רוסיה מייצוא אנרגיה לא יעלו יותר. המחירים הגבוהים בשוק עשויים להוריד את הביקוש בארה"ב; התאוששותה של סין מהקורונה כנראה הסתיימה. ארה"ב, ברזיל וגינאה יחדיו יוכלו להגדיל את התפוקה בשנה הבאה ב-670,000 חביות ליום – שני שלישים מהקיצוץ הסעודי. מחירי העסקות העתידיות מצביעים על ירידה ברוב 2024. למרות שרוסיה יכולה להגדיל את הכמויות, הדבר רק יאיץ את ירידת המחירים.
החדשות הרעות הנוספות לרוסיה הן שכעת היא חייבת להרוויח יותר מייצוא הנפט רק כדי לשמור על ההכנסות מייצוא ברמה הנוכחית, בשל ירידת מחירי הגז לאחר סגירת הצינור העיקרי שלה לאירופה. בשבועיים שעד 19 בספטמבר הסתכמו הכנסות אלו ב-73 מיליון אירו בלבד לעומת 290 מיליון אירו אשתקד. יש דיבורים על כך שהאיחוד האירופי יפסיק כליל את רכישת הגז הטבעי הנוזלי מרוסיה. הכורים הגרעיניים באירופה מפחיתים את תלותם באורניום רוסי.
כל אלו יובילו לכך, שכל עוד יימשכו בעיות האינפלציה של רוסיה – יוחמרו המתחים בין משרד האוצר לבנק המרכזי, במיוחד ככל שיתקרבו הבחירות לנשיאות. אקונומיסט צופה, שהבנק המרכזי יאלץ או להזניק את הריבית או להיכנע ובכך להוביל לאינפלציה משתוללת. פוטין יכול כמובן לקצץ את תקציב הביטחון, אבל תוכניותיו ל-2024 מלמדות שאין לו כוונה כזאת. כל עוד המלחמה באוקראינה תימשך, יהיה עליו לנהל יותר קרבות גם מבית.

תאריך:  03/10/23   |   עודכן:  03/10/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רוסיה לא מצליחה לרבע את המעגל הכלכלי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
בתקיפות הרוסיות הלילה באוקראינה ניזוקו קווי חשמל וצינורות גז, מה שאולי מלמד על אופי המטרות שתוקפים הרוסים שוב עם התקרב החורף, מתוך מטרה לפגוע בתשתיות האנרגיה של האוקראינים
ארקדי מיל-מן
פוטין ובכירי משטרו מתבטאים בצורה אנטישמית ומכחישת שואה כחלק ממסע התעמולה להצדקת המלחמה באוקראינה - אך ישראל איננה מגיבה
איתמר לוין
ראש ממשלת הונגריה רוצה שטראמפ יחזור לבית הלבן ובמקביל מקדם את האג'נדה של פוטין באיחוד האירופי ובנאט"ו - מנתח וושינגטון פוסט
איציק וולף
מפקד הצי הרוסי בים השחור, שהאוקראינים טענו כי נהרג, השתתף בישיבה שניהל שר ההגנה הרוסי
איציק וולף
אוקראינה טוענת כי במתקפה שבוצעה ביום שישי האחרון נהרג אדמירל ויקטור סוקולוב, המפקד על הצי הרוסי בים השחור    אין אישור רוסי למידע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il