X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המדע אינו מתפתח בתוך חלל ריק, אלא במשולב עם הגדלת תוחלת החיים, עם שיפור איכות החיים ועם מנגנוני סעד ורווחה הדבר יאפשר בעתיד לנשים מבוגרות יותר ללדת, תוך הסתייעות במנגנונים מדעיים וחברתיים, רפואיים וסיעודיים
▪  ▪  ▪

השבוע התבשרנו כי אישה בת 67 כרעה ללדת. מיד עבר נושא זה מעניינו של הפרט לעניינו של הכלל ועורר את הציבור להגיב, להביע, לתמוה, לתהות, האם ראוי כי אישה בגיל כזה - תלד. כאילו הנושא אינו פרטי, אינו אישי, אינו זכות אנושית יסודית ובסיסית.
רוב התגובות הביעו זעזוע, שאט נפש, כעס, בוז, דאגה לעתיד הילד ואולי גם פחד. אולי גם קנאה?
לגופו של עניין, לאן נושבת הרוח? לאן מובילה הביקורת? האם היא תחסום? תבטל? תקבע גיל סף לאמהות? והיה והביקורת תתקבל ותוביל למסקנה כי יש להגביל את גיל האמהות, היהיה במקרה זה מקום לקבוע קריטריונים נוספים להגבלת זכות האמהות, כגון: בריאות האם? תוחלת חייה? האינטליגנציה שלה? בשלות נפשה? מצבה הכלכלי? רמתה המוסרית?
יש להבהיר כי במאמר זה נעשית הבחנה ברורה וחותכת בין אמהות, שהיא זכותו הטבעית של אדם ללדת; לבין הורות, שהיא זכות אזרחית הבאה לאחר מימוש זכות האמהות ויכולה להתקיים אף ללא זכות האמהות, באמצעות האימוץ, למשל, והיא שייכת לשני המינים גם יחד.
אין להתערב בזכות היסוד הטבעית לאמהות, בעוד שלאחר מעשה ובמקרים מיוחדים - למדינה יש את הזכות ואף את החובה להתערב בזכות ההורות, ככל אשר קיימת בעיה. כלומר, זכות האמהות היא זכות-על, החזקה יותר מהזכות להורות.
ועכשיו נמשיך. האם אישה חרדית בת 30 אשר הספיקה זה מכבר ללדת 10 ילדים, היא בריאה יותר מאישה בת 67 שזה לה הילד הראשון? ושמא יתבהר כי האישה החרדית לא כ"כ בריאה. האם ימנע ממנה להביא ילדים נוספים לעולם?! האם חייל היוצא לקרב, מנוע מלהפוך לאב, כי קיים חשש שמא לא יחזור? ואם יחזור - באיזה מצב יחזור?
כמדומני, המצב הוא הפוך - החברה מעודדת חיילים לקיים את מצוות פרו ורבו כדי להשאיר בכל מקרה שריד ושם אחריהם... האם יש לבטל את הישגי מדע הרפואה בתחום זה? בשביל מי אנו מפתחים את המדע אם לא בשביל החיים?
ואם יוצאת דאגתנו לחיים החדשים ולרווחתם - הרי קיימים במדינה מנגנונים שנועדו לעודד קידמה, לעודד הצלחה, ולא לחסום את אלה. למדינה יש את היכולת ואת החובה להגיש סעד לכל מי שזקוק לעזרה ולסיוע.
הזכות הכי בסיסית והכי קיומית של כל אדם היא כאמור לתת חיים. התערבות בזכות זו, הגבלתה או מניעתה, מהווה פגיעה חמורה בפרט. אומנם לא תמיד זכויות הפרט הן מעל כל שיקול, ואכן יש מדינות המגבילות את הילודה מטעמים דמוגרפים, אולם לא אלה הנימוקים להתערבות היתר של הציבור בעניין האישה בת ה- 67 שהפכה לאם.
אין לקבוע סף עליון לאמהות. נבדוק זאת על דרך השלילה: נניח שנקבע גיל 65 כגיל סף והנה, לאחר שנות מחקר רבות מבשרים לאישה הממתינה למימוש מאווייה כי הנה נמצא הפתרון ויש סיכוי... אבל אופס... מצטערים, עברת את הגיל שמותר לך ללדת - בשבוע.
ועוד: לאחרונה נשמעים קולות המבקשים להקים מנגנוני פיקוח ובקרה על הורים ועל מסוגלותם להורות, אפילו עד כדי מתן רשיון להורות. האם יש להרחיק לכת ולהתנות גם את האמהות ברשיון? מגמה זו היא מסוכנת. אומנם פיקוח על ההורות והתערבות במשפחה כדי לסייע ולעזור לפרטים שבתוכה יכולה להיות התערבות חיובית המקדמת זכויות, אולם הגבלת אמהות היא פגיעה נטו בפרט.
המדע אינו מתפתח בתוך חלל ריק, אלא במשולב עם הגדלת תוחלת החיים, עם שיפור איכות החיים ועם מנגנוני סעד ורווחה. דבר זה יאפשר בעתיד לבוא לנשים בגילים מבוגרים יותר ללדת, ומצד שני יהיו מנגנונים מדעיים וחברתיים, רפואיים וסיעודיים שיתמודדו בהצלחה עם הבעייתיות של הלידות המאוחרות.

הכותבת היא מחברת הספר "כלה ונחרצה" – רומן אוטוביוגראפי בהוצאת ספריית פועלים, וכן ספרים נוספים.
תאריך:  10/01/2007   |   עודכן:  10/01/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם יש גיל לאימהות?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בכל הכבוד את טועה בגדול
מיכאל ב  |  11/01/07 16:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
ח"כ זהבה גלאון (מר"צ) עתרה נגד הסודיות, שעוטה עליה ועדת וינוגרד    סודיות מופרזת הנה ברירת המחדל של מערכת ביטחון כושלת ומסואבת    הציבור רוצה, שירמו אותו, ויציגו בפניו מצג-שווא של מערכת ביטחון מצליחה
אדמונד חסין
השמרנות היא היסוד להישרדותו המופלאה של העם היהודי לאורך הדורות, אולם העובדה שגדולי הדור בימינו חוששים להתמודד באופן נועז עם המציאות הכל כך דינאמית של העידן המודרני מותירה אותנו לעיתים חסרי מושג כיצד עלינו להגיב בנושאים שגרתיים שאינם כלולים ברשימת ה"מותר והאסור" או "הטהור והטמא"
דר' אסף רוזנטל
תכנון ארוך טווח וניהול נכון ישחררו את הארץ ממחדלי המפעלים המגלומנים שפגעו במשק המים ובסביבה    החשבון הכלכלי הנכון יוכיח כי המיחזור המלא בהחלט כדאי
לאה טרן
אין ספק שיוצרי הסרט מכירים היטב את המיתוס של מגדל בבל    זוהי דרמה פיוטית ומרגשת, ובעיקר עשויה היטב
עומר טרן
חלק א' עסק בפונקציות סימטריות, פונקציות א-סימטריות ופונקציות hash    חלק זה יעסוק בההדלים שבין הפונקציות ויספק הרחבות בעניין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il