X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ביום ו' האחרון, בוועידת שרי החוץ של האיחוד האירופי בברמן, גרמניה, הצהיר חוויאר סולנה, הממונה על יחסי החוץ של האיחוד, כי על אירן להבין שהתקרית איננה בעיה בין אירן לבריטניה בלבד, וכי פגיעה בבריטים כמוה כפגיעה באזרחים אירופיים
▪  ▪  ▪

חטיפת החיילים הבריטיים על-ידי אירן מציבה אתגר למסגרת מדיניות החוץ והביטחון המשותפת של האיחוד האירופי, שהתשתית החוקתית שלה הונחה באמנת מאסטריכט, ומאפייניה האופרטיביים עוצבו באמנת אמסטרדם ב-1997.
מסגרת זו נועדה להעניק ממד מעצמתי לקהילייה האירופית שיסודותיה באיחוד של פונקציות כלכליות. הרקורד של מדיניות חוץ וביטחון משותפת עד עתה איננו מרשים כלל ועיקר, ובייחוד אמורים הדברים ביחס למה שמכונה בעגה האירופית "היחסים הטרנס-אטלנטיים", שהם ממרחיבי הסדקים הבולטים (אם כי בהחלט לא היחידים) ברקמה עדינה ויומרנית זו של מדיניות חוץ משותפת לעשרים ושבע מדינות. המלחמות בעירק ובאפגניסטן, היחסים עם רוסיה, הקרע ביחסים בין גרמניה ופולין, מהווים מדגם לנמנעות המדיניות משותפת.
באה עכשיו תקרית החטיפה להוסיף הוכחה לכך שאירופה יכולה לדבר בקול אחיד רק ברמת הצהרות נבובות, בלתי מחייבות, המבטאות עקרונות כלליים גרידא בעלות מכנה משותף נמוך.
ביום ו' האחרון, בוועידת שרי החוץ של האיחוד האירופי בברמן, גרמניה, הצהיר חוויאר סולנה, הממונה על יחסי החוץ של האיחוד, כי על אירן להבין שהתקרית איננה בעיה בין אירן לבריטניה בלבד, וכי פגיעה בבריטים כמוה כפגיעה באזרחים אירופיים.
הוועידה הנפיקה הצהרה התומכת בבריטניה וקוראת לאירן לשחרר את החטופים, ולא, ינקוט האיחוד האירופי "בצעדים הולמים". טיבם של צעדים אלה לא פורט. קתרין קולונה, השרה הצרפתיה לענייני האיחוד האירופי הצהירה, כי "הסולידריות האירופית הוכחה היום באופן ברור".
ניתן לקבוע במידת סבירות גבוהה ביותר ש"בצעדים הולמים" לא התכוונו שרי החוץ למהלכי מלחמה. סביר יותר להניח שהכוונה היא לסנקציות כלכליות. אכן, אלה יכולות להיות אפקטיביות, כפי שהוכח בשנות החמישים הראשונות בתקופת כהונתו של ד"ר מוסאדק כראש ממשלת אירן שהלאמתו את חברת הנפט האנגלו-אירנית, עוררה את חמת הבריטים והאמריקנים, והם, בתגובה הטילו על אירן סנקציות כלכליות שהוכחו כאפקטיביות.
אולם נראה שעתה יתחמקו האירופים מסנקציות כלכליות. ז'ן אסלבורן, שר החוץ של לוקסמבורג, כבר הודיע כי הגם שהאיחוד האירופי מזדהה עם בריטניה, אין למהר ולהחליט על צעדים כלכליים, ויש להישאר מאופקים על-מנת למנוע הידרדרות במצב.
הקשרים הכלכליים בין אירופה לאירן הם חזקים: 40% מהיבוא של אירן מגיע מאירופה, ו25% מהיצוא שלה הוא לאירופה. לאירן קשרי מסחר אמיצים גם עם יפן וסין, אלא שהללו מעוניינות בעיקר בנפט האירני, בעוד שגרמניה, בריטניה, איטליה והולנד מחיים את הכלכלה האירנית באמצעות השקעות ענק.
גרמניה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, היא שותפת הסחר האירופית החשובה ביותר של אירן. נשיא לשכת המסחר הגרמנית-אירנית טוען ששני שליש של התעשיה האירנית תלויה במוצרי הנדסה גרמניים. אומנם ההשקעות האירופיות באירן הן של חברות פרטיות אלא שהממשלות השונות מעניקות לחברות אלה הטבות יצוא בצורת סובסידיות או בצורת ביטחונות. על-פי נתוני משרד הכלכלה הגרמני, הרי שבשנים האחרונות הממשלה הפדרלית העניקה ביטחונות ל-65% מיצוא הגרמני לאירן. גם חברות בריטיות וצרפתיות נהנות מעידוד ממשלתי ליצוא לאירן, שבא לידי ביטוי במדיניות רשמית ושקופה.
ודאי שתלות כזו של התעשיה האירנית, ובייחוד זו הפטרו-כימית ביצוא והשקעות אירופיות מבטיחה את יעילותן של סנקציות כלכליות אם אלה תוטלנה על אירן, אבל ברור כי סנקציות במקרה דנן תהיינה כחרב פיפיות, שהרי תגרומנה נזקים לחברות האירופיות עצמן. קשה להניח שתאגידי ענק כסימנס, מרצדס, מאן, של, קרופ או טוטאל, ימהרו להקפיא את קשריהן עם טהרן. קשה להניח שהממשלות האירופיות תאסורנה על חברות אלה להמשיך בעסקים כרגיל.
הרטוריקה האירופית תמשיך לגנות את אירן, לדרוש, להתפתל ולאיים איומי סרק. לבסוף, כך נראה, למרות הסולידריות עם בריטניה יופנה הלחץ האירופי כלפיה. הנציבות האירופית תמצא נוסחה , בריטניה תרכך את הנוסחה, וטהרן תתרצה.
אחדותה של אירופה תעמוד במבחן הלחץ על בריטניה. לא במבחן הלחץ על טהרן.

תאריך:  01/04/2007   |   עודכן:  02/04/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מיכאל פואה
לדעת שופטי בית המשפט, בעבירה בה אדם בכיר כופה עצמו על מי שתחתיו לאקט מיני אין פגם מוסרי ואין קלון. מעניין מדוע אם כן נתבע מהנשיא קצב לפרוש מתפקידו, הרי יתכן שגם אם הוא יואשם, יפסק שלא היה קלון במעשיו, והוא יוכל להמשיך בתפקידו
אביתר בן-צדף
רעש גדול העלה הגילוי שטדי קולק היה מלשין שהסגיר למודיעין הבריטי לוחמי חירות יהודיים בארץ-ישראל    הבעיה אינה טדי קולק, אלא התרבות הפוליטית, שהצמיחה סוג בזוי כזה של בגידה, כנורמה, וגם היטיבה עם המלשינים    התרבות הפוליטית של ישראל מבוססת על הכחדת האויב הפוליטי
יורם אטינגר
כמה מעלות לתומכים בהקמת מדינה פלשתינית?
ד"ר רון בריימן
ההרשעה יצרה קשר בל-ינותק רמון-קלון. ההבחנה המתפתלת בין מעשה מגונה עם קלון לבין אותו מעשה ללא קלון נראית כ"משפטפטת". באמצעותה ניסו שופטיו של רמון גם להישאר נאמנים לפסק-דינם וגם להיכנע ללחץ תקשורתי בלתי הגון ובלתי הוגן שלא לחסום את מי שהורשע בעבירת מין
עו"ד איריס פרחי
אני לא אוהבת שהתקשורת "מתבלבלת" והופכת עבריינים, זבל הארץ, למלח הארץ. אני לא אוהבת שהתקשורת מתרגשת מאנשים בג'יפ יפה (שהורג הרבה אנשים על הכביש), גרים בטירה ומצטלמים עם סיגר. אני לא מבינה למה התקשורת לא כותבת הרבה, ועוד יותר, על אלה שתורמים למדינה ומקריבים עצמם למעננו. אל"מ תמיר ידעי (מח"ט גולני), אל"מ יהודה פוקס, (מח"ט חברון), א. מהשב"כ ו-ג. מהמוסד - הם הגיבורים שלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il