X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם ועדת וינוגרד החליטה להימנע מהסקת מסקנות אישיות, החלטה זו מוצדקת, ויש לבטל עקרונית הסקת מסקנות כאלו ע"י ועדות חקירה
▪  ▪  ▪

בתקשורת פורסם, כי ועדת וינוגרד החליטה שלא לפרסם מסקנות אישיות, כדי שלא לעכב יתר-על-המידה את פרסום הדוח שלה.
אין פסול בהחלטת הוועדה, אם אומנם זו החליטה שלא לפרסם "מסקנות אישיות". בביטוי זה הכוונה אינה לכך שלא יכתב כי ראש הממשלה נהג ברשלנות ובפזיזות, או שמפקד אוגדה פלוני לא הבין את שדה הקרב, אלא לכך שלא יכתב כי אהוד אולמרט אינו ראוי לשמש ראש הממשלה, או כי השר פלוני אינו ראוי להיות השר לענייני מה שלא יהיה.
החלטה זו היא תוצאת חיובה של הוועדה ע"י בג"צ, לנהוג כוועדת חקירה ממלכתית ולאפשר לעומדים להיפגע מהמסקנות להציג ראיות ולחקור עדים. הליך כזה עלול לדחות את הגשת הדוח הסופי אולי עד סתיו 2008, כשהכל ישכחו מה קרה בלבנון.
ואולם, בעצם, ההחלטה הזו - אם התקבלה - נכונה וצודקת, ולדעתי יש לאסור עקרונית על ועדות חקירה לפרסם "מסקנות אישיות", שכן זוהי הטלת סנקציה עונשית - דבר שאינו חלק מובנה מתפקידה של ועדת חקירה. תפקידה של ועדת חקירה הוא לחקור ולברר את העובדות, ולא להטיל עונשים אישיים. לפרט מה לקוי ופגום במערכת הנבדקת, ולא כמה מלקות יולקה האיש העומד בראשה.
לגבי נבחרים, בדמוקרטיה רק הציבור זכאי להורידם ולהעלותם, ואין זה ראוי שוועדה של פקידים תקבע מי ראוי לכהונת שר ומי לא. המחוקק קבע כי האיש נבחר לארבע שנים, ושליחתו הביתה או פסילתו באמצע כהונתו היא התערבות לא-ראויה בסמכותו של הבוחר. אם יש מקום להדיח נבחר, זהו תפקידה של הכנסת, כנציגת הציבור, ישירות או באמצעות הממשלה. המלצות של ועדת חקירה לגבי נבחרים הן, בעצם, התרסה נגד המהלכים הדמוקרטיים, שכן הוועדה מנכסת לעצמה את תפקידי הרשות המחוקקת, בדיוק כפי שבית המשפט עושה כאשר הוא מפעיל - לדעתי ללא סמכות - את החקיקה השיפוטית הלא-ראויה.
ואשר לפקידים או לאנשי צבא, במדינה מתוקנת אין צורך ב"מסקנות אישיות", כלומר לקבוע שקצין פלוני לא יקודם מעבר לדרגת תא"ל או לא ישמש שנתיים בתפקיד פיקודי (כך נוהגות ועדות חקירה לקבוע אצלנו). במדינה מתוקנת, די בכך שוועדת חקירה תקבע כי מפקד פיקוד העגבניות התרשל, והאיש יגיש בתוך שעה מכתב התפטרות, בידעו כי החלופה לכך היא סילוקו צתפקידו ע"י מפקדיו, בבושת פנים. מסקנות אישיות כאלו הן עניינה של הממשלה, לגבי פקידים, ועניינו של הרמטכ"ל לגבי חיילים. ואם מדובר ברמטכ"ל עצמו - זהו תפקיד הממשלה, לפטרו או להשאירו בתפקידו.
אכן, במדינה מתוקנת יתפטר גם נבחר מתפקידו ללא שהייה, אם ועדת חקירה תקבע כי התרשל בתפקידו, לבטח אם תקבע כי לא רק התרשל אלא אף גרם את מותם של בני-אדם. כידוע, ישראל רחוקה מאוד - בלשון המעטה - מהמקום הראשון באולימפיאדת המדינות המתוקנות.
דברים אלה לבטח לא ימצאו חן בעיני רבים, הרוצים לראות גופות של תלויים בכיכר העיר, ואני אישית רוצה מאוד לראות את אהוד אולמרט עף לביתו לבלי שוב (בשל המלחמה ובשל דברים רבים אחרים). אך מדינה חייבת להתנהל על-פי כללים מסודרים, תוך הקפדה מרבית על הפרדת הרשויות ועל עקרונות-ברזל של ממשל וחוקתיות. לצורך הפקת הלקחים, בכל נושא, די בכך שהוועדה תקבע מה לא היה בסדר, מה קרה באמת ומי התרשל, ובמידת האפשר תציע דרכים לתיקון. זו בעצם תכלית מינויה.
המסקנה האישית, האם אותו רשלן ישאר בתפקידו ויגיע לפסגה, או יקבל בעיטה בישבן ויתלה על עמוד חשמל - על כך יחליט מי שזה תפקידו: הציבור לגבי נבחרים, והממשלה והכנסת לגבי פקידים וחיילים. ברור לי שמעט מאוד מסקנות אישיות כאלו תיקבענה ותבוצענה, בשל הליקויים והאי-סדר השוררים אצלנו, אך יש לעשות מאמצים לתיקון המדינה ולא להחמיר את הבלאגן החוקתי והתפקודי השורר בה בשפע.
כל הטוען כי אין סיכוי לתקן את המדינה, ולכן הוא תומך בעריפת ראשים על-פי החלטות של ועדות חקירה, מניח בעצם את הבסיס להחלטת המטכ"ל בעתיד, כי הממשלה מטומטמת והכנסת היא אוסף של חמורים, ולפיכך מוצדק שהצבא יתפוס את השלטון. הרי גם זו דרך "לעשות סדר", גם אם זה לא-כל-כך בסדר.
ואם יתברר לוועדה שמישהו עבר עבירה פלילית, ממילא אין זה תפקידה לשפטו. בינתיים, כל עוד ההמון בכיכר רבין לא החליט אחרת, תפקיד זה מוטל על בתי המשפט.

תאריך:  10/10/2007   |   עודכן:  10/10/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בלי מסקנות אישיות
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
מכנס תומך סדרתי בשחיתות
דורון ט  |  10/10/07 10:57
 
- דורון ט' מי שמכיר אותך יודע
אחד אחד  |  10/10/07 11:45
 
- חזק! ל"ת
יופיטר  |  11/10/07 06:42
2
תימשך השחיתות והכשלונות
ללא עריפת ראשים  |  10/10/07 14:14
3
ממה אתה פוחד? שנשאר בלי ראש  ל"ת
ממשלה? אז מה?  |  10/10/07 18:57
4
אמת ויציב
גולדבלט משה  |  10/10/07 19:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר יובל ברנדשטטר
אולמרט יודע כי רק מדיניות של נסיגות, הגליה וגירוש יהודים יצילו אותו מן הצונאמי המשפטי המתרגש עליו
ארז תדמור
אם ליהודי כפרט ולעם היהודי כלאום אין קשר מיוחד עם הארץ, קשר של בעלות ושייכות הדדיים, הרי שאז מאבדת הציונות את תוקפה המוסרי והופכת לציונות קולוניאליסטית
עו"ד יצחק גאגולה
בנושא תאונות הדרכים, קיים עיקרון "האחריות המוחלטת" - שגם במקרה והתאונה נגרמה באשמת הנפגע (בשונה מהותית מהדין הקיים בפקודת נזיקין), מגיע לנפגע קבלת פיצויים עבור התאונה
איתמר לוין
הרב עמאר מנהל דיונים עם שר המשפטים, דניאל פרידמן, על פשרה לפיה מי שאינם יהודים יוכלו להתחתן בנישואין אזרחיים, ואילו הגיור יימסר בלעדית לרבנות. זוהי פשרה הגיונית ומבוססת היטב מבחינה הלכתית, אך המגזר החרדי האשכנזי הזדעק ולא ברור מה יעלה בגורלה
ד"ר אברהם בן-עזרא
הוועדה המקומית אחראית על מחדליה כלפי הנזקקים לשירותיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il