X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יחיאל אמיתי עיתונאי, יועץ תקשורת
העם בישראל חייב לקחת דוגמא מאותה תקופה בחיי העיר ירושלים, בשנת 1948, ולמרות כל מה שעובר עלינו בימים טרופים אלה, אנו חייבים, דווקא עתה יותר מכל תקופה אחרת בתולדות המדינה, לשמור על המורל שלנו
▪  ▪  ▪
הכרזת העצמאות

כיליד ירושלים, שחווה על בשרו את אירועי מלחמת העצמאות בירושלים הנצורה בשנת 1948, אני מבקש לחזק את תושבי המדינה, אלה שלא היו כאן אז ואלה שלא נולדנו עדיין אז, ולספר להם ולכם מה עבר עלינו, תושבי ירושלים בשנת 1948 בירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.
הייתי נער צעיר לימים כאשר הכריז בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל. למרות שגרנו אז בשכונת מאה שערים בירושלים [הורי היו אנשים דתיים] יצאנו לרחובות ירושלים, שרנו ורקדנו ולא ידענו את נפשנו מרוב שמחה. אבל השמחה לא ארכה זמן רב.
כאשר התחיל המצור על ירושלים, למחרת ההכרזה על הקמת המדינה, החלו הפגזות של הערבים ובמיוחד של הלגיון הירדני, הפגזות שנמשכו יום ולילה ולפעמים גם 24 שעות ביממה, ללא הפסקה וללא הפוגה.
ההפגזות באו משני כיוונים. מצפונה של ירושלים, - מנבי-סמואל, מהגבעה הצרפתית ומגבעות אחרות בסביבה, נחתו פצצות ופגזים על השכונות הצפוניות של ירושלים, ובעיקר על שכונת הבוכרים, בית ישראל, מאה שערים, גאולה וכרם אברהם ושכונות אחרות נוספות. ומהדרום מכיוון בית-ג'לה ואזור מנזר מר-אליאס - על השכונות הדרומית של ירושלים, רמת-רחל, תלפיות, מקור-חיים ושכונות נוספות.
ההפגזות היו ללא הבחנה והפצצות נפלו, אם על בתי מגורים ואם ברחובות העיר. מאות רבות של תושבים ירושלמים נהרגו ואלפים נפצעו מהפגזות אלה במשך תקופה המצור. צריך לזכור כי על ממדי"ם, איש לא שמע, ואת מספר המקלטים הציבוריים אפשר היה לספור על יד אחת.
למצב הכל כך קשה נוספה בעיה קשה נוספת. לבית הקברות שבהר הזיתים לא ניתן היה להגיע ולא היה היכן לקבור את ההרוגים שהונחו בארונות ונטמנו זמנית בגבעות של "שייך באדר", [היום גבעת רם] והועברו לקבורה, רק כאשר החיים חזרו למסלולם, אחרי המצור.
ברשותי יומן זיכרונות שאותו התחלתי לכתוב ב-21.4.48 כאשר הייתי אז, כאמור, נער צעיר, חבר בתנועת הנוער "בני-עקיבא". דפי היומן מלאים בתיאור ההפגזות הקשות, ההרוגים והפצועים וההרס הקשה לבתים, שהיו מנת חלקנו יום יום אבל זה לא היה הכל.
נוסף להפגזות הקשות, ירושלים הייתה כאמור במצור ומשמעות המצור הייתה שלא היה לנו חשמל, מים ונפט, [שהיה חיוני ביותר לעששיות ששימשו לתאורה חלופית לחשמל שלא היה]. אולם הקשה מכל היה המחסור באוכל. פשוט לא היה לנו מה לאכול. רק תודות למסירות הנפש של אנשי השיירות שסיכנו את חייהם ופרצו בלילות בשיירות לירושלים וסיפקו לנו קמח ומים, לא גווענו מרעב ולא מתנו מצמא.
אולם גם אז, כאשר הגיע הקמח קיבלנו לחם במשורה: 250 ג' לאדם. גם חלוקת המים והנפט הייתה מוגבלת וניתנה במשורה ובצמצום רב. שלא לדבר על הסכנה האדירה להיפגע מההפגזות בעת העמידה בתורים אם לקבלת מים ואם לקבלת נפט. גם חלב וביצים לא היו בנמצא וקיבלנו במקום זאת אבקת חלב ואבקת ביצים וגם זאת בחלוקה ובמשורה. על ירקות ופירות לא היה מה לדבר. בנוסף לחרדה הרבה שחיינו בה יום ולילה. בשל ההפגזות הבלתי פוסקות וההרוגים הרבים, נאלצו רבים מתושבי ירושלים להסתכן ולצאת לשדות ולגבעות מחוץ לירושלים וללקט את הצמח שנקרא "חוביזה" ושאותו היינו טוחנים ומטגנים לקציצות מאכל.
חשוב לזכור שעדיין לא היינו מדינה ריבונית של ממש. נשק לא היה לנו אז ולא היה עדיין צה"ל של היום, לא המשטרה ומשמר הגבול, ולא חיל האוויר של היום ולא חיל הים. היינו בסך-הכל בצעדים הראשונים להקמת מדינה. למרות כל זאת לא נשברנו אז בירושלים למרות שהיינו במצור ולמרות ההרוגים והפצועים מההפגזות הרבות שהיו כאמור מנת חלקנו יום יום.
ידענו שאנחנו נאבקים על החיים שלנו, על הקיום שלנו. ידענו שאנו הולכים להקים את מדינת ישראל, להקים מדינה לעם היהודי ובית ליהודים פליטי השואה הנאצית.
הערבים רצו, בהפגזות המרובות על ירושלים, לשבור את רוחנו ולגרום לנו להיכנע. אולם, לא נכנענו, לא נשברנו, החזקנו מעמד ושמרנו על המורל שלנו והגענו עד הלום.
אני ער למצב הקשה שעובר היום על תושבי הדרום, החיים בצל הפגזות הקאסמים של החאמס ושל הטילים והקטיושות של הג'יהאד האיסלאמי. נכון שאנחנו בירושלים הנצורה סבלנו רק בחודשי המצור בעוד שתושבי הדרום ובעיקר תושבי שדרות חיים כך 7 שנים. רק מי שעבר, כמוני וכמו יתר תושבי ירושלים דאז, הפגזות כה כבדות בתקופת המצור בירושלים יכול להבין לסבלם של תושבי שדרות וישובי דרום הארץ.
אני גם מודע לכך, שיש שוני אדיר בין הקטיושות והטילים שממטירים על יישובי הדרום לבין הפגזים שנפלו עלינו בשנת 1948. אני מודע להרס האדיר שנגרם כיום כתוצאה מהטילים בעוד שהפגיעה בבתים שלנו בשנת 1948 מהפגזים הייתה הרבה יותר קטנה. אבל מאידך הפגיעה באנשים הייתה אז חמורה ביותר ודי אם אציין שבירושלים נהרגו בתקופת המצור יותר -800 אזרחים מההפגזות האדירות שהיו מנת חלקנו, יום יום, שעה שעה במשך כל חודשי המצור, שלא לדבר על אלפי הפצועים.
העם בישראל חייב, אפוא, לקחת דוגמא מאותה תקופה בחיי העיר ירושלים, בשנת 1948, ולמרות כל מה שעובר עלינו בימים טרופים אלה, אנו חייבים, דווקא עתה יותר מכל תקופה אחרת בתולדות המדינה, לשמור על המורל שלנו, הן האישי והן הלאומי ובעיקר לחזק את צה"ל ואת כוחות הביטחון.
עם-ישראל הצליח לעמוד גם בעבר, במצבים קשים ביותר ולא נשבר ולא נפל רוחו. עם ישראל יצליח לעשות זאת גם עתה וגם בעתיד, אולם בתנאי אחד: אם נשמור כולנו, גם בימים קשים אלו, על החוסן האישי-הנפשי שלנו ובעיקר על החוסן הלאומי שלנו. אל יפול רוחכם - עם ישראל.

לשעבר סמנכ"ל בכיר במשרד התחבורה, דובר המשרד ויועץ תקשורת ל-12 שרי תחבורה ובהם 3 נשיאים [עזר ויצמן ז"ל, משה קצב ושמעון פרס] ששימשו בשעתו כשרי תחבורה.
תאריך:  30/04/2008   |   עודכן:  30/04/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לפני 60 שנה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ההבדל בין 1948 ל-2008
אבי קרן  |  30/04/08 13:58
 
- נערה הייתי וגם זקנתי ומאשרת כל
מיכל מירושלים  |  30/04/08 15:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרצל ובלפור חקק
ספר נוסף של שמחה סיאני בסִדרה: "נחלת צבי - נחלת ילדות" (שמחה סיאני, "טיפת סחוג בדלי של חלב", הוצאת "שי"ח ירושלֵם" 2008)
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
המדינה סגרה בשנת 2007, לפי דבריו של ראש הממשלה אהוד אולמרט, כ-500 תיקים בהם מעורבים חסרי ישע וזאת מתוך חוסר עניין לציבור. המגמה המתגברת באכזריות התקיפות ובתדירותן הביאו להצעות חוק שבאות להחמיר עם אותם תוקפים
עו"ד שמחה ניר
דוגמה קלאסית לשימוש מניפולטיבי בעובדות-אמת כדי להסיח את הדעת מהשאלות האמיתיות אשר במחלוקת, בלי לדון בהן    על מאמרו של אופיר פלק "אין סליחה ואין מחילה"
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
היינו מציעים לח"כ אזולאי כי אם כל מטרתו היא למנוע מילדים מאומצים לסבול מסביבתם ומשונתם לערוך הצעת חוק אשר תפעל למען קידום נושא קבלת השונה בחברה הישראלית וזכויותיו
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
במסגרת ניסיונותיה של המדינה להתמודד עם הקטל הנוראי בכבישים, החליט שר התחבורה יחד עם רשות המיסים לעודד התקנת מערכות לבקרת יציבות בכלי רכב חדשים המיובאים לישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il