X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לצמרת הפוליטית והתרבותית בישראל, הדיאלוג על בכורה היסטורית וזכות דתית, נשמע זר ומיושן. הם פשוט אינם מסוגלים לבוא בדברים בפני אומות העולם כמו הרצל, א. ד. גורדון ובן-גוריון על 'עם ישראל' ו'זכות אבות'
▪  ▪  ▪
ירושלים

יום ירושלים חל השבוע. הוא לא עורר התרגשות גדולה מדי בארץ. סביר להניח שהציבור הדתי לאומי קצת התרגש, חבש כיפה לבנה ואמר הלל. העיר הזו, שסבא שלי היה נותן כל הון שבעולם לראותה, שבחורבנה נראתה בחלומותיהם של אלפי יהודים בנויה, מתקבלת היום, כמובן מאליו ובמשיכת כתף.
עם זאת, ירושלים חוזרת ועולה לכותרות וכל פעם בהקשר אחר. פעם תרבותי ופעם דתי, פעם רוחני ופעם מדיני. הניסיונות להחביא את ירושלים, לדחוק אותה 'לסוף המו"מ...' או להמציא את המושג 'ירושלים רבתי' כדי שאפשר יהיה לסחור בה - נועדו לכישלון.
באחד מתהליכי ההרדמה של הציבור אמר שר החוץ דאז, שמעון פרס, כי 'ירושלים רבתי' היא רק מושג ספרותי. פרס באמת צודק, זה רק מושג ספרותי. הוא רק שכח שהכל התחיל ממה שכתוב בספרים, בייחוד כשמדובר בספר הספרים. כתוב בתורה, בנביאים ובכתובים, כתוב במשנה, בתלמוד ובאגדה. מר פרס, הימצאותנו כאן, היא מימוש והגשמה של מושג ספרותי...
לפעמים אנחנו תוהים מדוע עיר כל-כך קטנה מטרידה את העולם כולו? מדוע מדינות מודרניות שיודעות פרק או שניים בהיסטוריה ומכירות בקשר התנ"כי של היהודים לירושלים, מסרבות להכיר בזכותנו על העיר?
ירושלים אינה עיר מיוחדת במושגים המקובלים. אין לה אוצרות טבע ייחודיים, לא מבנה גיאוגראפי מיוחד או מוזיאונים יוצאי דופן. תיירים רבים המגיעים לירושלים מתאכזבים מהביקור בעיר. הפרסום הבינלאומי, התפילות הנאמרות בכל לשון לשלומה של העיר, לא תואמים למפגש המציאותי עם 'ירושלים של מטה'. פקקים, רחובות צרים, גנים מועטים ומועדוני בילוי גרועים.
איפה ירושלים ואיפה גורדי השחקים של ניו-יורק? איפה ירושלים ואיפה המסעדות של פריס? איפה ירושלים ואיפה הססגוניות של איסטנבול?
נראה שצריך לחפש את המקור לעימות לא ב'ירושלים של מטה' אלא ב'ירושלים של מעלה'. מה שמשך את עולי הרגל מימי אברהם אבינו היה הממד הדתי, הייתי אומר אפילו המיסטי. הסכסוך אינו על זכויות מעבר או מסחר ואפילו לא על סוגיית ייצוג פוליטי. המאבק בין יעקב לעשו נמצא במישור אחר לגמרי. מוחמד ומוסטפא יודעים טוב יותר מגיא ונועה על מה הם נלחמים. הם יודעים שהמאבק הוא ערכי, מאבק על השייכות. למי שייכת הארץ הזו? למי שייכת העיר הזאת?
רוחני? ערכי? דתי? השיח הזה זר ומנוכר לרוב נבחרי הציבור שלנו. הם מנסים להעלים אותו ואם אי אפשר ולברוח ממנו ככל האפשר. שיח זה לא מתאים לחברה מודרנית, ליברלית שמתמקדת ב'זכויות אדם' ו'זכויות דמוקרטיות'. דיאלוג כזה מפריע להנהגה הפוליטית בישראל לדבר על 'מזרח תיכון חדש'. המנהיגים שלנו לא מבינים מדוע עיר קטנה תוקעת מו"מ מדיני גדול? לרוב המאמינים המוסלמים והנוצרים בעולם הסוגייה הזו מאוד ברורה. זהו מאבק ממושך על מי הוא העם הנבחר שבירתו ירושלים?
הנוצרים, לעת עתה, פרשו מהמרוץ ההיסטורי והשאירו את הזירה למוסלמים שמבינים היטב שהמאבק הוא לא רק מאבק פוליטי גרידא, שבכל מקום אחר בעולם היה מוסדר בפיתרון מדיני ולא היה מושך תשומת לב בינלאומית רבה כל כך.
לצמרת הפוליטית והתרבותית בישראל, הדיאלוג על בכורה היסטורית וזכות דתית, נשמע זר ומיושן. הם פשוט אינם מסוגלים לבוא בדברים בפני אומות העולם כמו הרצל, א. ד. גורדון ובן-גוריון על 'עם ישראל' ו'זכות אבות'.
אבל אם תשאלו יהודי פשוט, מהי ירושלים עבורו? הוא יניח את ידו על החזה ויגיד לך שירושלים היא הלב, היא הבית. הוא אולי יתקשה להסביר במילים גבוהות ובניתוח רציונאלי את חשיבותה של העיר, כי כשהלב מרגיש לא צריך יותר מדי מילים. למרות כל שטיפות המוח שעושים לנו כבר ארבעים שנה, לא הצליחו לבלבל את המצפן היהודי שמורה בכל מקום בעולם לכיוון אחד - ירושלים!

אדמונד חסין הוא יועץ לפיתוח מנהיגות בביה"ס למנהיגות של צה"ל.
תאריך:  03/06/2008   |   עודכן:  03/06/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עיר בירה למכירה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
עזרת לי. תודה
אמיר 1  |  4/06/08 13:52
2
מילים כדורבנות, תבורך. ל"ת
יהודי גאה,   |  4/06/08 15:57
3
כל מילה בסלע! רק הייתי מוסיף
יוסי מהצפון  |  4/06/08 22:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רוני שטרן
חגגתי את יום הולדתה ה-60 של מדינת ישראל. חגגתי בעצב על חלק ממה שמתרחש בהווה, אולם בגאווה רבה על כל מה שבנינו כאן עד היום. מדינת ישראל היא ערך, לא רק מדינה. ערך, שעל החגיגות לשקף ולכן כל כך חשוב היה שהתקיימו
אילן הלפרין, פרופ' עמוס קורצ'ין
לדיכאון ודמנציה גורמים משותפים הקשורים הן לשינויים הורמונליים והן לשינויים מבניים במוח    בדומה לדמנציה נראה כי גם דיכאון הוא מחלה כללית הפוגעת בכל המוח
ראובן לייב
חוויה גסטרונומית במסעדה תל אביבית מיתולוגית, המתהדרת בשמו של פרוון-צמרת ואיסטניס קולינרי
עו"ד עמית יפרח
לאחרונה קיבלה תנועת המושבים את עמדת המינהל בנוגע לנוסח חוזה החכירה שייחתם עם בעלי הנחלות והאגודות. עמדת המינהל הגיעה לאחר עבודה מאומצת ועיקשת במשך כ-3 שנים מצדנו במטרה לקבל את טיוטת חוזה החכירה למושב עובדים
ד"ר רון בריימן
אם יימצא "תואם אברהם פורז", יש סיכוי לרשימה ציונית-לאומית מימין לליכוד להגיע בבחירות 2008 ל-20 ח"כים, מחציתם עם כיפה ומחציתם בלעדיה. האם בשעה קשה זו יתגלה אברהם פורז החדש, עם תבונה, גדלות רוח, וגם כיפה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il