X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מקורו של המנהג בבבל ומשם התפשט לשאר התפוצות
▪  ▪  ▪

דומה שאין מנהג דומיננטי יותר אצל בני הדת היהודית ממנהג הכפרות של ערב יום הכיפורים. אפילו בעיני אלה הרחוקים מן החיים הדתיים תכלית ריחוק - המנהג הזה קדוש בעיניהם יותר מכל מנהג אחר.
מקורו של מנהג הכפרות בבבל ומשם התפשט לספרד, צרפת, גרמניה ושאר התפוצות. אף כי בספרד קמו למנהג מתנגדים כרמב"ן והרשב"א - לא עלה בידי איש מהם לבטלו.
מנהג הכפרות נזכר לראשונה בתשובותיו של הגאון סורא, במחצית השנייה של המאה השביעית לספירה. ההסבר לבחירת תרנגול-כפרות דווקא, על פני שאר החיות, הוא בכך שהינו מצוי בביתו של אדם יותר מכל בהמה וחיה אחרת. מסתבר יתר על כן: מסתבר שהתרנגול הוא בעל-חיים מובחר ולא בכדי הוא מכונה "גבר".
על-פי מנהג הכפרות מניח שליח הציבור את ידו על ראשו של התרנגול ומכריז שלוש פעמים: "זה תחת זה וזה חלוף זה, זה מחול על זה", או: "זו כפרתי זו חליפתי, זה התרנגול ילך למיתה ואני אלך לחיים טובים וארוכים".
בגרמניה נהגו לשחוט אווזים ותרנגולים. לעומתה, בספרד, היו שוחטים תרנגול זקן לכפרה על נער, מולקים את ראשו ותולים אותו בנוצתו בפתח הבית, וגם מצמידים לו שום, כדי שיביא מזל; ואילו בצרפת הביאו, ערב יום הכיפורים, תרנגולים זכרים לזכרים ותרנגולות לנקבות.
החכמים הראשונים כבר נתנו טעם לבחירת התרנגולים לכפרות והמנהג התפרסם לראשונה בסמיכות לתקופת התלמוד. טעם המנהג נרמז בעצם שמו ומחלקים את התרנגולים לעניים, לאלמנות וליתומים, ואומרים: "כדי שיהיה כופר שלנו ויהיו עלינו כפרה".
בתקופת הגאונים היה ברעיון הכפרות משום פדיון הבן. ישראל הוא בנו בכורו של הקדוש-ברוך-הוא וצריך פדיון כבכור. ובפדיון הבכור נותנים את הכסף לכהן, ובכור-ישראל נותן פדיונו לעניים. וכיון שהתמורה היא דוגמת פדיון הבן, לכן סדר הכפרות יהיה כסדר פדיון הבן. הרעיון הזה שולט בתוך מנהג אחר של כפרות, שהיה נוהג בזמן תקופת הגאונים, אלא שלא נתפשט בארצות-אירופה, וההבדל בין שני המנהגים הוא זה: המנהג השגור הוא דמות פדיון הבכור והמנהג השני, כוונתו הפנימית היא שכרם צריך פדיון בשנה הרביעית. ומכיוון שישראל הוא כרמו של אלוהים, לכן ישראל צריך פדיון.

תאריך:  07/10/2008   |   עודכן:  07/10/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
חילונים רבים צמים רק "לשם הספורט" או "למען הדיאטה" ואינם מודעים לכך שזוהי סטייה מעצם מהותו של יום הזיכרון
איוב קרא
ציפי לבני היא אופורטוניסטית ולא יותר    היא מוכנה מדי יום לשנות את צבעה להגשמת חלומה האישי, כולל רמיסה ברגל גסה של המשחק הדמוקרטי שעוד נשאר בחיינו בישראל
יוסי דגן
לאורך עשרות שנים הסיתו פוליטיקאים ו"אישי רוח" בשמאל כנגד ציבור המתנחלים    העדר אכיפה משפטית על דברי הסתה וקריאות מפורשות לרצח מתנחלים, כמו גם רוח גבית מצד עיתונאים ופוליטיקאים פופוליסטיים, הפכו את ההשתלחות והפצת דברי הבלע לתופעה בממדים של סטייה חברתית פתולוגית
עו"ד אברהם פכטר
הצדעה לתא"ל (מ) יואל בן-פורת ז"ל, שנפטר לפני שנתיים, בטרם שכבודו הושב למקומו. ממפקדי יחידת העילית של אמן - 8200, שהתריע ביום כיפור בפני מפקדיו באמ"ן, האלוף אלי זעירא וסגנו - על פרוץ המלחמה, אך דיווחיו וחוות דעתו נדחו ולא הועברו לידיעת ראש הממשלה והרמטכ"ל.    ומה באמת קרה - "לאמצעים המיוחדים" של אמ"ן ביום הכיפורים?
פרופ' ציון בן רפאל
האם יש מקום להציע טיפול הורמונלי תחליפי לנשים בגיל המעבר כדי למנוע מחלת לב כלילית? לא!    ניתוח מחקרים שהתבררו כלא מיהמנים מוכיח זאת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il