X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פרדוקס המלחמה: האם רק מכה ניצחת ואובדן חיי אדם רבים יכולים לחסוך אובדן גדול יותר בטווח הארוך ולהוביל לרגיעה? ומדוע צריך לשלם מחיר נורא בכדי ללמוד לקח חשוב?
▪  ▪  ▪
לצמוח מתוך השבר [צילום: AP]

לא מעט נאמר ונכתב בגנות ובזכות הפסקת האש שהוכרזה, בסופו של דבר, על-ידי שני הצדדים. ונשים לרגע בצד את העובדה שאנחנו הפסקנו ראשונים. מישהו אמר לי שלטעמו, אין כאן באמת שני צדדים שמתאמצים להגיע להסכם מדיני ראוי ושהוא מאמין שלא מן הנמנע שהפסקת אש חד-צדדית תוביל לנסיגה חד-צדדית ובעתיד גם לכיבוד חד-צדדי של ההסכם שייחתם. יכול להיות שהוא טועה? האם ניתן לסמוך על הפלשתינים שיכבדו את הסכם הפסקת האש לאורך זמן והאם אפשר ללמד אותם התנהלות בדרכי הידברות ושלום?
יש משהו בדינמיקה של המשא-ומתן עם הפלשתינים שמזכיר את התנהלות ההנהגה היפנית בזמן מלחמת העולם השנייה. הם היו במצוקה, היה ברור שיש להם פער גדול אל מול היכולת הצבאית של ארה"ב, ובכל זאת הם התעקשו. לא הייתה להם שום בעיה להקריב קורבנות למכביר והעיקר, לא להיכנע. המציאות הוכתבה
על-פי שיקולי אגו אמוציונליים של גנרלים, שהם ההיפך מטעמים רציונליים של אזרחים אומללים שנמצאו תחת חסותם. מזכיר לכם מישהו?
אם נמשיך בהשוואה נגלה שבשני המקרים, היפני והפלשתיני, כוח ההרתעה שלהם התבסס על העובדה שהם היו מוכנים לשלם בחיי אדם. כמו בעזה, גם האזרחים היפנים גוייסו למאבק, הכשירו מתנדבים למשימות התאבדות ואפילו תלמידות בית ספר אומנו לדקור חיילים אמריקניים בכידוני במבוק. בקרב ההנהגה האמריקנית, בדיוק כמו בישראל, היה רצון עז לסיים את המלחמה. מה שמעניין הוא שגם היפנים, בדומה לחמאס, רצו לסיים את המלחמה אבל היו גאים מדי מכדי להודות בכך.
בסופו של דבר, האמריקנים שלפו מן הכובע נשק חדש להשמדה המונית. טרומן, שהיה נשיא ארה"ב באותם ימים, נימק את החלטתו להשתמש בפצצת האטום בכך שאובדן חיי אדם רבים בטווח הקצר, יחסוך אובדן חיי אדם רבים עוד יותר - חיילים ואזרחים משני צידי המתרס - בטווח הארוך. מצמרר לחשוב שאולי הוא צדק. עם זאת ובשונה מגישתו המיליטנטית והשנויה במחלוקת של טרומן, בחרו שרי הקבינט בישראל לא להסלים את המבצע 'עופרת יצוקה' והצביעו בעד הפסקת אש. ההחלטה נבעה משילוב של שיקולים מעשיים, מוסריים ופוליטיים ובעיקר משום שהיום - שלא כמו בימים עברו - אין זה מקובל לנהל מערכה צבאית בחתירה לניצחון מובהק או לסיימה בתבוסה מוחלטת של האויב.
אם נחזור לרגע לטרגדיה היפנית, ניזכר בנתון עצוב לפיו המוות של רבבות יפנים לא ריכך את לבבם של מצביאיהם, מה שהוביל את האמריקנים להטיל פצצה נוספת על נגאסקי וזו הביאה לסיומה של המלחמה. יש שיאמרו שהכניעה של היפנים נבעה לא רק מהאסון ההומניטרי, אלא גם, ואולי בעיקר, מהחשש מפני התקפה על טוקיו שהייתה עלולה להכחיד את שושלת הקיסרות.
בכל מקרה, ההיסטוריה הוכיחה שמאז המערכה ההיא, יפן יצאה לדרך חדשה ואחרת, התחילה תהליך תיעוש מואץ והפכה להיות מעצמה טכנולוגית וכלכלית. מה גרם להם לשנות כיוון? האם היה זה האובדן הכבד מנשוא או שמא החשש מפני האובדן העתידי? אולי דווקא הניצולים שחוו את מחירה הנורא של המלחמה החליטו לחסוך עתיד דומה מילדיהם. לעצב עבורם מציאות אחרת ולהתמקד בהזדמנויות שטומן בחובו העתיד. אין ספק שבחירה זאת הפכה אותם ממפסידים למנצחים. הלמידה, על אף שנעשתה בדרך הקשה, מעוררת השראה. ולנו לא נותר אלא לקוות שגם הפלשתינים, בסיוע ובהכוונה ממדינות העולם, יבחרו בדרך דומה.

הכותבת הינה פסיכולוגית ויועצת ארגונית, מרצה באוניברסיטת בר-אילן ובמכללה אקדמית צפת.
תאריך:  28/01/2009   |   עודכן:  28/01/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
והארץ תשקוט לבטח - עד מתי ובאיזה מחיר?
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
השוואה מרתקת
עתיד פסימי  |  29/01/09 09:37
2
איזה שקט ואיזה בטיח
רוצה להאמין...  |  29/01/09 09:59
3
אהבתי את הרעיון שהצגת ל"ת
הלוואי שיתגשם  |  30/01/09 11:05
4
דר ליפז שמוע ניר אחלה מרצה
סטודנט מצפת  |  20/10/10 15:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבי קרעין, זאב הרשקוביץ
בימים של משבר בהם לקוחות רבים של חברות נקלעים לקשיים כלכליים, על בעלי החברות לדעת כיצד לבצע תהליך גבייה נכון על-מנת להבטיח לחברתם תזרים מזומנים חיובי    במאמר זה נסקור בשלושה חלקים את תהליכי הגבייה הנכונה והמקצועית החל מהתקשרות עם לקוח חדש וכלה בגביית התשלום מלקוח בעייתי
עו"ד משה גולדבלט
חוק זכויות החולה מקנה לכל חולה את הזכות לקבל טיפול, אך מתלה זכות זו בהסדרים בירוקרטיים של קופות החולים    האמנם זה ראוי? ומה עם הזכות לבריאות?
רות פורסטר
מיד כאשר נשיא ארה"ב החדש נכנס לתפקידו הוא הורה על צמצום שכרם של עובדי הבית הלבן עקב המשבר הכלכלי, לא נשמע ולו ציוץ קל של מחאה על כך, ואילו כאן - משבר כלכלי, לא על חשבוננו
מוריה-גלית שלגי
בשנים האחרונות כבשה הרפלקסולוגיה מחדש מקום נכבד בעולם. יעילות השיטה הוכחה על דרך הניסוי והטעייה וההסבר הפשוט והעממי הניתן לה הוא ש"כאשר אני לוחץ פה, זה משפיע שם" - האם יש דברים בגו?
גורי גרוסמן
לאחר שאשקלון, אשדוד, באר שבע וגדרה, הצטרפו לחבורה המוכה המכונה "ישובי עוטף עזה", הוזעקו תועמלני קדימה לטהר את שרץ ההינתקות - הכל למען ישיבתם ליד שולחן הממשלה
רשימות נוספות
"הפסקת אש יציבה - קריטית"  /  איציק וולף
הקבינט דן בהפרת הפסקת האש  /  איציק וולף
ארה"ב יוזמת מפגש בינ"ל לסיכול ההברחות  /  רובי שטיינברג
צר לי שצדקתי  /  ד"ר צ'לו רוזנברג
איננו מחמיצים הזדמנות להחמיץ הזדמנות   /  אהרון רול
תזכורת ואזהרה  /  ד"ר אברהם בן-עזרא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il