X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  נאומים
קבוצת 'אנואר' פועלת זה שבע שנים לקידום שוויון מגדרי ודו-קיום בין יהודים וערבים עד כה התקיימו מפגשים בין האליטות אך הקבוצה שואפת להתרחב ולהיות 'עממית' יותר
▪  ▪  ▪
[צילום: יעל ידידיה]

ההרצאה תתמקד בקבוצת "אנואר - מנהיגות נשים יהודיות ערביות". היא תבחן את יחסי השיתוף והקירבה, השלובים בחשדנות ובאיבה בין נשים יהודיות וערביות. דיון זה יצביע על היבטים גלויים וסמויים של המרחק המובנה בין החברה הערבית והיהודית בישראל, העולים באופנים שונים במפגשי הקבוצה. הדיון יבליט סוגיות מגדריות הקשורות לשתי קבוצות הנשים בישראל, יעמוד על הדמיון וההבדלים הקשורים להתמודדות איתן וכן, על הפוטנציאל הגלום במפגש זה. כמו-כן, יחדד הדיון את ההשלכות החברתיות-פוליטיות של קירבה בין נשים יהודיות וערביות, עבור נשים והחברה בכלל.
הנושא ילובן בעזרת תיאור וניתוח של פעילות חברתית-וולונטרית מתמשכת של קבוצת נשים יהודיות-ערביות העוסקת מזה כשבע שנים בעשייה משותפת למען קידום נשים יהודיות וערביות בישראל, שיתוף פעולה ושוויון בין יהודים וערבים וצדק חברתי בכלל. באופן מיוחד שואפת הקבוצה המובילה את הפעילות להצמיח מנהיגות נשים יהודיות וערביות מכל רבדי החברה.
פעילותה של קבוצת אנואר החלה על-רקע ארועי האינתיפאדה ב-2001, כאשר המתחים בין האוכלוסיה הערבית והיהודית הגיעו לשיאם. במסגרת מפגשי "פרלמנט נשים" (במה לפוליטיקה מזווית אחרת) עלתה קריאה של נשים, ערביות באופן מיוחד, לפתח קשרים שיתנהלו מעבר לאירועים חד-פעמיים. כמו-כן, קשרים בין נשים יהודיות לערביות בישראל היו (ובמידה רבה עדיין כך) מבוססים במידה רבה על מפגש בין קבוצות נשים מהאליטות החברתיות בשני הצדדים. השאיפה שהתעוררה הייתה להגיע לקרבה וחברות בין נשים מקבוצות מגוונות, גם כאלו שאינן מזוהות כשייכות לאליטות (בעיקר המשכילות).
תקווה נוספת שבאה לידי ביטוי הייתה שפעילות מתמשכת, במתכונת של מפגשים אישיים יכולה לתרום לקידום הקשר בין האוכלוסיה הערבית והיהודית בישראל. הקמת הקבוצה ביטאה גם את התפיסה שלמקומה של האוכלוסיה הערבית בקידום תהליכים פוליטיים ואחרים באזור יש חשיבות מרובה.
בין העקרונות המנחים של הפעילות: מפגשים של סופי שבוע שבהם יש גם הצגת מידע וגם דיונים המאפשרים לכל הנשים להשמיע את קולן בסיפורים הקשורים למשפחותיהן, לקהילותיהן ובעיקר למצוקות של נשים בחברה היהודית והערבית; הפעילות מתבססת על שוויון במפגשים - בהנחיה, בשימוש בשתי השפות, בגודל הקבוצות, במיקום המפגשים ועוד; הנושאים העולים לדיון מכילים התייחסות להיבטים ולדוגמאות של שתי הקבוצות.
מעבר לקשרי ידידות אמיצים שהתפתחו במהלך השנים בין הנשים בקבוצה, הצמיחו מפגשים אלו עשייה רבה ומרתקת, כדוגמת הפעילות החברתית-חינוכית בג'סר אל-זרקא. הם עוררו סוגיות מהותיות הקשורות לחיי נשים ולעיתים התגייסות של תמיכה אישית או קבוצתית. יתר על כן, הם חידדו סוגיות של ניכור ועוינות בין קבוצות בקרב כל אחת משתי הקבוצות, על-רקע של מעמד, השכלה, מוצא וכיוצא בזה.
מבחינה זו ניתוח המשמעויות וההשלכות של "אנואר" מעלה את המסקנה שדיון תיאורטי ומעשי בשילוב ושוויון בין קבוצות בחברה חייב להיבחן בקוטנקסט חברתי רחב ולא יכול להיות מוגבל להקשר חברתי מצומצם, ומנותק מתהליכים ומנגנוני ריבוד כלליים.

אודות המחברות

ד"ר אסתר הרצוג, אנתרופולוגית חברתית, ראש תוכנית אנתרופולוגיה במכללת בית ברל ופעילה חברתית ופמיניסטית מזה כעשרים שנה. מחברת הספר: הביורוקרטיה ועולי אתיופיה (1998).
איבתיסאם מחאמיד היא פעילה מובילה במאבקים למען זכויות נשים, בדיאלוג בין-דתי ובקידום השלום. יו"ר עמותת "השלום מתחיל מבפנים", ממיסדות קבוצת אנואר- מנהיגות נשים יהודיות ערביות, חברה בעמותת ש.י.ן, לשוויון ייצוג נשים. יוזמת קורס העצמת נשים בפראדיס.

אוניברסיטת בר-אילן, החוג המשולב למדעי החברה והתוכנית ללימודי ניהול וישוב סכסוכים ומשא-ומתן;
תקציר - הוכן עבור הכנס מחיצות, הפרדה, אינטגרציה: גורמים והשלכות, של הפרויקט לחקר דת, תרבות ושלום (12.01.09).
תאריך:  14/02/2009   |   עודכן:  14/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אנואר: מנהיגות נשים יהודיות-ערביות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר בן מולוב, ד"ר חיים לביא
לימודים ועבודה משותפים ממתנים את עמדות הערבים והיהודים אלו כלפי אלו    יתכן כי הדיבורים על "פלשתיניזציה" של הציבור הערבי בישראל בצורה גורפת מוקדמים מידי
ד"ר אפרת קנולר
להכיר ולהוקיר    דיאלוג בין יהודים וערבים לא יוביל בהכרח לקבלת עמדות הצד השני    אך הוא יכול להוביל להבנה    באמצעות ליבון משמעויות של ערכים שונים ניתן ליצור את אותו הדיאלוג
ד"ר מיה כהנוב
הסרת המחיצות החיצוניות, בין משתתפים מקבוצות שונות, גם כשהיא עולה יפה (ואולי דווקא אז), מייצרת איתגור על המחיצות הפנימיות הקיימות בתוככי זהותו של היחיד
ד"ר מולי פלג
כל קונפליקט ניזון מדיעותיו הקדומות של צד אחד על הצד האחר, דיעות אשר מתורגמות לפעילות עוינת ואלימה    תרבותו של כל צד מייצרת את זהותו    האם ניתן לגשר על הפערים?
ד"ר מסעוד אגבריה
הדרך בה אנשים תופסים קונפליקטים משפיעה על נקודת המוצא שלהם לגבי שאלת קיומו, אם בכלל, ומאפייניו של הפתרון    תיאוריה מסוימת גורסת כי קונפליקטים נוצרים כאשר צדדים מפרים את זכויות האדם הבסיסיות של האחר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il