X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מלחמות בעידן המודרני אינן מתנהלות בין צבאות בשטחים 'ניטרלים' אלא בשטחים מאוכלסים האם זה אומר שבשום מצב אין להלחם בשל החשש לפגיעה באזרחים?
▪  ▪  ▪
עזה [צילום: AP]

מבצע עופרת יצוקה הסתיים והפעם ללא ועדות חקירה ומשמרות מחאה מול הכנסת, ללא סערה ציבורית או דיון תקשורתי רחב היקף על הפעילות בעזה, מתוך תחושה שהפעם צה"ל ומקבלי ההחלטות ביצעו את עבודתם כיאות וניהלו את הלחימה לפי ערכים המשקפים את הדמוקרטיה הישראלית בכלל וערכי צה"ל בפרט.
לכאורה, יש לברך על כך ולהודות על הפקת הלקחים הרצינית והיסודית שנעשתה בצה"ל ובדרג המדיני בעקבות מלחמת לבנון השנייה, והתחושה הזו מובילה לשקט מוחלט בחברה הישראלית ובאמצעי התקשורת בעקבות הלחימה, גם בגלל קמפיין הבחירות שהסיט את תשומת הלב מהמבצע בעזה כמעט לחלוטין.
איני טוען כי עלינו "להמציא" ביקורות או לייצר מחאות רק משום שזהו רפלקס מותנה לאחר כל לחימה, אולם הדיון הציבורי, האזרחי והערכי על התנהלות הלחימה חייב להתקיים כדי שנוכל לבדוק אם אכן פעלנו לפי הקודים הערכיים שמנחים אותנו כחברה דמוקרטית במקום שבו כל העת מאיימים על יציבותה.
קשה להיות צודק
במספר בחינות חשוב לקיים דיון ערכי מעין זה על המבצע של עופרת יצוקה:
כיצד מתמודדים מבחינה ערכית עם סוג הלחימה החדש, השונה מהמלחמות "הישנות" שבהן הדילמות המוסריות הכרוכות בלחימה היו הרבה יותר מצומצמות. חיילי שני הצדדים לחמו זה כנגד זה מתוך שוחות באזורים נידחים, או בקרבות שריון בשריון, בעוד האזרחים משני הצדדים המשיכו לחיות בצורה פחות או יותר רגילה בעורף.
כפי שהעירו רבים בעשור האחרון, מלחמות אלה הולכות ונעלמות, ואת מקומן תופסות מלחמות שבהן כמעט ולא ניתן לשמר את ההבחנה בין לוחמים לבין לא-לוחמים. הואיל והקפדה על הבחנה זו היא התנאי המרכזי ללחימה צודקת, הרי שבלחימה היום נהיה קשה יותר להילחם בצורה צודקת או מוסרית.
יש שמסיקים מכך שפשוט אסור להילחם. הם מאַמצים עמדה פציפיסטית, או בכל מקרה מתנגדים כמעט לכל פעולה לוחמנית של מדינתם. הרוב סבורים שגישה זו היא נאיבית בכך שאינה מעריכה את עוצמת הרֶשע בעולם, ושהיא בלתי אחראית בכך שהיא מפקירה את חייהם של אזרחי המדינה.
אלא שכל אלה שסבורים שמותר למדינות בכלל, ולישראל בפרט, להגיב במלחמה אל נוכח איומים כמו אלה שמציב החמאס, צריכים להסביר איך ניתן לעשות זאת תוך שמירה על ההבחנה בין לוחמים ולא-לוחמים, שהיא כאמור הבסיס ללחימה מוסרית. בהתחשב בכך שבמלחמה בעזה (כמו בלבנון, וכמו בחלקים מעירק, וכך הלאה) הלחימה מתנהלת באזור רווי אוכלוסיה אזרחית, הכיצד ניתן לנצח בה בלא שהצבא הלוחם יכתים את עצמו מבחינה מוסרית?
תגובה נפוצה לשאלה זו היא שהשאלה מעידה על נאיביות ועל אי-הבנת טבעה של המלחמה. במלחמה, כמו באהבה, אין חוקים. מלחמה היא תחומו של ההכרח; עושים "מה שצריך", גם אם הדבר לא נעים ולא מתיישב עם הרגישויות המוסריות המקובלות. מי שאיננו פציפיסט צריך להכיר באופי האלים וחסר הגבולות של הלחימה. זו הגישה למלחמות הידועה בשם 'ריאליזם מוסרי'. אבל יש לדחות אותה מכל וכל.
קצינים וחיילים יכולים בהחלט ליטול על עצמם מגבלות מוסריות בלחימה, וצה"ל הוא דוגמה לצבא שבלא ספק עושה זאת. לכן אין שום דבר נאיבי או לא-מציאותי בניסיון לברר ברמה הפילוסופית-מוסרית מהן המגבלות הראויות, ובניסיון להחיל את המסקנות של בירור זה על הלחימה בעזה. השאלה שצריך לשאול איננה האם צה"ל פעל כדי לצמצם פגיעה באזרחים ובמטרות לא-צבאיות (ברור שכן), אלא אם הוא עשה מספיק לשם כך, והאם הוא איזן כראוי בין צמצום זה לבין השאיפה להשיג את המטרות ולהגן על הכוחות.
בשאלות אלה ושאלות ערכיות נוספות שעולות מהמבצע בעזה על החברה הישראלית לברר לעצמה בשעת רגיעה והפסקת אש לגבי הדרך הראויה לעתיד בהתמודדות עם דילמות אלו.

כנס בנושא זה ייערך במרכז לאתיקה במשכנות שאננים ביום ראשון 22/2 בשעות אחר-הצהריים.
תאריך:  17/02/2009   |   עודכן:  17/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יורים ובוכים?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מחירון המזרח התיכון
מנהלת חשבונות  |  17/02/09 21:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר מתיו סילבר
מדינה שכופה מבחני נאמנות על אזרחיה - תימאס עליהם בסופו של דבר    המקארתיזם של אביגדור ליברמן וארתור פינקלשטיין לא יותיר לנו סיבות רבות להיות נאמנים למדינה
אביתר בן-צדף
העם רצה ימין והצביע על כך באופן מובהק. אז מה?! ממתי אפשר לתת להמון להשתולל. הרי העלית יודעת טוב מהעם מה טוב לו ומה מתאים למדינה
ד"ר אברהם בן-עזרא
ציפורה לבני שמה עצמה כשוטת הכפר בכך שלאחר היוודע תוצאות הבחירות, במקום לעשות חשבון פשוט - קמה והכריזה על עצמה כראש הממשלה. היא חוזרת על כך בהכרזה תמוהה שממשלת נתניהו תיפול תוך חצי שנה, בטרם ברור לה על איזו ממשלה בדיוק מדובר...
איתן גנור
היועץ המשפטי לממשלה, שהנו גם ראש התביעה הכללית, בורח מעימותים ובכך חוטא לתפקידו ולאמון הציבור    תביעה במהותה היא עימות, ומי שאין לו את האופי המתאים, שלא יבוא לתפקיד    תובע כללי הססן וחששן גורם נזק לשלטון החוק
גורי גרוסמן
אילו היינו מתפתים ללכת אחר הזיות חברי המפלגה, אלו היו מחסלים את המדינה, כפי שריסקו את תנועתם. כך שלמזלנו, הם חיסלו את עצמם ולא אותנו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il