X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם עסקה במקרקעין לצורך קיום מצוות שמיטה הינה עסקה "ככל העסקות" במקרקעין? לא ממש, לפי בית המשפט אולם קביעה זו סותרת את התכלית ההלכתית של 'מצוות השמיטה'
▪  ▪  ▪
כשר או לא? [צילום: פלאש 90]

כידוע, לפי ההלכה, בשנת השמיטה מצווה עם ישראל לשבות מחלק גדול מהמלאכות בשדות חקלאיים בארץ ישראל, ואחד הפתרונות ההלכתיים להתמודדות עם איסור זה הינו "היתר מכירה", כלומר האדמות החקלאיות של ארץ ישראל נמכרות לגוי למשך שנת השמיטה וניתן להמשיך לעבוד בקרקע, תוך הגבלות מסוימות. היתר זה הינו נושא לפולמוס רחב בעולם הדתי בין תומכים למתנגדים, בעיקר בין חרדים אשכנזים מצד אחד לציונים דתיים וספרדים מן הצד השני.
סעיף 1 לחוק עסקות במקרקעין (קיום מצוות שמיטה) מעניק לשר המשפטים ולשר הדתות את הסמכות להתקין תקנות באשר לעסקות במקרקעין, וזאת לצורך קיום מצוות השמיטה. בהתאם לסמכות זו הותקנו תקנות עסקות במקרקעין (קיום מצוות שמיטה), כאשר בתקנה 1 לתקנות הנ"ל נקבע, כי "עסקה במקרקעין לצורך קיום מצוות השמיטה, שנעשתה באישור מועצת הרבנות הראשית (להלן - המועצה), או באישור מי שהמועצה הסמיכה לכך תהיה תקפה על אף האמור בחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, או בכל דין אחר, ואף אם היא לזמן, ותהיה נגמרת אף בלא רישום".
האם עסקה במקרקעין לצורך קיום מצוות שמיטה הינה עסקת מקרקעין לכל דבר ועניין?
על-פניו דומה, כי "עסקה במקרקעין לצורך קיום מצוות השמיטה" הינה עסקה לכל דבר וענין, כלומר עסקת מכר, אשר מאיינת לחלוטין את זכויות הבעלים בנכס הנמכר, וזאת למשך שנה תמימה, ואולם מהחלטה שניתנה לאחרונה בביהמ"ש המחוזי בפתח-תקווה ((רע"א 6932-06-08 מזל אלי ואח' נ' מינהל מקרקעי ישראל, ההחלטה ניתנה ביום 8.2.09) עולה שאין מדובר בעסקה ככל העסקות.
באותה החלטה, נדונה בקשת רשות ערעור שהגישו בעלי זכויות ברי-רשות בנחלה במושב בצרה, על החלטת בית המשפט השלום בנתניה אשר סירב לסלק על הסף תביעה שהמינהל הגיש כנגדם, ואשר במסגרתה נטען כי הם עושים שימוש חורג במקרקעין ללא הסכמה, ומשכך יש ליתן כנגדם צו להפסקת השימוש החורג.
בין יתר הטענות של המערערים נטען, כי כתב התביעה הוגש בשנת תשס"ח שהייתה שנת שמיטה, ואשר המינהל מכר בה את כל המקרקעין הנמצאים בבעלותו לנוכרי, ואשר על כן אין לו עילת תביעה כנגדם.
טענה זו של המערערים לוקה, כמובן, בהבנת מהות המינהל, שכן זה אינו הבעלים של המקרקעין אלא מנהל אותם מטעם הבעלים (המדינה, רשות הפיתוח או קק"ל) כפי הנקבע בסעיף 2(א) לחוק מינהל מקרקעי ישראל, ומשכך בצדק דחה אותה ביהמ"ש, כמו גם את יתר טענות המערערים.
יחד עם זאת, ביהמ"ש הוסיף וקבע שמכירת המקרקעין ערב שנת השמיטה נעשית לצורך אחד בלבד - קיום מצוות השמיטה, ואולם אין להסיק ממכירה לצורך קיום מצווה שהמוכר איבד לחלוטין את זכויותיו מכל היבט שהוא. העולה מהחלטת ביהמ"ש הוא, כי אין מדובר במכירה ממש כי אם בפיקציה משפטית, באשר אין בכוונת המדינה לאיין לחלוטין את זכויותיה במקרקעין המצויים בבעלותה בשנת השמיטה.
היסוד ההלכתי, היסוד הקנייני...
לעניות דעתנו, קביעה זו מערערת את כל היסוד ההלכתי העומד מאחורי "היתר המכירה" ודומה כי החלטה זו אינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק, שכן אין כל ממש במכירת קרקעות לצורך קיום מצוות השמיטה, שעה שזכות הבעלות של מוכר המקרקעין אינה מאויינת לחלוטין.
יתר על כן. לעניות דעתנו, החלטה זו משמיטה את כל היסוד שעמד מאחורי פסק-הדין של בג"צ, במחלוקת שהתעוררה בראשית השנה שעברה שהייתה שנת שמיטה (בג"צ 7120/07 אסיף ינוב גידולים בע"מ נ' מועצת הרבנות הראשית לישראל, פסק-הדין ניתן ביום 23.10.07).
באותו פסק-דין נקבע, כי בכל מקום שבו אין הרב המקומי נכון ליתן תעודות כשרות המיוסדות על "היתר מכירה", על הרבנות לעשות שימוש בסמכותה לפי סעיף 2(א)(1) לחוק איסור הונאה בכשרות, ולהסמיך רבנים שיעשו כן, שכן אם אין מדובר במכירה כמשמעות מונח זה, ברור בעליל שהרבנות הראשית לישראל לא יכולה ליתן תעודת כשרות לבתי עסק המתבססים על היתר המכירה, שכן "היתר המכירה" מתבסס אך ורק על מכירה במלוא מובן המילה - מכירה המאיינת את כל זכויות המוכר ולא מכירה המשאירה בידי המוכר זכויות בעלות כקביעת ביהמ"ש המחוזי בפתח תקוה.
לאור האמור, אנו סבורים כי קביעת ביהמ"ש המחוזי בפתח-תקוה עומדת בסתירה לתכלית העומדת מאחורי החוק (קיום מצוות שמיטה, וזו אינה ניתנת להתקיים ככל שאין מדובר במכירה לכל דבר וענין) ואף נוגדת את היסוד שעמד בבסיס החלטת בג"צ כאמור לעיל.
זאת ועוד. סתירה זו יוצרת מצב אבסורדי, שכן האגודות והמושבים עסוקים, באופן מיותר, בתקופה שלפני שנת השמיטה, בניסוח הסכמים מול המינהל על השבת הקרקעות למינהל לצורך מכירה, בניסוח ההגנה על הזכויות המועברות למינהל במהלך שנת השמיטה וכיו"ב, והכל כאשר, לפי קביעת ביהמ"ש המחוזי בפתח-תקוה, אין למכירה הנ"ל משמעות משפטית בדומה למשמעות שיש לכל עסקת מכר אחרת.
הונאה בכשרות
יוצא אפוא, כי לא זו בלבד שלקראת שנת השמיטה עסוקים גורמים רבים, באופן מיותר לחלוטין, בהכנת הסכמי המכירה הנ"ל, אלא אף, ובעיקר, מצוות השמיטה אינה מקוימת כהלכתה והרשתות השונות מכשילות את הציבור בהציגם מזון הנסמך על היתר המכירה ככשר, שעה שאין הדבר נכון, ואולי אף בכך עוברות הרשויות על חוק איסור הונאה בכשרות, התשמ"ג-1983, כאשר ברור בעליל שלא לכך כיוון המחוקק.
אשר על כן, ועל-מנת שהציבור הסומך על "היתר המכירה" יידע שיש להיתר זה תוקף מבחינה הלכתית, כמו גם למען יעילות החקיקה, טוב יעשה המחוקק (ולשם כך יש לו זמן רב עד לשנת השמיטה הבאה, שכן שנה שעברה הייתה שנת שמיטה) אם יבהיר ש"עסקה במקרקעין לצורך קיום מצוות השמיטה" הינה עסקה במקרקעין בדומה לכל עסקה אחרת במקרקעין, אך יחד עם זאת תוקפה הוא לשנה אחת בלבד.

תאריך:  23/02/2009   |   עודכן:  23/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מכירת קרקעות בשנת שמיטה - פיקציה משפטית?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בועז אוקון
קיבעון מחשבתי לפיו הכל בסדר וכל ביקורת מוּנעת משיקולים זרים הוא חממה להיווצרות עיוותי דין    חוסר פיקוח ועוצמת יתר הנהנים מרוח גבית של תרבות מרשיענית הם מתכון בטוח לעיוותים כאלה
עו"ד אברהם פכטר
ללבני יש "דרך"    היא לא תלך לממשלת אחדות    אלא אם תכהן שנתיים כראש ממשלה    "אחרת", כבר אמרנו?    באופוזיציה ממתינים לה חיים טובים    שם יעזבו אותה עורקי קדימה לטובת הליכוד    הם הרי מנוסים בכך...
ד"ר יואב פלד
מה הם הורמונים תואמים ביולוגית בתפירה אישית    וגם שאלון לבחינה עצמית לגיל המעבר שיסייע לך לברר האם את זקוקה לטיפול
ד"ר אברהם בן-עזרא
ציפורה לבני לא מתאימה כלל לתפקיד שרת החוץ של מדינת ישראל, אלא אם כן מינויה מושתת על כך שראש הממשלה יעשה במשרד החוץ כבתוך שלו והיא רק תגיד - נכון, כן, בסדר
דני רשף
הרכב הממשלה, יכולת התפקוד שלה והרפורמות הפוליטיות הנחוצות לייצוב הממשל בישראל נשארו בידיה של ציפי לבני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il