X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
גברים מופלים לרעה בקביעת המזונות, בבתי המשפט ובמשטרה בקביעת 'כושר ההשתכרות' של הגבר לצורך חיובו במזונות, לא מתחשבים בירידת כושר זה עקב הליכי הגירושין
▪  ▪  ▪
יחס לא שוויוני

במאמרושל חברי ועמיתי עו"ד אריאל לוין "אל תושיבו את האבות על הספסל", תולה המחבר את האחריות להעדר שיוויון בחלוקת אחריות הורית בין אב לאם, בסטריאוטיפ קדום וארכאי לפיו תפקידה הקלאסי, שלא לאמר: "המסורתי" של אם הינו גידול ילדיה, ובלשון עו"ד לוין במאמרו: ”[על האם] לגדל את הילדים, ולכן נפטור [את האם] מעול פרנסתם”.
עו"ד לוין באותו מאמר אומנם תולה, ובצדק רב, את קולר האחריות לאי השיוויון האמור (כמו גם לכל אי שיוויון באשר הוא) בהתעקשות על יישומו הלכה למעשה של אותו סטריאוטיפ, ונתלה באילן (סרק, לצערי) גבוה בדמות דברי מי שמונו כשופטים בבית המשפט העליון של ישראל (זמיר, דורנר, ברק); אומנם מבין השיטין ניתן, להשקפתי, לראות בהיתלות זו ביקורת על יישום דברי אותם ממונים, בבחינת נאה דורש, אך בפועל איננו מקיים.
מסקנתו של עו"ד לוין באותו מאמר הינה: ככל שימוזערו מימדי יישומו המעשי של אותו סטריאוטיפ, כך תתעצם החלת עקרון השיוויון בחלוקת אחריות הורית בין אב לאם; כן מבהיר עו"ד לוין במאמרו, כי אירגונים הנחזים להיות "ייציגים" של בנות המין הנחזה להיות "יפה", יוצאים חוצץ - מטעמים כלכליים בלתי ראויים הזרים לחלוטין להחלת עקרון השוויון בחלוקת האחריות ההורית - כנגד מסקנות הביניים בדעת רב של הגוף המכונה "וועדת שניט" הממליצות להחליף את החזקה הקבועה בחוק וידועה בשם "חזקת הגיל הרך" בחזקה אחרת ששמה יהיה "חזקת המטפל העיקרי" (אותה גברת בשינוי אדרת, להשקפתו הראויה במיוחד של חבר ועמית אחר שלנו, עו"ד רז משגב).
בכל הכבוד הרב וההערכה האינסופית אותה אני רוחש לעמיתי ולחברי עו"ד לוין על פועלו המגוון, השקפתי היא כי עו"ד לוין איננו יורד - מטעמיו - לשורש השורשים של ההפליה המגדרית המובנת בכל תחומי המעמד האישי בישראל של שנת 2008; זאת אעשה, בציפורן הזרת, אך ברחל בתך הקטנה, במאמרי זה.
ההפליה המגדרית האנטי גברית השולטת בכיפת החברה הישראלית, חולשת על מגוון תחומים עליהם ממונים רשויות השלטון הישראלי ובכללם: הרשות השופטת, הרשות המבצעת (משטרה, שירותי הרווחה ועוד) ובראשם: הרשות המחוקקת, שופרו של הריבון, אשר בין יתר תפקידיה המרכזיים נמנה תפקיד הפיקוח על שתי רשויות השלטון האחרות.
דוגמאות לגילויי הפליה מגדרית זו, הבאתי במאמרי "על גרושין בישראל" ו"על פסיקת מזונות, ישראל 2007", ואין לי אלא להודות לעו"ד לוין על ההזדמנות אותה מאמרו העניק לידי להרחיב את הדוגמאות האמורות.

אפליה בבתי המשפט

בבתי המשפט, הגבר "זוכה" בכ – 99% מהמקרים (סדר גודל) ליחס מופלה לרעה בהתדיינות בינו לבין אשה, הן ברובד הדיוני והן ברובד המהותי.
ברובד הדיוני, ההפליה הפסולה מתבטאת בעיקר בחוסר הזדמנות לגבר להזים בחקירה נגדית כזבים הכלולים בתצהירה של אשה (למשל: הגבלתו ל"חמש שאלות" בלבד, בהתייחס לתוכן תצהיר מפורט המשתרע על פני עמודים רבים), או – מחיקת (כך, בדיוק, י. י.) תצהירו של גבר הואיל ואותו תצהיר הוגש בשני הליכים שונים (מעשה של יום יום בבתי המשפט בישראל, כאשר אין כל מניעה פרוצדוראלית מלנהוג כך) וכן – הגבלת זמן טיעוני גבר בהשוואה לרוחב הזמן ה"מוגבל" של טיעוני אשה, וגילויים רבים נוספים (ובכללם: השהייה מכוונת של בירור תביעות גבר מול הזדרזות רבה בבירור תביעות אשה).
כמו-כן, וגם זה רובד דיוני, כאשר בפני בית משפט שתי גירסאות עובדתיות, כל אחת מפי עד אחד בלבד: זו של גבר ולמולו זו של אשה, בית המשפט קובע – באופן קלוט מן האויר וללא כל הנמקה מהותית באשר היא – כי "גרסת האשה עדיפה בעיניו", משל הייתה בחירתו בחירה בין שמלת מלמלה לבין חצאית, כאשר שמלת המלמלה "מתאימה" "יותר" לאותו שופט היושב בדין (הפיקציה המשפטית מבית מדרשו של בית המשפט העליון בישראל להצדקת דרך לא דרך זו, הינה: "מעיין מבחן אישיות" אותו עורך לעדים אותו שופט, שכידוע לכולנו, שופט נטול הכשרה פסיכולוגית ו/או ניסיון פסיכולוגי באשר הוא).
ברובד המהותי, ההפליה הפסולה מתבטאת בעיקר בקביעת "צרכים" פיקטיוויים של ילדים (הן אלו המוגדרים "הכרחיים" והן אלו המהווים מותרות) שלצורך כיסויים נדרשים סכומי עתק ו"חלוקת" המותרות בדרך של "שיוויון מטריאלי" בין ההורים, כשכל סכום הכסף משולם ע"פ אותו מעשה שיפוטי מכיסו של האב לכיסה של האם, כשאין כל פיקוח על הוצאת סכומי הכסף האמורים וייעודם בפועל; כמו-כן, לא ברור כיצד זה בית משפט בהרכב מסויים קובע כי לכיסוי כל צרכיו ההכרחיים של ילד נדרש סכום חודשי בסך של -.600 ₪ (לא כולל מדור) ואילו אותו בית משפט עצמו (בהרכב אחר) קובע כי לכיסוי צרכיו ההכרחיים של ילד נדרש סכום כספי חודשי בסך של -.1,485 ₪ (שוב, לא כולל מדור), והכל – כאשר הן נתוני שני הילדים והן נתוני הוריהם, דומים עד כדי זהות מוחלטת ממש.
זאת ועוד: לצורך קביעת חלקו של האב בכיסוי כלל צרכי קטין ("הכרחיים" ומותרות – היינו: מעיקר הדין ומדין צדקה), עושה בית משפט שימוש (שגוי, בשני היבטים, כפי שאבהיר להלן) בפיקציה הקרויה: "כושר השתכרות" (יודגש: לצורך קביעת חלקה של האם בכיסוי מותרות אותו קטין, היינו: לצורך עצם חיובה ו/או שיעור חיובה מדין צדקה, לא נעשה כלל שימוש באותה פיקציה) וכן "מתחשב" בית משפט בכלל רכושו של גבר (אך, חלילה, איננו מתחשב לאותה מטרה בדיוק, באבק מרכוש האשה).

הזהו כושר השתכרות?

היבטיו השגויים של השימוש בכושר השתכרות, נעוצים בשתיים אלו: משפטי ועובדתי.
ההיבט המשפטי השגוי הינו: "כושר השתכרות" רלוונטי אך ורק לקביעת שיעור מזונות מ"עיקר הדין" (היינו: הסכום הדרוש לכיסוי "צרכיו החיוניים" של קטין, "צרכיו ההכרחיים", צרכים שאם לא יסופקו לקטין, לא יאפשרו לאותו קטין חיים); בפועל – פיקציית כושר ההשתכרות משמשת לקביעת סכום לכיסוי צרכי המותרות של קטין, היינו: "מדין צדקה".
ההיבט העובדתי השגוי הינו: בקביעה הפיקטיבית של "כושר ההשתכרות", מתעלם בית משפט, בין כל היתר, גם מכל אחד מאלה הפוגעים אנושות באותו "כושר השתכרות" פיקטיבי:
1. משק ישראלי מוכה אבטלה.
2. שבר נפשי עמוק של גבר עת מתפרקת משפחתו (פוגע אנושות במיצוי ולו מזערי של אותו "כושר השתכרות" פיקטיבי נטען); מצבו הנפשי הירוד של גבר, איננו מאפשר לו ריכוז בעבודה, וכתוצאה מכך, תפוקתו יורדת, והוא צפוי לפיטורין ולכניסה למעגל האבטלה.
3. ריבוי הליכים משפטיים: וכי מי יכול לעבוד כשחרב מתהפכת שכזו תלויה על צוארו ? !
4. ניתוקו מהנטענים להיות ילדיו, מעצים כל משבר נפשי.
5. תלונות אשתו (לשעבר ? לא בעיניה, ראה דרישת "דוברת" ארגון נשים ל"מזונות אשה לאחר הגרושין") כנגדו במשטרה הגורמות למעצרו, להרחקתו מביתו, לניתוקו מילדיו ולניהול הליכים פליליים כנגדו.
6. הקדשת זמן ומשאבים כספיים, נפשיים, מחשבתיים וזמן למאבק הגירושין על כל שלוחותיו: בימי"ש לענייני משפחה, תלונות במשטרה לרבות מעצרים ואישומים כאמור, רשויות הרווחה ועוד.
7. הוצאות מדור נפרדות (עלויות גבוהות במיוחד נדרשות למימונם).
8. הוצאות אחזקת משק בית נפרד (כרוכות בעלויות בלתי מבוטלות).
9. משאבים כספיים, רגשיים וזמן רב בניסיון למצוא זוגיות אלטרנטיבית.
ברשות הקורא, אציין את המובן מאליו לכל בר-בי-רב: אקט הגירושין - על מכלול שלוחותיו וחזיתותיו - אשר ניזום על-ידי האשה באופן חד-צדדי אשר בעטיו, לפתע פתאום, החלו להתגבש בגבר יש מאין בעיות רגשיות של ממש כתוצאה מהליכי גירושים כה עוצמתיים אלו, כאשר הגבר נתון מאז תחילת הפירוד בינו לבין אשתו בטלטלה נפשית עוצמתית במיוחד, בהיזון חוזר חיובי (היינו: טלטלה של ממש ההולכת ומתגברת בתנועות מטוטלת חדות), אם לא מעבר לכך, איננו מאפשר ולו מיצוי של אחוז בודד אחד מכושר השתכרותו הנטען של גבר.
למותר לציין כי במשפחה גרעינית, במקרים של קשיים כלכליים, רמת החיים של כל מרכיבי אותה משפחה, יורדת בהתאמה; לא כך במקרה של משפחת גרושים: פסקי הדין מטילים את תוצאות הקשיים הכלכליים, על הגבר בלבד, הוא לבדו נושא בתוצאות; אם אין ידו משגת, הוא ירצה אוטומטית, כאחרון העבריינים, "עונש" מאסר לתקופה בת 21 ימים (ברובם המכריע של המקרים); לאור האמור, נאלצים גברים גרושים ישראלים רבים, "להתגורר" במתחם הדולפינריום בת"א, במבנים נטושים, במחסנים ובגרוטאות כלי רכב.
בתנאים תת אנושיים אלו, פשיטא שאין לאדם שפוי כל "פוטנציאל" השתכרות של ממש, האיש מתוייג כ"בעייתי", תדמיתו בעיני עצמו יורדת לתהומות חסרי תחתית, ולבעל דימוי עצמי כה ירוד, קשה לממש ולו מקצת מהפוטנציאל הטעון בו (לרבות ובמיוחד פוטנציאל השתכרות).
הוסף לכך את העובדה לפיה "מזונות" כוללים מושגית ומהותית גם "מזונות אשה" (לרבות זו שהפסיקה לעבוד כדי שהאיש יפרנסה, למרות שעד לסכסוך השתכרה יפה ומשכורתה שימשה נדבך מרכזי בכיסוי הוצאות משק הבית המשותף), ובהכרח תגיע למסקנה לפיה פסיקה מנותקת מכל מציאות, גרמה למצב דברים הזוי ובלתי נסבל בעליל, דוגמת זה אשר תואר בקליפת אגוז במאמרי האמורים.
כמו-כן, חלוקת "זמן הורים" בין שני ההורים, רחוקה מרחק מזרח ממערב מלהיות שיוויונית; ניתוק ילד מאחד ההורים, מהווה מעשה של יום ביומו בגדרי מעשיהם השיפוטיים של בתי המשפט.
כך גם באשר לחלוקת רכוש משותף: האם, שתרמה אך מעט מכישוריה – אם בכלל – ישירות להשגתו, זוכה במקרים לא מעטים לחלק גדול יותר מאותו רכוש משותף.

יחס מפלה במשטרה וברווחה

בתחנות המשטרה, הגבר זוכה בכ – 99% מהמקרים (סדר גודל) ליחס מופלה לרעה, המתבטא בעיקר, בין כל היתר, גם בכל אחד מאלו:
1. ניהול חקירות מגמתיות, היינו: לא חקר האמת העובדתית מהווה שיקול מכריע במיצוי חקירה, אלא תיוג הגבר כעבריין (למשל: סרוב מופגן לביצוע בדיקות פוליגרף ו/או חקירה תחת היפנוזה; הימנעות מחקירת עדים אשר נכחו באירוע מסויים; הימנעות מקבלת תלונות מצד גבר אודות גילויי עבריינות מצד אשתו ועוד).
2. הימנעות מהגשת כתבי אישום כנגד נשים אשר רקמו עלילת כזב זדונית כנגד גבר.
3. מעצר אוטומטי של גבר.
4. התניית שחרור גבר ממעצר בקבלת "הסכמתו" להרחקה מביתו למשך 15 ימים.
5. הימנעות משימוש באמצעי חקירה מינימאליים (כגון: ביצוע עימות, הימנעות מאיתור עדים רלוונטיים, וכדומה).
אגב אורחא יצויין, כי בתי המשפט מגבים את נוהגה זה של המשטרה, בשימוש שגוי בהילכת "דיות ראיות"; לא ב"דיות ראיות" קא עסקינן, אלא דווקא בהימנעות (מכוונת, י. י.) מחקר האמת העובדתית ומחשיפתה, כאשר בית המשפט העליון "שילם" מס שפתיים בהקשר זה באומרו כי תפקיד המשטרה איננו תפקיד של "קבלן הרשעות" אלא תפקידה הינו חשיפת אמת עובדתית; הלכה למעשה, בגיבוי בתי משפט, המשטרה מהווה "קבלן" להרשעת גבר ולתיוגו כעבריין, על לא כלום!
בפני רשויות הרווחה, הגבר זוכה בכ – 99% מהמקרים (סדר גודל) ליחס מופלה לרעה, המתבטא בעיקר, בין כל היתר, גם בכל אחד מאלו:
התניית (כך, בדיוק, י. י.) הסדרי ראיה בהתחייבות הגבר שלא לדבר באזני הילדים סרה באימם (מגבלה כזו איננה מוטלת כלל על האם).
התניית (כך, בדיוק, י. י.) הסדרי ראיה בהתחייבות הגבר שלא לחשוף בפני הילדים את גורמי פרוק המשפחה ואת סדר הזמנים במהלכם בוצעה פעילות זו או אחרת של מי מהוריהם (מגבלה כזו לא רק שאיננה מוטלת כלל על האם, אלא שקריה באזני הילדים נתפסים כלגיטימיים בעיני פקידות סעד לסדרי דין).
המלצה אוטומטית כי משמורת קטין תועבר לידי האם.

והכנסת שותקת

על כל אלו, הכנסת כלל איננה מפקחת; את כל אלו, מגבה הכנסת בשתיקתה.
לאור העובדות המנויות במאמרי זה, לא הסטריאוטיפ פוגע בהחלת עקרון השיוויון בענייני מעמד אישי בישראל, אלא מדיניות מכוונת ומוכתבת של הכנסת (בשתיקתה) מהווה יד מכוונת להפליה מגדרית פסולה ובלתי חוקתית בעליל כנגד גבר ישראלי.
ברחל בתך הקטנה אדגיש כי, להשקפתי, הפליה זו תמוזער עד כדי מיגורה כליל, רק אם הגברים ישכילו להתלכד סביב מכנה משותף מינימאלי ועל בסיסו לשגר נציגות מהימנה ומקצועית מטעמם לבית המחוקקים הישראלי.

מאמר זה מוקדש לשמעון (שימי) יהודה, לרגל תחילת התמחותו, ביום 18.3.09, עוד טרם שמלאו לו 21 וחצי שנים.
התמחה, בין כל היתר, בבית המשפט העליון, התקבל ביום 30.11.1990 כחבר בלשכת עוה"ד בישראל, בגר השתלמות לעו"ד המועמדים למשרת שיפוט, אושר ע"י לשכת עוה"ד ככשיר
לאמן שני מתמחים בו-זמנית.
תאריך:  04/04/2009   |   עודכן:  04/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אפליית גברים במשטרה, ברווחה, ובבתי המשפט
תגובות  [ 24 ] מוצגות  [ 24 ]  כתוב תגובה 
1
הימנעות מהגשת כתבי אישום כנגד
yoram yehuda  |  4/04/09 23:25
 
- "ואין חדש תחת השמש"...
אוריאור6  |  17/04/09 00:29
2
ערכאות הערעור אינן מתפקדות
יאיר תיבון  |  5/04/09 00:19
 
- יאיר, אחי האהוב:
יורם יהודה  |  5/04/09 12:00
 
- יאיר, אחי היקר:
יורם יהודה  |  5/04/09 12:36
 
- אתה אשם בכל הצרות שבאו עליך
אנדריי לה-מוסיה  |  5/04/09 14:07
 
- זולת כותרת תגובתו, אני מסכים
יורם יהודה  |  5/04/09 14:27
3
לקרוא לפשע בשמו - חנה קיציס
כתמר יפרח כארז   |  5/04/09 00:45
 
- ממי היא מקבלת הנחיות ? ל"ת
המקרה הפרטי  |  5/04/09 14:19
4
כבוד! לישעיהו הנביא ביושר דמית
מכירך ומוקירך   |  5/04/09 00:51
5
השימי הזה, שמתמחה בגיל 21.5
שאלת תם  |  5/04/09 12:09
 
- מכפישן, לא "תם":
יורם יהודה  |  5/04/09 14:10
6
התארגנות לאחור...
ירון זכאי  |  5/04/09 14:20
 
- חלילה מלהמתין עוד4שנים לבחירות
תורה&עבודה  |  6/04/09 17:56
7
בסד יש קונצנזוס מלא להתלכדותנו
תורה&עבודה  |  5/04/09 20:11
8
מאמר הזועק מגרונם של רבים
ירון זהבי  |  6/04/09 09:09
 
- גאה בך, ירוני; אני מאחל לך כי
יהודה יורם  |  6/04/09 10:30
 
- מה שייך מע'משפט?נא לחוקק חוקים
תורה&עבודה  |  6/04/09 22:55
 
- ליורם יהודה
דוד חי  |  4/01/12 11:28
9
הבכי של הגברים
רבקה123  |  10/04/09 23:07
 
- אכן, שוטי העליון !!!
אשה   |  11/04/09 10:26
 
- כמו שנאמר: אם שוטים, לא שופטים
yoram yehuda  |  11/04/09 17:24
 
- "שוטי העליון", צמד המילים
אישה  |  11/04/09 13:01
10
עמים שאין להם אלוהים מתחסלים
davidg6  |  15/04/09 08:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
חגיגות המאה לתל אביב נפתחו בחילול שבת המוני, פומבי וחסר תקדים המנוגד גם לחוק    וזה באירוע ממלכתי, הממומן בידי משלם המיסים העירוני    איזה אסון היה קורה אילו החגיגות היו נפתחות בערב אחר?
בועז ארד
האם קידתו של ברק אובמה בפניו של העריץ הסעודי מסמלת את תפיסתו באשר לנחיתותו בפני עריץ זה? כך נתיניו יתפסו זאת
ענבל בר-און
ה'שופט הדתי' של בית המשפט העליון מודע לכך שהיווה עלה תאנה    הוא סבור כי חוק ההינתקות היה חוק רע, וגם מתנגד למדינת כל אזרחיה    טל: "לא יעלה על הדעת שמיעוטים יכולים לדרוש הגדרה עצמית"
עו"ד יעל גיל
חוק למניעת אלימות במשפחה וחוק למניעת הטרדה מאיימת נועדו להגן על נשים וילדים (לרוב) החשופים לסיכון תמידי של אלימות במשפחה    יש מי שמנצל חוקים אלו לרעה להשגת יתרונות בהליכי גירושין
ענבל בר-און
כמו ילדים קטנים זבי חוטם שזקוקים לקצת ממתקים וטפיחה על השכם מן הדודה כדי לעשות נפשות לאגו שלהם, כך השרים לענייני שום דבר או השרים שמונו למרות היעדר ניסיון בתחום - מזינים את האגו הפגוע שלהם על חשבון טובתם של אזרחי ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il