X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כמעט בכל רחבי העולם פזורות רכבות תחתיות, חדשניות, מהירות, נקיות, דייקניות ויעילות רק בישראל חושבים על זה כבר שנים, אך הביצוע מתעכב
▪  ▪  ▪
לא ניתן להשוות [צילום: AP]

יש משהו משפיל, לכל ישראלי הנזקק בישראל לשרותי תחבורה ציבורית: אוטובוסים ורכבות. אם אותו ישראלי ביקר כבר בארצות רבות, הוא משווה את התנאים של האוטובוסים שלנו וקווי הרכבת אצלנו, לקווי המטרו וה-subway, הפזורים בכל עיר גדולה ובינונית בעולם. משווה את הגישה הפיסית לתחנות, את מהירות הנסיעה, דייקנות היציאה וההגעה, חדשנות הקרונות והשיטה, נוחיות השלטים, הגישה הישירה לרכבות-ההמשך וכו וכו.
מקהיר ועד בייז'ין, עבור דרך פריס, לונדון, ניו-יורק, וונקובר, טייפה, סיאול, ליון, הונג קונג, פראג, מוסקבה, בואנוס איירס ואיפה-לא. העולם מלא רכבות תחתיות מסודרות, המכבדות את האזרח ומניידות אותו ליעדי התחבורה להם הוא זקוק בחיי היום-יום שלו. רכבות תחתיות, בעלות תחנות מרהיבות מסודרות, חלקן מפוארות ומעוצבות, מהירות, נקיות, מדויקות וחדשניות, מאכלסות מאות ערים בעולם מזה 146 שנה.
אצלנו מדשדשים, בכמה חפירות מסכנות בשדרות ירושלים ביפו, בעיר ירושלים, בכניסה לפתח תקוה, ובעוד כמה ציוני דרך פה ושם, שאמורים לסמן את הרכבת התחתית-הקלה העתידית.
המטרו של קהיר - בשנת 1987, תשע שנים לאחר חתימת הסכם השלום בין ישראל ומצרים, נפתח בקהיר הקו הראשון של הרכבת התחתית שהלכה וגדלה והתרחבה מאז, ומסיעה מדי יום 4.5 מיליון נוסעים! המצרים, שאנחנו אוהבים לכנות אותם עולם שלישי, ידעו לנצל יפה את המענק הכלכלי של ארה"ב שמוזרם כבר 30 שנה לרשויות מצרים לצרכי הקמת תשתיות סכרים, פיתוח חקלאי ותעשיות. (עד עתה קיבלה מצרים לצרכים אלה 30 מיליארד דולר מארה"ב).
הקו הראשון של הרכבת התחתית הסאבווי של לונדון, נפתח ב-10 בינואר 1863. זה היה הקו הראשון בעולם של רכבות הממהרות להן מתחת לפני העיר, מסיעות המונים לעבודה, ללימודים, לפאבים ולקניות. מספר התחנות בלונדון הוא 270 והרכבת נמצאת היום בבעלות משותפת פרטים ולאומית.
הרכבת של פריס נפתחה לראשונה בשנת 1900 בדיוק. היא אחד הסמלים של העיר כמו מגדל אייפל, שער הנצחון, ארמונות הלובר וגני הטוילרי. המטרו נחפר מתחת לרחובות העיר ומתחת לנהר הסיין. התחנות עוצבו בסגנון ארנובו של 1900 המשובב את נפש המטייל בפריס עד היום. בשנות חיי בפריס התאהבתי במטרו, על תחנותיו ההיסטוריות, הנוחיות והמהירות, עולם ומלואו של יעילות מתחת לאדמה. התאהבתי במטרו, בין השאר כי בזכותו, מעולם לא איחרתי לפגישות ולא הייתי צריכה להשתמש בתירוץ המפוקפק של "היו פקקים".
קו 14 (תחנה ראשית מתחת לכנסיית המדליין), שנפתח בתקופת כהונתו של הנשיא מיטראן בראשית שנות ה-90 הוא כבר המילה האחרונה בעיצוב. הרכבות נכנסות לתחנה בו-זמנית משני הכיוונים, התחנות בנויות שיש אבן וזכוכית, מעליות מהירות חוסכות את הטיולים בתוך מסדרונות ארוכים. הנסיעה חרישית וממוחשבת. משהו של המאה ה-21 כמו שתמיד דמיינו אותה במוחנו.
לצרפתים יש מערכת הסעת המונים משוכללת בשם RER, הנמצאת בקומת השנייה מתחת לרכבת התחתית ומסיעה במהירות של 200 קמ"ש את הנוסעים לפרברים, לעיירות וערים סמוכות למטרופולין הפריסאי. אגב, מערכת הרווחה הצרפתית מעניקה הנחות מפליגות (כולל נסיעות חינם), לאזרחים קשישים, מובטלים ובעלי קשיים כלכליים מכל הסוגים, לנסיעה בכל קווי המטרו והרכבות של צרפת ואף בחלק מארצות השוק המשותף! לידיעת משרד התחבורה ומשרד הרווחה בישראל.
כישראלית, לא יכולתי שלא להבין את היתרון של מקלט תת-קרקעי מאובזר ובטוח לימי צרה, למדינה קטנה כמונו, המאוימת תמיד בטילים ופצצות על-ידי הסורים, העירקים, החיזבאללה והאירנים. אבל מקלט בטוח יש בפריס ובכל שאר הערים. בפריס ולא במדינה שלי.
בניו-יורק נפתחה התחתית בשנת 1904, ובעולם כולו נבנו רכבות תחתיות בכל עיר, כולל בערי הגוש הקומוניסטי בשנות קיומו, בערים בדרום אמריקה, ארה"ב וקנדה, ביפן, בפילפינים, בקוריאה בסין ובעוד ערים של המזרח הפורח ומשגשג.
כדאי לציין שיש חברות ענק, המתמחות בבניית רכבות תחתיות ברחבי העולם. חברות אלו מציעות גם את המימון ומעוניינות תמיד להיות שותפות בבעלות על קווי הרכבות התחתיות למשך עשרות שנים. החברות הן בעיקר חברות גרמניות וצרפתיות, בעלות מוניטין, שהקימו רכבות משוכללות לאורך קילומטרים במהירות של עד ארבע שנים בערים גדולות ומפותחות. בחלק מהמקרים לא נדרש כלל מימון ממשלתי או עירוני. יש מספיק משקיעים פרטיים וחברות-השקעות לנושא זה.
חשבו על זה כל הזמן
האם בנו של הנכד הקטן שלי ייסע כבר ברכבת תחתית, או רק באוטובוס דן וברכבת קלה? האם יוכל להגיע לתחנת-הרכבת הארצית באמצעות רכבת תחתית ולא בשני אוטובוסים או במונית? האם יהיה, כבר לנין שלי, קו רכבת לאילת, עליו חשבו בעלי חזון מאז הקמת המדינה?
חלמו על זה כל הזמן
נתן אלתרמן כתב שיר בשם "הרכבת התחתית", שפורסם בהארץ ב-11 בינואר, שנת 1936:
"שוב הושיט לנו אצבע קטנה העתיד
כבר זכינו כמעט לרכבת תחתית
והנה אכזבה
חבל"
ביצוע הקמת הרכבת התחתית של תל אביב והמטרופולין נדחה מאז שנת 1948 ועד היום. אלפי דולרים, לירות סטרלינג, פרנקים, שקלים ואירו בוזבזו על תוכניות, מכרזים, נסיעות לחו"ל לביקור ברכבות תחתיות בעולם, תוכניות חוזרות, משכורות וישיבות סרק. גם ברגע זה עבודות הרכבת התחתית בכל מקום בהם התחילו בישראל הופסקו ונדחו למועד אחר... למתי?
להלן אבני דרך בהיסטורית המחשבות הישראליות להקמת הרכבת התחתית:
1948 - דחיית תוכנית ריינר;
1948 - דחיית המלצה על העברת מסילת הרכבת התחתית מעבר לנחל איילון;
1970 - שמעון פרס מקים צוות "הסעת המונים" לפיתוח מערכת מסילות בישראל;
1971 - עוד תוכנית סרק של הסעת המונים בשיתוף חברות "דן", "יהודה" ו"שרון";
1973 - גולדה מאיר מכריזה על בדיקת נושא רכבת תחתית בתל אביב;
1983 - משרד התחבורה מקבל המלצות תוכנית האב לתחבורה במטרופולין תל אביב;
1993 - רוני מילוא נבחר לראש העירייה על-סמך קמפיין, בו הבטיח לתל אביביים בניית רכבת תחתית!
1994 - הממשלה מחליטה לאמץ תוכנית פיתוח רכבות בישראל לשנות ה-2000;
1995 - השלמת תוכנית פיתוח רב שנתית של רשות הנמלים והרכבות בשם "רכבת 2000";
1997 - הקמת נת"ע נתיבי תחבורה עירוניים (שם של משרד עם אין סוף הוצאות וללא תוצאות);
2003 - פרסום מכרז לקו האדום;
2006 - הגשת הצעות לקו האדום;
2007 - תחילת העבודות לבניית הרכבת התחתית;
תאריך סיום העבודות לא קיים. גם אין עבודות.

תאריך:  11/05/2009   |   עודכן:  11/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חלומות על הרכבת התחתית
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
זו מחשבה מיושנת בתחום התחבורה.
ירון זכאי  |  11/05/09 17:09
2
כרמלית - מכירה?
אחד חיפאי  |  11/05/09 17:43
3
תשתיות בסוף העדיפויות
דניאל תחבוראי  |  12/05/09 20:10
4
מה שבידי הממסד הישראלי נכשל
אשר דעדוש  |  15/05/09 05:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרב יובל שרלו
כאנשי אמת יש למחות נגד העובדה שאנשי האוצר הופקרו בחזית על-ידי מי שאחראי להם מיניסטריאלית. אין אנו רשאים להוציא שם רע על אטימות הלב, הרשעות, והאכזריות של אנשי האוצר, בלי להציע אלטרנטיבה טובה יותר
יצחק מאיר
הכנסייה הקתולית צריכה לדעת ואכן יודעת כי לכל אחד ואחד ולכל אחת ואחת מחברי קהיליית העם היהודי, יש עמה חשבון ובחשבון הזה אין ולא יכול להיות להם לא נציג ולא ממלא-מקום
ראובן לייב
לחולי הפירומניה ל"ג בעומר הוא סתם עוד יום של "חג", שבו לפחות ניתן להבעיר מדורה ללא מורא
ד"ר יובל ברנדשטטר
צלצולי פעמוני אזהרה חזקים במיוחד נשמעים בנגב בעקבות המהומות שפרצו ברהט בסוף השבוע, כאשר נעשה בהן שימוש באמל"ח רבים - חלקם ללא רישיון, וגם אם כן - עצם הימצאותם בכפרי הנגב מסכנת ומסוכנת
איתן גנור
הכתבים הכלכליים אשמים בהטעיית הציבור ובהטיית השיח הציבורי    המלחמה הפופוליסטית נגד פקידי האוצר רק מחמירה את הבעיה ונותנת פתח התחמקות לאחראים האמיתיים. לכל הנעשה באוצר אחראי שר האוצר, הוא ולא פקידים    לחקיקת חוק ההסדרים אחראים חברי הכנסת, הם ורק הם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il