X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם תפוח האדמה המתוק הוא באמת בן משפחתו של תפוח האדמה? - עובדות מעניינות על "סמלו" של ל"ג בעומר - תפוח האדמה מתכונים קלילים לתפוח האדמה האהוב
▪  ▪  ▪
להיט החג

קטנים כגדולים, ל"ג בעומר אינו מושלם עבורנו ללא תפוח האדמה המפוחם.
אז לפני שאנו מצפים אותו בנייר כסף ומניחים תחת ערימת הקרשים במדורה, להלן עובדות מעניינות:
  • תפוח אדמה הינו מרכיב עיקרי בתזונה שלנו ונחשב לאחד הירקות הפופולריים בעולם.
  • תפוחי האדמה הובאו לראשונה לארץ על-ידי פקידי הברון רוטשילד בסוף המאה ה-19 מאיטליה ומדרום צרפת.
  • בישראל אנו צורכים כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע! טון 1 = 1,000 ק"ג.
  • תפוח אדמה שייך למשפחת הסולניים - משפחה של צמחים בעלי פרחים, אשר רבים מחלקיה ניתנים לאכילה בעוד אחרים בה הינם רעילים. החלק שאנו אוכלים הוא פקעת הצמח, הנמצא בקרקע.
  • משפחת הסולניים כוללת בין השאר גם את החציל, העגבנייה והפלפל.
  • רבים מקשרים בין בטטה לתפוח אדמה, אך לתפוח אדמה אין קשר בוטאני לבטטה, המכונה גם "תפוח אדמה מתוק".
  • כיום מוכרים כ-5,000 מינים שונים של תפוחי אדמה - האדומים שבהם טובים לצלייה, והחומים שהם "עמילניים" טובים לבישול.
  • רוב האנשים אוכלים תפוחי אדמה בצורת ציפ'ס שמנוני או כחטיף מלוח. בדרך-כלל גם תפוח אדמה אפוי יגיע בתוספת של שומן כגון חמאה, שמנת או גבינה מותכת.
תפוחי אדמה בצורות הגשה אלו מכילים שומן רווי רב ובקלות מגיעים ל-250 קלוריות לתפוח אדמה מוקרם אחד ו-500 קלוריות למנת צ'יפס במשקל 100 גרם!
ללא תוספת שומן וללא טיגון עמוק, תפוח אדמה נחשב למאכל בריא.
  • ויטמינים ומינרלים: תפוח האדמה עשיר בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל ומינרלים נוספים. כמו-כן תפוח האדמה עשיר במגוון פיטונוטריאנטים בעלי פעילות נוגדת חמצון המגנים עלינו מפני רדיקלים חופשיים.
  • ויטמין C נהרס בתנאי אור, חום וחשיפה לאוויר, ולכן את הקצובה היומית של ויטמינים מומלץ לקבל מירקות ומפירות טריים. ב-100 גרם פלפל אדום יש 190 מ"ג ויטמין C, לעומת 20 מ"ג ויטמין C הנמצאים ב-100 גרם תפוחי אדמה.
  • סיבים תזונתיים: בקליפת תפוח האדמה מצויים הסיבים התזונתיים, בכדי לקבל את מרבית הערכים התזונתיים מומלץ לאכול אותו בקליפתו לאחר שנשטף היטב.
  • בתפוח אדמה רמה נמוכה של נתרן ולכן ניתן לשלבו בתפריט של אנשים עם יתר לחץ דם.
  • דירוג גליקמי: תפוח אדמה הוא מזון פחמימתי בעל ערך גליקמי גבוה; הוא מתפרק מהר וגורם לעלייה חדה ברמת הסוכר, המובילה לנפילת אנרגיה ולתחושת עייפות.
  • אופן הכנתו של תפוח אדמה משפיע על הדירוג הגליקמי, כאשר דירוג גליקמי מעל 70 מוגדר כגבוה:
תפו"א מאודה - 70, מטוגן - 75, אפוי - 85, מבושל - 100 = גלוקוז טהור.
שומן, מאט את קצב התרוקנות הקיבה ואת זמן הגעת הפחמימה לכבד. לכן צ'יפס הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר מתפוח אדמה אפוי. עם זאת, אין פירוש הדבר שמומלץ להרבות בצריכתו.
  • כאשר אנו קונים תפוח אדמה יש לבדוק שהקליפה חלקה, ללא כתמים ירוקים, חתכים ונצרים ("עיניים"). הנצרים והכתמים הירוקים הינם רעילים, אך אל דאגה - צריך לאכול הרבה מהם על-מנת שיהוו סכנה לבריאות.
  • יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום קריר, חשוך ומאוורר. הטמפרטורה האידיאלית היא בין 5-4 מעלות, בטמפרטורה זו תפוחי האדמה יוכלו להישמר שבועות. אין לאחסן את תפוחי האדמה במקרר; בטמפרטורה מתחת ל-4 מעלות יש הפיכה של העמילן לסוכר ותפוחי האדמה יקבלו טעם מתוק וישחימו בעת בישול. במידה שמאחסנים את תפוחי האדמה בטמפרטורת החדר יש להשתמש בהם תוך שבוע.
  • תרופת סבתא ידועה - תפוח אדמה מסייע בהפגת כאב ראש - מומלץ להניח פרוסות תפוח אדמה סביב הראש ולקשור עם מטפחת.
מומלץ לשלב בתפריט תפוחי אדמה במידה, ולהמעיט בטיגון עמוק ובתוספות הרוויות בשומן, כגון שמנת מתוקה וחמאה.
מתכונים מומלצים:
תפוחי אדמה בתנור - מתכון ל-4 מנות
חותכים 4 תפוחי אדמה לפרוסות או לקוביות, בוזקים מעט שמן זית
מתבלים במלח ובפפריקה אדומה
ניתן לקשט בעלי רוזמרין
אופים בחום של 180 מעלות עד להשחמה.
תפוחי אדמה וטבעות בצל בסילאן - מתכון ל-4 מנות
12 תפוחי אדמה קטנים בקליפתם, שטופים היטב
בצל אחד חתוך לטבעות
ראש שום
למשרה:
1 כף דבש תמרים (סילאן) ו-1 כף שמן זית
מתבלים במלח ובפלפל
משרים לחצי שעה במקרר.
מעבירים לתבנית, מכסים בנייר אלומיניום ואופים בחום של 180 מעלות עד שתפוחי האדמה רכים.

הכותבת הינה דיאטנית קלינית במרכז לסוכרת "גפן מדיקל".
תאריך:  11/05/2009   |   עודכן:  11/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תפוח אדמה ובטטה 'אחים', או שזה רק מיתוס?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לא עניתם האם הם אחים או לא???? ל"ת
ליילה  |  16/05/09 09:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד דב אבן-אור
במערכת ההוצל"פ – הזוכה הפך למלך – ובפרט אם הנו בנק – ומאפשרים לו לגבות כספים מעל ומעבר לחוב הנכון; בגבייה מינהלית עוקפים את בתי-המשפט; וראש רשות מקומית נעשה תובע וגם שופט    הציבור אינו מבין ואינו יודע, עד כמה חומסים אותו, והגיעה העת שיתעורר ויחדל לנהוג כגולם
צבי בוקשפאן
פישר וחזקיהו הריחו את המשבר זמן קצר לפני שפרץ במלוא עוזו ואילצו את בנק הפועלים למכור את כל התיק שלהם ב"הפסד", תוך ימים. הבנק אומנם הפסיד 5 מיליארד ש"ח, אבל אילו היו מחכים שבוע אחד בלבד... המשק הישראלי היה צולל לאבדון
איתן גנור
"כשאפיפיור מבקר במדינת העם החילוני היחיד ביקום" - מאמר זה מערב עובדות, פרשנות והטעיה לדייסה אחת גדולה. הכותב עושה סלט מהמרכיבים מדינה, לאום ודת - כל אחד מאלה מהווה יישות בפני עצמה
לימור בן-חיים
מומלץ לצרוך לאורך היום מנות קטנות של פחמימות ולוותר על קערת הענק של הסלט הדיאטטי    אל תשכחו לשתות לפחות 8 כוסות במהלך היום ולפני ספירת הצ'קים להתענג על קינוח מתוק
יוסי האס
להרבה ממדינות אירופה יש קופת שרצים לא קטנה בעוד הן מצטדקות בנקיות כפיהן ומצביעות על "פשעי ישראל". קל להן להאשים ראש סיכה - את ישראל - אך עליהן לזכור כי לראש הזה יש חוד-שפיץ
רשימות נוספות
סדנת שוקולד מיוחדת לכבוד שבועות  /  ציפי אקשטיין
חגיגת שבועות בצובה  /  מיטל רוזנר-בנור
שבועות בגן לאומי עין חמד  /  מיטל רוזנר-בנור
חגם של המשוגעים לאש  /  ראובן לייב
בָּרוּךִ שֶׁפְּטָרַנִי מֵעָנְשָׁה שֶׁל זוּ  /  אורנה רב-הון
יום הזיכרון - מה ראוי שנזכור בו?  /  מנשה בן-מאיר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il