X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תאר לך שרכשת במיטב כספך עסק, שאותו אתה מתכוון לנהל על-פי מיטב הבנתך העסקית ובאמצעות מנהלים שאותם בחרת ואשר בהם הינך מאמין האם היית מסכים שרגולטור כלשהו יקבע מי ינהל את עסקך?
▪  ▪  ▪
לא משנה מה הנגידים אומרים, משנה מה האריסונים עושים [צילום: פלאש 90]
אם אין בידי הנגיד מידע כזה, ובמילים אחרות, אין בידו עילה להתערבות כה דרסטית בניהול הבנק, עדיף שיתקפל בכבוד ויודה בטעותו. הבעיה היא, שמספר הפעמים שבהם שמענו מרגולטור "סליחה טעיתי" שואף לאפס. השְׁמעתם למשל פעם את הפרקליטות יוצאת בהצהרה: "סליחה, העמדנו את פלוני לדין בטעות ואנו מתנצלים"? ברור שלא. הרי אף פעם הם לא טועים!

   רשימות קודמות
  הכל בגלל מנעול קטן
  החזר הוצאות עבור אחזקת רכב - לא לעובדים!!
  שלטון הצחוק

הסיפור של שרי אריסון, בשינויים מסוימים, הוא סיפור זהה. אריסון היא משקיע זר - אותו משקיע שהמדינה כה מייחלת לו ואשר בלעדיו אין לה תקומה. היא רכשה את השליטה בבנק הפועלים מהמדינה בסכומי עתק שאותם הביאה מחו"ל. כעת בא נגיד בנק ישראל ודורש להדיח את האדם שעומד בראש הפירמידה הניהולית בעסקה. האם מותר לו לעשות כן? התשובה לכך תלויה בשני תנאים משולבים: סמכות ועילה. הנגיד שואב את סמכויותיו וכוחותיו מהחוק. החוק בעניין זה הוא ברור ומפורש, ותכליתו העיקרית היא הגנה על הציבור. בנק, שלא כמו עסק רגיל, הוא מוסד רגיש החייב להתנהל על-פי כללים מסוימים שנועדו למנוע מצב בו הציבור יפסיד את כספו עקב עסקות מסוכנות או ניהול בלתי תקין המסכן את יציבותו.
אם יש בידי הנגיד מידע רלוונטי ולפיו יו"ר הדירקטוריון ביצע פעולה שמסכנת את יציבות הבנק - שיקום. והכוונה לא שיקום ויצעק בראש חוצות אלא שיכנס בחשאיות ובסודיות את הנהלת הבנק, יעמיד אותה על טעויותיה וידרוש ממנה להימנע מהן, ורק אם ההנהלה תסרב להישמע לו, לפעול על-פי המתווה הקבוע בחוק.
אם אין בידי הנגיד מידע כזה, ובמילים אחרות, אין בידו עילה להתערבות כה דרסטית בניהול הבנק, עדיף שיתקפל בכבוד ויודה בטעותו. הבעיה היא, שמספר הפעמים שבהם שמענו מרגולטור "סליחה טעיתי" שואף לאפס. השְׁמעתם למשל פעם את הפרקליטות יוצאת בהצהרה: "סליחה, העמדנו את פלוני לדין בטעות ואנו מתנצלים"? ברור שלא. הרי אף פעם הם לא טועים!
אם יחליט הנגיד בכל זאת למצות את המהלך עד תומו, ההפסד שלו ושל הציבור יהא גדול ומשולש:
הפסד ציבורי - אמון הציבור בבנקים יפגע; משקיעים זרים יחשבו פעמיים לפני שישקיעו כספם בעסקים שהמדינה מתייחסת אליהם כאל רכושה, למרות שהם שילמו עליהם במיטב כספם.
הפסד תדמיתי - נגיד בנק ישראל זוכה להערכה רבה בגין מקצועיותו וניהול מוצלח של בנק ישראל. אם ימשיך להתעקש ולהאבק על גחמה, בלא שיש בידיו עילת התערבות המצדיקה צעד כה דרסטי, הוא יצא מהמאבק מוכה וחבול ותדמיתו תפגע ללא תקנה.
הפסד משפטי - אלא אם יש בידי הנגיד "חומר נפץ" שמוכיח כי יו"ר הדירקטוריון פעל באופן שיש בו כדי לסכן את יציבותו של הבנק, או חו"ח מידע המעיד על פגמים חמורים בניהול הבנק, ספק אם בית המשפט יאפשר לו לבצע את מבוקשו.
התסריט במקרה זה הוא צפוי. הנגיד, לאחר מיצוי זכות השימוע וההליכים הקבועים בחוק, ישגר להנהלת הבנק דרישה, שכמוה כהחלטת רשות מנהלית, להעביר את יו"ר הדירקטוריון מתפקידו. יו"ר הדירקטוריון יעתור לבית המשפט הגבוה לצדק בבקשה לבטל את ההחלטה בנימוק שהיא בלתי סבירה. בג"צ יצטרך ליתן דעתו על סוגיה תקדימית שטרם הוכרעה על ידו. סמכותו של רגולטור להדיח מנהל בעסק שאינו שייך למדינה. עקרונות היסוד בעניין זה הם ברורים: בג"צ לא יתערב בשיקול דעת הנגיד, אלא אם החלטתו חורגת ממתחם הסבירות. ושוב חוזרים אנו לעיקר: אם המידע שבידי הנגיד הוא המידע שפורסם באמצעי התקשורת, אין ספק שבית המשפט יבטל את החלטתו מחמת חוסר סבירות, תוך שהוא מותח ביקורת קשה על אופן התנהלותו. לכל הדעות, החלפת מנכ"ל בנק במשנה למנכ"ל ובממלא-מקום המנכ"ל שאושר על-ידי הנגיד - תהא מהירה ככל שתהא - אינה מסכנת את יציבות הבנק ואינה מהווה פגם חמור בניהול המצדיק צעד כה דרסטי כהדחת היו"ר. אם, לעומת זאת, יש בידי הנגיד מידע לכאורי המצביע על פעולות חמורות שביצע יו"ר הדירקטוריון ואשר יש בהן כדי לסכן את יציבות הבנק, בג"צ לא יתערב בהחלטתו, אך דומה שבכל מקרה ימתח ביקורת על האופן בו ניהלו המפקח והנגיד את ההליך.

הקמת ועדת איתור שיכהנו בה רק דח"צים

דרישתו של הנגיד כי תוקם ועדת איתור למינוי המנכ"ל אשר יכהנו בה רק דח"צים, היא דרישה הזויה ומקוממת, המעידה על ליקוי מאורות במעונות הנגיד. חמור מכך, הדרישה היא בלתי חוקית בעליל, ועומדת בניגוד משווע לעקרונות היסוד החשובים ביותר שבחוק החברות ולרוחו, לפחות בשלושה היבטים:
א. פגיעה באוטונומיה של הפרט
בבסיס הדוח של הוועדה בראשות פרופ' א. ברק שניסחה את חוק החברות וכרעיון מרכזי בחוק, עומדת האוטונומיה של הרצון הפרטי. הפרט חופשי לקבוע את תוכן ההתאגדות כמעט ללא הגבלה. החוק מבוסס על אי התערבות בניהול החברה ועל הכרה "במשחק החופשי של השוק", תוך התערבות מזערית ככל האפשר באופן ניהול החברה, במטרה להגן על המשקיעים רק היכן ש"השוק נכשל".
חוק החברות קובע במפורש כי המנכ"ל ימונה ויפוטר על-ידי הדירקטוריון, אלא אם נקבע אחרת בתקנון. מכאן שדרישת הנגיד עומדת בניגוד משווע להוראות חוק החברות ולמתווה המוצע בו, ולפיו הדירקטוריון הוא האורגן המוסמך למנות את המנכ"ל ולפטרו, אלא אם החברה קבעה דרך אחרת בתקנונה.
ב. פגיעה במוסד הדירקטוריון
הדח"צ אינו דירקטור מיוחד, אלא דירקטור רגיל, שכשירותו למינוי מותנית באיסור ניגוד עניינים ואי תלות. הדח"צ, כמוהו כדירקטור "הרגיל", חייב לפעול לטובת החברה וחלות עליו כל החובות החלות על דירקטור רגיל. דרישת הנגיד כי המנכ"ל ימונה על-ידי הדח"צים בלבד, כמוה כהבעת אי אמון בדירקטורים "הרגילים" והדחתם מתפקידם, בטענה כי אינם פועלים לטובת החברה.
דרישה דרסטית זו מעידה על אי הבנה בסיסית של הנגיד ברזי החוק. ממה נפשך. אם סבור הנגיד שהדירקטורים "הרגילים" פועלים בניגוד לטובת הבנק – עליו לפעול כדין להדחתם. היעלה על הדעת שהדירקטוריון ימשיך לקבל החלטות כבדות משקל בעניינים אחרים – הרבה יותר חשובים – אם הוא פועל בניגוד לטובת החברה ומתוך אינטרסים זרים?
ג. ועדת האיתור – משחק של כבוד
מטרת וועדת האיתור הוא איתור מנכ"ל מוכשר שימקסם את רווחי הבנק וינהלו באופן היעיל ביותר. דרישת הנגיד כי הבנק ימנה ועדת איתור למינוי מנכ"ל – לאחר שהבנק כבר מינה מנכ"ל שלדעתו מתאים לתפקיד, אינה הגיונית, נוגדת את טובת הבנק ומיותרת. טובת הבנק דווקא חייבה את הדירקטוריון לנקוט בצעדים מהירים ואמיצים על-מנת למנוע את הזעזועים וחוסר הוודאות שייגרמו כתוצאה ממהלך שכזה. הרי לא יעלה על הדעת שלאחר התפטרותו של המנכ"ל הקודם, ימנה הדירקטוריון – ולוּ רק למראית עין – ועדת איתור, תוך שהוא מותיר את הספינה ללא קברניט, על כל המשתמע מכך.
ה"פגם" היחיד שנפל במינויו של המנכ"ל – הוא המהירות שבה מונה. פגם זה הוא טכני ומזערי ועל-פי עקרונות דיני החברות, מרגע שדירקטוריון הבנק החליט להכשירו על-ידי אישרור מינוי המנכ"ל, החלטת המינוי תקפה וכשרה למהדרין.
ולסיום, עצה אחת לגב' אריסון: אם בכל זאת תתקפלי ותכנעי לדרישות הנגיד או אם יחליט בג"צ לאשר את החלטתו להדחת היו"ר, עדיף שתמכרי את אחזקותייך בבנק ותשקיעי את כספך במדינות מתוקנות ולא במדינה הנוהגת כרפובליקת בננות.

הכותב הוא מומחה לדיני חברות ומחבר הטרילוגיה העקרונות הבסיסיים של דיני החברות בישראל
תאריך:  20/05/2009   |   עודכן:  20/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טעות חמורה שהציבור ישלם עליה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
לי יש דעה שונה משלך
אריה דרוקמן   |  20/05/09 02:59
2
הכותב אינו בקי בפרטים ל"ת
א מ רול  |  20/05/09 13:06
3
גיבוב של אי דיוקים
אנליסט  |  20/05/09 13:12
 
- NFC תזכרו מה שכתבתם
צבי גלברד 2  |  22/05/09 16:53
4
כולנו שותפים בבנק
צבי גלברד  |  22/05/09 16:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אברהם בן-עזרא
האם יעילות הדיון מחייבת כי מומחה מטעם בית המשפט יכבול עצמו לד' אמות חוות הדעת של הצדדים? לא בהכרח    לפעמים מהות ויעילות הולכים יחדיו, ודווקא אי כבילות לטענות הצדדים מקדמת את היעילות
עודד ערן
נתניהו הסכים לכרוך את הסוגיה הישראלית פלשתינית בסוגיה האירנית    האם הוא בונה על כך שהדיאלוג עם אירן יכשל ועל כן הוא יהא פטור מעולן של "שתי המדינות"?
עו"ד זיו שרון, עו"ד ניר הורנשטיין
מהו הדין מקום בו בוטלה עסקה, אך המוכר לא השיב את מלוא התשלומים שקיבל? ועדת הערר קבעה מבחן מהותי, ולפיו העסקה בטלה היות ולא נתפסה חזקה בדירה, וזאת חרף היעדר השבה מלאה, וטוב שכך
יחיאל (חיליק) רוזמן
אותו אורי יוגב המוצג כאויב העם, היה אחראי לחלוקת מחשב לכל ילד ושטביעות ידיו ניכרות במיזמים חברתיים ולאומיים    רצונו של יוגב לשפר ולקדם את החברה שלנו ותרומתו הערכית לשיח חסר הרהב היא נכס בשירות המדינה    על כלבלבים ונמרים בכלכלה הישראלית
קובי לירז
אכן יש קשר הדוק בין המשא-ומתן לשלום במזרח התיכון לבין הנושא האירני, אך הוא פועל בדיוק ההפך מכפי שסבור הנשיא האמריקני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il