X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
העיתונים נשאבים לריק זמני אבל לא שוכחים את ההקשר המתאים לסיקור אירן וידיעות אחרונות משתף פעולה עם גורם זר
▪  ▪  ▪
במרחק לחיצה [צילום: AP]

פופוליזם זול, יחסית
אחרי כמה ימים של סיקור אינטנסיבי של ההכנות לפגישת הפסגה בין ראש ממשלת ישראל לנשיא ארה"ב, ועוד כמה ימים של סיקור הביקור בוושינגטון, העיתונים נשאבים לריקנות זמנית. אם בזמן סיקור מקביל של אירוע אחד מציג כל עיתון בחזיתו את הנחות היסוד המובילות אותו - בלא אירוע מרכזי לסיקור, באות הנחות היסוד הללו לידי ביטוי לא רק במסגור, אלא גם במושא הסיקור.
בידיעות אחרונות, למשל, הכותרת הראשית מוקדשת להצעה של שר האוצר יובל שטייניץ לקצץ בשכר השרים בשיעור של 5% (איתמר אייכנר). זו הצעה פופוליסטית, שהופכת לכותרת פופוליסטית, המפנה לידיעה פופוליסטית, כראוי לעיתון הפופולרי בישראל. אין אפילו ניסיון להסתיר את המימד הפופוליסטי של ההצעה. "מבחינה כספית אמור המהלך הזה לחסוך לאוצר המדינה כמיליון שקל בלבד", כותב אייכנר, "אבל מההיבט הציבורי מייחסים לו באוצר חשיבות רבה, כי שרי הממשלה מצטיירים תמיד כמי שדואגים לעצמם להעלאות שכר נדיבות". שוב גוברת מראית העין על המהות, רק שבמקרה זה המעשה מתבצע תוך הדגשת חשיבותה היתרה של התדמית החיצונית. לפי היגיון זה, אין זה משנה כלל אם אכן יתבצע בסופו של דבר הקיצוץ בשכר השרים, העיקר שבידיעות אחרונות הופיעה הכותרת הראשית "קיצוץ שכר גם לשרים".
בהארץ, לעומת זאת, מתפרסם במרכז החלק העליון של עמוד השער התצלום הנודע וזוכה פרס הפוליצר של הצלם עודד בלילטי מפינוי עמונה לפני כשלוש שנים, שבו נראית אשה אחת המבקשת להדוף עדר שלם של שוטרים (אגב, חבל שהקרדיט לתצלום מיוחס ל"אי-פי", ללא ציון שם הצלם).
ההצדקה לפרסום מחדש של התצלום היא הכותרת הראשית של העיתון: "נתניהו וברק סיכמו על פינוי מאחזים בלתי חוקיים" (יוסי ורטר וברק רביד). הסכמות כאלה והצהרות על אודותיהן נשמעו כבר עשרות פעמים, ורק לעתים נדירות הובילו בסופו של דבר גם לפינוי ממשי. אין בכך כדי למנוע מהעיתון, התומך בפינוי, מלהציג לקוראיו מעין אילוסטרציה לקראת העתיד, אולי, לבוא. כמו שער ידיעות אחרונות, גם שער הארץ מציע הבוקר לקוראיו פנטזיה.

מסע הבחירות של השטן

אירוע אחד בכל זאת מצליח להגיע לעמודים הראשונים של כל העיתונים - ניסוי מוצלח של טיל קרקע-קרקע חדש באירן. במעריב תופס סיקור האירוע את כל הכפולה הפותחת, תחת הכותרת "התשובה האירנית" (הכוונה היא שזו התשובה של אירן להצעות ארה"ב לדיאלוג). גם בידיעות אחרונות תופס הסיקור את מלוא הכפולה הפותחת, וזאת תחת הכותרת "איום מוצק" (רמז לדלק המוצק שמזין את הטיל החדש). ב"ישראל היום" הכותרת מזרה אימה במיוחד: "במרחק לחיצה".
מה שלא מצוין באף אחת מכותרות הידיעות בנושא, וגם לא בכותרות המשנה, הוא ההקשר הפנים-אירני של השיגור - מערכת הבחירות המתנהלת בימים אלה במדינה. במעריב, למען האמת, אין להקשר זה כל זכר גם בגוף הידיעה (ג'קי חוגי, טל שניידר, נדב זאבי, אמיר בוחבוט ומיה בנגל). בהארץ יש רמז לכך במשפט הפתיחה ("נשיא אירן, מחמוד אחמדינג'אד, הנמצא בעיצומה של מערכת בחירות, הודיע אתמול על ניסוי מוצלח בטיל סאג'יל 2"), אך ללא פירוט בהמשך (יוסי מלמן ועמוס הראל). בידיעות אחרונות מציינים רק בפסקה השביעית בידיעה כי "שיגור הטיל החדש התקיים ביום שבו קבעה 'הוועדה המסדרת' של הבחירות לנשיאות באירן, 'מועצת שומרי החוקה', את שמותיהם של ארבעת המתמודדים שקיבלו אישור מהשלטונות להתמודד לנשיאות. אחד מהם הוא הנשיא אחמדינג'אד, שזוכה לתמיכת השליט הרוחני עלי חמנאי" (אריה אגוזי, יוסי יהושוע וסמדר פרי).
לזכות "ישראל היום" יצוין כי דווקא בעיתון זה, הלוחמני מכל העיתונים, לא מסתפקים במשפט "אולי בגלל הבחירות הקרבות (...) הקדיש הנשיא האירני חלק נרחב מנאומו לתוכנית הגרעין", המופיע בגוף הידיעה על השיגור, ומקדישים ידיעה נפרדת לכך ש"השיגור הפך מיד לחלק מתעמולת הבחירות" (דניאל סיריוטי ובועז ביסמוט).
מידת האיום של הטיל על ישראל אינה משתנה כתוצאה מעיתוי הניסוי וניצולו למערכת הבחירות באירן, אך אין כמו הישראלים כדי להכיר את הנטייה של מנהיגים פוליטיים להתבטא בתוקפנות יתרה ולארגן מופעי ראווה צבאיים ככל שמועד הבחירות מתקרב. אם השיגור וההתרברבות שבעקבותיו הם חלק מניסיון של אחמדינג'אד לקבוע את סדר היום בבחירות האירניות, ראוי להדגיש, ולא להצניע, עובדה זו. אחרת, העיתונים הישראלים נכנעים לספין שמכוון לתושבי מדינה אחרת.
למרבה הצער, להקשר הפנים-אירני אין סיכוי לתפוס את הבכורה במסגור הישראלי של אירוע כזה. לא זו בלבד שהקשר זה מפחית מעוצמת הפניקה שניתן לזרוע בלב הקוראים הישראלים, הוא גם רומז לכך שלמרות העוולות שמעולל המשטר באירן והפגיעות בזכויות אדם בסיסיות במדינה, יש בה בכל זאת סוג של דמוקרטיה, שבה השליט נבחר על-ידי אזרחי המדינה. יש בישראל מי שרעיון זה מפחיד אותם יותר מכל ארסנל הטילים האירני גם יחד.

מעבר לקווי האויב

בשער מוסף "24 שעות" של ידיעות אחרונות מופיעה הבוקר טלילה ציפר, בתו של עיתונאי הארץ בני ציפר ומי שאמורה הייתה להינשא לבאסם אבו-רחמה, תושב בילעין שנהרג לפני כחודש מפגיעה ישירה של רימון גז שנורה על-ידי חיילי צה"ל בעת הפגנה נגד גדר ההפרדה. מאחורי סיפור האהבה יוצא הדופן בין ישראלית לפלשתיני, המתואר בכתבה, מסתתר סיפור תקשורתי יוצא דופן.
הכתבה, מאת יאיר אלטמן, פורסמה כבר אתמול באתר האינטרנט MNEWS, והיא מופיעה בגליון "מודיעין NEWS", מקומון מודיעיני היוצא לאור היום. במוסף "24 שעות" מופיע בסיומה של הכתבה המשפט: "הכתבה מתפרסמת בשיתוף פעולה עם המקומון 'מודיעין NEWS'". העיתון והאתר יוצאים לאור על-ידי אלי דנון, והם אינם שייכים לקבוצת ידיעות-תקשורת, המוציאה לאור בעיר את "ידיעות מודיעין".
בדרך-כלל לא נהוג בקבוצת ידיעות אחרונות לשתף פעולה עם גורמים מתחרים. האם כתבה זו מסמנת שינוי מגמה? יש לקוות. שיתוף פעולה עם האויב יכול להפרות, חרמות בדרך כלל מובילים לקיפאון. לא רק במישור המדיני, גם בתקשורת.

ענייני תקשורת

הילו גלזר מראיין את אמנון דנקנר לעיתון "העיר - תל אביב" ומדבר איתו, בין היתר, על התפטרות עורכי מעריב, רותי יובל ודורון גלעזר. "אם יש לי ביקורת כלפי רותי ודורון היא מתמקדת בזה שהם ויתרו מוקדם מדי. בשנה וחצי לא ניתן להוביל מהלכים, והרבה אנשים סמכו עליהם שם", אומר דנקנר, ומשווה את האתגרים בפניהם עמדו השניים לאתגרים שעמדו בפניו בעת שהוא כיהן כעורך העיתון. לדבריו, כבר אחרי שלוש שנים ביקש לפרוש, אך נענה לבקשות המו"ל להישאר, פעם אחר פעם, עד שהשלים שש שנות כהונה. "בשנה האחרונה אני מודה שכבר לא ממש תפקדתי", הוא אומר, ומסביר זאת כך: "התעייפתי".
כדאי לקרוא את רשימתו של קובי ניב ב"גלובס" על הסיקור שניתן בשבוע שעבר לתאונת דרכים קטלנית.
בחלק ב' של עיתון הארץ מופיעה כתבה מתורגמת מה"ניו-יורק טיימס" (ג'ון ברנס) על חלקו של חוק חופש המידע הבריטי בחשיפת פרשת החזרי ההוצאות של חברי הפרלמנט הבריטי, פרשה שמסעירה כבר ימים ארוכים את המדינה. בישראל, כזכור, העיתונאים כמעט לא עושים שימוש בחוק חופש המידע. יו"ר התנועה לחופש המידע בישראל, רביב דרוקר פרסם השבוע במוסף "פירמה" של "גלובס", את תמצית ההרצאה שנשא בכנס שארגנה התנועה לאחרונה.
עוד בנושא:

קרבה מסוכנת לעולם הפשע

ההתקפה על שירה מרגלית, המשנה למנכ"ל זכיינית ערוץ 2 רשת, מסוקרת בהרחבה בכל העיתונים. "איך זה יכול להיות? מה פתאום מרביצים לי?", היא מצוטטת בעדות של "ידיד" שראה אותה לאחר התקיפה ומדבר עם כתבי ידיעות אחרונות (רז שכניק, ניר ג'ונטז' מאיר תורג'מן ונעם ברקן). אביה, העיתונאי דן מרגלית, מביע את דאגתו בכל העיתונים, פרט ל"ישראל היום", מעסיקו.
עדיין לא ברור אם יש קשר בין תפקידה של מרגלית בערוץ 2 לבין התקיפה, אך במעריב מקשר מבקר הטלוויזיה אסף שניידר את האירוע לאופי בו סוקר הפשע בישראל. שניידר כותב: "בשנים האחרונות, הטלוויזיה עוסקת רבות בצד המקסים של הפשע. חוסר מוסר מצטייר כמורכבות נפשית. אלימות כמחול מסוגנן. נטילת חיים כאתנחתה קומית. (...) נוצרה קרבה. כמעט אינטימיות. עכשיו מסתבר שעם היווצרותה, הקרבה הזאת כבר קשה לניתוק, ושהיא עובדת גם בכיוון ההפוך".

פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  21/05/2009   |   עודכן:  21/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר הילה גבע-אבירם
הזנים רבים, המגוון הרחב והצבעים מושכי-העיניים - כל אלו ועוד מספקים תרופות טבעיות לרוב    העיקר, קח פרי ותהיה לי בריא
אורן לוי
בואו ניתן ליום זה להזכיר לנו דווקא את הצורך באחדות - בשינוי בלבבות שלנו וביחס שלנו אחד כלפי השני. בואו נהפוך אותו לסמל של מעבר מאהבה עצמית אל אהבה ודאגה לאחר. כשנעשה את השינוי הזה בתוכנו, ירושלים והעולם כולו יהפכו למקום אחר
איתמר לוין
שבט אפרים זוכה לקדימוּת במינוי הנשיאים ובמניין בעת יציאת מצרים, בעוד מנשה חוזר למקום הראשון לקראת הכניסה לארץ. סיפור המסתתר בשני פסוקים בספר דברי הימים מסביר מדוע
מנחם גלברד
אלמלא "התקדים הטמילי" הציבור בישראל הגיע למצב שבו מוות של ערבים נובע מכך שהם אשמים, אופיים ואישיותם הם שהמיטו אסון עליהם ועל ילדיהם    הסברה כי הסכסוך עם הפלשתינים, בין אם הם אזרחי ישראל ובין אם לאו, ייפתר באמצעים כוחניים הנה אשליה, אשליית שליטה
ד"ר רון בריימן
דוח המבקר ל-2008 מותח ביקורת חריפה על הפערים החמורים בעלויות ובלוחות הזמנים של מיזם הרכבת "המהירה" לירושלים. במקום להעמיק אל בטן האדמה כדי להתחמק מן הפתרון המצוי בהישג יד, ראוי שהממשלה תנטוש את התכנון שנעשה משיקולים שאינם תחבורתיים-ענייניים ותפנה אל הפתרון הזול והבטיחותי
רשימות נוספות
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
עולמות מקבילים  /  אורן פרסיקו
אסתמת התקציב  /  כרמית גיא
כימיה מצוינת  /  אורן פרסיקו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il