X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המרכיב הגדול בתקציב הביטחון אינו מטוסים וגם לא טנקים, אלא עלויות השכר והפנסיה של המערכת אם נכונה הטענה שהיקפו העצום של תקציב הביטחון מתקרב לנקודה שנזקו הכלכלי עלול לפגוע בביטחון הלאומי, הרי שתרומת מרכיב השכר והפנסיה מכריעה
▪  ▪  ▪
לתגמל על קרביות, לא על בירוקרטיות [צילום: דו"צ]
העמדת כוח אדם זול לרשות הצבא באמצעות גיוס חובה, מתעלמת ממחירם של המגויסים למשק וגורמת להרחבה מיותרת של שימוש באנשים לצורך ייצור ביטחון ובעיקר לצרכי קיום "ביורוקרטיית הביטחון".

הביקורת הנפוצה על היקף השכר והפנסיה במערכת הביטחון מסווה בעיה לא פחות חמורה - כיצד מתחלקת עוגת השכר. הגודל האבסולוטי של השכר והפנסיה אומנם מכבידים על המשק, אך לחלוקה הפנימית של השכר יש השלכות מזיקות לא פחות על תפקודו של הצבא, על רמת המוטיבציה להתגייסות, על היקף הנשירה הפנימי בצבא ממקצועות לחימה אל ג'ובים ועוד. ההשפעה אינה מצטמצמת לצבא, אלא מתרחבת אל המשק כולו. העמדת כוח אדם זול לרשות הצבא באמצעות גיוס חובה, מתעלמת ממחירם של המגויסים למשק וגורמת להרחבה מיותרת של שימוש באנשים לצורך ייצור ביטחון ובעיקר לצרכי קיום "ביורוקרטיית הביטחון". אם נסבסד לקבלן-בניין פועלים שעלותם תעמוד על 500 שקל לחודש - הוא יוותר אפילו על משאבת בטון - העובדים יסחבו את הבטון בדליים. הצבא אינו שונה - חיילים זולים מלאכותית, גורמים לעיוות השימוש והחלוקה בין הון לעבודה בתהליך ייצור הביטחון. אפשר למנות פקידה לכל קצין זוטר בקריה. המחיר הנמוך של כוח האדם בצבא עלול גם לעכב מעבר לטכנולוגיות צבאיות מתקדמות חלופיות... בדיוק כפי שלקבלן המסובסד זול יותר לערבב בטון במעדר.
חייל חובה מקבל משכורת שנעה בין 350 ל-750 שקל לחודש (לחייל קרבי). השכר המצחיק גורר עיוותים נוספים - כלכליים ומוסריים: חיילים נזקקים מקבלים "תשלומי משפחה", חיילים נשואים מקבלים הטבות. לחייל אין כסף לנסיעות? הצבא משלם "גלובלית" לחברות האוטובוס ולרכבת. הוצאות אלה מסתכמות במאות מיליוני שקלים בשנה. תשלום גלובלי נקבע במו"מ וקרוב לוודאי בסיוע "תחשיבים" שמגישים הנהנים. מערך נרחב של כוח אדם מועסק במנגנון הסעד של הצבא. עובדים בביטוח הלאומי יכולים לספר על היקף ההתחזות וההונאות כאשר יש מנגנון שמחלק כסף שלא תמורת עבודה. חיילים לא מעטים עובדים, ללא היתר, להשלמת הכנסה בדיוק כפי שכותב שורות אלה נהג. ומעל לכול - גדל התמריץ לבעוט במערכת, לשחק "ראש קטן" ולהשתחרר מוקדם. העדר שכר לחיילי חובה יצר את הפיקדון האישי, את מענק השחרור, הטבות במס הכנסה, בדמי אבטלה ועוד. שיעור ראשון לצעיר המשתחרר לקראת המציאות הישראלית - שכר אינו חייב להיות תמורה לעבודה, להצלחה ולמאמץ, אלא פשוט בגלל ש"מגיע לי". "קומבינות" הן תופעת לוואי בלתי נמנעת.

שכר גבוה מאד לחייל קרבי

"קיצוץ תקציב" ללא שינוי מבני היא שיטת ייעול של פוליטיקאים עצלנים, נעדרי מנהיגות ומשופעי אינטרסים. בדיוק כפי ש"התנגדות לקיצוצים בביטחון" היא שם קוד להגנה גורפת על האוליגרכיה הצבאית. צה"ל ראוי לשינוי עמוק יותר, שינוי מבני שממנו תיגזר מערכת שכר ופנסיה חדשה. שינוי מבני בשכר עשוי גם להניב חיסכון בתקציב הביטחון, ובין היתר בהוצאות על שכר וגמלאות. חיילי חובה וקבע יקבלו שכר שגובהו יקבע בעיקר לפי רמת הסיכון וההתנדבות. חייל בסיירת מטכ"ל, בשלדג או בשייטת יקבל משכורת גבוהה מאד – כמו שכר "עובדי החשמל והמים". מ"פ טנקים או חי"ר ישתכר פי כמה מקצין מקביל בשלישות ברמת גן, ומשכורת מפקד אוגדה תהיה גבוהה בהרבה מזו של אלוף במטכ"ל.
השכר יעלה וירד בהתאם לתפקיד בפועל של החייל. שכרו של קצין קרבי שעבר לתפקיד מנהלי ירד בהתאם. אם יחזור ויקבל מינוי קרבי – משכורתו תעלה שוב. קצין מטה שיעבוד בקריה, גם אם לכתפיו כומתה אדומה – אינו לוחם. שכרו לא יהיה גבוה משכר עובד מקביל בסניף הדואר שמעבר לרחוב. בתקופה בה שרת כלוחם יהיה שכרו גבוה מאד, אך אם ימשיך כקצין במשרד עורפי ממוזג – ירד שכרו מיידית. השכר הגבוה יהווה פיצוי על הסיכון והקושי שבתפקידי לחימה בהווה ולא עבור תפקידים היסטוריים. ראש אגף במטכ"ל ישתכר פחות משמעותית ממח"ט-לוחם, גם אם ראש האגף היה לוחם בעברו.
הפנסיה תקבע ביחס ישר למשכורתו של החייל לאורך הקריירה הצבאית שלו ותתחשב בשינויים בשכר. ככל שחייל או קצין ישרתו שנים רבות יותר בתפקידי לחימה, תהיה הפנסיה שלהם גבוהה יותר.
לפרישה בגיל צעיר יחסית יוכלו לזכות רק קצינים וחיילים בקריירה קרבית. מספר החיילים הקרביים שממש מסתכנים בלחימה מול פני אויב נמוך יחסית – לא יותר מ-10% עד 15% מסך המשרתים בצבא. זה הנתון בכל צבא בעולם. תשלום לדוגמה, של 15,000 שקל לחודש בממוצע ל-12,000 חיילים לוחמים בשרות חובה – יעלה כ-2.2 מיליארד שקל. הסכום כולו צריך להילקח מהמשכורת והפנסיה של חיילי המשרדים. חלוקה מחדש. כבר כיום, אם משקללים את כל ההטבות והמענקים ומוסיפים אותם לשכר הבסיס הנמוך, קרוב לוודאי ששכר חודשי של חייל קרבי מתקרב כבר ל-2,200 שקלים לחודש אם לא יותר.
צה"ל אכן דואג ל"חלוקה מחדש" זוחלת של השכר, אך במגמה הפוכה: חוברת שפורסמה לאחרונה על-ידי האוצר – "הצעת תקציב 2009, ביטחון – נושאים לא מסווגים", מוכיחה שהאוליגרכיה הצבאית דואגת יפה לעצמה: מינואר 94 עד ינואר 2008 צמח שכר הקצינים הזוטרים ב-17% ואילו שכר הקצונה הבכירה (דרגת סא"ל ומעלה) זינק ב-65%-94%.

חייל ללא שכר אינו "חייל טוב" בדיוק כפי שחייל ללא מים אינו "חייל מחושל"

אין בסיס להנחה שדמי כיס זעומים מגדילים את המוטיבציה של חיילים ואילו שכר גבוה מאד ללוחם יגרור לאיבוד התכונות הנדרשות מחייל קרבי. לפני שנים לא רבות רווחה הדעה שכדי "לחשל" חייל צריך ממש לענות אותו פיזית ונפשית: למנוע ממנו שתיית מים, ולמנוע ממנו שינה. המפקדים צריכים "למחוק את אישיותו העצמית", לאסור עליו לחשוב, לדרוש ציות עיוור וכושר ספיגה של העלבות מתמשכות – זה צבא!! מאז השתנו הנורמות, מיתוסים נופצו והסתבר, שאפילו חדר-אוכל ממוזג ומעוצב אינו מכשול בפני "רוח היחידה". היפוך המושגים בחברה הישראלית הפך את פשיטת היד אל מוסדות הסעד בצבא ל"ערכיים". אבל תשלום גבוה לחייל קרבי אינו "מוסרי". אם עבודה ללא תשלום היא התגלמות המוסריות, מדוע שהפוליטיקאים לא יתנו דוגמה "מוסרית" אישית וישרתו בהתנדבות את העם בכנסת?
לאחר השינוי, יוכל חייל משוחרר לממן בקלות לימודים גבוהים; ליזום עסק או לחסוך לדירה; חיילים יוכלו לעזור למשפחתם, לשלם כרטיס נסיעה ברכבת ולשלם מכיסם עבור ארוחה בקפטריה בבסיס שתופעל על-ידי קבלן פרטי. כך יקטן גם בזבוז המזון המפורסם. רוב מערכת הסעד בצה"ל תהיה מיותרת. ההתנדבות לחילות קרביים תרקיע שחקים, מספר החיילים הבעייתיים והמרוץ אחרי הקב"ן יקטנו, יחד עם הביורוקרטיה המטפלת. לא נתפלא אם העונש הכבד ביותר יהיה גרוש מהצבא במקום כלא צבאי.

הכותב הוא בעל האתר קו ישר המציג מודל כלכלי שונה למדינת ישראל המתבסס על קפיטליזם וחופש. www.kav.org.il
תאריך:  23/05/2009   |   עודכן:  23/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חלוקה מחדש של השכר בצה"ל
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
מירי רגב היתה כולה פקידה מקבלת
פנסיה ושכר כח"כ..  |  24/05/09 01:27
2
רפורמה בצה"ל:
יופיטר  |  24/05/09 10:59
3
דרך לחסוך מיליארדים בשנה
איסור "שרות" נשים  |  24/05/09 11:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד אמיר מסארווה
הקמת מדינה פלשתינית או שמא הצבת גבולות ומימוש הזכות להגדרה עצמית לאומית, לשתי מדינות, בעלות, כמעט, אותם אינטרסים? על ברק אובמה כ"דילר" במשחק הקלפים המזרח תיכוני
דני בן-ישי
העובדה שמרבית היהודים בזמן השואה הציבו את החיים כערך עליון - מעל לכבוד, מעל לצדק, מעל לחירות, עלתה למרבה האירוניה והטרגדיה בחייהם של רבים יותר מכפי שיכול היה להיות
ד"ר רחל אהרנפלד
סעודיה ומדינות המפרץ הזרימו לאחרונה לפלשתינים יותר ממיליארד דולר, אך מנעו את תמיכתן מקורבנות הטליבאן הפקיסטנים - משום שאין בה כדי לקדם את הקמתה של אומה איסלאמית עולמית
יוסף אורן
למרות שעמוס עוז התאמץ ליצור ב"תמונות מחיי הכפר" מראית עין של סיפורים מטא-ריאליסטיים, בשורתם מוגבלת רק לקורא הישראלי ורק למצב המדינה ולמצב החברה הישראלית כיום
יהונתן דחוח-הלוי
הם נחושים, מאמינים בצדקת דרכם ומוכנים לשלם מחיר אישי על המאבק למען צדק חברתי    ראיון עם פעיל בכיר בקבוצת האנרכיסטים נגד הגדר המאמין בהסדר ללא משטר וגבולות לסכסוך הישראלי-פלשתיני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il