X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הצהרתו של סגן נשיא ארה"ב, כי ישראל רשאית לעשות כל שנדרש לה כדי להגן על עצמה, היא אולי ניסיון להאיץ באירן להיכנס למסלול של הידברות עם האמריקנים, שמא הם ישלחו בה את ישראל
▪  ▪  ▪
השוטר הרע? [צילום: AP]
יש גם אפשרות, שכוונת ביידן הייתה להאיץ באירן לשבת עם האמריקנים למו"מ – וזאת באמצעות מסר, שאם האירנים לא ייכנסו מהר למסלול של הידברות עם האמריקנים, האחרונים ישלחו בהם את ישראל. מסר זה יכול להתקבל בציבור האמריקני, עקב המראות הקשים של דיכוי ההפגנות שפרצו באירן במהלך החודש האחרון על-רקע הבחירות ותוצאותיהן.

השבוע החל בסערה שחולל סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, כשהצהיר מפורשות בראיון פומבי לרשת איי-בי-סי האמריקנית, כי ישראל היא מדינה ריבונית וכי היא רשאית לעשות כל שהיא רואה לנכון כדי להגן על עצמה. כל מי שמבין דברים כפשוטם הסיק מהצהרה זו, כי הממשל האמריקני נותן אור ירוק לישראל לנקוט צעד אלים כלפי אירן, כדי לסכל את כוונותיה הגרעיניות של מדינת האיאתוללות.
העולם היה כמרקחה במשך יום שלם, כשפרשנויות רודפות זו את זו. היה מי שקישר הצהרה זו למעבר של צוללת ישראלית בזירת הים האדום, שבהמשך התברר כמעבר של שלושה כלי שייט, ביניהם ספינת הטילים אח"י חנית, שנפגעה במלחמת לבנון השנייה מטיל סיני, תוך נפילת ארבעה מחיילינו, ובהמשך עברה שיפוץ וחזרה לשירות סדיר. דובר צה"ל מסר השבוע, כי אח"י חנית השתתפה במבצע כלשהו בים האדום - ולא פירט.
ידיעות נוספות שפורסמו בתחילת השבוע דיברו על השגת הסכם בין ישראל לסעודיה, שעל פיו סעודיה "תעלים עין" מתנועות מטוסים ישראלים בשמיה. משמעותו של הסכם כזה, אם בכלל הושג, היא שלמטוסי ישראל יינתן לעבור מעל סעודיה בדרכם לפעולה כלשהי באזור שממזרח לה, כלומר - אירן. מכאן שכוונותיה המבצעיות של ישראל כלפי אירן כוללות הן את הזירה הימית והן את הזירה האווירית. הצהרת ביידן סגרה את המעגל, כשהוסיף גם את המימד המדיני התומך, או לפחות הלא-מתנגד.
השאלה שעלתה מאליה היא, אם ביידן בהצהרתו משקף את עמדתו של אובמה או לא, והתשובה לה ניתנה ביום שלישי, בהצהרה ברורה של נשיא ארה"ב בביקורו במוסקבה, כי ארה"ב בשום פנים ואופן אינה נותנת לישראל אור ירוק, או אפילו צהוב, לפעול באורח חד-צדדי באירן. יש ספק האם זוהי דעתו העקרונית של אובמה, או שמא זו הצהרה שביידן נאלץ לתת בלחץ המארחים, אך ברור כי משהו חורק בצמרת האמריקנית, וכי הצהרת ביידן משקפת תסכול אמריקני לנוכח הסירוב האירני להתייחס ברצינות לקריאתו של אובמה לפתוח מסלול של הידברות בין ארה"ב לבין אירן.
יש גם אפשרות, שכוונת ביידן הייתה להאיץ באירן לשבת עם האמריקנים למו"מ - וזאת באמצעות מסר, שאם האירנים לא ייכנסו מהר למסלול של הידברות עם האמריקנים, האחרונים ישלחו בהם את ישראל. מסר זה יכול להתקבל בציבור האמריקני, עקב המראות הקשים של דיכוי ההפגנות שפרצו באירן במהלך החודש האחרון על-רקע הבחירות ותוצאותיהן.

קואליצית המפסידים

היד החזקה והזרוע הנטויה שהציגו השלטונות האירניים מול דורשי השינויים והרפורמות, הכניסו את המפגינים מן הרחוב לבתים והחניקו את המחאה. על-רקע השקט היחסי במרחב הציבורי, נשא השבוע מחמוד אחמדינג'אד, הנשיא שנבחר לכהונה נוספת, את נאומו המדיני, שעיקרו היה קריאה להמונים להביט קדימה ולנטוש את מה שהיה. כוונתו ברורה: הוא מצפה מהמוני המפגינים נגדו לשכוח את טענותיהם בדבר זיוף התוצאות, כמו שהוא דורש מהם לחדול מציפייתם לשינוי אופיו של המשטר. על-פי גישתו, מה שהיה הוא שיהיה, ואירן אינה צפויה לחוות שום שינוי משמעותי בעתיד הנראה לעין.
אלא שהדברים אינם כה פשוטים: כל שלושת המועמדים האחרים לנשיאות, יצרו לאחר הפסדם מעין קואליציה, ששמה לה למטרה לפעול להכנסת שינויים ורפורמות בשלטון, מתוך הבנה שהשלטון בצורתו הנוכחית מאבד את מעט הלגיטימציה שהייתה לו קודם הבחירות. הם נתמכים על-ידי קבוצה של אנשי דת חשובים מהעיר קום, ולפיכך השלטון לא יוכל להתעלם מהם לחלוטין. עדיין לא ברור לאן יובילו הדרישות לרפורמות, בעיקר לאחר ניצחון הגישה המסורתית המחמירה, אך נראה כי בתקופה הקרובה נהיה עדים לתוצאות המאבק הפנימי בקרב השכבה השלטת באירן.

ההצגה חייבת להמשך
מועדון דיבורים?

השבוע התברר כי כל מהותן של השיחות בין אש"ף לחמאס בקהיר היא להיפגש, לדבר, לדון, לשאת ולתת, ולהגיע לעוד הסכמה להיפגש שוב ולהמשיך בדיבורים, בדיונים, במשאים ובמתנים, כדי להגיע להסכמה להיפגש שוב כדי להמשיך בדיונים...

השבוע הסתיים בקהיר סיבוב נוסף, מעל 20 במספר, של שיחות בין אש"ף וחמאס, שתכליתו להביא לשלום בית בזירה הפלשתינית. הגורם שנוסף לאחרונה על הנושאים המסובכים האחרים ואשר העיב על השיחות, הוא סוגיית העצירים שכל צד מחזיק בידיו: חמאס מחזיקים בבתי הכלא בעזה אנשים המזוהים עם אש"ף, ואילו הרשות מחזיקה בבתי המעצר בגדה פעילי חמאס. כל מאמצי המצרים להביא לידי התקדמות ממשית בשיחות עלו בתוהו.
וכאן – התנצלות בפני הקוראים הנאמנים: הקביעה ההחלטית שפרסמתי מספר פעמים בעבר, כאילו אש"ף וחמאס לא יצליחו להגיע להסכם – הוכחה כמוטעית. השבוע התברר כי הצדדים הפלשתינים אכן הגיעו להסכם: להיפגש שוב בחודש הבא. אתם מבינים? הם נפגשים, מדברים, דנים, משכנעים, נושאים ונותנים, ובסוף המפגש מסכימים להיפגש שוב ולהמשיך בדיבורים, בדיונים, בשכנועים, במשאים ובמתנים, כדי להגיע להסכמה להיפגש שוב כדי להמשיך בדיונים... כלומר, מהות העניין היא עצם התהליך של מו"מ על הסכם, והסכם על מו"מ. כך יכולים שני הצדדים להצביע על המשכו, ולהשביע בכך את רצון כולם – המצרים, האמריקנים, הפלשתינים והאירנים. העובדה שההסכם אינו עוסק בנעשה בשטח, באיחוד השורות, בשיקום עזה, במנגנוני הביטחון, בנשק של חמאס, במעברים, בעצורים ובכספים – אינה חשובה. העיקר הוא להיפגש כדי להיפגש, וכדי להעמיד פנים כאילו הכוונות להגיע להסכם הן רציניות, כשההוכחה המוחצת לכך היא עצם הנכונות לבוא למפגש ולקיימו.
ההצגה הזו יכולה להימשך עד אין קץ, ולפרנס עד מאה ועשרים את האחראים על המשא-ומתן, שתמיד יוכלו לומר לציבור שלהם: "לא ויתרנו, לא התקפלנו, לא נכנענו, וכל ההסכמים שנחתמו בוצעו לשביעות רצוננו המלאה". ואילו המצרים יכולים להיות מרוצים מכך, שתחת עינם הפקוחה מתקיימות שיחות חשובות ומועילות, והראיה: בכל סיבוב שיחות מגיעים הצדדים להסכם – הסכם להיפגש שוב. המזרח התיכון במיטבו.

האיסלאם מתעורר בסין

במערב סין חיים 150 מיליון מוסלמים, שהם כמחצית מאוכלוסיית העולם הערבי, אלא שבעבר שמענו עליהם מעט מאוד. מבחינה אתנית הם אויגורים, והם משתייכים לעמים הטורקיסטאניים, המאכלסים את קזחסטן, אוזבקיסטן, קירגיזיסטן ושאר הרפובליקות של מרכז אסיה שהיו בעבר חלק מברית-המועצות. חבל הארץ שבו הם חיים עשיר במרבצי נפט, פחם ומתכות, ורבים מהם עובדים כפועלים בתעשיית המכרות והנפט.
אולם על אף עושרו של החבל באוצרות טבע, האויגורים כמעט שאינם נהנים מעושר זה, שכן הממשלה המרכזית משתמשת בו לפיתוח המדינה כולה, ואילו האויגורים מוזנחים וחיים בשוליים הכלכליים של סין. בנוסף על כך, מזה שנים מתרחשת הגירה מאסיבית של סינים ממוצאים אתניים אחרים, בעיקר האנים, לחבל המערבי, על-מנת לעבוד בתעשיית המכרות והנפט, כלומר, במקום להגר לחו"ל, הם מהגרים בתוך סין. הגירה זו לחבל המוסלמי מורידה את מחיר העבודה, ומעוררת מתחים ומדנים בין המהגרים לבין תושבי האזור המקוריים, שפרנסתם מצטמצמת.
השבוע פרצו פרעות רחוב, והאויגורים המתוסכלים תקפו תחנות משטרה, מכוניות, אוטובוסים ומתקנים של הממשל. הממשל – כצפוי – מכנה אותם "טרוריסטים" וטוען שגורמים ערביים מעורבים באירועים, מעוררים את הפרעות ומערערים את היציבות בסין. די בהאשמה כזו – בדבר קבלת סיוע מבחוץ לשם הפרת הסדר הציבורי – כדי להוציא את דיבתם של האויגורים רעה.
השלטון אומנם אינו מדגיש את הנקודה המוסלמית של האויגורים, כדי שלא לעורר רושם כי מדובר במלחמת דת, אבל הדבר ברור: לאחר ההפגנות באירן, שבה שולט האיסלאם, הגיע תורה של סין לסבול מנחת זרועו. גם סין כמו אירן מטפלת בפרעות ביד קשה, כי יש בה עוד 50 קבוצות אתניות, הממתינות לראות מה יהיו הישגיהם של האויגורים ואם אפשר יהיה להעלות דרישות משלהן. הממשל המרכזי בסין, שיציבותו הפוליטית והאזרחית היא יסוד מוסד של מדיניותו, מודע למצב, ומתייחס ברצינות רבה לכל איום על הסדר הציבורי, הפוליטי והאתני במדינת הענק.

לאתר מגזין מראה
ד"ר מרדכי קידר הוא מרצה במחלקה לערבית וחוקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן
תאריך:  10/07/2009   |   עודכן:  10/07/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סירוב אירני, תסכול אמריקני
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
תודה
לד'ר קידר  |  11/07/09 17:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
תחת כיסוי של נוסטלגיה מנסה מנכ"ל הטלוויזיה החינוכית ליצור אהדה כדי למכור ערוץ שכבר מזמן אינו ממלא את ייעודו
רונן לוי
הרגולטורים בישראל מסרבים להיכנע לטבעו של השוק החופשי ועושים כל שבידם כדי לשנותו באמצעות "שכלול מתמיד" – עוד רפורמה, עוד מס, עוד חוק - ותחוסל אי-הוודאות    הם כפי הנראה שכחו ליחצ"ן את העובדה כי בד-בבד, יחוסל גם השוק החופשי
צבי גיל
אם תשאלו אדם כמוני מה מייחד אלמנטים מדולאריים או כאלה שמוכנים להרכבה כמו באיקאה, אומר שבעיני זה הצפוי - אתה יודע מה אתה מחפש ואתה מוצא אותו    הצפוי הוא בדיוק ההיפך מיצירתיות
ציפי לידר
פסק הזמן הארוך מהחגים הוא זמן לעריכת חשבון נפש    בתודעה הישראלית מזוהים יותר מכל עם המאכלים שסועדים    הגיע הזמן להיזכר שיש לחגים משמעות אמיתית ולא רק קולינרית
אליקים העצני
אובמה ואסכולתו עייפו מן הדימוי של קירבה יתרה לישראל שגורם לאויבי אמריקה לזווג תמיד את השטן הגדול עם "השטן הקטן"    הפתרון: לרכוש ידידים בעולם על חשבון היהודים    לכן זו נאיביות לחשוב שבגלל יצהר ט' איבדנו את "ידידותו" של אובמה. מגוחכת היא גם האמונה שהתנגדותו להתנחלויות היא יותר מאשר תירוץ בעלמא, וכי אחריו לא יבואו אחרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il