סיבים תזונתיים וחשיבותם לשמירה על המשקל
אנו שומעים רבות על הסיבים התזונתיים ושחשוב לצרוך אותם, אבל מהם? הסיבים התזונתיים הם פחמימות מורכבות (רב סוכרים) הנמצאים במזונות צמחיים ואינם מפורקים על-ידי אנזימי העיכול של גוף האדם ולכן הם אינם "תורמים" קלוריות לתפריט.
הסיבים עוזרים לנו להרגיש שבעים יותר לאורך זמן ומסייעים גם להורדה במשקל ולשמירה על משקל תקין וכן הם מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות שונות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סוגי סרטן שונים ועוד.
מהם הסיבים הפרה ביוטיים - אינולין ואוליגוסכרידים?
הסיבים הפרה ביוטיים מהווים קרקע מזון לחיידקים הידידותיים במעיים. הם נמצאים באופן טבעי במגוון צמחים: חיטה, ארטישוק ירושלמי עולש ובצל ומשתמשים בהם גם בתעשיה, כאשר את רוב האינולין והאוליגוסכרידים בתעשיה, מפיקים מסוכרוז או משורש ציקוריה. אוליגופרוקטוז (סוג של אוליגוסכריד) מיוצר על-ידי פירוק חלקי של אינולין.
האינולין הוא לרוב ממקור צמחי וניתן למצוא אותו גם בפטריות וחיידקים. משתמשים באינולין בתעשיית המזון כתחליף לשומן בממרחים, במוצרי חלב, קינוחים מוקפאים, מוצרי מאפה ורטבים לסלט. אוליגופרוקטוז מוסף לדגנים כמו ביופלקס, בסקוטיים, מוצרי חלב וקינוחים מוקפאים. חלק מהמחקרים מראים עליה בנפח הצואה ועליה בתדירות יציאות בצריכת סיבים אלו.
במחקר שפורסם ביוני 2009 בחנו את האפקט של צריכת סיבים פרה ביוטיים (אוליגופרוקטוז) על משקל הגוף וריכוז של הורמון השובע במבוגרים שמנים ובעלי עודף משקל.
המחקר בדק 48 מבוגרים בריאים באופן כללי עם BMI מעל 25 שחולקו באופן רנדומלי לקבוצת ניסוי שקיבלה 21 גרם סיב פרה ביוטי - אוליגופרוקטוז ליום וקבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו (תרופת דמה) במשך 12 שבועות.
מהבדיקות שבוצעו מצאו, שבקבוצה שצרכה את האוליגופרוקטוז הייתה ירידה במשקל הגוף לעומת קבוצת הביקורת בה נראתה עליה קטנה במשקל הגוף לאורך 12 השבועות. ניתן היה לראות שגם רמות הגלוקוז ירדו בקבוצת האוליגופרוקטוז לעומת עליה של רמת הגלוקוז בקבוצת הביקורת.
מחקר זה הראה, שלצריכת/אספקת סיבים תזונתיים, בעיקר מהסוג של פרה ביוטיקה (אוליגופרוקטוז), יש את היכולת/פוטנציאל לעודד ירידה במשקל ולשפר את ויסות הגלוקוז במבוגרים שמנים או בעלי משקל עודף.