X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
זאת משום שמכוח שורה של חיקוקים, מקום בו תתבררנה הזכויות השנויות במחלוקת בחלקה, ניתן להשיב את המצב לקדמותו "אין לעכב רישום גוש שלם בשל חלקה אחת שהזכויות בה שנויות במחלוקת"
▪  ▪  ▪
האם לרשום קרקע שנויה במחלוקת? כן, תמיד ניתן יהא להתאים את הרישום לתוצאות הכרעת בית המשפט [צילום: פלאש 90]

"על-מנת שמחד-גיסא, לא יעוכב הליך ההסדר בכללותו בגוש הנ"ל, שעה שבפניי המחלוקת נוגעת לחלקה אחת (חלקה 63 ארעית) מתוך גוש ההסדר כולו, ומאידך-גיסא, לא יהווה הרישום הנוכחי על-ידי הרשם, רישום הסוגר את הדלת בפני בירור תביעות המבקשת (והמשיבה 1), האיזון הנכון הוא, נוכח הוראות הפקודה דלעיל, לאפשר המשך התקדמות הליך ההסדר, לרבות רישום לוח הזכויות, לגבי כל החלקות האחרות בגוש, אשר לגביהן כבר הכריע פקיד ההסדר, תוך שלעניין החלקה דנן תרשם הערה במרשם המקרקעין, שתוכנה יהיה, כי בירור הזכויות לגבי חלקה ארעית 63 (חלקה סופית 60), טרם נסתיים, ובעניין זה תלוי ועומד הליך משפטי בפני בית משפט זה, אשר טרם הוכרע". כך קבע (יום א', 12.07.09), שופט בית המשפט המחוזי בנצרת, יונתן אברהם, במחלוקת בין עיריית טבריה וחברת צור עוז ייזום והשקעות בע"מ, בנוגע לקרקע השנויה במחלוקת.
החברה גרסה כי לא ניתן לרשום בפנקס המקרקעין את הזכויות בקרקע, הואיל והזכויות שנויות במחלוקת, ורישום כזה 'קובע', ועל כן יצור סיטואציה בלתי הפיכה ובה מקום בו יתברר כי הזכויות בכל זאת שייכות לחברה, לא ניתן יהא להשיב את המצב לקדמותו. השופט אברהם הצביע על שורה של הוראת בפקודת הסדר המקרקעין, ולפיהן ניתן להשיב את המצב לקדמותו בהוראת בית משפט לאחר שהתביעה תתברר, ועל כן קבע כי אין לעכב את רישום הגוש אך בשל חלקה שנויה במחלוקת אחת, ומקום בו ביום מן הימים תזכה החברה בתביעה, תרשמנה הזכויות לטובתה בהוראת בית המשפט. בכדי לאזן בין זכויות בעלי החלקות בגוש, אשר ממתינים לרישום הגוש כולו, לבין זכויות החברה, קבע השופט כי תרשם הערת אזהרה ולפיה הזכויות בחלקה האמורה שנויות במחלוקת, כך שרוכשים פוטנציאלים של החלקה ידעו את מצבה המשפטי לאשורו.

עובדות המקרה

חלקה ארעית 63 בגוש 15165 בטבריה, הינה חלק מחלקה ישנה, אשר בטרם הליכי ההסדר, ידועה הייתה כחלקה 101 בגוש (שומה) 15012. שניים אוחזין בחלקה: חברת צור עוז ייזום והשקעות בע"מ, ועיריית טבריה, זו אומרת: "כולה שלי" וזו אומרת "כולה שלי".

טענות הצדדים

לטענת החברה, על-אף שהחלקה הנ"ל שנויה במחלוקת, הודיע פקיד ההסדר לעירייה כי בכוונתו להביא לרישום החלקה. כנגד כך מבקשת החברה צו מניעה וזאת מכוח סעיף 81 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין אשר קובעת כי "הרישום של מקרקעין בפנקס החדש יבטל כל זכות הסותרת אותו רישום, אם אין בפקודה זו הוראה אחרת לעניין זה". המבקשת חוששת כי טרם תתבררנה זכויות הצדדים בבית המשפט, יערך רישום אשר יפגע באופן בלתי הפיך בזכויותיה. קק"ל, אחת המשיבות בבקשה, גרסה כי הואיל ועסקינן בסכסוך ספציפי באשר לגורלה של חלקה אחת מתוך הגוש כולו, עיכוב הרישום בחלקה יפגע שלא לצורך בהשלמת רישום הזכויות בגוש כולו. עיכוב הרישום, לטענת קק"ל, יפגע בזכויותיהם של בעלי החלקות האחרות בגוש וזאת שלא לצורך.
לטענה זו השיבה החברה כי היות שבעלי החלקות האחרות בגוש לא העלו כל טענות לפגיעה בזכויותיהם, טענה מסוג זה לא תעמוד לקק"ל. בכל מקרה גרסה החברה כי רישום הזכויות במצב נתונים שבו ישנם צדדים שלישיים שטוענים לזכויות, יכול ליצור מצב שבו הם ידרשו את זכויותיהם חרף הרישום, וזאת מכוח דיני תחרות הזכויות.

קביעות בית המשפט

  • כיצד בוחנים סעד זמני מסוג בקשה לצו מניעה? - בבקשה לסעד זמני מסוג צו מניעה, יש לבחון תחילה את סיכויי הצלחת המטענות המבקשת בתביעה העיקרית, ולאחר מכן יש לבחון האם, במידה שלא ינתן הסעד, לא ניתן יהיה להשיב את המצב לקדמותו, וכמו-כן יש לבחון את מאזן הנזקים הפוטנציאלי לכל אחד מן הצדדים.
  • דין הבקשה להידחות, אף מבלי להידרש לשאלת סיכויי הצלחת המבקשת בטענותיה בתובענה העיקרית, וזאת מן הנימוקים הבאים:
  • סעיף 10 לפקודת ההסדר קובע: "פיצול מקרקעין שנעשה לאחר שנתפרסמה הודעת-הסדר והוא מכוון לחלוקת-משנה של מקרקעין שהיו מוחזקים בחלקים אישיים, או לחלוקת-קבע של מקרקעין שהיו מוחזקים בידי תושבי הישוב במשותף ומתחלקים ביניהם מפקידה לפקידה - לא יהיה לו תוקף, אלא לפי הוראות סעיף 36; אולם פיצול שנעשה לפני שנתפרסמה הודעת-הסדר, רשאי פקיד ההסדר לאשרו ולקבלו". במקרה דנן ניתן תוקף להסדר הפרצלציה ולאישורה של תוכנית המתאר החדשה, לאחר תחילת הליכי ההסדר. מכוח סעיף 36 לפקודת ההסדר בתקופת ביניים זו שבין סגירת הפנקסים הקימים לבין הצגת לוח הזכויות לא תיעשה העברה מרצון של זכויות במקרקעין, "חוץ מהעברה שפקיד ההסדר הרשה שתיעשה מיד מטעמי דחיפות". סעיף קטן ב, הוא הרלוונטי לעניינו קובע כי "כל העברת זכויות שלא מרצון שחלה בתקופה האמורה, מחמת פטירה או מסיבה אחרת, יודע עליה תובע הזכות לפקיד ההסדר". הנה, אם כן, פקיד ההסדר רשאי להעביר זכויות במקרקעין גם מקום בו הן שנויות במחלוקת, בשלב הביניים. גם סעיף 76 לפקודה תומך בטענה כי חרף המחלוקות על הזכויות במקרקעין, רשאי פקיד ההסדר לרשום זכויות בקרקעין, וזאת בהוראת בית המשפט.
  • הפגשת חששה של המבקשת כאילו הרישום יהא בלתי הפיך - חשש זה מופג מן הסיפא של סעיף 81 לפקודת ההסדר ולפיה "הרישום של מקרקעין בפנקס החדש יבטל כל זכות הסותרת אותו רישום, אם אין בפקודה הוראה אחרת לעניין זה". הוראת סעיף 76 לפקודה הינה אותה ה"הוראה האחרת" אשר קיומה מבטיח כי הרישום לא יהא בלתי הפיך. גם מכוח סעיף 77 לפקודה ניתן לתקן בדיעבד ניתן לתקן את הרישום, מה שמונע תוצאה בלתי הפיכה עבור החברה. גם בסעיפים 90 – 95 לפקודת ההסדר ישנן הוראות המאפשרות לתקן את הרישום בהוראת בית המשפט.
  • אין לעכב את הסדרת הגוש בשל חלקה אחת - "על-מנת שמחד, לא יעוכב הליך ההסדר בכללותו בגוש הנ"ל, שעה שבפניי המחלוקת נוגעת לחלקה אחת (חלקה 63 ארעית) מתוך גוש ההסדר כולו, ומאידך, לא יהווה הרישום הנוכחי על-ידי הרשם, רישום הסוגר את הדלת בפני בירור תביעות המבקשת (והמשיבה 1), האיזון הנכון הוא, נוכח הוראות הפקודה דלעיל, לאפשר המשך התקדמות הליך ההסדר, לרבות רישום לוח הזכויות, לגבי כל החלקות האחרות בגוש, אשר לגביהן כבר הכריע פקיד ההסדר, תוך שלעניין החלקה דנן תרשם הערה במרשם המקרקעין, שתוכנה יהיה, כי בירור הזכויות לגבי חלקה ארעית 63 (חלקה סופית 60), טרם נסתיים, ובעניין זה תלוי ועומד הליך משפטי בפני בית משפט זה, אשר טרם הוכרע".
  • בסמכותו של בית המשפט להורות על רישום הערת אזהרה, וזאת מכוח תקנה 35 לתקנות הסדר הזכויות במקרקעין (הליכי הסדר וסדרי-דין), התשל"ג-1972, והן על-פי ההוראה הכללית שבס' 130 לחוק המקרקעין הקובעת כי "בית המשפט רשאי, בכל הליך שלפניו בעניין זכות במקרקעין, להורות על רישום הערה כפי שנקבע". רישום הערה כזו, כי הזכויות שנויות במחלוקת, ימנע הסתמכות בתום לב מצד רוכשים מאוחרים, הסתמכות אשר תמנע מאוחר יותר שינוי ותיקון זכויות.

תוצאת ההליך

ניתן בזאת צו לרישום הערת אזהרה, ולפיו, בכל רישום של לוח הזכויות במרשם המקרקעין אשר יורה עליו פקיד ההסדר לרשם המקרקעין, ירשם באשר לחלקה ארעית 63 (חלקה סופית 60 לפי מפת ההסדר) בגוש 15165 בטבריה, כי בנוגע לחלקה זו קיים סכסוך באשר לזכויות ותביעות סותרות וכי תלויה ועומדת בעניין זה תובענה בבית המשפט המחוזי בנצרת, בתיק אזרחי 282/08.
הצו הנ"ל מופנה לרשם המקרקעין והוא יבוצע בד-בבד עם רישום לוח הזכויות בהתאם להנחיה שתינתן ע"י פקיד ההסדר לפי סמכותו שבס' 60 לפקודת ההסדר.

פרטי ההליך

- בבית המשפט המחוזי בנצרת
- בפני השופט יונתן אברהם
- בשם המבקשת עו"ד פלג אלימלך וטלי ענבר גולן
- בשם עירית טבריה – עו"ד בלסן
- בשם קק"ל עו"ד אלטר

בש"א (נצ') 1553/09 חברת צור עוז ייזום והשקעות בע"מ נ' עיריית טבריה
תאריך:  14/08/2009   |   עודכן:  14/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שופט הורה לרשום במרשם המקרקעין חלקה שנויה במחלוקת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
עובד חברת החשמל נספה בתאונות עבודה    חברת החשמל הסתירה מן התובעים את דוח החקירה בתואנה כי מדובר במסמך החוסה תחת חסיון עו"ד-לקוח    בית המשפט הרים את המסך וחייב את החברה להעביר את הדוח עיון התובעים
מאיר הילזנרט
לאחר שנים שבהן למרות שבית הדין הרבני דן בנושאים שאינם בגדר סמכותו ובהרכבים שלא הוסמך להם, ובכל זאת מתקיימים פסקי דינו, החליטה השופטת פרוקצ'יה לבטל מעיקרו פסק דין פסול שהוצא תחת ידי בית הדין הרבני האזורי בתל - אביב
מאיר הילזנרט
בית משפט השלום בתל - אביב חייב את חברת אשדר להשיב את כספי הלקוח שעקב תאונת דרכים שעבר לא יכל לעמוד בתשלומי הדירה שרכש משום שהבנק חזר בו ממתן המשכנתה    עצם העובדה שהלקוח לא ביטל את החוזה, אומר השופט מרדכי בן חיים אינה שוללת את יכולתו לטעון לסיכול חוזה
מאיר הילזנרט
העמותה החרדית לא קיימה את התחייבויותיה כלפי העובד בטענה שתשלום משכורת מכספי צדקה זה גזל    בו בזמן חילקה דירות למנהליה    לאחר שהשביעה את העובד שלא יפנה לבית משפט חילוני והוא ניצחה בדין תורה פנתה היא עצמה לבית המשפט    בית המשפט שם קץ לשחיתות
מאיר הילזנרט
השופט אשר גרוניס דחה את בקשת עיריית חיפה להיפטר ממתן ערבון לתשלום הוצאות המשפט של המשיבה בערעור שהגישה העירייה    הסיבה רק גוף אמיד ואמין זוכה בפטור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il