שווקים, מעצם טבעם, אינם מצטיינים, בהכרח, דווקא בניקיונם הבוהק. אצל הפוקדים אותם הם יוצרים, בדרך כלל, אסוציאציות של סחי וזוהמה. יוצא-דופן מכולם, ואולי גם המצוחצח שביניהם, הוא השוק המקורה נוידצ'ורניק שבבודפשט, שאינו רק הגדול בשווקי אירופה, אלא גם האטרקטיבי ביותר ביבשת כולה.
השוק, שנבנה במאה ה-19 בסגנון ניאו-גותי, שופץ במרוצת השנים ביד אמן. הוא ממוקם בכיכר הובם, שבקצהו הדרומי של מדרחוב ואצי-אוצה, במבנה מקורה של מוטות-מתכת מסוגננים, עטורי ויטראז'ים מרהיבים, המצופים באבן בסגנון מורי.
מדי יום נוהרים אל השוק הזה המוני תיירים ממזרח ומערב, שעיניהם כבר שבעו עד כלות את מראות השווקים השבלוניים בערים אחרות. שלוש קומותיו, החצויות במדרגות נעות, הן חגיגה ססגונית לעיניים: בקומת הקרקע מצויים 200 דוכנים של מעדני בשרים, גבינות, ירקות, מאפים ופפריקה למיניה, בשפע בלתי נדלה ובאיכות מעולה. קומת הביניים משופעת בדוכנים של אביזרי-לבוש ויש בה מגוון גדול של בדים רקומים, מזכרות למיניהן ודוכני-אוכל לרוב.
קולינריה משובחת
אבל האטרקציה הגדולה של השוק הזה היא דווקא הקומה העליונה, בה ממוקמת מסעדת "פאקאנאל", ששמה יצא לפניה גם כבית הספר מספר אחת לבישול בבודפשט. במסעדה הזו נערך, מדי יום, קורס מזורז, בן שעה, לבישול, במהלכו מקנה שף הצמרת של המסעדה, לכל המעוניין, פרק בהלכות הכנתם של מרק הגולש המפורסם, פסטה הונגרית משובחת ופלצ'ינקים ממולאים במרקחת-פירות. מי שלא טעם את טעמם - לא טעם מימיו את טעמו של גן-עדן קולינרי. ובצד הקורס לבישול, המיועד לתיירים המזדמנים למקום, מתקיים גם קורס מזורז לטעימת יינות, שבו מלמדים אותם כיצד להבחין בין יין ליין ואיך לעמוד על טיבו.
אין באירופה כולה שוק שמגיע לקרסוליו של השוק הזה בניקיונו הפדנטי. ייחודו הנוסף: הוא מצטיין באקוסטיקה מושלמת בין כתליו, והגם שהמוני מבקרים פוקדים אותו בכל שעות היום - ניתן לנהל בו שיחת-רעים רגועה.
מומלץ להקדיש לשוק הזה שעות אחדות ובמהלכן יש מי שדואג להנעים את זמנם של המבקרים בו. במרוצת כל שעות היום מזומנת להם חוויה מוסיקלית מרשימה של ריקודי-פולקלור הונגריים, עם רקדנים ורקדניות בתלבושותיהם המסורתיות.
ניחוחות השוק המשכרים, שבוקעים בו מכל פינה, מגרים את התייר הנקלע אליו לאחד מדוכני המזון הפיקנטיים, או, כמובן, למסעדת הגורמה המרכזית שבקומה העליונה, בה מצוי מבחר קולינארי במחירים סמליים.