X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
רעלת הריון עלולה לפגוע באחת מתוך 20 נשים זיהוי התסמונת מבוסס על יתר לחץ דם והפרשת חלבון בשתן אצל נשים שלפני הלידה לא סבלו מכך מאמר זה יוצגו כל הגורמים, הסיכונים, זיהוי מוקדם, דרכי טיפול ומניעה
▪  ▪  ▪
בדיקת דם מזהה נשים בסיכון [צילום: AP]

רעלת הריון, הינה אחד הסיבוכים הקשים בהריון ואחת מהסיבות המובילות לתמותה ותחלואה של אמהות ועוברים. נכון להיום, הגורם לרעלת הריון אינו ידוע, לכן המחלה, המכונה 'המחלה של התיאוריות', נחשבת לתעלומה רפואית שטרם נפתרה.
צמד המילים רעלת הריון מעורר פחד וידוע לרוב הנשים, אך מסתבר כי לא מעט מהנשים אינן מודעות לתסמונת והשפעתה על הריונן, בריאותן ובריאות העובר. גם תסמיני המחלה אינם מוכרים ולא כל שכן הדרכים להקטין את הסיכונים לחלות בה. לאחרונה נפתחה דרך חדשה לחזות מראש את הסכנה להתפתחות התסמונת כחצי שנה ויותר לפני שהיא פורצת בעזרת בדיקת דם פשוטה הנקראת "בדיקת חלבון שלייתי" שפותחה בישראל.
רעלת הריון, או בשמה הלועזי, פרה-אקלמפסיה, עלולה לפגוע באחת מתוך 20 נשים. שכיחות המחלה נבדלת באוכלוסיות שונות בעולם ונעה בין 8%-2%. בישראל היא מתגלה בקרב כ-5,000 הריונות מדי שנה בממוצע. רעלת הריון נפוצה יותר במהלך ההריון הראשון, אצל נשים בנות פחות מ-20 או מעל 35 ואף בקרב נשים בהריון רב עוברי שהפך להיות נפוץ בשנים האחרונות בשל הפריות מבחנה. רעלת הריון מופיעה בשכיחות גדולה יותר אצל נשים הסובלות ממחלת הסוכרת, מחלות כליה או יתר לחץ דם טרום הריוני.
זיהוי התסמונת מבוסס על יתר לחץ דם והפרשת חלבון בשתן אצל נשים שלפני הלידה לא סבלו מכך. בנוסף, עלולה להתרחש פגיעה באיברים ובמערכות פנימיות של האם כמו: כליות, כבד, מנגנוני קרישה, מוח ועיניים. כאשר המחלה מופיעה, לרוב בשבועות המתקדמים להריון, הטיפול היעיל היחידי הוא סיום ההריון באמצעות לידה מוקדמת, כך שהתוצאה תהיה לידת פג, על כל הסיכונים והסיבוכים הכרוכים בכך. רעלת הריון היא בעלת השלכות לטווח הארוך אצל האם והתינוק.

בדיקת חלבון שלייתי

אחת הדרכים החדשניות והיחידות כיום בעולם לגילוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על-ידי צוות המדענים של דיאגנוסטיק טכנולוג'יס, אשר הצליחו לבודד חלבון ייחודי לשלייה, המכונה PP13, המצוי רק אצל נשים בהריון.
באמצעות בדיקת דם פשוטה הנקראת "בדיקת חלבון שלייתי", ניתן לקבוע את רמת החלבון בדם הנשים כבר בשבועות 13-8 להריון (בשליש הראשון), כאשר רמה נמוכה מהנורמלי של החלבון, מצביעה על סכנה להתפתחות המחלה.
הבדיקה מאפשרת לזהות כ-80% מהנשים בסיכון. בדומה למחלות קשות אחרות בהן זיהוי מוקדם מקטין באופן משמעותי את הסיכונים והסיבוכים, זיהוי מוקדם של נשים הנמצאות בסיכון גבוה לפתח רעלת הריון, יאפשר לא רק הפניית נשים אלו למרפאות הריון בסיכון גבוה לצורך השגחה רפואית צמודה, וניהול ההריון על כל היבטיו, כולל הרגלי תזונה, תוספי ויטמינים שיכולים לשפר את תוצאות ההריון, אלא גם להציע לאותן נשים טיפולים מונעים שנמצאו יעילים במניעת המחלה והקטנת חומרתה אצל חלק מהנשים.
הבדיקה מאושרת על-ידי משרד הבריאות וניתן לבצעה באופן פרטי באחד מסניפי מעבדות זר ברחבי הארץ, במחיר של 340 שקלים.

תסמיני התסמונת

התסמינים הקליניים של רעלת הריון אינם ברורים ברובם. כאבי בטן מתחת לסרעפת, ראיה מעט מעורפלת, עצירה במתן שתן, והצטברות נוזלים בגפיים ובפנים. היות חלק מהסימנים מופיעים לא פעם בהריון ולא כולם מופיעים אצל כל הנשים, האישה חשה שמשהו לא תקין, אבל אין לה הבנה ברורה מה קורה איתה. כשהיא מגיעה למיון חדר לידה, היא לא פעם כבר במצב קריטי לבריאותה והעובר כבר חסר דופק או במצב קריטי. מודעות של האישה להיותה בסיכון, תוכל לסייע לה לזהות את התסמינים ולמהר להתייעץ עם הרופא או להגיע לחדר מיון. גם העובדה שהיא בסכנה תסייע לרופאים להתמקד על הסיבות לתלונותיה ולהגיש לה את העזרה הנדרשת במהירות ובמיומנות הנדרשים.
כיום ידוע, שעל-אף העובדה שרעלת הריון מתפרצת לקראת סוף ההריון, התפתחותה חלה דווקא בתחילתו. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, מצביעים על-כך שהתפתחות לא תקינה של השליה, גורמת לאי ספיקה שלייתית, כך שאספקת החמצן והמזון לשליה נפגמת, ועקב-כך, נפגעת גם אספקת החמצן והמזון לעובר. בתגובה, מפרישים העובר והשליה סיגנלים כימיים למחזור הדם של האם, הגורמים ליתר לחץ דם אצל האם כדי להגביר את זרימת הדם לשליה. יתר לחץ הדם עלול לגרום לנזק משני באיברים שונים של האם כמו: הכליות, הכבד, המוח והעיניים. בהיעדר טיפול מתאים, יכולה להיווצר פגיעה חמורה מקומית או כלל-מערכתית באותם איברים.
כאשר הפגיעה מגיעה למוח, עלולים להופיע אצל האישה בהריון פרכוסים קשים ושטף דם מוחי העשויים לגרום למות האם. לאור חשש זה, כאשר רעלת הריון מתפרצת ולא ניתן לעצור אותה, נוהגים לילד את האם. אם הלידה היא מוקדמת, וכן כתוצאה מהיעדר הספקת דם וחמצן לשליה יש חשש לחיי העובר, שעקב הלידה המוקדמת סובל מחוסר בשלות של רקמות ואיברים פנימיים, משקל נמוך ביחס לגיל ההריון, הפרעה באספקת חמצן לאיברים חיוניים ועקב-כך, מצוקה עוברית חריפה ולעיתים מוות.
בנוסף לסיכונים המיידיים, התפתחות רעלת הריון עלולה לגרום גם לסיכונים לטווח הארוך הן לאם והן ליילוד. נשים שחוו רעלת הריון, בעיקר כזו המתפתחת בשלבים מוקדמים של ההריון, נמצאות בסיכון יתר לפתח בשנות ה-40 לחייהן מחלות לב וכלי דם, ותוחלת החיים שלהן קצרה יותר בכעשור. ילדים שנולדו לנשים שסבלו מרעלת הריון נמצאים בסכנה מוגברת להשמנת יתר, התפתחות סוכרת בגיל הנעורים ומחלות לב וכלי דם בגיל צעיר.

מחברת המאמר הינה בעלת תואר BSc בביוטכנולוגיה ומכהנת כמנהלת מוצר של בדיקת חלבון שלייתי בחברת מרקורי מדע ותעשיה אשר מפיצה את הבדיקה ברחבי ישראל
תאריך:  22/10/2009   |   עודכן:  22/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריה אבנרי
ברכות לראש הממשלה מבני משפחתו, מחבריו ומ"מעריציו"
ד"ר אברהם בן-עזרא
במצב החדש, צריך לחקור וללמוד היטב, ולאלתר, את הכללים החדשים המאפשרים פגיעה בחשודים בפשעי מלחמה, ובעקבות לימוד זה, יש לנקוט בפעולות יזומות במטרה אחת ברורה אותה צריך ואפשר להשיג: לגרום שחוקים אלו ישונו, יאוינו, יבוטלו, בידי מחולליהם
ד"ר דן מנור
השמעת אמרה יהודית מפי ערבי מוסלמי מעוררת גיחוך, לנוכח העובדה, שהאיסלאם מתייחס לתולדות עמנו כבדותא
חיים נוי
מחזה שנון של ענת גוב בתיאטרון הספרייה    לעיתים קצת בוטה אך סביר בהחלט, ומשאיר את הצופים עם חיוך של הנאה בזוית פיהם
איתמר לוין
הלקח המרכזי מפרשת פנאן הוא שמוטב ללכת למוסד פיננסי מוכר ומפוקח, מאשר להמר על תשואות בלתי סבירות של "מנהל השקעות" בלתי חוקי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il