X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המשפט הבינלאומי ודיני המלחמה - אינם מותאמים למלחמה בטרור ובארגוני טרור ראש הממשלה, נתניהו, הצהיר בישיבת הקבינט, כי הנחה את משרד החוץ, משרד הביטחון ומשרד המשפטים - לפתח יוזמה בינלאומית לשינוי דיני המלחמה העוסקים בטרור
▪  ▪  ▪
מחברי המשפט הבינ"ל הפומבי לא פיללו לתינוק אשר חגורת נפץ סביב מתניו ופסוקי קוראן שטניים בראשו [פלאש 90]
טלו קורה
למרות שמדינת ישראל נלחמת כנגד גופים חסרי מעצורים ורסן, דורשות מדינות העולם מישראל איפוק, מידתיות, פרופורציות - ולמעשה לחימה עם יד אחת קשורה לאחור.

חיים בסרט
המלחמות בעירק, יוגוסלביה, קוסובו, צ'צ'ניה ועתה בלבנון, מוכיחות פעם נוספת כי אמנות ג'נבה וחוקי המלחמה הם מיושנים, מאובנים ולא מתאימים להתפתחויות הפוליטיות צבאיות בעולם המודרני. אין באמנות התייחסות לגופי טרור, למחבלים, למתפוצצים באוטובוסים ומוסדות הומי אדם.

מפציצים ומצקצקים בלשונם
יחד עם זאת, זה כמובן לא מפריע, למעצמות כמו רוסיה או ארגון כמו נאט"ו להפציץ מהאוויר משך שבועות בקוסובו, להרוס ולהרוג כ-2000 אזרחים, להרוס את צ'צ'ניה ולהפוך את עיר הבירה גרוזני לעיי חורבות, להטיף לנו מוסר ולדרוש מאיתנו איפוק

איפה ואיפה
דוח גולדסטון - הוכיח לכולי עלמא - את אפסותו ורפיסתו של המשפט הבינלאומי. שהרי אם יכול דוח בדיקה, לעבור בקלילות וברפרוף עובדתי ומשפטי, על 8 שנות קסאמים על שדרות ועוטף עזה - שיש בו מאות אלמנטים של הפרות גסות של החוק ואפילו ניסיון לפשעים של השמדת עם, ובמקביל להטיל אשמה על ישראל -אז עד אנא הגענו - בנושא המשפט הבינלאומי.

ישראל הודתה במסקנות דוח גולדסטון
עו"ד אמיר מסארווה
הקמת וועדת חקירה, על-ידי מדינת ישראל, ל"בדיקת" צדקת דוח גולדסטון, יכולה להוליד אחת משתי התוצאות ; האחת - אימות לדוח גולדסטון, ולפשעי המלחמה שיוחסו לישראל, במבצע עופרת יצוקה * השנייה - שלילת הדוח ומסקנותיו, דרך ראיות חותכות, שיוסקו מהחקירה עצמה אולם הימנעות מהקמת הוועדה, יכולה להוות אינדקציה למסקנה אחת בלבד: מדינת ישראל, פשעה בתושבי עזה במהלך מבצע עופרת יצוקה
לרשימה המלאה

משנתו "חסרת הפניות" של גולדסטון
רפאל בוכניק
לו היה מנוהל תחקיר של ממש בעניינו של גולדסטון, אפשר שהיה מקום לפעול מלכתחילה, לפסילת כשרותו לעמוד בראש ועדת האו"ם לעניין מבצע "עופרת יצוקה"
לרשימה המלאה

לגנוב את ההצגה מדוח גולדסטון
אליקים העצני
לא מדובר בגישתו הכללית, המקוממת, של דוח גולדסטון, כ"א בהאשמות הספציפיות * חייבת להיות חקירה שלנו, גם כדי לשים קץ להצעה המרומזת של נתניהו: הסירו מעלינו את גולדסטון, ו"ניקח סיכונים" נוספים
לרשימה המלאה

גולדסטון - עוד כישלון דיפלומטי צורב
ד"ר צ'לו רוזנברג
סירובה של ישראל לשתף פעולה עם הוועדה הייתה טעות קשה. דיפלומטים מנוסים אמורים היו לדעת שזירה בינלאומית, קשה ככל שתהיה, איננו מפקירים, כי לעולם התוצאות תהיינה שונות אם אתה נוטל בה חלק מאשר אם אתה מפקיר אותה
לרשימה המלאה

מדוע נכתב דוח גולדסטון
יוסי קרמר
לרשימה המלאה

גולדסטון: רוב המבקרים לא קראו את הדוח
מאיה שני
בראיון לרשת אל-ג'זירה קרא ריצ'רד גולדסטון לממשל אובמה להצביע על המחדלים בדוח "עופרת יצוקה" באומרו כי מרבית ממבקריו לא קראו את הדוח, וראיה לכך היא שלא הגיעו תגובות על ההאשמות הקשות יותר שנכתבו בדוח
לרשימה המלאה

כבר שנים, במאמרים שפרסמתי באתר, טענתי שהמשפט הבינאלומי מיושן, מאובן, והגיעה העת לשנותו. מייסד ארגון HRW, טוען כי הארגון מפרסם דוחות מגמתיים הפוגעים בכוונה בישראל. למנות את מבקר המדינה - לחקור את "עופרת יצוקה".
סימנים ראשונים לביאת ימות המשיח. מייסד ארגון HRW (Human Rights Watch)), ששאף להתאפיין משך שנות קיומו, ככלב השמירה של זכויות האדם, ומי ששימש כיו"ר פעיל שלו משך שנים, רוברט ברנשטיין, מפרסם מאמר, בניו-יורק טיימס, הכולל ביקורת קשה ונוקבת על הארגון שמשך שנים רבות עמד בראשו, וטוען שהוא מפרסם דוחות מגמתיים ועקביים נגד ישראל, כדי להציגה כמדינה מנודה. בין היתר הוא אומר, בישראל שאוכלוסייתה כ-7,5 מיליון תושבים, פועלים כ-80 ארגוני זכויות אדם, עיתונות חופשית, ממשלה דמוקרטית ומערכת משפט שפוסקת, לעיתים, קרובות נגד הממשלה, אקדמיה פעילה פוליטית ומספר רב של מפלגות פוליטיות.
במקביל, המשטרים הערביים מסביב ביחד עם אירן שולטים על 350 מיליון בני אדם. רוב המדינות הן, דיקטטורות אכזריות/מאפשרות מעט פעילות דמוקרטית. ממשטרים אלה מתעלמת HRW ואילו לגבי ישראל מוגשים דוחות אחר דוחות לא מחמיאים.
לדעת מייסד HRW - הארגון איבד כל פרספקטיבה ביקורתית וכך יכולים הארגונים, חמאס, חיזבאללה שתוקפים אזרחים ומשתמשים באזרחים כמגנים אנושיים, בתמיכת אירן לתקוף את ישראל ולהצהיר על רצונם להשמידה.
מילים כדרבנות - המדברות בעד עצמן. על-רקע זה, קל להבין את דרישתו של ביבי נתניהו, מממשלות העולם החופשי, לצאת למאבק נגד הטרור, דבר שהוא עושה במהלך הרצאותיו בעולם ולדרוש התאמת המשפט הבינלאומי למציאות החדשה.
גם בנאום ההיסטורי, לאחרונה, בעצרת האו"ם עת תקף את דוח גולדסטון - ציין נתניהו את הלאקונה במשפט הבינלאומי ודרש מהאו"ם להתעורר בטרם יהיה מאוחר מדי.
במאמרים שפרסמתי במהלך מלחמת לבנון השניה, במלחמת עזה והן בתקופה שלפני הפעולה נגד החמאס, טענתי בעקביות, כי המשפט הבינלאומי ודיני המלחמה, עומדים אין אונים מול המציאות החדשה, שמתפתחת מול עינינו, עת ארגוני טרור אכזריים, כמו חמאס, חיזבאללה, אל-קאידה ועשרות זרועות ותת קבוצות, במדינות שונות מכריזות על עצמן כארגוני טרור ומבצעים פיגועים, ואין מענה לגביהם.
אין גוף בינלאומי - שלוקח אחריות משפטית וצבאית לפעול כנגד אותם גופים, כך שהאו"ם והמשפט הבינלאומי עומדים חסרי אונים וללא מענה הולם. מצב זה יש לשנות ובהקדם בטרם פורענות.
כשמדובר במשפט הבינלאומי - מתכוונים בעיקר ל-4 אמנות ג'נבה - שהפכו לתנ"ך של המשפט הבינלאומי ובמספר אמנות נוספות, כמו אמנות האג המכסות נושאים נוספים. ובכן, האמנות הנ"ל לא חוקקו ביחד או בצורה רצופה אלא משך זמן ממושך תוך צבירת ניסיון מעשי בשטח. האמנות עוסקות בהתנהגות הראויה בין צבאות בזמן מלחמה. ישראל חתומה על האמנות ולכן מצפים ממנה להתנהגות הולמת בהתאם, למרות שהמלחמה מבוצעת בפועל, נגד ארגון טרור או סמי טרור (לפי ההגדרה האירופית), נתמכת ע"י מדינות טרור - ולמעשה נהנית מיד חופשית, אי כפיפות לכללים ולקבלת מרות של ארגונים טריבונלים בינלאומיים, כנ"ל לגבי חמאס וחיזבאללה כאחד.
מה הן אותן אמנות ובמה הן עוסקות:
אמנת ג'נבה ה-I, טיפול בפצועים בשדה הקרב, אמנת ג'נבה ה-II, החלת האמנה מס' I על לוחמה ימית, אמנת ג'נבה ה-III, טיפול בשבויי מלחמה (משנת 1929), אמנת ג'נבה ה-IV, טיפול באזרחים בזמן מלחמה. הפרת האמנות וסעיפיהן מובאות לדיון בפני בית הדין הבינלאומי בהאג (על-פי אמנת האג משנת 1899 נקבע כי כדורי דו"ם דו"ם הם נשק מסוכן שגורם סבל מיותר ולכן אסור לשימוש).
לאחרונה, הובאה בפני בית הדין בהאג סוגיית בניית גדר הביטחון או ההפרדה, כאשר הנושא העיקרי בדיון היה, בניית הגדר בתוך השטח הפלשתיני ופגיעה באוכלוסיה המקומית, הן ע"י הפקעת אדמות, מניעת תנועה חופשית ועיבוד קרקעות חקלאיות.
בית הדין קבע כי לישראל זכות לגיטימית לבנות גדר ביטחון, אבל רק בתוך ולאורך הגבול הבינלאומי של ישראל שנקבע ב-67.
לציין, כי בג"צ גדר הביטחון - שדן בסוגיה זו קבע ע"י רוב שופטי העליון, כי לישראל זכות חוקית להקים גדר ביטחון, ובאותם מקרים שהגדר מטעמים ביטחוניים מובהקים, חייבת להכנס לשטח פלשתיני, יש למנוע את הפגיעה באוכלוסיה המקומית בצורה מינימלית ומידתית. בכך, סטתה הפסיקה הישראלית, מהחלטת האג, ומאפשרת קו ביטחוני גם מעבר לגבול הבינלאומי, במקרים חריגים על בסיס צורכי ביטחון מובהקים וממשיים.
מבחינה משפטית, ישראל נמצאת במצב אנומלי. היא מותקפת משני צדדים (צפון - דרום) ע"י גופים לא מוכרים בינלאומית, לא ע"י מדינות ולא ע"י צבא סדיר. כלומר: אנו נלחמים נגד גופים, ללא מעצורים כל שהם, ללא כפיפות למדינות מתוכן פועלים, ולחוקי המשפט וכללי המלחמה.
לעומת זאת, דורשות מדינות העולם מישראל איפוק, מידתיות, פרופורציות - ולמעשה לחימה עם יד אחת קשורה לאחור. ישראל, למרות כל הקשיים, ולמרות אי קבלת המגבלות כפשוטן, מנסה להישאר בגבולות המותר והכללים, וזאת משימה לא פשוטה ומסובכת.
כאשר החיזבאללה, יורה מתוך אוכלוסיה אזרחית ומסתתר בתוכה, כפי שמוכיחים תצלומי האוויר, יש לצה"ל זכות מלאה לתגובה הולמת.
אוכלוסיה אזרחית שמסתירה, עוזרת, מסייעת לאויב במלחמה, לוקחת על עצמה סיכונים של פגיעה, הרס והרג.
יתירה מכך, לפי האמנות יש מקומות שיש להם חסינות מפני פגיעה, כגון: כנסיות, מסגדים, בתי כנסת, בתי חולים, בתי קברות, אתרים ארכיאולוגיים וכל אתר אחר הנחשב כקדוש ומוכר ככזה.
אבל החריגים לכך ברורים - אם מתוך המקומות המוגנים הנ"ל, מתבצעת פעולה צבאית, מלחמתית, כמו ירי, הפיכת המקומות למפקדות צבאיות, מחסני תחמושת - מותר, לצד השני לפגוע במקומות אלה וביורים או המסתתרים בתוכם.
במלחמת העולם השנייה, היו מקרים רבים של פגיעה במקומות קדושים, כנסיות בתי חולים שהגרמנים הפכו למפקדות, או נקודות תצפית ארטילריות או התמקמו בכוונה, בבתים ליד כנסיות ובתי חולים, כדי לזכות בהגנה של המקומות המוגנים.
לפעמים זה הצליח, ולפעמים לא הייתה ברירה אלא לפגוע בהם או בסביבה הקרובה כדי לנטרל את הסכנה.
הדוגמה הבולטת לכך הייתה באיטליה. בראש הר מונטה קסינו, בין רומא לנפולי, ישנה כנסייה ידועה, שהפכה לנקודת תצפית ארטילרית ואווירית של הצבא הנאצי - ההר וסביבתו היו מבצר אדיר, קשה למעבר ועקיפה לצבאות הברית, ובו היו קרבות מן המרים ביותר באירופה, כאשר גם הבריגאדה היהודית בתוך הצבא האנגלי לקחה בה חלק.
הכנסייה על הר מונטה-קסינו בשל היותה אתר צבאי, הייתה מטרה לגיטימית למרות חסינותה.
במסגרת המבצעים שלנו בעזה, בפעולה שלפני הפעולות האחרונות, נאלץ צה"ל לבצע לכאורה, פעולות חריגות למשפט הבינלאומי, כמו להרוס בתים בכמות ניכרת, לאורך "ציר פילדלפי" לצרכים צבאיים, בג"צ דן בסוגיה, ואישר פגיעה ברכוש אזרחי, לצורכי צבא וביצוע משימות מבצעיות בלבד, לאחר שהשתכנע שמדובר בהכרח צבאי מבצעי ממשי וחיוני.
טוב עשתה ישראל שלמרות האירוע הטרגי של קנא 2 (בלבנון), לא הפסיקה ולא הגבילה את פעולות צה"ל באוויר וביבשה, אבל טבעי שדרשו מצה"ל יותר זהירות ובדיקה בטרם מעש.
המלחמה בעירק, יוגוסלביה, קוסובו, צ'צ'ניה ועתה לבנון - מוכיחה פעם נוספת שאמנות ג'נבה וחוקי המלחמה הם מיושנים, מאובנים ולא מתאימים להתפתחויות הפוליטיות צבאיות בעולם המודרני. אין באמנות התייחסות לגופי טרור, למחבלים, למתפוצצים באוטובוסים ומוסדות הומי אדם. אין התייחסות למצב כמו חמאס וחיזבאללה, השולטים בשטח, מבלי להיות כפופים לממשלה החוקית ושאלות רבות נוספות הנובעות ממצבים אלה.
יחד עם זאת, זה כמובן לא מפריע, למעצמות כמו רוסיה או ארגון כמו נאט"ו להפציץ מהאוויר משך שבועות בקוסובו, להרוס ולהרוג כ-2000 אזרחים, להרוס את צ'צ'ניה ולהפוך את עיר הבירה גרוזני לעיי חורבות, להטיף לנו מוסר ולדרוש מאיתנו איפוק, (להזכיר את דרזדן - שנחרבה כנקמה על-ידי בנות הברית ולא לצורך צבאי; הצרפתים באנגולה רק לאחרונה ביצעו מספר מהלכים צבאיים כמעשה גמול שלא לדבר על עשרות פעולות דומות במשך השנים האחרונות).
יש להדגיש - הביקורת על כך שהמשפט הבינלאומי, לא נותן פתרונות אפקטיביים ומעשיים אינו חדשה, והועלתה כבר בפורומים בינלאומיים מרכזיים.
הספרות המקצועית הקלאסית, כמו פון-גלאן, אופנהיים, ואחרים - דנים במשפט בינלאומי כפי שהתגבש אחרי שתי מלחמות העולם.
עיקרי הסעיפים דנים בהתנגשות בין צבאות סדירים ומדינות ריבוניות, אך לא עסקו בטרור ובארגוני טרור.
גם הפרשנים המודרניים והפרקליטים המובילים בעולם דוגמת פרופ' דרשוביץ, מעבירים ביקורת ומדגישים את חוסר האונים של הארגונים הבינלאומיים, העוסקים בדיני מלחמה, בנוגע לטרור וטרוריסטים.
דוח גולדסטון - הוכיח לכולי עלמא - את אפסותו ורפיסתו של המשפט הבינלאומי. שהרי אם יכול דוח בדיקה, לעבור בקלילות וברפרוף עובדתי ומשפטי, על 8 שנות קסאמים על שדרות ועוטף עזה - שיש בו מאות אלמנטים של הפרות גסות של החוק ואפילו ניסיון לפשעים של השמדת עם, ובמקביל להטיל אשמה על ישראל - אז עד אנא הגענו - בנושא המשפט הבינלאומי.
נקודות למחשבה והרהורים:
1. לגבי דוח גולדסטון, יש ויכוח ציבורי וגם בתוך הממשלה יש חילוקי דעות בנושא ובמיוחד האם להקים וועדת בדיקה ל"עופרת יצוקה".
2. העובדה שישראל לא שיתפה פעולה עם גולדסטון, הייתה במקומה לאור ניסוח המנדט שקיבלה הוועדה, אבל לאור אפקט הדוח החד-צדדי בעולם והנזק התדמיתי לישראל, יש מקום להרהור שני.
3. שר הביטחון וצה"ל צודקים גם הם - שמתנגדים לבדיקה ע"י ועדה שעלולה לגרום נזק לצה"ל ולקציניו בעתיד, אך יחד עם זאת על ברק להיות מציאותי. אי בדיקת הנושא ישאיר שובל מסוכן של תביעות בינלאומיות ויסכן את קציני צה"ל בעולם לתקופה ארוכה.
4. הצעתי אם כן, לאור המצב שנוצר, להעביר את הבדיקה "למבקר המדינה" - בהסכמת כל הגורמים.
5. התועלת בבדיקת המבקר - שמסקנותיו יכולים לנטרל את קביעות דוח גולדסטון, לשתק את הביקורת הבינלאומית ולתת מרחב פעולה והגנה משפטית לגורמי צה"ל והממשלה בפני תביעות בינלאומיות.
6. לשרי קדימה ובמיוחד לגב' ציפי לבני, שלאחרונה החלה להעביר ביקורת על הממשלה, להזהר מאד, בכל הנוגע לקטעים של "עופרת יצוקה", בה לקחה חלק פעיל ויעיל ונתניהו וממשלתו מגינים עליה, בחירוף נפש כלפי חוץ ופנים, כמתבקש ממשלה לאומית אחראית.
7. לגבי משמיצנו מהחוץ ובמיוחד משמיצינו מבפנים, דוגמת ד"ר גורדון מאוניברסיטת בן-גוריון, והגב' שולמית אלוני, יש להוקיעם להחרימם, לבזותם ולאלצם ללכת לרעות בשדות זרים.
8. ראה מאמרי לעניין המשפט הבינלאומי באתר זה - "המותר והאסור בזמן מלחמה", "אין מלחמות יפות", "המלחמה בטרור באמצעים צבאיים ומדיניים".

תאריך:  26/10/2009   |   עודכן:  26/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טרור - ללא משפט
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הבעיה אינה רק דוח זה או אחר
ש. מולאן  |  27/10/09 12:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גלעד, זן בר, מייטליס
ילדי העובדים הזרים חיים בישראל שנים רבות    מבחינתם, זוהי מדינתם היחידה    האם מוסרי לגרש אותם מארצם בגין חטאי הוריהם ואולי מדובר במצב חדש המחייב התייחסות הלכתית אחרת?    שלושה רבנים - שלוש דעות
עו"ד יוסי דר
כיצד זה ייתכן מצב שבו היועץ המשפטי מייעץ ומנחה משפטית את ראש הממשלה ושריה בבוקר, ומכין נגדם כתב אישום בערב? הייתכן שהיועץ המשפטי, כבן אנוש, מסוגל ליצור במוחו את החציצה המתחייבת - בלא שייפגע תפקודו?
אורן פרסיקו
הארץ נותן במה לרומזי הרמזים    ידיעות אחרונות מדווח על המלבים, לא המציתים    ו"ישראל היום" מתפלל שנתניהו יימנע מאימוץ יוזמת נאמן
גרשון אקשטיין
מדינת ישראל צריכה להגיב לטורקיה בזקיפות קומה ולא בהתרפסות    להלן פשעי המלחמה של טורקיה בתקופות השונות שלא נחקרו מעולם - החל מטבח הארמנים הראשון ועד הפצצות כפרי הכורדים    מצאי מה עלינו לעשות - הפקת סרטים ישראלים על מסעות הטבח של הטורקים ועוד
ד"ר אורנה אבני, עמוס עמירן
ד"ר אורנה אבני רואה בפרלמנטיים הגבריים סממן ראשון לערעור מבנה החברה שבו נשים רכשו בעמל רב דריסת רגל    עמוס עמירן מציע לה להירגע, ולהזמין עוגת גבינה בפרלמנט נשי משלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il