X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השבוע לפני 92 שנים הצהירה ממשלת בריטניה כי תתמוך בהקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, במסמך המכונה "הצהרת בלפור" מי חתם על ההחלטה? מי תמך ומי התנגד? ולמה בכלל היינו צריכים את זה?
▪  ▪  ▪
הצהרת בלפור
הלורד ארתור ג'יימס בלפור

   יפעת גדות
מתפרסמת הצהרת בלפור [1917]

השבוע לפני 92 שנה הצהירה ממשלת בריטניה במכתב ששלחה ללורד רוטשילד על כך שתתמוך בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. ההצהרה, שנחתמה בידי שר החוץ הבריטי הלורד ארתור ג'יימס בלפור, מוכרת יותר בשמה הפופולרי 'הצהרת בלפור', על שם מי שחתם עליה. את ההצהרה שלחה ממשלת אנגליה בערב שבת, 2 בנובמבר 1917 (טו"ב במרחשוון, תרע"ח).
נוסח ההצהרה היה:
"לורד רוטשילד היקר,
בעונג רב הריני מוסר לך בשם ממשלת הוד מלכותו את הצהרת האהדה שלה לשאיפות היהודיות הציוניות, שהוגשה לקבינט ואושרה על ידי. ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, ותשתדל במיטב מאמציה להקל על השגת מטרה זו. בתנאי ברור שלא ייעשה שום דבר העלול לפגוע בזכויות האזרחיות והדתיות של עדות לא יהודיות בארץ ישראל או בזכויות ובמעמד המדיני של יהודים בכל ארץ אחרת. אכיר לך טובה אם תביא הכרזה זו לידיעתה של ההסתדרות הציונית.
שלך בברכה, ארתור ג'ימס בלפור"
ההצהרה ניתנה בעקבות הצעה שהוגשה לממשלת בריטניה על-ידי ד"ר חיים ויצמן, בשיתוף ההנהגה הציונית בבריטניה. הצעתו של ויצמן כללה דרישה להכיר בזכות העם היהודי על ארץ ישראל ובזכותם של יהודים לעלות אליה, וכן להעניק מעמד מוכר למוסדות התנועה הציונית בארץ ישראל. את נוסח ההצהרה אישר הקבינט הבריטי ב-31 באוקטובר 1917.
הצהרת בלפור הייתה מסויגת ומצומצמת בהשוואה להצעה שהגיש ויצמן, ובכל זאת כללה הכרה בהקמת "בית לאומי" ליהודים בארץ ישראל. במשתמע גם הכירה ההצהרה בתנועה הציונית כמייצגת שאיפות אלה. הצהרת בלפור הייתה איפוא ההישג המדיני המשמעותי הראשון של התנועה הציונית. מסמך המנדט של חבר הלאומים משנת 1922, שאשרר את החלטות ועידת סן רמו, כלל הצהרה זו ככתבה וכלשונה.

העסק מתחיל לזוז

מבחינת הציונות, ההצהרה הייתה פריצת דרך היסטורית. היו בין היהודים שהישוו אותה להצהרת כורש. לאחר פרסום ההצהרה פרצה שמחה גדולה בעולם היהודי. ברחבי העולם אורגנו עצרות הזדהות יהודיות פרו-בריטיות.
גם בעולם הדתי והחרדי ראו בהצהרה ובניתנת המנדט בוועידת סן רמו את ביטול שלושת השבועות שמונעות מעם ישראל לעלות לארץ. ידועה התבטאותו של החפץ החיים כי "העסק מתחיל לזוז" בעקבות ההצרה. בעקבות החפץ חיים התבטאו גם גדולי ישראל רבים אחרים בשבח ההצהרה, למרות שנשארו מסוייגים בשאר התחומים מההסתדרות הציונית עקב חילוניותם של החברים בה.
בצורה נלהבת קיבלו את ההצהרה תומכי הציונות הדתית ובניהם הראי"ה קוק זצ"ל, שראו בהצהרה עוד ביטוי לשיטה שגאולת ישראל קשורה לפעילות של עם ישראל בתוך העולם הזה בדרכים טבעיות.
בעת שהותו בלונדון ב-1918 שלח הרב קוק מכתב לד"ר משה זיידל, חוקר לשון ומקרא, שהיה אחד מידידיו הקרובים, ובו קבע כי "אתחלתא דגאולה ודאי הולכת ומופיעה לפנינו".

סיטרא אחרא

עם זאת, היו קבוצות מיעוט יהודיות ששללו את ההצהרה והכריזו עליה ועל הציונות מלחמה. במיוחד ידועה התנגדותה של חסידות סאטמר, שמנהיגה הרוחני האדמו"ר ר' יואל (מחבר הספר "ויואל משה") ראה בהצלחת הציונות את התגברות הסיטרא אחרא כפשוטה.
בין המתנגדים הגדולים ניתן במפתיע לראות גם את תנועת חב"ד שעד היום מתנגדת להכרה בערך כלשהו של מדינת ישראל. לפי אדמורי חב"ד, אנו חייבים לחכות לביאת המשיח בלבד ואין לקרב את הקץ בשום דרך אחרת.
בעולם הערבי ההצהרה התקבלה בדיכוטומיות. ערביי ארץ ישראל קיבלו אותה באיבה גלויה, ובתגובה אף יצאו למאורעות דמים ומעשי רצח של יהודים, אך האמיר פייסל הראשון, אחד מהמנהיגים הערבים הבולטים באותה תקופה, קיבל אותה באהדה והסכים לה, בתנאי שיוגשמו במקביל השאיפות הלאומיות הערביות במלואן. בכדי למלא את ההצהרה בתוכן מעשי, הבריטים מינו ב-1920 את המדינאי היהודי הבכיר הרברט סמואל, שכבר הספיק לכהן בממשלת בריטניה במשרות של שר הדואר ושר הפנים, להיות הנציב העליון הראשון של המנדט הבריטי בארץ ישראל.

פורסם במקור: מקור ראשון
תאריך:  02/11/2009   |   עודכן:  18/08/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בלפור אמר
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אדמורי חבד לא מתנגדים לציונות
ירון זכאי  |  3/11/09 02:05
2
בלפור שמאלפור!
swe4e23  |  3/11/09 14:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יוסי דר
לבני מציעה פרקליטות דו-ראשית - ראש אחד לנבחרי הציבור והראש השני לעמך
דן שילון
איש ממנהלי ערוץ 10 מעולם לא כתב שורה יצירתית מימיו    הערוץ צריך הצלה בתחום התוכן - או המתת חסד    מחליפים ראויים כבר יגיעו
ד"ר צ'לו רוזנברג
יש בקרב המתנחלים כאלה המסרבים בתוקף לקבל את כללי המשחק הדמוקרטיים ומוכנים לפעול בכל דרך, ובלבד שדעתם תשלוט בכיפה    בתמיכה של פוליטיקאים בעלי דעות דומות, המתנחלים המיליטנטיים החליטו לתת גט כריתות לכל ממשלה שלא תנהג לפי האידיאולוגיה שלהם
רפי מן
סרט חדש חושף את השיטה: כך קונים הטבלואידים הבריטיים סיפורי רכילות בדויים ומנהלים משא-ומתן על מידע רפואי סודי של סלבריטאים
שולמית קיסרי
מה עושים עם כספי מס הבצורת? האם הוא מיועד לפרויקט שיפור משק המים העתידי בישראל    האם אנחנו בדרך הנכונה להיות למדינה שאזרחיה הם בעלי זכות למים, אוויר ואנרגיה נקייה בשפע, או שתמיד נחיה במצוקה ובפיגור?
רשימות נוספות
פזמון חוזר  /  יעקב בר-און
חיות סגורות בגן - צער בעלי חיים?  /  משה שזיפי, גרשון שחור
הר הבית - בידינו  /  הלל ויס, חיים רטיג, שלמה אבינר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il