X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קובע ברוב דעות: כאשר תוכניות מוקדמות אינן יוצרות עילה לקבלת פיצוי, ותוכנית מאוחרת יותר מהווה עילה שכזאת - לא ניתן לתבוע בדיעבד גם על התוכניות המוקדמות
▪  ▪  ▪
פוגלמן. יש צורך בחקיקה [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

בעלי קרקע אינם זכאים לפיצוי על סדרת תוכניות, כאשר הם תובעים פיצוי על האחרונה שבהן. כך קובע לראשונה (יום ג', 10.3.20) שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן. פסק הדין מתייחס למקרה בו התוכניות הקודמות לא גרמו לפגיעה ישירה בשווי הקרקע ולכן לא ניתן היה לתבוע בגינן, אך פגיעה זו באה לידי ביטוי עם התוכנית האחרונה.
השאלה שעמדה להכרעה האם ניתן לפרש את סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה - הקובע את הזכות לפיצוי בשל תוכנית פוגעת "כמאפשר, בנסיבות מסוימות, קבלת פיצוי בגין ירידת ערך שגרמו כמה תוכניות במצטבר, אגב תביעה המוגשת בגין פגיעתה של התוכנית המאוחרת בשרשרת", בלשונו של פוגלמן.
כאמור, תשובתו של פוגלמן היא שלילית. "הגם שישנן תכליות כבדות משקל התומכות בפיצוי בגין ירידת הערך שגרמו תוכניות העבר - ובהן הגנה על קניינם של המערערים והגשמת תכלית של צדק חלוקתי - לא ניתן לפרש את הסעיף במתכונתו הנוכחית באופן המקים זכות לפיצוי כאמור. פרשנות זו מייתרת הלכה למעשה את דרישת ה'פגיעה' הקבועה בו, עוקפת את מגבלת ההתיישנות, ומפרה את האיזון הפנימי שקובע הסעיף בין השיקולים השונים הצריכים לעניין", הוא אומר. עוד מציין פוגלמן, כי לתשובה חיובית יש משמעויות תקציביות ניכרות המחייבות בחינה מערכתית.
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, סבר שבמקרים מסוימים ניתן להעניק פיצוי. לדעתו, כאשר מאושרת תוכנית מפורטת המלמדת על פגיעה נקודתית בקרקע, ניתן יהיה לתבוע על ירידת הערך המצטברת שגרמו תוכניות העבר והתוכנית המאוחרת כאחת. לדברי פוגלמן, "יש טעמים טובים לתמיכה בגישה המרחיבה את ההגנה על הקניין גם למצבים שבהם נגרמה ירידת ערך מתמשכת כתוצאה ממהלך תכנוני רב-שלבי, ובמיוחד כך כשמדובר במהלך שבסופו הוקמה תשתית חיונית המשרתת את הציבור הרחב. אולם לתפיסה זו - המייתרת הלכה למעשה את דרישת ה'פגיעה' ביחס לתוכניות העבר - אין אחיזה מספקת בהוראת סעיף 197, ויישומה מחייב תיקון חקיקה מתאים".
השופט מני מזוז הסכים עם פוגלמן. לדבריו, הגישה ההפוכה "לא רק שאינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק לעניין הזכות לפיצויים, ואינה מתיישבת עם הגבלת הזמן להגשת תביעת פיצויים, כמו גם עם פסיקתו העקבית של בית משפט זה, אלא שהיא עלולה גם לגרום לשיבוש משמעותי ולאי-ודאות במערך התכנון והחיוב בפיצויים". היא גם עלולה לגרום לאפקט מצנן על הליכי תכנון חיוניים, מחשש לחשיפה לפיצויים בלתי צפויים.
השופט יוסף אלרון סבר בדעת מיעוט, כי יש לראות את תוכניות העבר והתוכנית המאוחרת כ"מהלך תכנון כולל" ולכן יש להעניק פיצוי גם על תוכניות העבר. "לשיטתי יש לראות את תוכניות העבר כשלב מוקדם של מהלך תכנוני כולל המקים, לאחר אישורה של התוכנית הפוגעת, זכות פיצוי כוללת הן בגין הפגיעה המאוחרת והן בגין ירידת הערך של המקרקעין שהתגבשה עם אישור תוכניות העבר", אומר אלרון.
פוגלמן ומזוז דחו את ערעורם של בעלי קרקעות בראשון לציון, על דחיית תביעתם לפיצוי בשל תוכניות לסלילת כביש בין-עירוני, הנחת מסילת ברזל ותשתית חשמל שאושרו בשנים 2006-2000. התוכניות הראשונות לא יצרו פגיעה המצדיקה פיצוי, אך התוכנית האחרונה הצדיקה אותו. ועדת הערר ובית המשפט המחוזי מרכז קבעו, כי לא ניתן לתבוע כעת פיצוי על תוכניות העבר, ודעת הרוב בבית המשפט העליון אישרה קביעה זו.
את בעלי הקרקעות ייצגו עוה"ד צבי שוב, יפעת בן-אריה, שירה מושקוביץ, יונה מושקוביץ, שחר הררי ואייל כהן. את הוועדה המקומית ראשון לציון ייצגו עוה"ד מיכל אגסי ואדווה זגון; את נתיבי ישראל, רכבת ישראל וחברת החשמל ייצגו עוה"ד פלג אלימלך, מקסים גריף, אמיר כספרי, משה אשכנזי וברק ליפשיץ; ואת היועץ המשפטי - עו"ד רועי שויקה.

תאריך:  11/03/2020   |   עודכן:  11/03/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
פודים חשוד בעבירות מרמה ודיווח בחברת פרוטאולוג'יקס - כיום חברת הקנביס קאנומד - כאשר כיהן כיו"ר בשנים 2017-2016    חשודים נוספים: המנכ"ל אסף סיני והדירקטור דוד שחם
עידן יוסף
בשל הידוק לו"ז מבצע העבודות, מתאפשר קיצור מבצע התשתית שמטרתו חיבור המתחם התפעולי החדש באשקלון - מיום חמישי בלילה עד יום שני לפנות בוקר
מירב ארד
הוסיף: "אני קשוב בהחלט לביקורת הרבה שספג המתווה, אותו אני הצעתי בזמנו, לרובה אני מסכים, ועם זאת חשבתי שלא הייתה דרך אחרת ונראה שגם היום לא השתנה המצב בהרבה"
מירב ארד
550 מתוך 650 טייסי החברה קיבלו הודעה כי הם מתבקשים לצאת לחל"ת    מוקדם יותר דיווחה לבורסה כי לחובת הבידוד לנכנסים לישראל צפויה להיות השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה, אך בשלב זה אין ביכולתה להעריך את היקף ההשפעה
מירב ארד
הבהירה: "זו לא המפלגה של ליברמן. אם מישהו מאיתנו היה מעלה על דעתו שזה מה שיקרה, החיבור לא היה יוצא לפועל"    ח"כ אסף זמיר: "אין מערכת בחירות שבה נתניהו לא מפר הבטחה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il