X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בשביל מה בכלל לטרוח ללכת לקלפי, אם יש מי שיטרוף לנו את פתקי ההצבעה ויעוות את רצון הבוחר ויממש את רצונו של מיעוט קטן שלא נבחר באמצעות השופטים "שלו" והעותרים הציבוריים "מטעמו"?
▪  ▪  ▪

כבודו של היחיד הינו בוודאי ערך שראוי לו שיהיה מוגן בכל חברה חופשית על מרכיביה השונים. אחד מהם , ללא ספק, הוא בית המשפט העליון. יש להניח שגם המוסדות הנבחרים, ובכללם, כמובן, הכנסת, אינם מתעלמים מהנחת היסוד שהאדם, כל אדם, נברא בצלם ושעל כן אין לפגוע בצלמו באורח לא-מידתי.
דומה , שבעניין זה לא יכולה להיות מחלוקת: כליאתו של אדם בבית סוהר הנמצא בניהול פרטי איננה יכולה שלא להיחשב כפגיעה נוספת בכבודו של האסיר. גוף פרטי, שכל תכליתו היא להרוויח כסף, שיחזיק במבנים שהוא הקים אסירים, בוודאי ייראה לכלואים בהם ולבני משפחותיהם כעוד מוסד שמנוהל בידי אנשי ממון שעושים את כבודו של היחיד למרמס בעד בצע כסף. דוגמאות לא חסרות, כמובן, הן להפרטה של השירות הציבורי, כדי לאפשר למדינה להתנער ממחויבויותיה השלטוניות, והן לביזוי ולהשפלה שעוברים מי שעובדים בשירותם של הזוכים במכרזים להענקת שירותים כאלה ואחרים לקהל הצרכנים, או מי שנזקקים לשירותים הממלכתיים שהופרטו.
גם בכנסת היו בוודאי מודעים לרגישות הרבה הכרוכה בהפרטת בתי הסוהר ולאפשרות שהפרטה של שירותי הכליאה של עבריינים תועבר לידיים פרטיות תזכה להרבה ביקורת - ובכל זאת פקודת בתי הסוהר תוקנה. הגוף הנבחר בידי מיליוני אזרחים, המייצג, למעשה, את הרצון הקולקטיבי של כולנו עשה את מלאכתו. אלא שאז, כמעט כמקובל במקומותינו, נמצאו, מה שנקרא בז'רגון האהוב כל-כך על השופטים בערכאה העליונה, 'עותרים ציבוריים', שפנו לבית המשפט העליון בדרישה לבטל את מעשה החקיקה. אהרון ברק, אז עדיין הנשיא הכול-יכול, מיהר להוציא צו על תנאי.
אינני אומר, חלילה, שבבית המשפט העליון, בהרכבו דאז, 'הזמינו' את העתירה, אם כי לא הייתי פוסל גם אפשרות כזאת, לאור מקרים קודמים, שבהם האיצו חסידיה של התזה ש'הכול שפיט' עמותות כאילו-ציבוריות שמקורותיהן הכספיים היו עלומים, בדרך כלל, להעמיד סוגיות נבחרות למבחן בבג"ץ בתקווה שהשקפת עולמם של השופטים תכריע את הכף לטובת השקפת עולמם של 'העותרים הציבוריים'. זאת, אגב, הייתה תמיד הדרך הבדוקה ביותר לשמור על ההגמוניה של אלה שלא זכו להצלחה רבה מדי, בלשון המעטה, בקלפי. נכשלים ביום הבחירות - ושומרים על מוקדי הכוח באמצעות עתירות בג"ציות. יוסי שריד ואברהם פורז ושולמית אלוני התמחו בכך.
אולי לא זה מה שקרה גם הפעם, אבל ברור לי שהאקטיביזם השיפוטי שוב זוכה לעדנה. ביטולו של מעשה החקיקה של המוסד הנבחר, זה שבו יושבים אלה שנבחרו על ידינו, האזרחים, בידי קבוצה של אנשים, אנשי מעלה, ללא ספק, אולם כאלה שהתמנו לתפקידם לכול החיים בידי ועדה בת תשעה חברים שהקומבינות שנרקחות בקרב חבריה, לפני הקלעים, ומאחוריהם, היו מביישים גופים הרבה פחות דומיננטיים לאורחות חיינו, מעוררת כמה וכמה תהיות קונסטיטוציוניות לא פשוטות.
מכל מקום, ביטולו של חוק בידי גוף שיפוטי הוא מעשה לא-אחראי הפוגע בעיקרון שאי-אפשר להפריז בחשיבותו: עקרון הפרדת הרשויות. זה הוא סוד כוחה של הדמוקרטיה כצורת השלטון הכי פחות גרועה. אין כוח אחד השולט בחברה. לכל מרכיב במרקם הכוחות יש בלמים המאזנים את כוחו. כך זה מקובל בכל חברה חופשית בעולם המערבי. רק בישראל מרשה לעצמו בית המשפט העליון לאמץ לעצמו כוחות יש-מאין ולעשות בהם שימוש בלתי מבוקר, לא-ראוי ואנטי-דמוקרטי.
חבל ששוב אנחנו חוזרים לעידן שבו הרצון הקולקטיבי של כולנו נסוג בפני גחמות של קבוצת שופטים שנוטלים, למעשה, את החוק לידיהם באורח לא-דמוקרטי; בדרך לא-חוקית, המעוררת, לא-אחת, בלב רבים את השאלה בשביל מה בכלל לטרוח וללכת לקלפי?

תאריך:  20/11/2009   |   עודכן:  20/11/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בית סוהר פרטי או בית משפט פרטי?
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
בכ"ז, לטרוח וללכת לקלפי!!
הניה  |  20/11/09 20:26
 
- כמו למשל?
הנייה  |  21/11/09 07:14
2
כנופיית שלטון החוק בפעולה
-אנחנו נאורים  |  20/11/09 21:16
3
מי בחר את בג"צ? לא הציבור אלא  ל"ת
כנופיית מר"צ. פחד  |  20/11/09 21:26
4
את הפיצוי צריך לשלם בג"ץ בגלל ל"ת
משיכת הזמן המיותר  |  20/11/09 22:25
5
משגב, תפסיק עם ההתלהמות
גל גור  |  20/11/09 22:52
6
בגץ ופסיקותיו הסותרות
מרינסקי  |  21/11/09 00:31
7
מה בעצם אומר משגב..כן או לא  ל"ת
עו'ד שפטלינו  |  21/11/09 10:08
8
רק שינוי שיטת הבחירות והממשל
ציפי לבני  |  21/11/09 13:31
9
זוועה הופכים לקומוניסטים ביומט
צדק חברתי  |  24/11/09 23:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דן זסלבסקי
בשיפור משק המים בישראל יש לתת עדיפות לשיקום מערכת המים הטבעית - בין השאר באמצעות התפלת מי קולחים בערכות התפלה ניידות, שעלותה היא פחות ממחצית מזו של התפלת מי ים
בעז העצני
בשל הקונספציה שוויתור על "כיבוש" 1967 יעניק לנו את "כיבוש" 1948 בשקט, מעדיפים בשמאל נסיגה במקום שימוש בכוח, אך לבסוף נאלצים לעשות שימוש בכוח בנוסף לנסיגה    אבל אז בא גולדסטון ומקלקל את החגיגה
קובי קמין
גם לאחר ביטול יישומה של התוכנית להטיל מס על צריכת המים, אין לשמוח יותר מדי    מרגע שנתקע הרעיון הזה בראשם של קברניטי האוצר, אין לדעת מתי יישלף שוב
אליקים העצני
אם העם יאפשר לרה"מ להגשים את ההבטחות שהוא מפזר לפלשתינים, אזי עוד יציבו לו אנדרטה בכיכר עצמאות פלשתין, בבירתה ירושלים
איתן קלינסקי
כיצד ענק רוח כמו גתה, יכול היה לצרף מילה למילה, שחור על גבי לבן, והמילים הפכו למשפט שהוא בבחינת כתב אשמה מוטעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il