X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם ישראל תייבש את אבו מאזן ותנצח אותו נצחונות טקטיים, תוך התגאות בעוד 900 יחידות דיור בגילה, היא תכה על חטא אובדן הפרטנטר על בנייה בהתנחלויות ובכייה לדורות
▪  ▪  ▪
מי אמר "אין פרטנר" ולא קיבל? ישראל משתוקקת לאבו מאזן חלש, החלישה אותו, וקיבלה את מבוקשה [AP]
עבאס נקרע בין הצורך לחדש תהליך מדיני אפקטיבי, שאמור לשמש עבורו ועבור תנועתו אוויר לנשימה, ובין חוסר היכולת לחדש משא-ומתן כאשר הוא נתפס כנכנע לגחמותיה של ממשלה ישראלית, הנתפסת כמי שאיננה מעוניינת במשא-ומתן אמיתי שיביא להסכם עמו יכולים הפלשתינים לחיות. במצב כזה, ברור מדוע תחושת הייאוש, האכזבה, התסכול והיעדר המוצא הביאה אותו להחלטה שלא להציג את מועמדותו בבחירות הבאות. מהבחינה הזאת זוהי החלטה אמיתית ולא איום סרק.

כשלון המאמץ של הממשל האמריקני להתניע מחדש את המשא-ומתן על הסכם הקבע בין ישראל לפלשתינים חולל משבר פוליטי פנימי ברשות הפלשתינית נשיא הרשות, מחמוד עבאס, הודיע ב-5 בנובמבר שהוא אינו מתכוון להציג את מועמדותו בבחירות הכלליות האמורות להתקיים בינואר 2010. בחירות אלו אמורות להיות הן למועצה המחוקקת של הרשות והן לתפקיד הנשיא. מאז ההכרזה נחלקות הדעות באשר לשאלה האם הכרזתו של עבאס משקפת משבר פוליטי אמיתי העלול להביא אף לקריסת הרשות או שמדובר בתרגיל טקטי שמטרתו להפעיל לחץ על ארצות הברית וישראל.
בחינת התהליך שהביא להודעה של עבאס יכולה לסייע לניתוח עוצמת המשבר והשלכותיו האפשריות. בתקופת הממשלה הקודמת בישראל, זו של אהוד אולמרט, התקיים משא-ומתן רצוף עם ישראל במסגרת תהליך אנאפוליס בשני ערוצים. בערוץ הראשון התקיים דיאלוג ישיר בין עבאס וראש הממשלה אולמרט, ובערוץ השני, המקביל, התקיים משא-ומתן מפורט בין שתי משלחות המשא-ומתן, הישראלית - בראשות שרת החוץ לבני, והפלשתינית - בראשות אבו עלא. בסוף 2008 נקטע המשא-ומתן בשל המלחמה בעזה וההחלטה לקיים בחירות מוקדמות בישראל, ולא הגיע לכלל סיכום, אם כי הפערים צומצמו בכמה תחומים חשובים, ובעיקר בתחום הטריטוריאלי. תוצאות הבחירות בישראל הביאו לכינונה של ממשלת קואליציה המבוססת בעיקר על מפלגות ימין שלא הייתה נלהבת להמשיך בתהליך אנאפוליס ושרבים בתוכה לא האמינו כי משא-ומתן על הסכם הקבע משרת את האינטרסים של ישראל.
על בסיס ניסיונם של הפלשתינים עם הממשלה הראשונה של נתניהו קשה היה להם לתלות תקוות רבות במשא-ומתן אפקטיבי עם הממשלה החדשה, אולם הם תלו תקוות רבות בממשל החדש של הנשיא אובמה. הממשל נכנס לתפקידו עם הצהרות על כוונה לשנות את מערכת היחסים עם העולם המוסלמי, בין השאר דרך מאמץ אינטנסיבי ליישוב הסכסוך הישראלי-פלשתיני, שנתפס על-ידי אנשי הממשל החדש כאחד הסבות המרכזיות לחיכוך עם העולם המוסלמי. הוצג אף יעד שאפתני של הגעה להסדר, שיתבסס על פתרון שתי המדינות תוך שנתיים. בינתיים חלפה כבר כמעט שנה והמאמץ האמריקני לחדש את המשא-ומתן נתקע בבוץ עמוק, גם בשל הדרך שבה ניסה הממשל לחדשו. הרעיון האמריקני היה להתניע את המשא-ומתן דרך שתי פעולות מקבילות; לחץ על ישראל להקפיא את ההתנחלויות ולחץ על מדינות מרכזיות בעולם הערבי, ובראשם סעודיה, להסכים למחוות של נורמליזציה מול ישראל. ההנחה הייתה שזה ייצור אווירה מתאימה לתחילת דיונים אפקטיביים. אולם, כפי שאפשר היה לצפות, ההיפך קרה. קשה להניח שממשלה ישראלית כלשהיא מסוגלת להקפיא באופן מלא את ההתנחלויות, כולל בירושלים, ובוודאי שהדבר בלתי אפשרי לממשלה המבוססת בעיקר על מפלגות ימין. מצד שני אפשר היה לצפות להתנגדות ערבית לעשות מחוות כלשהן לישראל כל עוד אין כל התקדמות מול הפלשתינים. כאשר הגיעה ארצות הברית להבנה שהיא יכולה להגיע להסדר עם ישראל רק על הקפאה חלקית ומוגבלת בזמן, נוצרה פרספציה של ניצחון של נתניהו על הנשיא אובמה והפלשתינים, שאף חיזקה את מעמדו הפוליטי הפנימי של ראש הממשלה בישראל.

אבו מאזן נחלש
לנצח בקרב, להפסיד במלחמה [AP]

הסיכון העיקרי לישראל הוא אובדן הפרטנר הן לתהליך מדיני והן לניהול היחסים בין שני הצדדים כל עוד הסכסוך לא נפתר. אמנם הפרטנר הנוכחי, הרשות בהנהגתו של עבאס, סובל מכמה חולשות, אולם זה פרטנר שבחר בפיתרון הסכסוך ובשלום עם ישראל, והוכיח את יכולתו להניע תהליך אפקטיבי של בניית מדינה.

תוצאה הזאת של המהלכים האמריקנים בשילוב עם החולשה הפוליטית הפנימית של הנשיא עבאס יצרה מצב שבו הוא אינו יכול לחדש את המשא-ומתן מבלי להצטייר בדעת הקהל הפלשתינית כמי שנכנע ללחצי ישראל וארצות הברית וכמכשיר המשמש בידיהם, דבר שיחלישו עוד יותר. בוודאי שהוא אינו יכול לעשות זאת אחרי הפגיעה הפוליטית הקשה שהוא ספג כאשר נעתר ללחצי ארצות הברית וישראל ומשך את הבקשה לדון בדוח גולדסטון במועצה לזכויות האדם.
אומנם בתקופה שמאז השתלטות החמאס על עזה ביוני 2007 התחזק במידת מה מעמדו של עבאס בשל השתפרות תנאי החיים בגדה המערבית, הצלחת הרפורמה במנגנוני הביטחון שהביאה להשלטת חוק וסדר וכן ההשוואה לביצועים הכושלים של החמאס בעזה אולם מצבו הפוליטי נשאר די שביר. עבאס וממשלת פיאד, שמונתה על ידו, סובלים מהיעדר לגיטימציה ציבורית. ראשית, עבאס עצמו אומנם נבחר לתפקיד הנשיא אולם תקופת כהונתו הסתיימה והוארכה באופן מלאכותי. ממשלת פיאד לא נבחרה כלל. שנית, עבאס מייצג את הפתח והזרם הלאומי בפוליטיקה הפלשתינית, שבחרו מאז תחילת תהליך אוסלו בדרך המדינית להשיג את היעדים הלאומיים של העם הפלשתיני, וזה הדגל העיקרי שלהם. בהעדר תהליך מדיני בר חיות הם מאבדים את סיבת הקיום שלהם בעיני הצבור הפלשתיני. אם האלטרנטיבה היא חזרה לשימוש באלימות, אזי יריביהם מהזרם הלאומי-איסלאמיסטי (חמאס ושותפיו) יותר אטרקטיביים. הם הראו שהם יכולים לעשות זאת ביתר אפקטיביות.
עבאס נקרע בין הצורך לחדש תהליך מדיני אפקטיבי, שאמור לשמש עבורו ועבור תנועתו אוויר לנשימה, ובין חוסר היכולת לחדש משא-ומתן כאשר הוא נתפס כנכנע לגחמותיה של ממשלה ישראלית, הנתפסת כמי שאיננה מעוניינת במשא-ומתן אמיתי שיביא להסכם עמו יכולים הפלשתינים לחיות. במצב כזה, ברור מדוע תחושת הייאוש, האכזבה, התסכול והיעדר המוצא הביאה אותו להחלטה שלא להציג את מועמדותו בבחירות הבאות. מהבחינה הזאת זוהי החלטה אמיתית ולא איום סרק. מעשית, עבאס יישאר בתפקידו כל עוד לא יתקיימו בחירות חדשות, אך נוכח הפיצול בזירה הפלשתינית והיעדר היכולת לקיים בחירות בעזה, רוב הסיכויים הם שבינואר 2010 לא יתקיימו בחירות. זוהי אחת הסיבות לנטייה להתייחס להכרזת עבאס כתרגיל. נראה, עם זאת, שעבאס רציני, ויש סיכוי די גדול שהוא ימחיש את רצינותו בהמשך על-ידי הודעה על התפטרות. הודעה כזאת תחולל משבר פוליטי עמוק. לפי החוקה של הרשות ממלא המקום של הנשיא במקרה זה הוא יושב-ראש המועצה המחוקקת שהוא איש חמאס.
יש גם סיכויים טובים שממשלת פיאד תלך בעקבות עבאס ותתפטר אף היא. תחזיות אלו הובילו להערכה הקיצונית שעלולה להתרחש קריסה מהירה של הרשות. בשלב זה לא נראה הדבר סביר, שכן המנגנונים הבירוקרטיים של הרשות, שאלפים רבים של פלשתינים מוצאים בהם את מחייתם, ימשיכו לתפקד. אולם סביר שתהיה זו רשות מוחלשת במצב של משבר תמידי, בייחוד כשאין שום דמות פלשתינית שיכולה להוות יורש טבעי לעבאס. במצב כזה, אם וכאשר ייווצר, תהליכי הרפורמה ובניית המוסדות, לרבות כוחות הביטחון הפלשתינים, ייעצרו ועלולים אף לקרוס.
באופן טבעי משתמשים אישי הרשות הפלשתינית במשבר הזה כדי ללחוץ על ישראל וארצות הברית ללכת לקראתם ולחדש את המשא-ומתן בתנאים שהם יכולים לחיות עמם. הם עושים שימוש בשני איומים הפוכים. הראשון הוא איום בהכרזה חד-צדדית על מדינה פלשתינית, כולל פנייה למועצת הביטחון להחליט על הקמת מדינה כזאת בגבולות 67. האיום השני הוא לוותר לחלוטין על פתרון שתי המדינות ולאמץ את הפתרון הדרום אפריקני; מדינה אחת שבה לכל אדם קול אחד. איומים אלה משקפים במידה רבה תחושה של חולשה, נואשות ותקווה שאולי בכל זאת ממשל אובמה יתנער ויעשה מעשה.
הסיכון העיקרי לישראל הוא אובדן הפרטנר הן לתהליך מדיני והן לניהול היחסים בין שני הצדדים כל עוד הסכסוך לא נפתר. אומנם הפרטנר הנוכחי, הרשות בהנהגתו של עבאס, סובל מכמה חולשות, אולם זה פרטנר שבחר בפיתרון הסכסוך ובשלום עם ישראל, והוכיח את יכולתו להניע תהליך אפקטיבי של בניית מדינה.
ישראל תצטרך לבחון האם מה שמצטייר בטווח הזמן הקצר כניצחונות טקטיים על הפלשתינים והלחצים של הממשל האמריקני לא עלולים להתברר בטווח הזמן הארוך יותר כניצחון פירוס שגרם נזק רב לאינטרסים החיוניים של ישראל.

פורסם במבט על, גיליון 143, 22 בנובמבר 2009.
תאריך:  23/11/2009   |   עודכן:  23/11/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קיפאון בערוץ הישראלי-פלשתיני ומשבר ברש"פ
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
עוד שמאלן הזוי וסהרורי שחי
בהזיה מתמשכת  |  24/11/09 15:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפי פרידמן
אכן, בכל רגע שחולף, אחינו גלעד יושב חושך וצלמוות, אסיר ברזל    אלא שהאופציות של ישראל מול עקבותיו הנעלמות הן רבות ומגוונות, לבד מכניעה היסטורית הרת-גורל לכל רוחב גזרת הטרור מול ארגוני הסחטנות הערביים
אהרון רול
מה המשותף לשמעון פרס, לאהוד ברק, לציפי לבני ולשאול מופז?    ניחשתם נכון - כל הארבעה משרתים רק את עצמם ולא את מדינתם
ש. אבינר, ע. כהן, י. זולדן
מה התועלת בפרסום שאלות SMS לרבנים?    האם תשובות אינסטנט יכולות לגרום נזק ואולי הן מועילות לשואל וגם לרב העונה?    ומה בכלל ההבדל בין שו"ת SMS לשו"ת המובא באינטרנט?
מיכאל פואה
ישראל, שהעמידה חיילים קפואי מבט ונטולי מצפון, שבשם הציות העיוור לחוק גירשו אחיהם מביתם, נמצאת בסינדרום הסיני-סדומי
עו"ד יוסי דר
אפשר להתחיל מביהמ"ש העליון בתור פיילוט ואח"כ להתקדם לבתי המשפט הנמוכים יותר    מי אמר שהמדינה צריכה לנהל את העניינים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il