X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ארבעה מכל עשרה נבחנים בבחינות לשכת עורכי הדין - נכשלים האם זה מלמד על הנבחנים או שמא על אופי הבחינות?
▪  ▪  ▪
הבחינה משקפת יכולת שינון בלבד
בתקופת ההתמחות מסייע המתמחה לעורכי דין ותיקים בעבודתם, ואינו משנן עימם את סעיפי החוק ואת התקנות המשעממות. במה, אם כן, תועיל לנכשלי הבחינה הסדרתיים תקופת התמחות נוספת, כפי שמבקשת לקבוע לשכת עורכי הדין?

לאחרונה פרסמה דוברת לשכת עורכי הדין הודעה, שלפיה "ביום 2.11.09 נערכה בגני התערוכה בתל אביב בחינת התמחות בכתב של לשכת עורכי הדין. לבחינה ניגשו 1,772 מתמחים ומתמחות. 77 אחוזים מכלל הנבחנים, שניגשו בפעם הראשונה לבחינת הלשכה, עברו את הבחינה".
עיון בנתונים המפורטים לאחר הכרזה חגיגית זו מלמד שהמצב גרוע בהרבה: התייחסות לכלל 1,772 הנבחנים, ולא רק לאלה שנבחנו לראשונה, מלמדת כי אחוז העוברים הוא 62 בלבד, וכי הציון הממוצע של כלל הנבחנים היה 66.2. ציון זה גבוה רק במעט מציון המעבר העומד על 65. תוצאות בחינה, שבהן ציון המעבר והציון הממוצע כה קרובים, מלמדות על סלקציה אגרסיבית. שהרי גם אם נתעלם, כמו שעשתה דוברת הלשכה, מ-539 הנבחנים שאינם נבחנים בפעם הראשונה, עדיין נראה כי הלשכה נועלת את שעריה בפני כרבע (23 אחוז) מהסטודנטים שסיימו בהצלחה את לימודיהם האקדמיים ועברו התמחות. גם זהו שיעור גבוה מאוד, חסר תקדים, המחייב הצדקה הולמת.
בעבר היו שערי ההשכלה המשפטית הגבוהה פתוחים רק בפני קומץ המאושרים שזכו להתקבל ללימודים באחת משלוש הפקולטות למשפטים הקיימות בנמצא: האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בר-אילן. לפני כעשור וחצי החליטה הכנסת לאמץ את יוזמתם של פרופ' אמנון רובינשטיין ושל אחרים ולפתוח את שערי ההשכלה המשפטית הגבוהה בפני ציבור רחב יותר. למיטב זכרוני, הלשכה לא התנגדה ליוזמה זו. אכן, עם השנים גדל באופן משמעותי מספר הפקולטות למשפטים בישראל ובהתאמה - גם מספר הסטודנטים למשפטים. אומנם חלק ניכר מהם מבקשים לרכוש השכלה משפטית וכלל אינם מתכוונים לעסוק בעריכת דין, אך באופן טבעי, משרבו בעלי התואר במשפטים, רבו גם המתמחים ורבו עורכי הדין.
נראה, כי במצב שבו רק שישה מכל עשרה נבחנים - אשר סיימו בהצלחה את לימודיהם האקדמיים ועברו התמחות - עוברים את הבחינה של לשכת עורכי הדין, על הלשכה לבדוק אם שאלון הבחינה ראוי. זהו שאלון המורכב מ-100 שאלות בסגנון אמריקני (רב-ברירתי). היות שהניקוד על כל שאלה הוא נקודה אחת בלבד, משקלה של כל שאלה אינו גדול, וברובן הגדול הן מסוג שאלות טריוויה. אלו משקפות בקיאות בפרטים משעממים, שעיון מהיר בספר החוקים או בתקנות מאפשר ללמוד עליהם, ושאין טעם או הצדקה לשנן אותם או ללומדם על-פה. התשובות למרבית השאלות בוודאי שאינן מצריכות לימוד ארוך שנים והבנה מעמיקה של מקצוע עריכת הדין. העמידה בהצלחה בסוג כזה של בחינה משקפת יכולת שינון בלבד, ואין בה כדי לשמש מסננת לבחירת מי שאכן ראויים לשמש במקצוע. הראייה לכך שבחינות הלשכה אינן משקפות ידע והבנה משפטיים, היא, שאין די בהשכלה המשפטית הנרכשת בפקולטות השונות למשפטים או בזו הנלמדת במסגרת ההתמחות, כדי לעבור אותן. יש צורך בשינון נפרד במשך חודשים של פרטי הטריוויה שעליהם נשאלים הנבחנים, ואף בקורסי הכנה מיוחדים, שפרחו לאחרונה אך ורק להכשרת הנבחנים לעבור את הבחינה המסוימת הזאת.
אכן, דרושה בחינה לקבלת היתר לעסוק במקצוע עריכת הדין, אך כזו שתשקף באופן טוב יותר את השליטה בחומר הנדרשת לשם כך. אומנם נוכח ריבוי הנבחנים, שמספרם מגיע למאות רבות, מובן הצורך בבחינה בסגנון רב-ברירתי ("אמריקנית"), אך גם במסגרת כזאת ניתן לנסח שאלות, המשקפות הבנה מעמיקה יותר בנושאים הרבים הכלולים במקצוע. ניתן לדרוש מן הנבחנים ידיעה של מושגי יסוד בענפים השונים של המשפט המהותי, אפשר לכלול בבחינה גם דרישה לבחור הנמקה נכונה לקביעה נתונה, וניתן לחבר שאלות המתייחסות לפסקי דין מנחים בתחומי המשפט השונים. כמו-כן. אפשר לשקול את חלוקת הבחינה לפרק של שאלות חובה ולפרק של שאלות בחירה, שבו תינתן לנבחן אפשרות לענות על שאלות בתחומים שבהם התמחה ולפסוח על אלה שלא עסק בהן.
בעייתית היא גם הפרשנות של לשכת עורכי הדין לכך, ש"הנתון לפיו רק 17 אחוז מן הנבחנים, שניגשו בפעם השלישית ומעלה לבחינת הלשכה בכתב, עברו את הבחינה, תומך בעמדת הלשכה באשר להטלת התמחות חוזרת בנוגע לנכשלים סדרתיים", וזאת בנימוק כי "הציון הממוצע של הנבחנים בפעם השלישית ומעלה, היה נמוך ביותר ועמד על 53.0". אלא שציון זה אינו "נמוך ביותר", כשהממוצע הכללי הוא 66.2 (וכשהממוצע אצל הנבחנים לראשונה - 70.2 - גם הוא אינו גבוה במיוחד). כמו-כן כל מי שמחבר בחינות יודע כי הציון הממוצע לבדו אינו מוכיח בהכרח, שרמת הנבחנים נמוכה או גבוהה, שהרי ניתן לחבר שאלונים קשים לעומת קלים, וטובים מול גרועים ומטעים. בנוסף, לפי הידוע לנו, בתקופת ההתמחות - אצל עורכי דין או בבתי משפט - מסייע המתמחה לעורכי דין ותיקים בעבודתם, ואינו משנן עימם את סעיפי החוק ואת התקנות המשעממות. במה, אם כן, תועיל תקופת התמחות נוספת?
אין חולק על כך שאחד מתפקידיה של לשכת עורכי הדין הוא להבטיח, שהחברים בה אכן מוכשרים וראויים לשמש במקצוע, אשר יש בו כדי לקבוע גורלות, הן בתחום הפלילי והן בתחום האזרחי. אך על הסינון להיות ענייני ולשקף את התאמת הנבחן למקצוע, ולא להוות פתרון ל"בעיית" הריבוי של עורכי דין בשוק.

פורסם במקור: מגזין מראה
פרופ' בועז סנג'רו הוא ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרימינולוגיה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים; דפנה שמורק-נתניהו היא עורכת-דין, בעבר מרצה למשפטים וכיום העורכת הראשית של המגזין "מראה".
תאריך:  09/01/2010   |   עודכן:  09/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלחמה לא-ראויה ב"עודף" עורכי הדין
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
זו לא חוכמה לדבר על מבחן אחר
אמיר לירן, עו"ד  |  9/01/10 16:06
2
צריך להקפיד שלא יהיה שפטל נוסף
בושה לחוק .  |  9/01/10 17:28
3
לשמאל נחוץ רובוט ממושמע
מרק_טווין  |  9/01/10 18:27
4
יש לסנן פושעים בגלימה החוצה
ירון זכאי  |  9/01/10 18:28
5
הבעיה היא-שלא פגשתי עו"ד ישר ל"ת
מתחמנים לקוחותיהם  |  10/01/10 02:27
6
תלונה רק במחוז של עוה"ד=שחיתות ל"ת
עיוות  |  10/01/10 10:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פרופ' רפי ישראלי
לא הקצאת זמן לתיקון ניסוחי לשון דרושה לנו בבתי הספר, אלא חינוך כולל ומערכתי לכיבוד כללים, בכל שטחי חיינו, שתיקון קלקולי השפה הוא רק חלק ממנו
טל בן דור
פרשת גלעד שליט מן הראוי שתעורר את ממשלת ישראל לגבש עקרונות לטיפול בטרור סחטני לסוגיו, אשר יגבה מהאויב מחיר בלתי נסבל ויקשה עליו להתמיד במעשי האיבה
ענבל בר-און
ראש הממשלה לשעבר אולמרט היה אחד המבוקרים ביותר, אך זאת משום שהיה לו אומץ לעשות    את ביבי מבקרים פחות כי ביבי אינו יכול לקבל החלטות אמיצות
ד"ר חיים משגב
ניסיון העבר מלמד כי בעבר נעשה שימוש מכוער באיומים מפוברקים כדי לפגוע במחנה פוליטי שלם - הימין בישראל    האם גם הפעם ההיסטוריה חוזרת?
אהרון רול
הישגה של רפא"ל בפיתוחו המהיר של פרויקט "כיפת ברזל" ראוי לציון גבוה, בתנאי כמובן שהפיתוח המהיר יהפוך ליישום מבצעי מהיר אף הוא
רשימות נוספות
ילקוט הכזבים של השמאל הישראלי  /  ד"ר שאול רוזנפלד
בזכות מכחיש השואה האנטי-ציוני  /  דני בן-ישי
תיאטרון אבסורד מתחת לפני המים  /  בועז ארד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il