X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האדמה עדיין רועדת. הפאניקה, המוות וההרס, מחליפים עתה את בעיות המזון, המים והביטחון. המטרה: להציל את הקבורים תחת ההריסות כיצד יחיו הניצולים לאחר מכן? ובכן, זה כבר סיפור אחר. נותר לקוות שהעולם ירצה לסייע גם בעלילה סבוכה זו
▪  ▪  ▪
האיטי - שבר, אובדן, מוות [צילום: AP]

"ריח המוות מכה בך, ללא רחם. אימהות זועקות בין ההריסות, מחפשות ילדיהן בבהלה. מסרבות להיכנע. הבכי הפך לצליל של שגרה. הרס מוחלט. אסון שקשה לעכל", כך תיאר באוזניי הלילה, הכומר וילסון רוסריו, מנהל בית יתומים ברפובליקה הדומיניקאנית, אשר נמצא בקשר שוטף עם חבריו הניצולים מהאיטי.
הקהילה הסאלסיאנית אליה הוא משתייך, מנהלת בתי יתומים במדינות רבות ברחבי העולם. אחד מהם - גם בבירת האיטי. "יש לנו בית ספר לכ-200 ילדים יתומים", מספר לי האב וילסון בכאב. "הכל קרס, ונאמר לי שכולם נותרו תחת ההריסות. כל הקטנטנים היו שם. אנחנו לא יודעים כמה קיפחו חייהם. עדיין לא יודעים את מי ניתן להציל. עכשיו, אנחנו בעיקר מתפללים. תתפלל בשבילנו".
הטבע מעולם לא ריחם על האיטי. המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי, מעולם לא ידעה תקווה. ההרס הקשה היה עוד קודם. 80% מתושבי האי חיים מתחת לקו העוני, רבבות נטולי קורת גג, ללא אמצעי רפואה, ללא מוסדות חינוך ראויים. אלה אשר זוכים לקירות, מסתפקים באבני בוץ ובגגות של ענפי בננה.
מראות הטרגדיה הבלתי-נתפסת, מעניקים עתה צורה ופנים לשבר של שנים, לעשורים של חוסר תקווה. רק בשנת 2008 פגעו באי המקולל ארבע סופות קשות, שגרמו לנזק הרסני בתשתיות ובחקלאות. במדינה, אשר שני שליש מתושביה נסמכים על עבודת אדמה בלבד - ההשלכות היו דרמטיות. אבל אז - העולם עדיין נדם.

דמוקרטיה, בכאילו

בעקבות ניסיונות הפיכה חמושה, אולץ הנשיא לשעבר, אריסטי, להתפטר מתפקידו בשנת 2004 ולעזוב את המדינה. מאז, הוא שוהה בדרום אפריקה עם משפחתו. בעקבות גירושו, מונתה אז ממשלה זמנית שאמורה הייתה לפקח על קיומן של בחירות דמוקרטיות הוגנות, אלא שבשל מעשי אלימות ו"עיכובים טכניים", יצאו הבוחרים לקלפיות רק ב-2006.
הבחירות הבאות אמורות להתקיים כבר בשנה הבאה, בשנת 2011. לאחר קדנציה של חמש שנים, הנשיא הנוכחי, כך על-פי החוקה, אינו יכול להתמודד לקדנציה שנייה. ואולם, גם הוא יודע, שללא סיוע בינלאומי אמיתי ואפקטיבי, האיטי לא רק שלא תוכל להשתקם מההרס שזרע הטבע באדמתה המקוללת, אלא לעולם לא תוכל לעמוד על רגליים יציבות.
מדינה ששיעור האינפלציה בה הוא 15.5%, שהייצוא שלה מסתכם בכ-490 מיליון דולר בלבד לשנה, היא מדינה נטולת עתיד; מדינה אשר התמ"ג לאדם נאמד בכ-1,300 דולר בלבד - היא מדינה של כלכלה הרוסה. מדינה שעיקר הייבוא שלה מתבסס על מוצרי מזון - היא מדינה שזקוקה לסיוע.
האדמה עדיין רועדת בהאיטי. לא כמו הרעידה הגדולה, אבל עדיין רועדת. הפאניקה, המוות וההרס, מחליפים עתה את בעיות המזון, המים, הביטחון והמחיה. המטרה עכשיו, היא להציל את הקבורים תחת ההריסות. באשר לשאלה כיצד יחיו הניצולים לאחר מכן? ובכן, זה כבר סיפור אחר. נותר רק לקוות שהעולם ירצה לסייע גם בעלילה הסבוכה הזו.

ללא מים, ללא תרופות
עור ועצמות. תמונה ממשבר המזון בהאיטי [צילום: AP]

מחופי הקריביים המרהיבים והחול הלבן, הגעתי לגבול נטול גדר אפקטיבית, וכל המפריד בינינו לבין "העולם ההוא", היה נהר קטן המגיע בגובהו לברכיים. מימיו היו חומים בעיקרם. מן העבר השני, אימהות רחצו במים המזוהמים את סמרטוטי הילדים; הקטנים שיחקו עם הבוץ שהיה מסביב. ללא מים, ללא תרופות, ללא קורת גג, חיו שם אלפי תושבים, בשגרה של כאב

ביקרתי בגבולה של האיטי מספר פעמים, במסגרת מאמציה של ממשלת הרפובליקה הדומיניקאנית להפוך את מעברי הגבול לאזורי תעשיה משגשגים, המיטיבים עם שני העמים. פעמיים בשבוע עוברים שם רבבות תושבים לחלק הגבול המזרחי, במה שמוגדר כ"ימי השוק והסחר". רבים מהרוכלים מהאיטי, מסיימים את יום העבודה, אך מסרבים לחזור. הם חומקים בתחילה אל תוככי הערים, מנסים את מזלם, מאמינים כי השכנה ממזרח תעניק להם תקווה לחיים אחרים. השוטרים הבודדים העובדים במשמר הגבולות הדומיניקאני, מוצאים עצמם חסרי-אונים.
הסיור הראשון שלי בגבול - היה הקשה ביותר. מחופי הקריביים המרהיבים והחול הלבן, הגעתי לגבול נטול גדר אפקטיבית, וכל המפריד בינינו לבין "העולם ההוא", היה נהר קטן המגיע בגובהו לברכיים. מימיו היו חומים בעיקרם. מן העבר השני, אימהות רחצו במים המזוהמים את סמרטוטי הילדים; הקטנים שיחקו עם הבוץ שהיה מסביב. ללא מים, ללא תרופות, ללא קורת גג, חיו שם אלפי תושבים, בשגרה של כאב. רק כמה עשרות מטרים מ"הצד השני".
והנה, כבר שנים זועקת הרפובליקה הדומיניקאנית לסיוע בינלאומי בפתרון המצב בהאיטי. אחרי הכל, היא חוששת גם לעצמה: כיום יש ברפובליקה הדומיניקאנית, בין מיליון לשני מיליון מהגרים מהאיטי. רובם, כמובן - בלתי-חוקיים. איש אינו יכול לאמוד את המספר במדויק. אחוזים גדולים משוטטים ברחובות, כמקבצי נדבות, אחרים מסתתרים בהרי הצפון. ללא שפה, עם תרבות אפריקנית שונה בתכלית, מנסים האיטיאנים להשתלב. וזה לא עובד.
מלבד נדבות זעומות - מדינות האזור טרם נטלו אחריות. כדי להבין את האיטי, יש להבין את עברה. קבוצה של כחצי מיליון עבדים שחורים, שהובאו על-ידי הצרפתים מאפריקה, התמרדו נגד הקולוניה השלטת, והפכו לשליטים על עצמם. ללא קורות דמוקרטיים, ללא עבר של חינוך, היו אלה עבדים, אנשי כפיים, שהפכו לשליטי הארץ, לאדונים של עצמם. דווקא הם, בשנת 1804, היו למדינה השנייה ביבשת אמריקה, שזכתה לעצמאות, אחרי ארה"ב.
אלא שמאז ועד היום, האיטי היא היסטוריה של חוסר יציבות. כבר שנים שאין שם ממשל אפקטיבי, אלא קבוצות חמושות השולטות על שטחים נרחבים. משקיעים זרים פוחדים לבקר שם לאור חטיפות חמושים ודרישות כופר. כרוזים עמוסי תיירים עוגנים בנמלים ובחופים אשר עטופים בקבוצות שמירה פרטיות הממומנות בעיקרן על-ידי גורמים פרטיים. בפועל, אלה 8,000 פעילי השלום של האו"ם, אשר שומרים על הביטחון האזרחי מאז שנת 2004. או לפחות מנסים לשמור.

עו"ד יוסי עבדי משמש כמנכ"ל התאחדות העסקים: ישראל – רפובליקה דומיניקאנית והקריביים.
תאריך:  15/01/2010   |   עודכן:  21/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלעזר לוין
הקבלן הוותיק מכר תוך 7 חודשים 37 מתוך 39 הווילות שהוא בונה בזיקים, וידו נטויה לבנות עוד 32    בנה מאות בתים ווילות לקהילייה העסקית    מעשה בכפר יונה    חתונה בגינת הדקלים
ד"ר מוטי גולן
הכרת הטוב היא מידה רצויה המהווה התנהגות אצילית האמורה להיות מיושמת "הלכה למעשה" אצל כל אדם אשר "צלם אלוהים" עליו
עמוס עמירן
הרבה אנשים הם תמימים ומשתכנעים בקלות ברגע שהם שומעים משהו שהם רוצים לשמוע    על הנאיביות להבטחות בבית "האח" ובחיינו
אברהם (פריצי) פריד
השופטת מירושלים, המוזיאון מירושלים, והמכשף מתל אביב
נסים ישעיהו
המטה אמור להניע - קודם את בני ישראל ואחר-כך את פרעה    ההטיה היא לדרך נכונה שמתחילה במודעות שהקב"ה מנהל את העולם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il