X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
סער בהקדמתו לדוח נציבות הביקורת על הפרקליטות:

"לחזק את נציבות הביקורת והכלים שבידיה"

הנציבות מבקשת מזה שנים להרחיב את אפשרות לבדוק ליקויים בפרקליטות ובתביעות המשטרה 25% מהתלונות אשתקד נמצאו מוצדקות - לעומת 23% בשנה הקודמת; 68% מתוכן היו נגד הפרקליטות רוזן מגלה: וינשטיין וניצן העניקו מעמד של עד מדינה בניגוד לנהלים; מח"ש לא חקרה חשדות נגד קצין בלהב 433 וגימדה את החומרה של רישום שהמציא חוקר משטרה
▪  ▪  ▪
רוזן. עלייה של 26% במספר התלונות [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

שר המשפטים, גדעון סער, רומז על תמיכתו העקרונית בתיקון חוק נציבות הביקורת על הפרקליטות כדי לחזק את מעמדה. כך עולה מהקדמתו של סער לדוח לשנת 2020 שמפרסם (יום ב', 16.8.21) נציב הביקורת, דוד רוזן.
רוזן מבקש מזה מספר שנים לתקן סעיפים מרכזיים בחוק על פיו פועלת הנציבות, ובכלל זה להעניק לה סמכות לפתוח בבדיקות מיוזמתה (בלא קבלת תלונה) ולהרחיב את מעגל הזכאים לפנות אליה. החוק הנוכחי מגביל את הנציבות, בעיקר בשל דרישותיה של הפרקליטות כאשר נחקק בשנת 2016. כעת אומר סער, כי "החוק שמכוחו פועלת הנציבות נחקק בשנת 2016, בהיותה של הנציבות גוף חדש וצעיר באופן יחסי. מאז נצבר ניסיון רב, והומחש הצורך לחזק את הנציבות ואת הכלים העומדים לרשותה במלאכתה".
על-פי הדוח, בשנה שעברה הוגשו לנציבות 898 פניות, מתוכן 550 תלונות - עלייה של 26% לעומת 2019. הטיפול ב-94% מהן הסתיים באותה שנה; 136 תלונות נמצאו מוצדקות - גידול של 42% במספרן המוחלט. מדובר ב-25% מכלל התלונות, לעומת 23% בשנה הקודמת. 53% מהתלונות היו על הפרקליטות, 10% על התביעה המשטרתית (למרות שהיא מטפלת בכ-90% מכתבי האישום ובכל המעצרים) ו-7% - על היועץ המשפטי לממשלה וצוותו. 22% היו על גופים שאינם מבוקרים ועוד אחוז אחד על גופים מבוקרים אחרים (כגון מוסמכי היועץ המשפטי).
מבין התלונות המוצדקות, 68% היו על הפרקליטות; 17% היו על המשטרה; 10% היו על מוסמכי היועץ המשפטי; 4% על היועץ המשפטי וצוותו; ואחוז אחד לתובעים באגף המשמעת של נציבות שירות המדינה. ב-62 מבין התלונות ליווה רוזן את מסקנותיו בהמלצות אופרטיביות; הגופים המבוקרים אינם מחויבים ליישם המלצות אלו, אם כי רוזן אומר שחלק משמעותי מהמלצותיו המערכתיות אכן מיושמות. בהקשר זה הוא מציין את רענון החובה ליידע חשודים על סגירת התיקים נגדם; חידוד הנהלים בנוגע להגשת חומר חסוי לבית המשפט; קיום מעקב של המשטרה אחרי תיקים הנשלחים להשלמת חקירה; מסירת מידע לנאשם העשוי לבסס טענה לאכיפה בררנית; וחידוד נהלים בנוגע להצגת חומר ויזואלי בדיוני מעצרים; הגשת כתב אישום נגד נהג מונית בשל גביית יתר של 3.80 שקלים.
רוזן מרכז בדוח שורה של החלטות שפורסמו במהלך 2020, ובהן: המלצתו להדיח את ראש ענף תביעות באגף התעבורה, שרית פיליפסון; ניסיון של המשטרה לגרש שוהה בלתי חוקי פלשתיני בניגוד לשתי החלטות של בתי המשפט; פגיעה קשה בזכותה של מתלוננת להגיש ערר על גניזת התיק; פעולה כוחנית בשבת נגד עורכת דין דתייה בשל מחאה כלפי היועץ המשפטי, אביחי מנדלבליט; ריבוי מקרים בהם אזרח המתלונן על אלימות שוטרים, מוצא את עצמו חשוד באלימות נגד שוטרים; הגבלה פסולה של זכות הערעור בידי מח"ש על החלטותיה; גניזת תלונה על אלימות שוטר למרות קיומו של תיעוד מצולם; סחבת ממושכת בטיפול בהיבט הפלילי של פרשת איקיוטק; כהונתו של מנדלבליט כממלא-מקום פרקליט המדינה ומעשיו בנוגע לסגירת התיק נגדו בפרשת הרפז; הטיפול בעבירות הבנייה שיוחסו למשנה לפרקליט המדינה וראש צוות התביעה במשפט נתניהו, ליאת בן-ארי.
עוד חושף הדוח, כי היועץ המשפטי ופרקליט המדינה דאז, יהודה וינשטיין ושי ניצן, העניקו לאדם מסוים מעמד של עד מדינה בלא לפעול על-פי הנחיות היועץ המשפטי. לא מדובר היה בשיקולים זרים, קבע רוזן, אך היה צורך לפעול על-פי הנוהל כדי למנוע חשדות כאלה. בתלונה אחרת מצא רוזן, כי קיים חשד כבד ולפיו מורה בבית ספר תיכון השפיל ופגע בתלמידות - אך התלונה נגדו למעשה לא נבדקה. הוא העביר את המידע למנדלבליט, אשר הודיע שהדברים הועברו לבדיקת המשטרה.
מקרה שלישי התייחס להחלטתה של מח"ש לסגור תלונה נגד חוקר משטרה, אשר תיעד באופן שגוי חקירתו של חשוד בעבירות מין, וכלל בפרוטוקול החקירה משפטים שלא נמסרו מפיו, ובכללם הודאה בשליחת הודעות טלפוניות כתובות לצורך מיני. מח"ש ניסתה לגמד את הדברים, אך רוזן דחה מכל וכל את עמדתה והדגיש: "לא ניתן להפריז בחשיבות התיעוד המדויק והנאמן של דברי החשוד בחקירתו".
רוזן מוסיף ומוסר, כי מח"ש למעשה לא חקרה פרשה חמורה, בעניינו של קצין שהורה לרשום כזב בדוח פעולה משטרתי, כאשר כתוצאה מרישום זה נאלצה התביעה המשטרתית לחזור בה מכתב אישום. חקירת הפרשה התעכבה במשך למעלה משנתיים, בשל תקלה בהעברת התיק, כאשר קצין המשטרה, החשוד במעשים חמורים, ממשיך לשמש בתפקיד רגיש ביחידת להב 433 במשטרה. "מדובר במצב תמוה, שבוודאי לא ניתן להשלים עימו", אומר רוזן.
בהחלטה בתלונה על סחבת של כמעט שלוש שנים בהודעה לחשודה על סגירת התיק נגדה, כתב רוזן בהבלטה: "אזרח הנמצא תחת חקירה מתנהל תחת עננה כבדה של חרדה. חייו אינם דומים לחייו קודם לכן. ימיו אינם ימים ולילותיו אינם לילות. האזרח ממתין בכיליון עיניים להחלטת הפרקליטות ועמו מצפה כלל משפחתו וסביבתו. החלטת הפרקליטות הינה החלטה דרמטית עבורו ועבור בני משפחתו ואין מקום להאריך תקופה זו בשל נסיבות מנהליות כאלה ואחרות. מדובר בזכותו של אדם לחיות ולשוב לשגרת חייו במהרה, משהוחלט על-ידי הפרקליטות לסגור תיק חקירה בעניינו".

תאריך:  16/08/2021   |   עודכן:  16/08/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"לחזק את נציבות הביקורת והכלים שבידיה"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משטרה במוקד
איתמר לוין
אלרון: יש צורך בחשד ממשי ואין לבצע חיפושים אקראיים; הוא יכול להתבסס על דפוסי פעילות של מבריחי סמים או להתמקד בנוסעים המגיעים ממדינות הידועות כ"יצואניות סמים"
איתמר לוין
בית המשפט פסל הודאות שמסר זאהי אבו-ג'ודה, המואשם שסייע לאחיו לרצוח את החייל רון קוקיא, שניתנו לאחר שמדובב מטעם המשטרה והשב"כ מסר לו מידע כוזב על "מסר מסניגורו"
איתמר לוין
הירי אמש בבת-ים הוא ההוכחה לפשיטת הרגל המוחלטת של המשטרה, והוא מצטרף לשני מעשי רצח שאירעו לפניו ואחד שהתרחש קצת אחריו - כולם מתחילת השבוע הנוכחי    המשטרה מצידה מאוד מרוצה מעצמה, כפי שניתן ללמוד משטף ההודעות שלה - המגיע מצידו לשיא של גיחוך
איתמר לוין
אם כולנו היינו אומרים זה לזה את כל מה שאנחנו חושבים, העולם היה נחרב תוך 48 שעות - אמר פעם אדם חכם    אלא שלעיתים אין ברירה אלא להגיד את הדברים המתבקשים, גם אם הם בוטים ואפילו אם השומע עלול להיפגע    הנה כמה דוגמאות - החל מחיי הציבור, דרך הקורונה וכלה בשידורי הספורט
איתמר לוין
שיעורם של יוצאי אתיופיה בכל שלבי הליך האכיפה הפלילי גדול משיעורם באוכלוסייה    התוכנית המשטרתית לחיזוק האמון עם יוצאי אתיופיה הולכת ונזנחת, ורק ל-13% מבני העדה יש אמון במשטרה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il