X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
פלשתינים תושבי השטחים נכנסו לישראל שלא כדין, ונפגעו בתאונה נפסק כי הם זכאים לפיצויים מקרנית, שכן לא ביצעו פשע, אלא עוון
▪  ▪  ▪
השב"חים שנכנסו שלא כדין לישראל יפוצו על-ידי קרנית [צילום אילוסטרציה: שי וקנין-דוברות מד"א]
סנקציה פלילית, סנקציה אזרחית - ומה שביניהן
ענבל בר-און
לצורך הוכחת תביעה אזרחית נדרש נטל של "מעבר למאזן ההסתברויות" * לצורך הוכחת תביעה פלילית נדרשת רמת הוכחה של "מעבר לספק סביר" * ומה אם עבירה פלילית מיוחסת לאדם בהליך אזרחי?
לרשימה המלאה

"הבחירה בחוק ההסתננות מעלה קושי ויוצרת אי נוחות לנוכח המגמה הסוציאלית של החוק, פיזור הנזק וצדק חלוקתי. ראוי כי העדפת העבירה החמורה יותר בנסיבות של סעיף 7(4) לחוק הפלת"ד תעלה בקנה אחד עם מדיניות הענישה של מדינת ישראל. מנקודת מוצא שהוראות סעיף 7(4) מצביעות על מדיניות של ענישה והרתעה הרי שיש מקום שזו תדמה מבחינת החומרה עם הליכים פליליים שננקטו בפועל על אותה מסכת עובדתית. לנוכח העובדה כי הנהג הואשם על-פי חוק הכניסה לישראל, סביר להניח כי הנוסעים לא היו מואשמים בעבירת ההסתננות". כך קבעה (יום ד', 20.1.10), שופטת בית משפט השלום בבאר שבע, מיכל וולפסון, בתביעה שהגישו פלשתינים תושבי השטחים לחברת הביטוח קרנית, לפצותם בגין תאונת דרכים שאירעה להם, בעת שנכנסו שלא כדין לישראל.
לטענת קרנית, היות שהם ביצעו פשע, בעוברם על חוק ההסתננות, יש לשלול מהם את הזכאות לפיצויים וזאת לפי סעיף 7(4) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אשר שולל פיצוי מחברות הביטוח מ"מי שהרכב שימש לו, או סייע בידו, לביצוע פשע".
המחלוקת בתיק נסבה על הגדרת מעשי התובעים - שכן אם הם ביצעו עוון בלבד, הם עדיין זכאים לפיצויים מכוח החוק. לעומת זאת, אם הם ביצעו פשע, הם נכנסים לגדרי החריג שבסעיף 7(4) לחוק הפלת"ד, ואינם זכאים לפיצוי לפי החוק. קרנית טענה כי הם עברו על חוק ההסתננות, ועל כן דינם חמש שנות מאסר, ומכאן ניתן להסיק כי הם ביצעו פשע. קרנית הייתה מודעת לכך שהנהג הואשם לפי חוק הכניסה לישראל ולא לפי חוק ההסתננות, אולם לגישתה, רמת ההוכחה האזרחית היא קלה יותר, ועל כן ניתן לייחס לנהג, לצורך החלת סעיף 7(4) לחוק הפיצויים, עבירה על חוק ההסתננות. התובעים גרסו כי הם עברו על חוק הכניסה לישראל, ועל כן הם ביצעו עבירה שהעונש עליה הוא שנת מאסר, ומכאן נובע כי הם ביצעו עוון בלבד, וזכאים הם לפיצויים מכוח חוק הפלת"ד.
השופטת מיכל וולפסון ציינה את הצורך - מקום בו מערכת עובדתית אחת נכנסת לגדרי שתי עבירות, לבחור בעבירה הקלה יותר, תוך שהיא מציינת כי נדרש יסוד נפשי מיוחד בכדי לקבוע כי התובעים ביצעו את העבירה החמורה יותר, וזה לא הוכח כי התקיים. למעשה, השופטת וולפסון הפעילה עקרונות מן הדין הפלילי - קרי החובה לפרש את הדין הפלילי בצמצום, ולבחור את הפרשנות המיטיבה ביותר עם הנאשם, על חוק אזרחי, ולא בכדי: הגם ששלילת פיצויים מנפגע תאונת דרכים אינה סנקציה פלילית, אלא אזרחית, אופייה של הסנקציה עונשי, ועל כן יש להפעיל את הסייגים לסנקציה עונשית, של פשרנות לטובת הנאשם, במקרה כזה. בכל מקרה, שלילת זכות סוציאלית גם היא עונשית מעצם טבעה, שכן היא שוללת את זכות הקיום הכלכלי ממי שהזכות נשללת ממנו.

עובדות המקרה

התובעים נסעו יחד עם הנתבע ברכב, תוך שהם נכנסים לישראל מהכפר בני נעים ליד חברון, שלא כדין. התאונה עצמה קרתה בתוך ישראל לאחר שהרכב ונוסעיו נכנסו לתוך שטח מדינת ישראל. האם ניתן להחיל את הוראות סעיף 7(4) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 על התובעים, במקרה דנן?

טענות הצדדים

טענת קרנית
  • התובעים ביצעו פשע ועל כן אינם זכאים ליהנות מן הכיסוי של קרנית - טענת קרנית היא שהתובעים הם בגדר מסתננים ולפיכך הרכב סייע בידם לביצוע פשע. בא-כוח קרנית, עו"ד בלגה, טוען כי החוק שניתן להחיל הוא חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט), תשי"ד – 1954 שהעונש על פיו הוא 5 שנות מאסר והוא מסוג פשע. התובעים הגיעו לישראל משטח הנתון לשליטת הרשות, ועל כן הסתננו לישראל.
טענת התובעים
  • התובעים לא ביצעו פשע, אלא עוון - בא-כוח התובעים, עו"ד אלסאנע, טוען כי הוראות החוק הרלוונטיות לתובעים הן חוק הכניסה לישראל, התש"יב-1952. העבירה היא לפי סעיף 12 לחוק זה, והעונש בצדה הוא 12 חודשי מאסר, ומכאן שהעבירה היא מסוג עוון ולא פשע. בכל מקרה, גם המדינה לא ראתה לנכון להאשים את הנהג בהסתננות.
  • את הוראות סעיף 7(4) לחוק הפלת"ד יש לפרש בצמצום - החלת הוראות סעיף 7(4) לפלת"ד יש לעשות במקרים חריגים כי התוצאות הן קשות לנפגע ולמשפחתו. כאמור, המטרה היא עונשית ולכן יש לפרש את הנסיבות באופן דווקני לנוכח המטרות הסוציאליות של החוק.

קביעות בית המשפט

  • הסייג לתשלום פיצויים מקרנית - ההכרעה במחלוקת היא לפי הוראות סעיף 7(4) לפלת"ד אשר אינו קובע כי תנאי ליישומו הוא כי נהג הרכב הורשע בהליך פלילי וההרשעה היא בעבירה מסוג פשע. כל שנדרש הוא כי הרכב הפוגע שימש לנפגע או סייע בידו לביצוע פשע, ודי בקביעה "אזרחית" כי כך היה. נדרשת הסתייעות של הנפגע ברכב הפוגע לביצוע פשע בעת אירוע התאונה.
  • האם התובעים ביצעו פשע? - התובעים נכנסו לישראל שלא כדין ועל כך אין מחלוקת, והכניסה הייתה ברכב הטרנזיט בו נהג הנתבע מס' 1. נגדו הוגש כתב אישום (ת"פ 5407/05 ביהמ"ש השלום באר שבע). על-פי כתב האישום, הנסיעה של הנאשם הייתה מאזור מגוריו בבני נעים לתוך ישראל. הרכב אפוא סייע לתובעים להיכנס לישראל. התכלית של הוראות סעיף 7 לפלת"ד היא עונשית, שלא ייצא החוטא נשכר.
  • האם התובעים ביצעו פשע או עוון? - אם יימצא כי התובעים עברו על הוראות חוק ההסתננות, הרי שהם ביצעו פשע. אם יימצא כי התובעים עברו על חוק הכניסה לישראל, יימצא כי הם ביצעו עבירה מסוג עוון, אשר אינה שוללת את זכאותם הסוציאלית לפיצויים מקרנית. "הבחירה בחוק ההסתננות מעלה קושי ויוצרת אי נוחות לנוכח המגמה הסוציאלית של החוק, פיזור הנזק וצדק חלוקתי. ראוי כי העדפת העבירה החמורה יותר בנסיבות של סעיף 7(4) לחוק הפלת"ד תעלה בקנה אחד עם מדיניות הענישה של מדינת ישראל. מנקודת מוצא שהוראות סעיף 7(4) מצביעות על מדיניות של ענישה והרתעה הרי שיש מקום שזו תדמה מבחינת החומרה עם הליכים פליליים שננקטו בפועל על אותה מסכת עובדתית. לנוכח העובדה כי הנהג הואשם על-פי חוק הכניסה לישראל, סביר להניח כי הנוסעים לא היו מואשמים בעבירת ההסתננות".
  • את חוק ההסתננות יש לפרש בצמצום - גם בהיבט של פרשנות, חוק ההסתננות לצורך ההליך לפי סעיף 7(4) לחוק הפלת"ד יש מקום לפרשנות דווקנית של התנאים לקביעה מי הוא מסתנן. יש להוכיח כתנאי לקביעת מעמד של מסתנן כי הנכנס הוא מי שנכנס לישראל שלא כדין ביודעין שהוא נכנס לקטגוריות של ההגדרה. במקום שמדיניות הענישה של המדינה אינה חד-משמעית, דהיינו - אין מדיניות כי כל אחד שנכנס לישראל מתוך שטחי ארץ ישראל, שהם מחוץ לישראל, הוא מסתנן, יש מקום לספק שהנכנס אינו נכנס ביודעין שהוא מסתנן.

תוצאת ההליך

לא חלות הוראות סעיף 7(4) לפלת"ד והתובעים זכאים לפיצוי מקרנית.

פרטי ההליך

- בבית המשפט השלום בבאר שבע
- בפני השופטת מיכל וולפסון
- בשם התובעים: עו"ד מוראד אלסאנע
- בשם קרנית: עו"ד אורית גרין

א 2163/08 אלפחלה יוסף נ' קרנית (ניתן ביום 20.01.10)
תאריך:  20/01/2010   |   עודכן:  21/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מיכל וולפסון
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נכנס לישראל שלא כדין, ויקבל פיצוי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
איזה שופטים מטומטמים
אבי שלו  |  21/01/10 14:13
2
זה מה שנקאה צדק שמאלני, אין  ל"ת
גבולות ואין חוק.  |  22/01/10 09:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
זאת בשל הפעלת שיחות אירוטיות    השופטת שרה גדות: כל הראיות הנסיבתיות מובילות למסקנה כי קווי זהב ידעה כי המרכזיה שלה מנתבת אל השיחות האירוטיות, וכי קווי זהב עצמה יצאה נשכרת מכך
ענבל בר-און
כך נקבע בתגובה לעתירתו של נכה צה"ל    טענת המדינה ולפיה התקנות מורות על מימון חלקי נדחתה היות ולאורך השנים ממנה את רכב-הנכה של העותר מימון מלא, מה שהוביל להסתמכות הנכה
ענבל בר-און
דברים אלו נקבעו במסגרת הכרעה בבקשת פסלות ההרכב שדן בעניינו של אליאור חן, בהסתמך על כך שנחשף לכתבות בתקשורת    ביניש חזרה על חזקת המקצועיות של השופט, היודע להבחין בין החומר שבפניו לבין החומר התקשורתי שמבחוץ
ענבל בר-און
בית המשפט העליון הורה על ביטול פסק דינו של בית המשפט המחוזי המורה על הסגרת אברהם מנדרוביץ' לארצות הברית    בעוד שבית המשפט העליון קבע כי על העבירות שביצע לכאורה מנדרוביץ' חלה התיישנות, העדיף בית המשפט המחוזי לראות במנדרוביץ' האשם להתיישנות, בעצם הימלטותו מן הדין    להלן פסק דינו של בית המשפט המחוזי
ענבל בר-און
כך קבעה השופטת פרוק'ציה בבקשתו של מונדרוביץ' שלא להיות מוסגר לארצות הברית    הרשויות לא נקטו פעולות לתיקון אמנת ההסגרה בזמן, תוך גרימת עינוי דין לנאשם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il