X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
משרד המשפטים מפרסם את ההצעה לחוק יסוד זכויות בחקירה ובמשפט הפלילי, המעגן ומעלה בדרגה זכויות שנקבעו בחוקים אחרים ובפסיקה סער: החוק יובא לממשלה ולכנסת עוד לפני הפגרה
▪  ▪  ▪
"שמירה על כבוד האדם וגופו" [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

זכויות חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה הקבועות כיום במגוון של חוקים ופסקי דין, יהפכו ברמה העקרונית לזכויות יסוד - בדומה לזכויות הנוגעות לכבוד האדם וחרותו ולחופש העיסוק. זו משמעות טיוטת תזכיר חוק יסוד זכויות בחקירה ובמשפט הפלילי שמפרסם (יום ב', 17.1.22) משרד המשפטים.
בטיוטה מודגש, כי החוק המוצע לא יפגע בתוקפם של חוקים קיימים, כך שמשמעותו תהיה בהשפעה על חוקים עתידיים ובבחינת מהלכי הרשויות לאור עקרונות היסוד שייקבעו בו. שר המשפטים, גדעון סער, מסר, כי בכוונתו להביא את הצעת החוק לממשלה ולכנסת כבר במושב הנוכחי של הכנסת, אשר יסתיים עם צאתה לפגרת הקיץ. סער לא התחייב שהחקיקה תושלם במושב זה.
בדברי ההסבר לטיוטה נאמר כי חוק כזה נחוץ "על-רקע ההכרה האוניברסלית והטבעית בצורך להגן על העצור, החשוד או הנאשם מפני כוחה העודף של המדינה ושל רשויות השיטור והאכיפה שלה, בעת שהוא נמצא במצב פגיע ומוחלש כמושא של חקירה או משפט פליליים. ההכרה בזכויות כאלה מקובלת באמנות בינלאומיות ואזוריות (כגון אמנת זכויות האדם האירופית) ובחוקותיהן של רבות מהמדינות הדמוקרטיות, הגם שקיימת שונות במידת הפירוט ובהיקף של הזכויות המוכרות".
החוק המוצע קובע את הזכות להליך פלילי הוגן ואת זכותו של חשוד להיוועץ ללא דיחוי בעורך דין במהלך חקירתו ולהיות מיוצג בידי עורך דין בכל הליך פלילי. יצוין, כי נוסח זה מהווה נסיגה מן האפשרות שהועלתה ולפיה תהיה לחשוד זכות לנוכחות של עורך דין בחקירתו (כמו בארה"ב) ומעגן את הזכויות הקיימות. עוד נקבע, כי כל עבירה פלילית חייבת להיקבע בחוק או על פיו וכי לא תהיה ענישה רטרואקטיבית על מעשים שלא היוו עבירה בעת שבוצעו. הטיוטה גם מונעת אחריות פלילית בהעדר אשמה, ומגבילה את אחריותו הפלילית של אדם למעשיו שלו.
עוד נאמר בחוק המוצע, כי "נאשם הוא בחזקת חף מפשע כל עוד לא נקבעה אשמתו בידי רשות שיפוטית". החוק יעגן את הזכות להימנע מהפללה עצמית בעת חקירה (אך חשוד יהיה חייב להשיב על שאלות שאינן מפלילות אותו, ומי שאינו חשוד - על כל השאלות) ואת זכותו של נאשם שלא להעיד במשפטו (אם כי תישאר בעינה הקביעה לפיה הימנעות כזאת עשויה לחזק את הראיות נגדו).
משקל הולם לתכליות ההליך הפלילי
סעיף לו עשויה להיות משמעות מעשית רבה הוא זה הקובע, כי "מעצר ייעשה בדרך שתבטיח שמירה על כבודו של אדם, על גופו ועל זכויותיו לפי כל דין". דומה לו הסעיף לפיו "חקירת עבירה תיעשה בדרך שתבטיח שמירה על כבודו של אדם, על גופו ועל זכויותיו לפי כל דין". אומנם כללים אלו קיימים גם היום, אך העלאתם לדרגת חוק יסוד עשויה לחייב את שירות בתי הסוהר לבצע שינויים מרחיקי לכת בתנאי המעצר, ואולי להוביל לפסילת הודאות שיימסרו בשל חקירה פסולה.
התזכיר מציע גם להבטיח הגנה על זכויותיהם של נפגעי עבירה וקטינים, כאשר בנוגע לאחרונים - "יינתן משקל ראוי לשיקומו בעת הפעלת סמכויות ונקיטת הליכים כלפיו". עוד נקבע, כי מימוש החוק בכללותו יביא בחשבון מגבלות גוף ושפה. כמו בחוקי היסוד האחרים, גם כאן מוצע לקבוע שפגיעה בזכויות אלו תיעשה רק "בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ואם אינה עולה על הנדרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו".
לצד זאת, נקבע בצורה ייחודית ש"בהגנה על זכויות לפי חוק יסוד זה ובמימושן יינתן משקל הולם גם למכלול תכליות ההליך הפלילי, ובכללן שמירה על שלום הציבור וביטחונו האישי של אדם". הממשלה תוכל לשלול או להגביל זכויות בעת הכרזה על מצב חירום, "ובלבד שהשלילה או ההגבלה יהיו לתכלית ראויה ולתקופה ואם לא יעלו על הנדרש". לבסוף נקבע, שכל שינוי בחוק זה ייעשה ברוב של לפחות 61 חברי כנסת.

תאריך:  17/01/2022   |   עודכן:  17/01/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טיוטת תזכיר: מעצר וחקירה הוגנים יהיו זכויות יסוד
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות זכויות אדם
איתמר לוין
חופש הביטוי הוא זכות היסוד החשובה ביותר בדמוקרטיה, אך כבר כיום הוא אינו מוחלט    הרפש המסוכן המציף את הרשתות החברתיות מחייב חשיבה עדכנית על מה מותר ומה אסור, ובעיקר - מי יקבע את הכללים ויאכוף אותם
עידן יוסף
הצעה להחלטה בממשלה הקודמת להסדרת ההתיישבות הצעירה שקידמו צחי הנגבי ומיכאל ביטון נגנזה משיקולי בחירות    כתוצאה מכך סובלים כ-12 אלף ילדי מתנחלים מתנאים לא נאותים בשל העדר חיבור לחשמל ולמים    במשרדי הממשלה טוענים כי מדובר בעניין של מדיניות
איתמר לוין
מבטיח להעביר בחודש הבא בקריאה ראשונה את החוק לפסילת ראיות שהושגו שלא כדין, להפיץ את תזכיר החוק להגבלת כהונת ראש הממשלה ולהגיש הצעת חוק לעונשי מינימום בעבירות נשק    תקווה חדשה תציע גם להגביל כהונת ראשי רשויות    "עלינו להחזיר את המשילות ושלטון החוק לגליל, לנגב, ללוד ולדרום תל אביב"
איתמר לוין
משרד המשפטים: הצעת החוק תתמקד בזכויות יסוד הנוגעות לממשקים שבין הפרט למערכת המשפט או זכויות של מי שכלפיו מופעלות סמכויות שלטוניות בתחום אכיפת החוק    נושאים אפשריים שייכללו בחוק: זכות הגישה לערכאות; הזכות להליך הוגן על מאפייניה השונים; זכויותיהם של חשוד, עצור ונאשם; עקרון החוקיות; זכות הייצוג בידי עורך דין והיוועצות בו
איתמר לוין
בראד סמית קורא לפוליטיקאים בעולם להעביר חקיקה שתנהל את פיתוח הבינה המלאכותית והשימוש בה; מזהיר מהשימוש בטכנולוגיות לזיהוי פנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il