X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לדרוש מפקיד ממשלה לפקח ולזהות מראש החלטות טיפשיות של אנשי עסקים, זה בדיוק כמו לדרוש מפקיד ממשלה ליישם רגולציה על החלטות של בני זוג להתחתן, כדי לצמצם את מפח הנפש שבגירושין
▪  ▪  ▪
כשהכי צריך אותה, הרגולציה לא ממש עוזרת. אבל היא כן מאטה את גלגלי המשק
ההכרח שיוצרת הרגולציה לקבל את החתימה של פקיד ממשלתי כדי לממש עסקה כלכלית יוצר את השחיתות הידועה כ"הון ושלטון": מי שיש לו "קשרים" – מצליח בעזרתם לעקוף את הרגולציה. אין פלא שכגודל הרגולציה במדינה – היקף השחיתות בה

איך כסף צומח ומוסיף לעצמו ערך ("תשואה")? הבה נבצע ניסוי: ניקח 10 אלפים שקל בשטרות, נחתום אותם במעטפה; נניח אותה, לעיני מנהל הבנק, על מדף הכספת הגדולה שבמרתף הבנק. כעבור 5 שנים נפתח בלב פועם את הכספת, וליתר ביטחון, כאשר מנהל הבנק לצידנו. נפתח את המעטפה החתומה, ונספור את הכסף. למרבה הצער ניווכח שהכסף לא צמח, לא הניב דבר - השטרות נותרו אותם השטרות - 10 אלפים שקל. כדי שנקבל "תשואה" - מישהו אחר צריך לדעת ליצור עושר. למשל, הבנק.
לפיכך, יהיה עלינו להורות לבנק לעשות "משהו" בכספנו. הבנק ייקח את הכסף ויעביר אותו לאיש עסקים ("איש עסקים" במשמעותו הרחבה - כלומר, כל מי שיוצר בעבודתו ערך כלכלי מוסף, גם רופא שיניים וגם סנדלר) כהלוואה לעסק. בהנחה שאיש העסקים מוכשר ומצליח - הוא יפרע את ההלוואה בתוספת ריבית, שכן עסק כושל לא יוכל לפרוע בסופו של דבר את ההלוואה. בריבית נתחלק עם בעלי הבנק (או עם קרן הפנסיה, לדוגמה). חלק מהריבית שאיש העסקים ישלם יישאר לבנק כפיצוי על הסיכון שהבנק לקח על עצמו, בהתחייבותו להחזיר לנו את הכסף בכל מקרה, גם אם איש העסקים לא יוכל לפרוע את ההלוואה.
המפתח לרווח שלנו אינו הבנק, אלא איש העסקים; אם הוא יצליח בעסקיו - נרוויח על הכסף שלנו. הבנק משמש עבורנו כ"רגולטור" על אנשי העסקים, שלהם אנו מלווים את כספנו באמצעותו. הבנק מסנן את אנשי העסקים, שלהם הוא מוכן להלוות את כספנו. וכך, כדי שהחוסכים יוכלו לקבל תשואה על כספם, צריך לעמוד בצידה השני של המשוואה מישהו שיודע ליצור עושר. זוהי ליבת העסקים הסולידית הקלאסית של בנק.
כמובן שבשוליים העסקיים יש גם רמאים שיוזמים "עסקות" זדוניות. כך, למשל, "קרן ההשקעות" של מיידוף בארה"ב הפסידה עשרות מיליארדי דולרים תוך הצגת מצג שווא שביכולתה להבטיח תשואה קבועה של 10 אחוזים מדי שנה. עסקה זדונית היא עסקה טיפשית מבחינה כלכלית, ובבסיסה של הונאה כלכלית אין שום עסקה כלכלית כדאית, אחרת לא היה צורך בהונאה.
כמובן, לא כל ההשקעות של אזרחים נעשות דרך בנקים שאחראים לפיקדון. חלקן הגדול של השקעותינו, במיוחד אם אנו מחפשים תשואה גבוהה יותר, נעשה ישירות על ידנו: אנו קונים - באופן ישיר או דרך מתווכים - מניות, איגרות חוב ומכשירי השקעה אחרים, כשהמתווכים מודיעים לנו מראש, כי לא יישאו באחריות להשקעה. הכנסתם נובעת מעמלה בלבד. כאן המתווך אינו שותף שלנו בעסקה, וגם אין בנק שמתפקד כרגולטור-משגיח. העסקה עלולה להיות טיפשית או חכמה, אנו עשויים להרוויח או להפסיד, אנו רשאים להתייעץ עם יועץ השקעות, עם הג'ינג'י ש"מבין", או עם אמא של יעל, אבל ההחלטה והסיכון הסופי - שלנו בלבד.
גם בהשקעה הישירה, המסוכנת יותר - הרווח או ההפסד תלויים באיש העסקים בו השקענו את כספנו - אותו איש עסקים שהנפיק את המניה או את אגרת החוב שקנינו. רק איש עסקים יכול ליצור עושר ולהתחלק בו איתנו. ממשלות אינן יכולות בפעילותן ליצור עושר. הפוליטיקאים שיושבים בהן, או הפקידים מטעמם, לעולם לא יוכלו להתחרות באנשי עסקים, בדיוק כפי שאינם יכולים להתחרות במשחק כדורגל עם שחקנים שזה מקצועם או בנגינה עם נגני תזמורת פילהרמונית. זה פשוט אינו תחום התמחותם. איש העסקים שבו אנו מושקעים יכול לקבל החלטה חכמה מאוד ולהרוויח, ואז ערך ההשקעה שלנו יגדל, אבל הוא עלול גם לקבל החלטה טיפשית ואז - "הלך הכסף".
הצמיחה ברמת החיים ובתוחלת החיים, מאז המהפכה התעשייתית והתפתחות הקפיטליזם, מזנקת מדור לדור ועולה על כל דמיון שהדור הקודם יכול היה להפעיל. ההתקדמות ההולכת ומואצת מעידה, שבסיכום הכללי אנשי העסקים מצליחים, ולכן יש סיכוי סביר שנזכה לתשואה חיובית על השקעותינו הפסיביות. כמובן, ברור שחלקנו יפסיד לעתים.

העסק הכושל "חולץ", הצרכן נפל בפח

גם כאן התערבות ממשלתית משבשת את מנגנון החיסון הטבעי הזה: כשממשלה "מחלצת" עסק כושל – גם בסיבוב הבא הציבור ייפול בפח.

אם התשואה על כספנו תלויה בטיב ההחלטות של אנשי עסקים, האם יש בשטח מישהו שיכול למנוע מהם לקבל החלטות כלכליות טיפשיות? מישהו שיחסוך מאיתנו הפסדים? מישהו שיפקח ויהיה "רגולטור"?
זהו חיפוש של הבלתי אפשרי: האם מישהו מאמין שיש פקיד או מנגנון ממשלתי בעל כישרון להניף דגל אדום בכל פעם שאיש עסקים מקבל החלטה טיפשית, מנפיק מניות על סמך תוכנית עסקית שגויה, מפיץ מכשיר פיננסי רעוע או אפילו מרמה אותנו? הרי אילו היה כזה, הוא היה ממהר להגיע לעולם העסקים... לדרוש מפקיד ממשלה לפקח ולזהות מראש החלטות טיפשיות של אנשי עסקים, זה בדיוק כמו לדרוש מפקיד ממשלה ליישם רגולציה על החלטות של בני זוג להתחתן, כדי לצמצם את מפח הנפש שבגירושין. אין חיה כזאת.
בדיעבד, כולם חכמים להצביע על הסיכון שבאיגו"ח משכנתאות והלוואות, כפי שנעשה בארה"ב (כלי גאוני, ללא מרכאות, שנכשל מסיבות שלא כאן המקום לדון בהן). אך בראייה לאחור, ב"חוכמה" שלאחר מעשה, גם זוגות שמתגרשים תוהים איך לא הבחינו באופיו של בן/בת הזוג מהם התגרשו – הרי הכתובת הייתה כל הזמן על הקיר... היומרה להבחין מראש בטעויות, ולהפעיל רגולציה על פעילות כלכלית כדי למנוע ממישהו לשגות – היא מעבר לכוחו של פקיד ממשלתי.
אז מי בכל זאת יכול לשמש בתפקיד רגולטור על אנשי עסקים? על איש עסקים יכול לפקח רק מישהו מהליגה שלו – רק איש עסקים מתחרה מהענף, המכיר לפני ולפנים את הברנז'ה. וזה בדיוק תפקידו של ה"שוק": לשמש זירת חיכוך ועימות מתמשכת ותמידית בין איש עסקים אחד למתחרהו, כשפקידי ממשלה נזהרים מלשבש את תפקודם. הדרך להצלחה עסקית נובעת מהתחרות התמידית על הצעת מוצר איכותי יותר וזול יותר לציבור, תוך נטישה של היזמים המתרשלים במילוי דרישות הצרכנים. פעמים רבות הזהירות משתכללת בשיטה של ניסוי וטעייה: כישלון עסקי מסוים גורם לציבור לגלות יתר זהירות בעתיד במקרים דומים. גם כאן התערבות ממשלתית משבשת את מנגנון החיסון הטבעי הזה: כשממשלה "מחלצת" עסק כושל – גם בסיבוב הבא הציבור ייפול בפח. מנגנון השוק לא תמיד פועל ביעילות מירבית, אבל אין לו תחליף, במיוחד לא פקיד ממשלתי העובד עד שעה ארבע, מקבל משכורת, קביעות ופנסיה מובטחת ובין לבין – יוצא ל"סידורים".

המרוויח העיקרי: הסמנכ"ל לענייני רגולציה

אם לממשלה, באמצעות פקידיה, אין כלים לסנן החלטות כלכליות טיפשיות של אנשי עסקים, עליה לנסח את חוקי הרגולציה באופן כללי ומקיף ביותר – מעין סיכול מאוד לא ממוקד, ש"הורג" הרבה חפים מפשע ב"סביבה" וספק אם מביא לפגיעה ב"פושע"

יש הטוענים כי רגולציה ממשלתית על כלכלה ועסקים, גם אם אינה כל כך מוצלחת – "אם לא תעזור, גם לא תזיק". אבל למרבה הצער פיקוח ממשלתי מסוג זה מזיק גם מזיק. אם לממשלה, באמצעות פקידיה, אין כלים לסנן החלטות כלכליות טיפשיות של אנשי עסקים, עליה לנסח את חוקי הרגולציה באופן כללי ומקיף ביותר – מעין סיכול מאוד לא ממוקד, ש"הורג" הרבה חפים מפשע ב"סביבה" וספק אם מביא לפגיעה ב"פושע". ניסיון של פוליטיקאים "להגן" על משקיעים יחייב ניסוח איסורים גורפים על פעילויות כלכליות, אשר יכשיל עסקות מועילות ובקושי ימנעו פעילות זדונית (אם בכלל אפשר לגלותה מראש). אין ספק שאם נעקור את כל השיניים – נמנע עששת.
נזק נוסף בחותמת הכשרות שמעניקה רגולציה ממשלתית לפעילות כלכלית כלשהי, הוא שזו מקנה לאזרח את התחושה כי אין מה לחשוש, שהרי ליועץ ההשקעות יש "תעודה" – הוא מורשה, ואם הוא מציע תוכנית כלשהי, אין צורך לפקפק בה: מישהו בירושלים בדק ואישר.
נזק גדול נוסף נגרם על-ידי המנגנון הפקידותי היקר הממונה על "יישום" הרגולציה: הוא גורם להאטת הפעילות הכלכלית (צריך "אישורים" ו"חתימות"), ומאלץ עסקים להעסיק מנגנון מורכב רק כדי להתמודד עם הרגולציה. ואכן, חברות רבות בישראל מעסיקות סמנכ"ל לענייני רגולציה. במצב שבו לא הצרכן מחליט אם לעסק מסוים יש זכות קיום, אלא פקידים בירושלים, מוענקת זכות קיום מעוותת לעסקים שמזמן היו צריכים "לרדת מהמדף", ונמנע שילובם של עסקים יעילים יותר, שעשויים היו להעלות את רמת חייו של הצרכן. ההכרח שיוצרת הרגולציה, לקבל את החתימה של פקיד ממשלתי כדי לממש עסקה כלכלית, יוצר את השחיתות הידועה כ"הון ושלטון": מי שיש לו "קשרים" – מצליח בעזרתם לעקוף את הרגולציה. אין פלא שכגודל הרגולציה – היקף השחיתות במדינה.
לא קשה במיוחד להוכיח שהרגולציה בתחום התקשורת, לדוגמה, מונעת למעשה תחרות, ופוגעת בהנאה שיכול היה האזרח להפיק משידורי הטלוויזיה אלמלא החליטו פקידים במה יצפה. גם הפיקוח על הבנקים מונע למעשה תחרות ביניהם ופתיחת בנקים חדשים מתחרים, בעוד שסבירות הצלחתו במניעה מראש של קריסת בנק או אפילו מעילת עתק של 250 מיליון שקל כמו זו שביצעה אתי אלון בבנק למסחר – מזערית. וגם הממונה על ההגבלים העסקיים בכלל פוגע בתחרות ובכלכלת ישראל, למרות מאמציו המוצהרים "להגן על התחרות במשק".

לאתר מגזין מראה
מוטי היינריך הוא בעל האתר קו ישר המציג מודל כלכלי שונה למדינת ישראל המתבסס על קפיטליזם וחופש
תאריך:  13/02/2010   |   עודכן:  13/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי צריך רגולציה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מצוין וכמה נכון! ל"ת
יופיטר  |  13/02/10 20:56
2
השוטה האחרון
ע.ג3  |  14/02/10 09:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר שאול רוזנפלד
לכבוד קמפיין ההתנגדות להצעת החוק שתאפשר לישראלים השוהים בחו"ל להצביע בבחירות לכנסת, מתחפש השמאל למפלגת קצה לאומנית שאינה יכולה לשאת אי-דבקות בארץ
בועז ארד
הסדקים בכוחן הפוליטי של הקלישאות האקולוגיות הולכים וגדלים: סימני התפכחות ממוראן של פליטות הגזים מעשה ידי אדם ניכרות גם בקרב הציבור הבריטי וגם בקונגרס האמריקני
יואב יצחק
המיליארדר אדלסון צריך בקרוב להכריע מחדש: כיצד להתגבר על מגבלת כושר הייצור בבתי הדפוס של שוקן    ומי ירכוש את מעריב? האם אלי עזור ונוחי דנקנר באים בחשבון?
אריה אבנרי
שיווי זכויות האישה (גם שרה מקבלת החלטות הנוגעות לממשלה), הישגים מדיניים דגולים (קפאון ודריכה במקום), ומינוי יובל המבובלבל לאוצר, עושה דברו של ליברמן לאכיפת החוק והחתרן הבלתי נלאה - למחליפו דה פקטו של ליברמן - מה רע? קיפוד (18)
עמוס גורן
מדוע אנו מכנים את הסבתא 'ספתא', את הדלת הסגורה 'זגורה', ואת המשבר מז'בר? זה בשל סמיכות העיצורים הרוטטים לעיצורים ה'אדישים'
רשימות נוספות
הצעה צנועה ליועץ הנכנס  /  בועז סנג'רו
השמדת ישראל? קטן עליהם  /  מרדכי קידר
אקלים ישן נחריבה עד היסוד  /  גבריאל בן-עמי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il