X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על מאמרו של סטיבן הנרי מיידוף - מבקר בכיר בבית הספר לאמנות באוניברסיטת ייל, המשמש כיועץ מומחה בתערוכת הזכוכית הנדירה, המוצגת בימים אלו בגלרית ליטבק בתל אביב
▪  ▪  ▪
מוצג מתוך גלריה ליטבק [צילום: יח"צ]

"לשם מה לנו יופי?" שואל מבקר האמנות, פרופ' סטיבן הנרי מיידוף במאמרו "יופי וזכוכית אחרי דושאן", "מדוע, מאז שאפלטון ניתח לראשונה את העולם וכתב את סיפור ההוויה שהיווה בסיס לרבים כל כך ממחקרינו ומתצורות הידע שלנו - מדוע יופי, כמושג, נקשר עם כל מה שאידיאי ואמיתי בצורות המופיעות לפנינו, בין אם מדובר ביפי הטבע ובין אם ביופי הגלום במעשה האדם?"
כבר בימיה הראשונים של החשיבה האנושית על היופי, כותב מיידוף, קבע אריסטו שסדר וסימטריה, צורות מוגדרות ושלמות - הם התווים החיוניים ליפה והם תכליתה של האמנות. למעלה מאלפיים שנה אחר כך, הביא האמן הצרפתי מרסל דושאן לפתיחה רדיקלית של תצורות האמנות ושל הגדרותיה. הערעור הדושאני על הקטגוריזציה של "האובייקט האמנותי" מעמיד בסימן שאלה, מבחינה לוגית, גם את מושג היופי.
מיידוף מצטט את מרסל דושאן שאותו הוא מכנה רוח הרפאים של מכונת האמנות במחצית השנייה של המאה ה-20, כמי שהעיד על עצמו: "התחלתי להסתייג מהידיים שלי. רציתי שהדברים יגיעו אל פני הבד בכוחות עצמם, היישר מתת-ההכרה שלי, אם אפשר".
הזכוכית הגדולה
דושאן בחר ליצירתו הגדולה "הכלה מופשטת על-ידי הרווקים, אפילו" (שהעבודה עליה החלה ב-1915 ונמשכה לסירוגין עד 1923) בחומר שהתקרב ככל האפשר לאל-חומר, למהלך טהור של רעיונות. העבודה מוכרת כ"הזכוכית הגדולה", ותוכנה - סיפור עגום-קומי על טבעה הפגום והמכאני של התשוקה - סוכם כ"עיכוב בזכוכית". לשם כך בחר דושאן במשטח זכוכית שטוח ופשוט בתכלית. "הזכוכית הציעה למעשה דחיסה עצומה של רעיון ודבר, של רעיונות מצוירים, מרחפים, ובה-בעת לכודים, מעוכבים לנצח", כותב מיידוף.
הכמיהה להבין את מסתרי הטבע
"הזכוכית הגדולה", אומר מיידוף, אותה פנטזיה סכמאטית, שעניינה אהבה שנותצה לחלקיה המכאניים, מבטאת תשוקה למצוא סדר בעולם, מוזר ככל שיהיה. אלת האהבה של דושאן מגלמת דחף לייחס כוחות אנרגיה גבוהים לכמיהה האינסטינקטיבית שלנו להבין את מסתרי הטבע (טבע האדם וטבע העולם).
מיידוף: "בדומה לסיפורי המיתולוגיה: אלה וגם אלה קושרים סיפור ופנטזיה לכוחות הטבע הבלתי מוסברים ולכוחות הפעולה האנושית; אלה וגם אלה אלגוריות, המאפשרות את הכנסתם לסדר הנראוּת. חוליות הקישור המיתולוגיות בין דבריותם של הדברים, המסתורין של איתני הטבע וההמְשגה של סדרים סמליים, פועלות את פעולתן גם ב"הזכוכית הגדולה", ובעקבותיה גם בעבודתו של לוצ'ו בובאקו.
ברקע מרחפת גם עבודת הנעילה של דושאן - "להווי נתון" (1946-66), שכולה אלמנטים פיגורטיביים מיתיים הנוגעים באנרגיות מיניות חסרות גיל, מותרות רסן, וברוח הרפאים של המוות. עבודה זו, שהותקנה בעמל רב, במסתורין, במשך שנים רבות, שואבת את איכותה לא רק מן המושג אלא בעיקר ממלאכת יד דקדקנית לעילא, ובכך כמו נותנת גט כריתוּת למודרניזם שדושאן קידם קודם לכן".
הייחודיות של בובאקו
מיידוף טוען כי אופני הייצור הקיצוניים של בובאקו דוחקים בנו לשוב ולעיין ברבות מן הסוגיות הללו. עבודותיו - כגון "פיתוי נצחי" (2007-08) העצומה בגודלה, או הסדרה "מיתולוגיות" (2008) - הודפות את גבולות הטעם העכשיווי בהתריסן נגד הצניעות הנזירית של המודרניזם. הן מלבישות את החומריוּת שלהן בעיטורים המעוררים התפעלות בתחכומם, ומפגינות חוסר עניין בשיח החברתי והתעלמות מכל סחף אידיאולוגי. דרכן הקיצונית שולחת גם את הצופה לקיצוניות של קריאה.
"אני, למשל, נוטה לקרוא את עבודתו כמושגית בתכלית, בעצם עיסוקה המופרז בחזותיותה המסחררת - בזכוכית ובאתלטיות המרשימה הנדרשת לייצורה", אומר מיידוף. "העובדה שדמיונו של בובאקו ייחודי כל כך ושהעבודה זרה כל כך לעולמו העכשיווי של הצופה בן המאה ה-21, אין בה, לדעתי, כדי לסווג את עבודתו כקיטש; נהפוך הוא: העבודה כמו כופה עלינו להציץ אל תוך סדק קטן בקו התיחום של המקובל. מטעמים אלה דיברתי קודם לכן על הדיפתם של גבולות היופי כלפי חוץ, וברור שמהלך כזה לא ייעשה אלא על-ידי אמנות טובה דיה ובה-בעת רדיקלית דיה. ואכן, עבודתו של בובאקו מפגינה עוצמה ראשונית כזאת, בלתי מדוללת, מין כשירות היולית שדוחפת את גבולות המוסכמות ומרחיבה אותם לכלל עולם. התפיסה שלנו, הנתבעת להתמקד בעוצמה גדולה בעצם הבְנייתם של האובייקטים, מושכת אותנו פנימה, ואנחנו נעלמים מבעד לפתחו של המבט אל תוככי העובדה הטהורה".
זה הפרדוקס, או אולי הדיאלקטיקה - טוען מיידוף. משיכתו האובססיבית (הפטישיסטית אפילו) של בובאקו לתימות כמו ניקור עינו של הקיקלופ פוליפמוס, או הארוטיקה של מלאכים היורים חִצי אהבה, מעוגנת בדברים שכבר קובעו היקבעות-יתר עד כדי ניתוקם מהסובייקטיביות הסנטימנטאלית והגחתם מן העֵבר האחר של ההתנסות, כתחושה עמוקה של זרוּת שחייבים להטמיעה.
אחרי דושאן
אחרי דושאן, כותב מיידוף, חסל סדר העדפה של חומר מסוים או של אופן עשייה מסוים על פני משנהו; חסל סדר היררכיה של יחסים. אבל נותרת בעינה שאלת מקומה של העשייה האמנותית על הרצף שבין רעיון טהור לחומר טהור, הרצף שבין ההתנסות הרגעית, המתפוגגת, לבין החותם הפנומנולוגי שהיא מותירה במתבונן, במִתנסה. "במשטר הדושאני חל ללא ספק פיחות בדימוי כשלעצמו, הדימוי בלא מושג שינפיש אותו ויחייב אותנו לחשוב על מה שמאחוריו, על הסמוי מן העין, על מה שמקנה למושג את מורכבותו הפתיינית ואת יוקרתו. שאלת קדימותו של הרעיון על פני הדבר היא לאמתו של דבר שאלת התפיסה: מה אנחנו תופסים כשאנחנו מסתכלים על מה שהוגדר כעבודת אמנות וכיצד אנחנו מזהים את ההתנסות הזאת ומתארים אותה".
את מעמדה של זכוכית-הסטודיו אחרי דושאן, כותב מיידוף, עלינו לבחון במסגרת הערכה מחודשת של מקום הטכניקה והחומר בהיררכיות האמנות, הערכה מחודשת של גבולות הייצוג בעידן של התרחבות מיליטנטית מכל בחינה: חזותה של האמנות, נושאיה המוצהרים, מבעיה, אופני הבנתה וחווייתה.
גרעין ההוויה
האם אמנות שעושה שימוש בחומר אחד בלבד סותרת את המודל הדושאני - חוצה-התחומים? מיידוף: "כן, בינתיים. הניגוד בין אידיאציה של חומר לבין העֲצמה של המשטח נותר עדיין מתח מהותי בלב-לִבה של שאלת היופי. במסגרת המתח הזה, יופי-לשם-עצמו מציע משחק-גומלין בין דבריותם של הדברים לבין הכושר האנושי לעבד את הדבריוּת הזאת, כסממן או כמכשיר של כשירותנו הייחודית, של יכולתנו למצוא סגולה מוּלדת בהכרה הפתאומית של שלמוּת ומלאוּת. ואותה אפשר ללכוד בפיתול המותך של זכוכית המתקשה לכלל צורה, או בהמון-תכונות המוצרן לרגע תחת שבט רצונו של אמרגן ההתנסויות הזה, הקרוי אמן. כל סיווג של העשייה המיוחדת המוכרת כאמנות לכלל חומר, דיסציפלינה, ז'אנר או פעילות יחשוף את פניו המלאכותיות לנוכח אותה מהות, אותו יופי כשלעצמו החי בגרעינה העמוק של ההוויה".

תאריך:  21/02/2010   |   עודכן:  21/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רוחות רפאים באמנות - "יופי וזכוכית אחרי דושאן"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרב יצחק גאגולה
הצעה הועלתה על-ידי אינטרסים פוליטיים מובהקים של מפלגות בודדות, הרוצות להתחזק על-חשבון מפלגות אחרות שיכולות להינזק מאוד במידה שההצעה תתממש
שבתאי עזריאל
איך פועל המנגנון האנושי של אובדן צלם אנוש והתעללות אדם באדם? למעט פה ושם במקרי אלימות, לא מוכר לי מקרה שבו המדינה העמידה לדין עובד ציבור בגין מירמה זדונית נגד אזרח שתביא לחורבנו הכלכלי, או אף בגין רדיפה קיצונית שתשבש את חייו    כדאי לשאול את מילגרם וזימברדו מה הן ההשלכות
נרי אבנרי
בעוד עו"ד אורי קורב מבקר ביקורת לא לגיטימית את מערכת המשפט, הוא משרת את המושחת הגדול, רה"מ לשעבר אהוד אולמרט
אוהד אזרחי
מגילת אסתר הינה סיפור שמסופר כבר אלפיים שנה, ללא הפסקה, שנה בשנה    במגילת אסתר נאבקות זו בזו הדמויות הפנימיות שלנו
איתן קלינסקי
התקשורת הצליחה לסמא את עיני הציבור הישראלי ומנעה ממנו את המידע, שבבילעין היינו עדים למאבק עממי נחוש וצודק של ישראלים ופלשתינים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il