X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יש מי שמנצל את המשפט הזה, והגולש התמים עלול לשלם בסוף ביוקר על חלוקת "תוכנות הפחדה" באינטרנט חינם
▪  ▪  ▪
תוכנות הפחדה בחינם [צילום: AP]

ברגע שמציעים לישראלי משהו בחינם, בדרך כלל הוא מחפש מה עומד מאחורי ההצעה. כאשר מדובר בתוכנות למחשב, לעומת זאת, רבים מאיתנו התרגלו כבר להשיג אותן בחינם בדרך כזו או אחרת. למה לשלם כסף טוב כאשר אפשר למצוא תחליפים טובים בחינם באינטרנט?
כיום מפורסמות באינטרנט מאות תוכנות חינמיות, כאשר הפופולריות ביותר הן תוכנות אנטי וירוס וחומת אש, ותוכנות שמציעות לשפר את ביצועי מערכת ההפעלה ו"לסדר" את מערכת הרישום (registry) של גרסאות שונות של מערכת ההפעלה "חלונות".
בעוד שקיימות מספר תוכנות חינמיות שאכן מספקות לפחות חלק מההבטחות שלהן (ומנסות לשדרג את הגולש לגרסה המלאה בתשלום), הרוב המכריע הוא תוכנות מתחזות שהייעוד היחיד שלהן הוא גניבת כספים ממשתמשים בדרך של הפחדה והטרדה בלתי פוסקת. לכן התוכנות מהסוג הזה קיבלו את הכינוי המתאים Scareware (בתרגום חופשי: תוכנות הפחדה).
הכמות של תוכנות scareware עולה בשיעור "מפחיד" בשנים האחרונות. לדוגמא, בשנת 2008 היו קרוב ל-10,000 מהן בתפוצה באינטרנט. התפריט הראשי של תוכנות scareware תמיד מעוצב בצורה מושקעת, הן דומות לתוכנות הלגיטימיות הקיימות בשוק, ויהיה להן גם אתר אינטרנט תואם ומעוצב למשעי. ברגע שהתוכנה תותקן על המחשב, היא תבצע סריקה מהירה שמיד "תגלה עשרות או מאות איומים" קריטיים לחייו של המחשב השברירי שלכם, בין אם בצורת וירוסים או בצורת תקלות חמורות במערכת הרישום. ההתראות כולן, כמובן, מזויפות.
בשלב זה מתבקש המשתמש להירשם באתר החברה (המזויף) או ישירות דרך התוכנה עצמה. המחיר הנפוץ ביותר הוא 30 דולר בתמורה לחייו של המחשב, אך הוא יכול להגיע גם ל-100 דולר במקרים בהם המשתמש משתף פעולה נלהב. לאחר העברת סכום הרישום של התוכנה, "ינוקה" המחשב מכל האיומים בסריקה נוספת, והמשתמש יוכל להירגע למספר שניות. אם אכן היו וירוסים או תקלות במערכת ההפעלה, כמובן שהם לא יתוקנו. המשתמש יזכה לעוד אזהרות במוקדם או במאוחר, ובדרישות לתשלומים נוספים. פניות לשירות הלקוחות של החברה דרך האתר בדרך-כלל ייענו בדחיות מסוגים שונים. היו אפילו מקרים שבהם אוישו מרכזיות עם תומכים טלפוניים ששיכנעו את המשתמשים לבצע את התשלום לרישום התוכנה, ונעלמו לאחר מספר ימים יחד עם האתר.
דרך נוספת בה תוכנות scareware שותלות את עצמן על גבי מערכת ההפעלה, היא הודעות קופצות, שמופיעות באתרים מסוימים ומזהירות את המשתמש בהודעות מסוג "המחשב שלך בסכנה, בצע סריקה און-ליין" ברגע שהמשתמש לוחץ על כפתור הסריקה, התוכנה מותקנת על גבי המחשב ומתחילה להפציץ את המשתמש בהודעות ובאזהרות. לעתים ההודעות יהיו חיקוי של הודעות האזהרה של מערכת ההפעלה. גם אם המשתמש לא יתפתה ללחוץ על כפתור הסריקה וינסה לסגור את החלון עם הודעת האזהרה, התוכנה תושתל במערכת ההפעלה. דרך טובה להתמודד עם הודעה כזו היא אתחול מיידי של המחשב, עם כל חוסר הנוחות שבעניין, או למשתמשים מתקדמים יותר ניתן לסגור את התהליך של הדפדפן דרך ה-task manager.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הודעות מהסוג הזה היא רכישה של תוכנת אנטי וירוס שסורקת את תעבורת המידע מאתרי אינטרנט (דבר שלא קיים גם בתוכנות אנטי וירוס חינמיות לגיטימיות). על-מנת לוודא שמדובר בחברה אמינה, חשוב לבדוק אתרים אובייקטיביים שמשווים בין מוצרי אבטחה למחשב, כמו AV comparatives. גם כאן צריך להיזהר מאתרים שמתחזים לאתרי השוואה, ומשווים בין תוכנות scareware, כך שבסופו של דבר מתקבל אותו המוצר המתחזה בשם ובאריזה שונים.

אמיר כרמי הוא מנהל מחלקת התמיכה של חברת קומסקיור, הנציגה הבלעדית בישראל של חברת ESET, מפתחת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security.
תאריך:  25/02/2010   |   עודכן:  25/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
מסעדת "מפגש הקרוואן" שבאבו גוש ממשיכה זה 60 שנה במסורת קולינרית מפוארת    במסעדה תפגשו בבקלאווה, בקפה ערבי ובמקלובה
איתמר לוין
עשרות פעמים חוזרת התורה על השורש ע.ש.ה בפרשות העוסקות במלאכת המשכן - ללמדנו שהשראת השכינה תלויה במאמצי האדם ולא תבוא מן השמים
אהוד פרלסמן
העיתונאית מעלה שורה של טענות חליפיות לגבי המולקולות שגרמו להרשעתה, ואולי זוהי פרשנות אחרת ולא הוצאת דיבה...
יהונתן דחוח-הלוי
נראה כי מתכנני פעולת החיסול לקו בעבודת האיסוף המקדימה למבצע ולא מיצו היטב את מקורות המידע הגלויים, אשר בחיפוש פשוט באינטרנט יכלו על-בסיסם לאתר את הסכנה העצומה הגלומה במערכת המשוכללת של מצלמות האבטחה הסמויות שהותקנה במלון
דרור אידר
משרד ההסברה והתפוצות הקים אתר חדש המכיל חומרי הסברה מצוינים על ישראל, אך יש לזכור כי הקרב על התודעה אינו רק בזירה העולמית אלא גם כאן בישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il