X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בתיה רודד ד"ר בגיאוגרפיה פוליטית על צד שמאל
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
במדינת ישראל קיים יחס הפוך בין מספר התושבים ברשות מקומית, לבין שיעור השטחים בכלל ברשות
▪  ▪  ▪
לא ממהר לאשר. ישי [צילום: פלאש 90]

ההחלטה בעניין חלוקת האדמות במועצה האזורית תמר לדימונה ולערד עומדת כבר על הפרק יותר מחמש שנים. היא לא קודמה, וההסכם הקואליציוני בין ברק ונתניהו (ממרס 2009) היווה רק חותמת למה שהיה נקבר ממילא. חותמת לכך שהמערכת הפוליטית רוצה להשאיר את חלוקת האדמות בישראל כמו שהיא.
שליטת המגזר הכפרי במרחב הישראלי בולטת במיוחד במחוזות הצפון והדרום: במחוז הצפון המועצות האזוריות חולשות על כ-80% משטח המחוז. על שטח זה אוכלוסיה בת 170,000 נפש, שהיא כ-14% מאוכלוסיית המחוז, בת כמיליון ורבע תושבים. בדרום, המועצות האזוריות בנפת באר-שבע חולשות על שטח של 11,600,000 דונם, שהוא 86% משטח הנפה. במרחב זה אוכלוסיית המועצות האזוריות היא 40,000 נפש - 8% מתושבי המרחב, שהם יותר מחצי מיליון.
במדינת ישראל קיים, אם כן, יחס הפוך בין מספר התושבים ברשות מקומית, לבין שיעור השטחים בכלל ברשות. קיים פער עצום בין רשויות עירוניות לבין מועצות אזוריות, במקורות לגביית ארנונה ובהיקף השטחים הקיימים עבור ייעודי קרקע המשפיעים על מקור הכנסותיה של הרשות.
דוגמא בולטת לכך היא אזור תעשיית ההיי-טק של סטף ורטהיימר: הוא ממוקם בסמוך לבאר- שבע, אולם שייך מבחינת תחום השיפוט שלו למועצה המקומית עומר העשירה, הזוכה ליהנות ממסי הארנונה הגבוהים שאותו הוא משלם.
חוסר שוויון זה בהקצאת הקרקעות החריף כתוצאה מתנופת הפיתוח שהחלה בראשית שנות התשעים, בעקבות העלייה ההמונית שהגיעה ממדינות חבר העמים. במטרה לספק פתרונות דיור ותעסוקה להמוני העולים, אפשרה מועצת מקרקעי ישראל שינוי ייעוד קרקע חקלאית לצורכי פיתוח.
כתוצאה ממדיניות זו, מרבית אזורי התעשייה והמסחר שהוקמו החל מאמצע שנות התשעים, כגון געש, שפיים ומתחם בילו, נבנו על קרקע חקלאית בתחומי המועצות האזוריות. העולים, לעומת זאת, שוכנו בעיקר בתחומי הערים המספקות את עיקר כוח העבודה לאזורי התעשייה הללו, אך אינן זוכות לנתח מהמיסוי הנופל בחלקן.
מציאות זו מבטאת ביתר שאת את הקיטוב החברתי-כלכלי הקיים בין הרשויות העירוניות לכפריות במחוז הדרום. בקוטב אחד ניצבים ערי הפיתוח והישובים הבדואים, ובקוטב השני - המועצות האזוריות והישובים הקהילתיים. רוב הרשויות העירוניות בדרום הן במדרג חברתי-כלכלי נמוך ופעילותן הכלכלית מצומצמת. לגורמים אלה השלכה והשפעה ישירה על חוסנה התקציבי של הרשות המקומית, והם מגבירים את מידת התלות של רשויות אלה בשלטון המרכזי.
גופי תכנון, ועדות וחוקרים הגישו המלצות לפתרון שיחלק את המשאבים בישראל חלוקה צודקת בין אזרחיה. אך "ועדות גבולות" שהוקמה במשרד הפנים, שבמסגרתה נבחנו 31 מאבקים בין ערים ומועצות אזוריות, בוטלה, עם חתימת ההסכם הקואליציוני בין ברק ונתניהו ב-2009.
המקרה של דימונה - ערד - מועצה אזורית תמר:
לפני כשבע שנים עלו למצדה ראשי הערים ערד ודימונה, שביקשו להיאבק במועצה האזורית תמר. במאבק הם חברו "לברית של דפוקים". מספר התושבים בערים אלה עולה על 60,000, לעומת כ-1,300 תושבי תמר, אך הכנסותיהן השנתיות מארנונה - יחד! - שוות להכנסתה של המועצה האזורית תמר. בשטח השיפוט של תמר מלונות ומפעלי ענק, ועובדיהם באים בעיקר מדימונה וערד, שאינן נהנות מההכנסות שהם מניבים.
הוחלט לחלק מחדש את העוגה, אך ההחלטה לא יושמה בעיקרה. הוועדה של משרד הפנים אישרה חלוקה מחודשת של הכנסות מהמועצה האזורית תמר, אך מוטי בריל, ראש עיריית ערד דאז, התנגד לסכום הנמוך וסרב לחתום. הוועדה במשרד הפנים החליטה לאכוף חלוקה זו, אך שר הפנים אלי ישי אינו ממהר לאשר בחתימתו את קיום ההחלטה.
חלוקת ארנונה צודקת אינה נדבה, היא מגיעה בדין. האם לא הגיע הזמן לחדש את המאבק?

מחברת המאמר הינה ד"ר בגיאוגרפיה פוליטית, תושבת ערד, התמחתה במאבקים אתניים בישראל.
תאריך:  12/03/2010   |   עודכן:  12/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אי צדק חלוקתי ערד-תמר
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
שוב הקרן החדשה לישראל??? ל"ת
גלילית  |  12/03/10 17:57
2
לא להאשים את ישי. לתעב את ביבי
גילוי נאות   |  12/03/10 17:59
3
צדק חלוקתי?
ע.ג3  |  12/03/10 23:45
4
חלוקת אחריות לא רק רווחים
צבי גלברד  |  20/03/10 23:05
5
ערד צריכה להתעשר ולא ליילל
אליעזר בר שדה  |  3/04/10 11:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יובל ברנדשטטר
דווקא יוזמתו של ה"ימין" לתיקון חוק האזרחות והכניסה לישראל, מזכירה לנו שהוא כבר חילק את הארץ לפי הקו הירוק: לערבי שבצד האחד שלו יש זכויות אזרח גם אם הוא ג'יהאדיסט, ולזה שבצידו השני - אין
בועז ארד
הכל מתלוננים על מזג האוויר, אבל איש אינו עושה דבר כדי לשנותו    מצד שני, יותר מדי אנשים עושים יותר מדי כדי לשכנע אותנו שצריך לשנות אותו    לתוך ההמולה הזאת נקלע לאחרונה ד"ר גבי אביטל
קנת לוין
בחלקה השלישי של סדרת המאמרים המבוססת על הגרסה המקוצרת, בתרגומו של צור ארליך, של הספר "סינדרום אוסלו", נדונה השפעתו של הקיום היהודי האוטונומי במערב אירופה החל מן המאה השמינית, בחסדי השליטים
נצ"מ (דימ.) אבי דוידוביץ
הפריצה וגניבת הנשק מהמשטרה היא מטרידה ומעוררת שאלות נוקבות    נכון, תקלות וליקויים לעולם יהיו, אולם עולה השאלה מדוע ביקשה המשטרה איסור פרסום גורף על הפרשה    השקיפות, שאינה קיימת במשטרת ישראל, היא הערובה לקיום תקין של תהליכים המתנהלים על-ידי הרשויות
גרשון אקשטיין
לקחי האסון בהאיטי ובאסונות קודמים ברחבי העולם, מחייבים השקעה ומחשבה רעיונית בשיפור המצב של חילוץ והצלה מהירים כדי להציל כמה שיותר חיים    העולם חייב בהתארגנות בינלאומית בחסות האו"ם, שתאפשר שיפור המצב בהגעה מהירה יותר של כוחות חילוץ והצלה למקום האסון    זאת, כי נכונו לנו לצערנו גם בעתיד עוד אסונות המוניים ופגעי טבע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il