X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מהי דעה? מהי אמונה? מה הקשר ביניהן? האם אנו קובעים את דעותינו על סמך שיקולים קרים ומחושבים או שהן מושפעות באופן מכריע גם משיקולים רגשיים לא מודעים?
▪  ▪  ▪
חושבים כל הזמן [צילום: פלאש 90]

מהי דעתכם הפוליטית? מה דעתכם על האופן בו נכון להוציא את התקציב המשפחתי ועל מרכיב החסכון החודשי הרצוי? ומה עדיף - לגור בוילה, בכפר או בדירה בעיר?
ככל שנתעמק בנושא, ניווכח שדעותינו מושפעות באופן מכריע מעולמינו הרגשי הלא מודע. היכולת להעריך דברים, להעניק להם משקל וחשיבות היא יכולת רגשית.
כדי להמחיש זאת נדון תחילה בקצרה במאפייניה של המערכת הרגשית. מוטמעים בנו שני סוגי זיכרון: הזיכרון המודע - אליו אנו מודעים והזיכרון הרגשי הלא מודע. המערכת הרגשית מנתבת אותנו, באמצעות רגשותינו, ליישם ללא שיקולי כדאיות, את הזיכרון הרגשי, המוטמע בנו כדרכי הישרדות בלתי מודעות. אנו מודעים לרגשות שמתעוררים בנו, אך לא לזיכרון הרגשי שעומד מאחוריהם. כאשר מוטמע בנו זיכרון רגשי בעייתי רגשותינו יכשילו אותנו.
איננו מודעים לתוכן הזיכרון הרגשי שמוטמע בנו, אך השפעתו על אישיותנו, על האופן בו אנו מנתבים את חיינו, על החלטותינו ועל הווייתנו המודעת, מכרעת.

דיון בנושא

נמחיש זאת באמצעות דיון בשלוש השאלות אותן שאלנו בתחילה.
ראשית, נתחיל בעוצמת השפעתה של האידיאולוגיה הפוליטית של האדם על קביעת דעתו הפוליטית. אידיאולוגיה פוליטית היא זיכרון רגשי בלתי מודע. כאשר מוטמעת באדם אידיאולוגיה מסויימת, הוא ינותב על-ידי רגשותיו ליישמה ללא שיקולי כדאיות. למשל, אנשים משתי קצוות הקשת הפוליטיות, מוטים על-ידי האידיאולוגיה הפוליטית שלהם, בקביעת דעתם הפוליטית.
גם במחנות הימין והשמאל יש גוונים שונים. בימין יש מי שמקדשים את ארץ ישראל השלמה ויש שמקדשים שיקולי ביטחון. בשמאל יש מי שמקדשים שלום שמשמעותו אי לוחמה ויש שמקדשים את עצם הוותרנות גם אם בסופו של דבר אינה מביאה עימה שלום ואי לוחמה. כדי להבין את דעה פוליטית יש לבחון את השקפות היסוד הרגשיות של המחזיק בה.
זיכרון רגשי הוא שעומד מאחורי אמונותינו. אנשים שמאמינים באידיאולוגיה פוליטית מסויימת מנותבים על-ידי רגשותיהם. במקביל, גם דעותיהם מושפעות באופן מכריע מעולמם הרגשי.
התפיסה הרגשית היא התפיסה הדומיננטית שלנו. היא נעשית באמצעות השלכת זיכרון רגשי סובייקטיבי שמוטמע בנו על מצב עכשיווי שנתפס כדומה למצבים שאותם חווינו בעבר. תפיסה זו יעילה מאוד, שכן יש לנו מייד תמונה כוללת על המצב, אך היא חלקית שכן אנו תופסים רק מידע שיש לנו זיכרון רגשי קודם לגביו וסובייקטיבית שכן אנו תופסים את המצב הקיים על סמך ניסיון העבר שלנו. האופן בו אנשים משתי קצוות הקשת הפוליטית תופסים את אותן עובדות אובייקטיביות היא דוגמה לכך. הם אינם יכולים לקלוט ולייחס חשיבות לשיקולים המנוגדים לאידיאולוגיה הפוליטית שמוטמעת בהם. לעיתים נדמה שהם נמצאים בכלל על פלנטות שונות.
דוגמה נוספת לעוצמת השפעתו של הזיכרון הרגשי על דעותינו היא שיקולינו הכלכליים. ישנם שהכנסתם מכובדת מאוד, אך הם נוטים לבזבזנות ואינם מסוגלים לחסוך. ישנם בעלי אמצעים שנוטים לחיות בחסכנות מוגזמת שאינה מאפשרת להם ליהנות מכספם וגורמת להם לחיות במחסור בלתי הכרחי.
המערכת הרגשית היא בעלת יכולות תפקודיות יעילות. כאשר מוטמע בנו זיכרון רגשי רלוונטי, היא תנתב אותנו ליישמו ביעילות. למשל, אנשים בעלי חוש חברתי, יתנהגו בצורה נעימה ומותאמת בסיטואציות חברתיות, מבלי שיצטרכו לחשוב על-כך. הם יחושו כיצד נכון לנהוג. אנשים שאין להם חוש חברתי יגלו התנהגות חברתית מגושמת גם אם יתאמצו מאוד להצליח בתחום זה.
הדבר נכון גם בתחום הכלכלי, מי שמוטמעת בו חשיבות החסכון ינותב על-ידי רגשותיו לחסוך מכספו ודעותיו ומחשבותיו יושפעו מכך. מי שלא מוטמעת בו חשיבות האחריות הכלכלית, לא יוכל לנהוג בהתאם לכך, גם אם הוא יהיה מתוסכל ממצבו הכלכלי.
קביעת מקום מגורים נעשית גם היא משיקולים רגשיים עמוקים. היכולת להעניק חשיבות לשיקולים שונים היא בהכרח רגשית, שכן היא סובייקטיבית וייחודית. בעוד לאחר יהיה מאוד חשוב לגור ליד משפחתו, אחר יעדיף לגור רחוק מהם. אחד יחוש צורך בכך שתהיה לו גינה. אחר יחוש רצון עז לגור בעיר סואנת. מה קובע את החשיבות שאנו מעניקים לשיקולים שונים? מדוע שיקול אחד חשוב לאחד וחסר חשיבות לאחר? התשובה טמונה בעולמינו הרגשי הלא מודע.

לאתר הספר העוצמה הרגשית
מחברת המאמר הינה חוקרת של המערכת הרגשית ומחברת הספר העוצמה הרגשית
תאריך:  14/03/2010   |   עודכן:  14/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי אבנרי
יש שבועות העומדים בסימן של מילה אחת. השבוע הייתה המילה התורנית: "עיתוי"
יששכר בן חיים
האחראים לחיסול מבחוח - לא נודעה זהותם. האחראים לכמעט-חיסול קורב - נודעה זהותם    בתחבולות-מוצלחות לא עשו כאן מלחמה
גרשון אקשטיין
שר הפנים גרם נזק בלתי-הפיך לטווח הארוך והקצר גם יחד    אם נתניהו רוצה להוכיח משילות, עליו לפטר את אליהו ישי לאלתר
עליס בליטנטל
ביקורת למחזה "גטו": חוויה מטלטלת. ללא ספק - הצגת השנה והצגת העשור החדש    הצגה שכל אחד חייב לעצמו לראותה
קיריל הדר
באים הציונים לבמאי הסרט "עג'מי" ודורשים: תודיעו שאתם מייצגים את ישראל    נחשפו נבזיות ורדיקליות הציונים-האנסים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il