X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
שר המשפטים לוין וראש הממשלה נתניהו [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
התרעה אסטרטגית
"הצמרת הפוליטית נשאבה לרפורמה ולא עוסקת באיומים"
המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS פרסם לראשונה התרעה אסטרטגית שלפיה יש לעצור את חקיקת הרפורמה המשפטית משום שהעיסוק האינטנסיבי בה, והשסע הלאומי שנוצר בעקבותיה פוגע ביכולתה של ישראל להתמודד עם האיומים הביטחוניים, המדיניים והכלכליים שניצבים בפניה

המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS מפרסם הבוקר התרעה אסטרטגית דחופה אשר לפיה ישראל ניצבת בפני צירוף של איומים חמורים על ביטחונה הלאומי, הרעה כלכלית בצילו של משבר כלכלי עולמי, וסדקים מתרחבים ביחסיה עם ארצות הברית, וכי העימות הפנימי חסר התקדים בשל קידום הרפורמה המשפטית מעצים איומים אלה ופוגע ביכולת להתמודד אתם.
"בלי להידרש לתוכנה השנוי במחלוקת של הרפורמה, אין ספק כי מדובר בשינוי מרחיק לכת של כללי המשחק המשטריים והמשפטיים, הנתפס על-ידי רבים כאיום ממשי על הדמוקרטיה ואשר מקודם במהירות הבזק בלי שתינתן הזדמנות אמיתית לגבש הסכמה רחבה. כתוצאה מכך הולכת ומתעצמת מחאה ציבורית רחבת היקף, אשר באופן בלתי נמנע חודרת לכל מערכות החיים בישראל, לרבות לצה"ל", ציינו.
מדובר בפעם הראשונה שבה המכון למחקרי ביטחון לאומי מפרסם התרעה אסטרטגית והיא כוללת קריאה לעצור מיידית את חקיקת הרפורמה ולהניח לעת עתה לעיסוק בה, ובמקום זאת יש להתמקד בהתמודדות עם איומים אלה, באיחוי הקרעים ובשיקום הלכידות והחוסן החברתי.
במכון ציינו כי ללא קשר לרפורמה, האיומים הביטחוניים על ישראל החריפו מאוד לאחרונה והדגישו את עליית המדרגה באיום הנשקף מאירן, שהפכה בפועל למדינת סף גרעינית, רוכשת ניסיון צבאי רב ערך במלחמה באוקראינה ואף עתידה לקבל מערכות נשק מתקדמות מרוסיה. בו בזמן, אירן מעמיקה את השפעתה האזורית, תוך הידוק יחסיה עם שכנותיה במפרץ, בחסותה של סין. עוד ציינו את ההסלמה המדאיגה בחזית הפלשתינית: גל פיגועי הטרור נמשך בצל היחלשות הרשות הפלשתינית וצמיחתן של קבוצות חמושות נוסח 'גוב האריות', וזאת כשחודש רמדאן בפתח ואתו פוטנציאל להתלקחות רחבה בפרט סביב הר-הבית. שלישית, חיזבאללה מפגין התנהלות אגרסיבית יותר, המצביעה על אפשרות של שחיקת ההרתעה כלפיו.
"מצופה היה שישראל תתמקד כל כולה בהתמודדות עם איומים אלה, החמורים דיים, אלא שהשבר הפנימי פוגע ביכולתה לעשות כן. הפגיעה החמורה ביותר היא בצה"ל כארגון שהיה תמיד מעל לכל מחלוקת פנימית, ועל הנכונות לשרת בו, הנשענת לא רק על חובת הגיוס אלא על תחושת שייכות ועל אתוס משותף. לא בכדי, הפגיעה הנה קשה במיוחד במערך המילואים ובפרט ביחידות העילית ההתנדבותיות - צוותי האוויר, היחידות המיוחדות ומערכי המודיעין. קצינים בכירים מתקשים לנווט בין ההכרח לשמור על צה"ל מפני ההשפעה המרעילה של העימות, לבין היכרותם את המוחים - רבים מהם מטובי הלוחמים והמפקדים של הצבא", ציינו.
עוד הוסיפו כי הצעות חקיקה שיסדירו בחוק פטור גורף מגזרי משירות צבאי, עבור המגזר החרדי, עלולות לפגוע פגיעה מהותית בצה"ל כ-"צבא העם", וכך לשמוט עוד את הקרקע מתחת לאמנה בין המדינה לבין אזרחיה המשרתים. "נזק ניכר כבר נגרם כתוצאה מכל אלה ללכידות ולאמון ההדדי בתוך צוותי הלוחמים, ובינם לבין המפקדים. ואם קידום הרפורמה יימשך ייגרמו קרוב לוודאי נזקים חמורים אף יותר לתפקודו השוטף של צה"ל ולמוכנותו לקראת תרחישי חירום", כתבו בהתרעה.
לדברי המכון, העיסוק בעימות הפנימי שואב לתוכו את כל הצמרת הפוליטית, המדינית והביטחונית, ועל כן גורע ישירות מהיכולת לעסוק בסוגיות הביטחוניות הבוערות - אירן, המצב ביהודה ושומרון והחזית הצפונית. הדבר נכון כמובן גם לגבי המצב הכלכלי והיחסים עם ארצות הברית. "אין ספק כי מה שמתרחש בישראל שקוף לגמרי כלפי חוץ, אויביה שואבים מכך עידוד, ואף עלולים להתפתות עקב כך למהלכים מסוכנים", כתבו.
סעיף נוסף של ההתרעה נוגע אל הפגיעה ביחסים עם ארצות הברית ובמעמדה הבינלאומי של ישראל. לדברי אנשי המכון למחקרי ביטחון לאומי, העולם עוקב מקרוב אחר התסיסה הפנימית בעקבות קידום הרפורמה, וכמו בהקשר הכלכלי - התגובות הכמעט אוניברסליות הנן של תמיהה ודאגה עמוקה, הבאות לידי ביטוי הן בהצהרות של ראשי מדינות והן בהפגנות רחוב. "בפרט, היחסים המיוחדים עם ארצות הברית, המבוססים לא רק על אינטרסים אלא גם על ערכים משותפים, מראים סימנים של שחיקה גוברת בעקבות קידום הרפורמה ועקב המהלכים החד-צדדיים בזירה הפלשתינית. זאת, מעבר למגמות מדאיגות שמתקיימות ממילא, בין היתר שינויים דמוגרפיים ופוליטיים בארצות הברית והתרחקות הקהילות היהודיות שם מישראל", כתבו והעירו כי מדובר בהתפתחויות מדאיגות מאוד, שכן אל מול האיום הביטחוני המרכזי הניצב לפנינו, קרי אירן, אנחנו זקוקים יותר מאי פעם לתמיכתה האיתנה של ארצות הברית.
"תמיכת ארה"ב קריטית גם לשימור יתרונה האיכותי של ישראל וההגנה עליה במוסדות הבין לאומיים. יתרה מזאת, החתירה להרחבת 'הסכמי אברהם' למדינות נוספות כיעד מרכזי של מדיניות החוץ הישראלית, תלויה במידה מכרעת ברצונה הטוב של ארצות הברית. על כן, ההחמרה ביחסים אלה לנוכח הרפורמה מסכנת את אחת מאבני היסוד של הביטחון הלאומי של ישראל ומציבה סימן שאלה נוקב על ההיגיון שבמדיניות זאת. מעמדה של ישראל במדינות מערביות אחרות נפגע לא פחות, ואפילו מדינות שאינן בעלות משטר דמוקרטי תמהות על מה שמתרחש כאן, בשל חוסר היציבות והקרע הפנימי שהמשבר הפנימי חושף. האזור מגיב גם הוא: איחוד האמירויות מסויגת מהעמקת היחסים ואף מצננת את חלקם, ומדינות אחרות מתרחקות אף הן", כתבו.
ביחס להחרפת המצב הכלכלי כתבו במכון למחקרי ביטחון לאומי כי קידום הרפורמה המשפטית נעשה תוך החרפת הלחצים הכלכליים על מדינת ישראל.
"הקורונה, המלחמה באוקראינה, והעימות המחריף בין ארצות הברית לסין מטלטלים בשנים האחרונות את הכלכלה הגלובלית וגרמו לאינפלציה גבוהה, עליות ריבית, ונסיגת הגלובליזציה. גלי ההדף מגיעים גם לישראל, מזינים את האינפלציה כאן, גורמים לפיטורים בהיי-טק ופוגעים בצמיחה. המצב חמור דיו, והיה צריך לרתום את כל הגורמים להתמודדות עם המשבר המתהווה - האוצר, בנק ישראל וראש הממשלה - כפי שהיה במשבר הגדול ב-2008. במקום זאת, קידום הרפורמה מנחית על הכלכלה מכה נוספת ומעורר חששות כבדים בקרב חוגים כלכליים נרחבים בארץ ובחו"ל, אשר מזהירים בפני ההשלכות הקשות שזו עלולה להביא על המשק הישראלי", כתבו בהתרעה.
על-פי הערכת המכון, אם חקיקת הרפורמה תימשך, קרוב לוודאי שדירוג האשראי של ישראל ירד ולכך יהיו השלכות חמורות על המשק. "מעל לכול, יהיה קשה מאוד לשקם את הפגיעה בתדמיתה של ישראל כמדינה המזוהה עם הצלחה כלכלית, אשר נבנתה במהלך עשרות שנים של מדיניות כלכלית אחראית, יציבות משטרית ומערכת משפטית עצמאית ואמינה", לשון ההתרעה.

תאריך:  21/03/2023   |   עודכן:  21/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"הצמרת הפוליטית נשאבה לרפורמה ולא עוסקת באיומים"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
משרתו של אדון אחד
באום  |  21/03/23 11:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
עידן יוסף
הקנצלר הגרמני לנתניהו על הרפורמה: "העצמאות של בתי המשפט חשובה מאוד לדמוקרטיה, מציעים שהמהלכים יישקלו מחדש"    "מסכימים עם ישראל שאסור לאירן להגיע לנשק גרעיני"
יוני בן-מנחם
בכירים בהנהגה האירנית מברכים על ההסכם עם סעודיה ואומרים כי הוא מהווה מכה לאויביה של אירן. ההסכם מחזק את "ציר ההתנגדות" בראשות אירן ופוגע במאמצים של ארה"ב וישראל להקים גוש ערבי אנטי אירני במזרח התיכון
ירון פרידמן
השתיים חידשו את יחסיהן הדיפלומטיים אחרי נתק של שבע שנים. צעד זה עורר תגובות מוגזמות בפוליטיקה ובתקשורת הישראלית. מדוע אין מדובר למעשה בצעד משמעותי או מהפכני, ומדוע אין בו איום אמיתי על ישראל?
יואב יצחק
אחרי שבע שנים של נתק ומתיחות צבאית - אירן וסעודה מחדשות היחסים וכן את שיתוף הפעוה הביטחוני והאזורי    חידוש היחסים מהווה בעיה גדולה לישראל
יוני בן-מנחם
המתיחות בצמרת המשטר האירני גוברת בגלל המצב הכלכלי הקשה, והמנהיג העליון ח'מינאי מאשים את הנשיא אברהים ראיסי באחריות להידרדרות המצב. ח'מינאי מביע חרטה על ההתקרבות הצבאית של אירן לרוסיה, ופרשנים אירניים מעריכים כי ייתכן שינסה לחזור לשיחות הגרעין כדי להפחית את החיכוך עם ארה"ב והאיחוד האירופי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il