X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עשיתם בדיקת דם והרופא הסביר לכם שבתוצאות נראה שאומנם יש לכם "סוכר קצת גבוה, אבל זה לא נורא" אז נכון, יכול באמת להיות שזה "לא נורא", אבל זה גם בהחלט יכול להיות מצב של טרום סוכרת, תופעה שאם אינה מטופלת, עלולה להפוך למחלה עצמה
▪  ▪  ▪
בידקו בזמן [צילום: AP]

בדיקות רפואיות שגרתיות הינן תופעה נפוצה ומבורכת שמבוגרים רבים מקפידים לבצע אחת לשנה, ואף למעלה מזה. במסגרת בדיקות אלו, הבדיקה הראשונית הנפוצה ביותר היא כמובן - בדיקת דם. אחת מתוצריה של בדיקת הדם היא רמת הגלוקוז בדם. הערכים התקינים של הגלוקוז נעים בטווח שבין 70 לבין 100 מ"ג/ד"ל. לעומת זאת, גלוקוז בצום מעל 126 מ"ג/ד"ל מתאים לאבחנת סוכרת.
מה לגבי מצב הביניים? במקרה של מצב הביניים, בטווח שבין 100 ל-126 מ"ג/ד"ל, אנחנו כבר מדברים על מצב של טרום-סוכרת.

אבחון וטיפול במצב טרום סוכרתי

הדבר הראשון שיש לבצע, פשוט ללכת להיבדק. לראות האם הסיכון קיים או לא. על-פי המלצות ה-ADA, מומלץ לבדוק גלוקוז בצום לכל אדם מגיל 45 ומעלה אחת ל-3 שנים. לאנשים עם גורמי סיכון להתפתחות סוכרת, מומלץ להיבדק אף לפני גיל זה. האנשים הנחשבים בסיכון מוגבר לסוכרת הם אלו עם סיפור משפחתי של סוכרת, עודף משקל, סוכרת הריון בעבר, לידת תינוק במשקל מעל 4 ק"ג בעבר ועוד. במקרים מסויימים יחליט הרופא המטפל לבצע גם בדיקת העמסת סוכר או בדיקת המוגלובין מסוכרר.
במידה שאכן נמצא מצב של טרום סוכרת, ישנם מספר עקרונות בריאותיים ששמירה עליהם יכולה בהחלט למנוע את המעבר לסוכרת. מחקרים גדולים מצאו, כי תזונה נכונה, ירידה במשקל של בין 5% ל-7% ממשקל הגוף ופעילות גופנית סדירה של כ-150 דקות בשבוע, יכולים למנוע את המעבר לסוכרת אמיתית בכ-60% מהמטופלים. זהו שיעור מניעה אדיר של מחלה זו ובאמצעים פשוטים ביותר. בנוסף, גם להפסקת עישון יש השפעה על מניעת התפתחות סוכרת.
בדומה, ישנן תרופות שנבדקו בקרב אנשים במצבי טרום סוכרת ונמצאו כבעלות יכולת מסוימת במניעתה, כגון מטפורמין (גלוקופאג', גלוקומין), אקרבוז (פרנדאז) ואורליסטט (קסניקל). מבין התרופות שנבדקו, המקובלת ביותר היא המטפורמין, המסוגלת להפחית התפתחות סוכרת בשיעור של עד 30%. יש לציין, כי על-פי ההנחיות הקיימות כיום, תרופה זו תינתן רק למטופלים הנמצאים בסיכון גבוה במיוחד להתפתחות סוכרת, על-פי שיקול דעתו של הרופא המטפל.
במקביל למאמץ להפחתת ערכי הסוכר, יש כמובן להקפיד על ערכי לחץ דם תקינים וכן ערכים תקינים של שומנים וכולסטרול בדם. אלו חיוניים להפחתת הסיכון לפגיעה בלב ובכלי הדם ואינם מנותקים מהצורך לאזן את בריאות האדם.

אז מה המסקנה?

המצב של טרום סוכרת הינו מצב שבו הגוף מאותת לנו בצורה חרישית וכמעט בלתי מורגשת כי הוא זקוק לאיזון. מכיוון שסוכרת מסוג 2 מהווה את אחת "המגפות של העידן החדש", שאחוזים גדולים באוכלוסיה סובלים ממנה ומתופעותיה הבלתי נעימות הפוגעות באיכות חיי האדם ובבריאותו, הרי שמצב טרומי שבו ניתן לטפל כדי להימנע ממנה הוא סוג של "מתנה" של הגוף אלינו, כזו שלא כדאי להתעלם ממנה.

מהם מצבי טרום סוכרת ומה הבעייתיות בהם?

מצבי טרום סוכרת הם בעצם קבוצה של הפרעות במשק הגלוקוז בגוף, העשויות להופיע שנים לפני התפתחות הסוכרת. כאמור, האבחון שלהם יכול להיעשות על-ידי בדיקת דם של סוכר בזמן צום וכן על-ידי שימוש בשתי בדיקות נוספות: בדיקה של העמסת סוכר או בדיקת ההמוגלובין מסוכרר (המוגלובין A1c).
העמסת סוכר היא בדיקה בה המטופל מתבקש לשתות 75 גרם של גלוקוז, ונבדקת רמת הסוכר בדמו לאחר כשעתיים. ערכים שבין 140 ל-200 מ"ג/ד"ל נחשבים ל"אי-סבילות לגלוקוז" וגם זהו מצב טרום סוכרת. הבדיקה השנייה שהוכנסה לאחרונה, היא בדיקת ההמוגלובין המסוכרר כאמצעי אבחנתי כאשר ערך מעל 5.7% נחשב למצב טרום סוכרת.
מצבי טרום סוכרת מתגלים לרוב באקראי או בבדיקות סקר שגרתיות, מכיוון שהסובלים ממצבי טרום-סוכרת אינם חשים כל פגיעה במצבם הבריאותי. לעיתים, יוכל הרופא למצוא בעת ביצוע בדיקה פיזית אזורים בגוף בהם יופיע עודף פיגמנט כהה, בגוון חום אפור, בעיקר בקפלי הגוף. עודף פיגמנט זה יכול אף הוא להעיד על מצב של טרום סוכרת. עם זאת, מה שמלמד אותנו בעיקר על תהליכים המרמזים על התפתחות מחלת הסוכרת בעתיד הן הבדיקות השונות ותוצאותיהן. לכך ניתן להוסיף את אחד הנתונים המדאיגים שמראה כי כ-25% מהסובלים ממצבי טרום סוכרת יפתחו את מחלת הסוכרת עצמה תוך 3 עד 5 שנים.
מצבי טרום סוכרת שכיחים מאוד באוכלוסיה. על-פי ה-ADA (האיגוד האמריקני לסוכרת) נמצא, כי רק בשנת 2007, כ-57 מיליון איש לקו במצבי טרום סוכרת בארה"ב. על-פי הערכות שונות, כ-30% מהאוכלוסיה המבוגרת (מעל גיל 20) בארצות המפותחות סובלים ממצב זה. השכיחות עולה עם הגיל וקיימת גם במתבגרים וילדים, בעיקר בקרב אלו הסובלים מהשמנת יתר.
מכאן, שחשיבות איתור מצבי הטרום סוכרת באוכלוסיה היא כפולה:
ראשית, הסובלים ממצבי טרום-סוכרת נמצאים בסיכון לפתח את כל סיבוכי הסוכרת: פגיעה בעיניים, בכליות, בקצות העצבים ואף מחלות לב וכלי דם. שכיחות סיבוכים אלו נמוכה יותר מאשר בחולי סוכרת. בעזרת טיפול ומעקב נכונים ניתן למנוע את התפתחות הסיבוכים ולטפל בהם בהקדם. שנית, ניתן למנוע את המעבר מ"טרום סוכרת" לסוכרת ממש באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ולעיתים גם על-ידי תרופות.

מחברת המאמר הינה רופאה במכון האנדוקרינולוגי של המרכז הרפואי הלל יפה
תאריך:  02/11/2010   |   עודכן:  02/11/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"המתיקות שלפני": מהי תופעת הטרום סוכרת?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מורן שריר
קשה שלא להוריד את הכובע בפני תוכנית שעושה כבוד לתחום העניין שלה, ולא משנה עד כמה הוא איזוטרי ומנותק מהתרבות שבה כולנו חיים
פרופ' אריאל בנדור
הטלת אחריות פלילית רחבה על מינויים פוליטיים מכוח העבירה של מרמה והפרת אמונים אינה נכונה, אינה דרושה ואינה רצויה, ואף מסיגה את גבולה של הכנסת כרשות המחוקקת במשפט הפלילי
עליס בליטנטל
קומדיה אנינה עם שיק צרפתי מאת פרנסיס וובר (כלוב העליזים, הבלונדיני עם הנעל השחורה) מענגת את צופי "הבימה" בשלהי הקיץ הישראלי
חיים נוי
ביקורת למחזה "ארוחה עם אידיוט", מאת פרנסיס וובר, בביומו של משה קפטן, המוצגת בתיאטרון הבימה
רון דרור
נשיאת בית המשפט המחוזי בת"א, דבורה ברלינר, קוראת להקים ערכאה נוספת שתקל את העומס המוטל על בית המשפט העליון ("חלק גדול מהערעורים לא מצריך שופט עליון"), מקווה להצלחתה של המחלקה הכלכלית שתיפתח בחודש הבא ("אני נותנת למחלקה הזאת את נקודת הפתיחה הטובה ביותר שאפשר") ומקנחת בחלומות על מדינה ערכית ("הייתי רוצה קצת פחות שערוריות, קצת פחות גדולי אומה שנגררים לספסלי בית המשפט")
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il