אחת הסגולות הבריאותיות החשובות של הבירה הלבנה אשר הוכחה בשנים האחרונות במספר מחקרים, היא יכולתה להגן בפני מחלת הסוכרת. מחקרים אלו קבעו, כי לבירה לבנה השפעה מגינה של כ-30% במניעת מחלת הסוכרת. הערך הקלורי הנמוך של הבירה הלבנה העומד על כ-43 קלוריות בלבד ל-100 מילגרם והשפעתה על הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם הנגרמות בשכיחות גבוהה אצל חולי סוכרת, יכולה שתייה מתונה של בירה לבנה להצטרף להמלצות לאורח חיים בריא למניעת סוכרת.
המסקנה כי צריכה מתונה של בירה לבנה מגינה מפני סוכרת עומדת בבסיס העובדה המדעית שהבירה הלבנה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, שכן כאשר גוף האדם רגיש לאינסולין, המצב הוא טוב וכאשר מאבדים את הרגישות, המצב מוגדר כבעיה רפואית. באמצעות הפחתת הרגישות לאינסולין, יכול הגוף להיות במצב בריא ויעיל יותר ולהזדקק לפחות הפרשה של אינסולין.
מחקר מדעי שנערך בצרפת מצא קשר בין צריכת בירה לבנה ומשקאות אלכוהוליים לבין ירידה ברמת האינסולין בדם אשר היו נמוכות יותר ככל שצריכת המשקאות האלכוהוליים כגון בירה לבנה עלתה.
המחקר מצא, כי שתיית בירה לבנה מורידה את ערכי ההמוגלובין המסוכרר שהוא מדד לאיזון הסוכר בדם. החוקרים קבעו, כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הייתה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת עבור גברים.
במחקר נוסף ונרחב במיוחד בהיקפו שנערך בהולנד וכלל 12,000 חולי סוכרת ו-370,000 משתתפים בריאים, נבחנו הרגלי הצריכה של משקאות אלכוהוליים ובכללם בירה לבנה, במשך 12 שנים, תוך מעקב אחר רמות הסוכר בדם. הסתבר, כי למי ששתה כמות מתונה של בין 6 עד 48 גרם אלכוהול ביום, היה סיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת יחסית למי שלא שתה כלל או למי שהפריז בשתייה.
במחקר אחר, ארוך טווח, שנמשך 32 שנים, נבחנו הרגלי השתייה של 1,462 נשים שוודיות בגילאי 38 עד 60. מסקנת החוקרים היתה, כי צריכת בירה לבנה ואלכוהול, הורידה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בקרב נשים ללא קשר לגיל והפחיתה את הסיכון לתמותה.
במחקר נוסף שבדק למעלה מ-100 אלף נשים צעירות לאורך 10 שנים, נמצאו תוצאות זהות, כשהחוקרים קבעו כי לצריכת אלכוהול בכמות של בקבוק בירה לבנה אחד או שניים ביום, הייתה ההשפעה המגנה ביותר למניעת סוכרת.
מאמר שסיכם את התוצאות של המחקרים הרבים שנעשו בקרב אוכלוסיות שונות קבע, כי הכמות המומלצת לגברים למניעת סוכרת עומדת על 22 גרם אלכוהול ביום ולנשים 24 גרם אלכוהול ביום.
להקפיד על צריכה מתונה
החוקרים מאמינים, כי הסוד בהשפעתה המיטיבה של בירה לבנה על סוכרת, נובע מהקפדה על צריכה מתונה בכמות של בקבוק אחד או שניים ביום ופריסה של השתייה לאורך כל השבוע. עוד גורם משמעותי במניעת סוכרת היא הקפדה על משקל גוף תקין.
בניגוד למיתוס, הערך הקלורי של 100 מ"ל בירה לבנה נמוך מזה של משקאות אלכוהוליים אחרים. לדוגמה ב-100 מ"ל בירה ישנן 43 קלוריות לעומת יין אדום ולבן יבש בו 84 קלוריות. 100 מ"ל של וודקה וויסקי הם בעלי ערך קלורי הגדול פי חמש מזה של הבירה.
מחקר נרחב בנושא השפעתה של בירה לבנה על השמנה בקרב נשים במשקל תקין, שנערך במרכז הרפואי לנשים בבוסטון ארה"ב, בהשתתפות כ-20 אלף נשים, קבע כי שתייה מתונה של בירה לבנה מפחיתה את הסיכון להשמנה ב-61% בהשוואה להימנעות משתייה.
המחקר עקב במשך 12.9 שנים אחרי 19,220 נשים אמריקניות בגיל ממוצע של 38.9 שנים, אשר התחילו את המחקר במשקל גוף תקין ולא סבלו ממחלות לב או סוכרת. לאורך שנות המחקר הסתבר, כי אלו שהקפידו על צריכה מתונה של אלכוהול - בקבוק אחד או שניים של בירה לבנה ביום, הפחיתו ב-61% את הסיכון להשמנה וב-30% את הסיכון למשקל עודף לאורך זמן בהשוואה לאילו שנמנעו משתייה.
המחקר הראה, כי על-אף שכל הנשים החלו את המחקר במשקל תקין, 41.3% מהן הגיעו במשך הזמן לדרגת עודף משקל והשמנה, מעל BMI 25. עם זאת, כאשר בדקו את נתוני צריכת האלכוהול של כלל הנשים, הסתבר כי עבור הנשים שדיווחו על צריכה מתונה של 1-2 בקבוקי בירה לבנה ליום, הסיכון להגיע לדרגת השמנה פחת ב-61% ואף הסיכון להגיע לדרגת עודף משקל פחת ב-30%.
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבינלאומי לרפואה פנימית ה-Internal Medicine.