X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הכרזה על שטח מסוים בתוך מדינת לאום כמדינה עצמאית מהווה התקפה עליה, ממש כמו התקפה חיצונית, כיוון שיש בה כדי לפגוע בשלמותה הריבונית
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]
מבחינה משפטית פורמלית קיים ויכוח איזו החלטה בינלאומית גוברת: כתב המנדט שהכיר בזכות העם היהודי על כלל שטח המנדט או החלטת החלוקה שצמצמה את זכותו לחלק מסוים בארץ ישראל המערבית

והיה והפלשתינים יכריזו באופן חד-צדדי על הקמת מדינה, מה יהיה על ישראל לעשות? לדעתי היא תהיה מוכרחה לשלול הכרזה זו מכול וכול ולנקוט כל צעד כדי למנוע את הקמתה, לרבות הכרזת מלחמה עליה.
ואם העולם כולו, או לפחות חלקו, יסכים להכרזה חד-צדדית זו? תשובתי דומה: אם כך יקרה, חס וחלילה, ישראל תיאלץ להתייצב כמדינה ריבונית בפני העולם ולהכריז שהתנגדותה מוחלטת ובלתי מותנית, בבחינת ייהרג ובל יעבור, ואפילו אם היא תידרש לשלם מחיר פוליטי בלתי מבוטל בשל כך.
לשאלת ההכרזה החד-צדדית אין במשפט הבינלאומי תשובה ברורה, אך שני שיקולים מרכזיים מנחים אותה: א. ההקשר הפוליטי: כשההכרזה היא בהקשר אימפריאלי היא עשויה להיחשב לגיטימית, ואילו כשזו נעשית בהקשר של מדינת לאום אין היא לגיטימית. ב. עמדתם של השחקנים הפוליטיים המעורבים: מדינת-האם, שהקמת המדינה החדשה נעשית על חשבונה ואף נגדה; העובּר המדיני, המבקש להיוולד על חשבון שטחה של מדינת-האם; שאר מדינות העולם, ובייחוד אלה שלהן משקל כבד בזירה הבינלאומית. ישנם שיקולים אחרים, אך הם חשובים פחות.
מגילת האו"ם מכירה בזכותן של מדינות לשמור על שלמותן הטריטוריאלית. עיקרון זה הוא מאבני היסוד של המשפט הבינלאומי המודרני. לא קיים היום שום צידוק להתערבות בינלאומית בשטחה של מדינה ריבונית, אלא אם כן היא תבצע התקפה ישירה על עקרונותיו של משפט זה.
הכרזה על שטח מסוים בתוך מדינת לאום כמדינה עצמאית מהווה התקפה עליה, ממש כמו התקפה חיצונית, כיוון שיש בה כדי לפגוע בשלמותה הריבונית. התקפה כזו מהווה עילה למלחמת-מגן מצדה של מדינת-האם, שהעובר המדיני רוצה ליורשה בעודה בחיים.
מדינת ישראל הוקמה במסגרת הסדרים טריטוריאליים שנקבעו בתום מלחמת העולם הראשונה - תחילה כשטח מנדטורי, ולאחר מכן כמדינה ריבונית, במקביל להפיכת שאר השטחים המנדטוריים באזור למדינות עצמאיות. במסגרת חלוקה זו אמורים היו גבולות מדינת ישראל להשתרע על שתי גדות הירדן כאחת.
בסעיף 5 לכתב המנדט צוין כי "הממשלה המנדטורית תהיה אחראית לכך שלא יינתן בצמיתות או בחכירה חלק משטח ארץ ישראל לממשלת ארץ זרה, ולא תושם באיזה אופן שהוא תחת השגחתה של ממשלה זרה שכזו". מנוסח המנדט עולה במפורש כי כוונת מנסחיו הייתה להקים מדינה יהודית בכל שטחה של ארץ ישראל המנדטורית. מאידך-גיסא, מנסחי המנדט היו מודעים היטב להימצאותם של תושבים לא יהודים בארץ ישראל, ולפיכך הודגש כי הבית הלאומי יוקם "בתנאי מפורש שלא ייעשה שום דבר שיפגע בזכויותיהן האזרחיות והדתיות של העדות הלא יהודיות הנמצאות בארץ".

האמיר פייסל קיבל את הצהרת בלפור

כתב המנדט הארץ ישראלי הוא המקור המשפטי המחייב מבחינת המשפט הבינלאומי באשר לזכויות הריבונות על ארץ ישראל. מאלפת היא העובדה שהצהרת בלפור התקבלה באהדה לא רק על-ידי מעצמות המערב, אלא אף על-ידי מי שראה עצמו מנהיג הערבים, האמיר פייסל. בהסכם פייסל-ויצמן מיום 3.1.1919 הכיר פייסל בשאיפותיו הלאומיות של העם היהודי, וכן בזכותו לכונן מדינה יהודית בשטח ארץ ישראל. בהסכם עצמו דובר על שיתוף פעולה אמיץ בפיתוח האזור, ועל עידוד העלייה היהודית "בקנה מידה רחב" וביישוב מהיר של העולים על הקרקע "בהתיישבות צפופה".
הפגיעה הראשונה בשלמותה הריבונית של ארץ ישראל המנדטורית נעשתה בעצם הקמת האמירות ההאשמית ממזרח לנהר הירדן ב-1922, שהפכה לממלכת ירדן בשנת 1946, וזאת בניגוד לסעיף 5 לכתב המנדט. חלוקת הארץ הראשונה נבעה כתוצאה מהתחייבויות סותרות של בריטניה לבית המלוכה ההאשמי וליהודים במהלך מלחמת העולם הראשונה, מבלי להתחשב כלל ב"עם הפלשתיני", שטרם בא לעולם.
עד מחצית שנות ה-30 כלל לא עמדה על הפרק הקמת מדינה דוברת ערבית בשטחה המערבי של ארץ ישראל המנדטורית. נהפוך הוא: הקמת מדינה דוברת ערבית בשטח שממזרח לנהר הירדן, היה בה כדי לפתור את בעיית חלוקת ארץ ישראל בין היהודים לדוברי הערבית באמצעות גבול ברור, אף שההחלטה לגבי הקמתה נבעה משיקולים אחרים. אמירות עבר הירדן הייתה כמעט ריקה מאדם וקליטת מהגרי 1948 בשטחה יצרה את אותה מסה קריטית הדרושה לקיום מדינה. עד תפיסת חבלי יו"ש בידי ישראל ביוני 1967, שררה הסכמה שירדן היא בפועל "מדינה פלשתינית", משום היות "הפלשתינים" (שם נרדף למהגרי 1948) רוב בשטחה.
סיפוח חבלי יו"ש על-ידי ממלכת ירדן במלחמת העצמאות לא זכה מעולם להכרה בינלאומית. מבחינת המשפט הבינלאומי מעמדה של ירדן ביו"ש היה מעמד של כובש, עד שסולקה ממנו בידי ישראל ביוני 1967. לכן נטילת יו"ש מממלכת ירדן אינה יכולה להיתפס ככיבוש.
בהחלטת החלוקה מ-1947 שורטטו גבולותיהן של מדינה יהודית ומדינה ערבית ממערב לירדן. מבחינה משפטית פורמלית קיים ויכוח איזו החלטה בינלאומית גוברת: כתב המנדט שהכיר בזכות העם היהודי על כלל שטח המנדט – או החלטת החלוקה שצמצמה את זכותו לחלק מסוים בארץ ישראל המערבית. אך מבחינה משפטית מהותית, גם אם בהחלטת החלוקה הוכרה הזכות של תושבי הארץ דוברי הערבית למדינה משלהם – הרי שהם הפסידו אותה לנוכח תוקפנותם ב-1948.
זכות ישראל לשמור על שלמותה הטריטוריאלית היא כאמור מאבני היסוד של המשפט הבינלאומי. לכן, יש לה סמכות לא רק לחסל כל עובּר מדיני התובע עצמאות על חשבון שטחה, אלא אף למנוע ממדינות זרות להתערב בנעשה בשטח שבתחום ריבונותה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
עו"ד אילון ירדן הוא מחבר הספר "ההתחברות הישראלית"
תאריך:  27/11/2010   |   עודכן:  01/12/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ואם תוכרז מדינה פלשתינית באופן חד-צדדי
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
יש נספח להסכם פייסל-ויצמן
המקור  |  27/11/10 23:48
2
קשקשן מבולבל
ע.ג4  |  28/11/10 00:38
 
- יש מסמך של ליגת האומות 1922
דן הרפז  |  28/11/10 07:29
 
- עוד מבולבלי
ע.ג4  |  28/11/10 10:18
3
אז בן גוריון פשע?
יריב א.  |  28/11/10 06:16
4
3 פיתרונות בדרכי שלום לסכסוך:
דודי81  |  28/11/10 08:07
 
- שכח מזה- לא פתרון ולא שלום ! ל"ת
גרמנן  |  28/11/10 15:19
5
אז בן גוריון פשע?
יריב א.  |  28/11/10 10:26
6
אתה אוהב לשחק עם עצמך,כן?
אבנר צפוני  |  28/11/10 17:26
7
חייבים להיפרד מהפלסטינים
דודי81  |  28/11/10 22:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי אחימאיר
התקשורת כולה עוסקת בפרשת בר-לב - אינס - כן הוטרדה או לא הורדה מינית    את החדשות האמיתיות, המדאיגות, שעתיד המדינה כרוך בהן, כמעט ואין אנו קוראים או שומעים. איננו מקבלים מידע מספק על ההכנות בלבנון ובעזה לסבב הלחימה הבא, ואין אנו יודעים על היקף ההתכוננות לקראת ניסיון השמדתנו הנרקמים בטהרן או באיסטנבול, בביירות או בדמשק
אריה אבנרי
ברק חייב למסור לציבור הרחב דין וחשבון על עסקיו הפרטיים בעבר על-מנת שאזרחי המדינה יהיו משוכנעים שאין ניגוד אינטרסים עם פעילותו הנוכחית    ברק הפך לנבדק קבוע אצל מבקר המדינה מחמת הסתבכויותיו    ההון חודר עמוק לשלטון    כתבה חמישית בסדרה
יחיאל (חיליק) רוזמן
"הכי קשה להיות אשה, פלסטינית, אזרחית ישראל, פעילה פוליטית, פמיניסטית"    טעות! הכי קשה להיות "מלח הארץ", זה שאמור להמשיך לשאת על עצמו הבטחה להמשכיות היסטוריה מפוארת של הגשמה ויצירה, תרומה לחברה, לכלכלה ולחוסנה של המדינה    תגובה למאמרה של מנאל שלבי במוסף "הארץ"
איתן קלינסקי
אני בדרכו של יוסף ממשיך לבקש. אני מהלך בדרך קשה ונפתלת, אבל מממשיך לבקש. מעל לכל מבקש שלום בין שני העמים החולקים את כברת הארץ בה נולדתי, בה נולדו ילדי ונכדי. וכשאלך ממנה בדרך כל בשר ארצה ללכת בידיעה, שכל אחד אֶת אֶחָיו הוּא מְבַקֵּש
ד''ר גיא בכור
לשנה החדשה: מה כוחה הצבאי האמיתי של אירן, ועד כמה היא באמת מעוניינת במלחמה נגד ישראל?    כיוון שאירן מומחית בלוחמה פסיכולוגית, כלי הנשק של החלש, וכיוון שבמערב ובישראל לוקחים כל תעמולה כאילו היא עובדה, נבחן עכשיו מהן נקודות החולשה הבעייתיות מאוד של אירן ושל הצבא שלה, ואת זה לא תקראו בשום כלי תקשורת ישראלי, או בינלאומי    את זה אירן לא תפרסם, כמובן, ביוטיוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il