X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מחבר המחזמר המונומנטאלי "כנר על הגג" הגדיר בכינוי זה את מצבם של יהודי מזרח אירופה דורות לפני השואה האם גם במדינתם הריבונית ממשיכים היהודים להיות כנר על הגג?
▪  ▪  ▪
מדיניות "כנר על הגג" [צילום: פלאש 90]

לנגן בשלווה על כינור, כשהרגליים עומדות על מדרון של גג ממנו אפשר להידרדר בכל רגע - זהו פירוש המצב של "כנר על הגג". כלומר - להמשיך לנגן בלי לחשוב על סכנות המקום בו עומדים. זה היה גורל העם היהודי כאלפיים שנה, שהוכתב מחוסר האונים מול מצבי-רוח העם ששלט עליהם, אך מסתבר שהרגל זה נמשך גם לקראת ולאחר הקמת מדינת ישראל העצמאית. בשנים שלפני הכרזת המדינה, ראינו את זה בהתעלמות ממצב המלחמה שנכפה על היישוב, כשמדיניות הממסד הייתה - "עוד דונם ועוד עז", תוך הבלגה מופגנת לתוקפנות הקנאות האיסלאמיסטית נגדם. וכשבאירופה התחילה השמדת היהודים, המשיך הכנר על הגג לנגן בארץ, כולל קיום חגיגות עליזות וכינוסי ריקודים, כאילו יש כאן רק בעיה הומניטרית של יהודי אירופה ולא גם סכנת חיסול הסיכוי להקמת מדינה יהודית ללא העורף הדמוגרפי שלהם.
בדצמבר 1947, אחרי חודש התקפות רצחניות של ערבים על שכונות ועל כלי רכב של יהודים והשמעת איומי השמדה של הליגה הערבית, עדיין התייחס היישוב היהודי לתופעה כאל "מאורעות" של שנות ה-30: במקום להתחיל להיערך למלחמה כוללת, על כל המשתמע מכך, התחילו בעיתונות פטפוטים על "מיליציה בינלאומית" שתבוא לשמור עלינו. בסוף החודש, כשאני עומד בין קבוצת סטודנטים שזה עתה גויסו מהטכניון בחיפה, עברה מולנו לוויה של 39 יהודים שנרצחו בבתי הזיקוק - סדר גודל שחזר אחרי 63 שנים בשריפה על הכרמל, עם זעזוע דומה בקנה-מידה לאומי. במבט לאחור, זה מה שהתחיל להוריד אז את הכנר מהגג - ללחימה ברצינות ובנחישות, עד לשביתת הנשק של 1949.
הכנר עלה שוב על הגג אחרי מלחמת ששת הימים, והופל משם ביום הכיפורים של 1973. בדצמבר 1987 הוא הופיע שוב, באינתיפאדה הראשונה, הפעם - בצורת אלוף בצה"ל על מסוק, שטס לעצור קבוצת חיילים אחרי שאלה תפסו והיכו רוגמי מכוניות, באין הוראה מפורשת איך להילחם בהתקפה המחודשת על התנועה בכבישי הארץ. וכך, במקום שראשי הצבא יכינו מיד ובמקצועיוּת תורת לחימה שתתאים למצב החדש, שמענו מהם שיש כאן בסך-הכל "גל חולף", כששר הביטחון, הממונה עליהם, בכלל נעלם מהאופק. שש שנים לאחר מכן עלתה להקה שלמה של כנרים על הגג, בעקבות הסכם אוסלו, והם ממשיכים לנגן גם כשהבית בוער.
שנים ארוכות מתפעל סוג נוסף של כנרים על הגג מהיערות ומיוזמות הייעור בהם מצטיינת ישראל, מבלי לחשוב מה גפרור או גחלת בודדים עלולים לעשות להם. שום מחשבה לא ניתנה לכך גם אחרי שהצתת יערות הפכה חלק ממלחמת הטרור נגד ישראל. בני הדור שלי עדיין זוכרים את מגדלי התצפית שהיו סימן היכר לפיקוח מכבי אש על הסביבה, אבל פיזורם ותפעולם בשטחי היערות נראה יקר מדי. כיום הם לא דרושים יותר: בתחנות הכבאים בעיר תולים עליהם את צינורות הכיבוי להתייבש, כשההתראות על שריפה מגיעות בטלפון, ובשטחי היערות - מספיק להקים עמודים בודדים עם מצלמות ביטחון בפיזור מתאים, כשתורן אחד מפקח עליהן 24 שעות ביממה מחמ"ל מרכזי. שום חשיבה מערכתית לא הוקדשה לנושא זה, כולל חיבור ההגנה מאש עם ביטחון הפנים ברמה הלאומית ומדיניות התפיסה והענישה של המציתים. מה ששומעים זה בעיקר ויכוח על תקציבים, שחוכמת השימוש בהם מוטלת בספק.
בתורות הביטחון בעולם יש דבר שקרוי - סל האיומים. זהו ריכוז, המתעדכן בקביעות, של אירועים משוערים שיכולים לאיים על בטחון המדינה ותושביה. וזה כולל איומים פיזיים, כלכליים, פוליטיים ואידיאולוגיים. מול הסל הזה צריכים קברניטי הביטחון להכין באופן שוטף את האמצעים והשיטות להדברת האיומים. דבר זה לא קיים אצלנו, וכשראינו התארגנות מחודשת אחרי אסון - זה היה בהכנה לאיום שחלף ולא לזה הצפוי. הגיע הזמן שמישהו ירד מהגג וישקיע חשיבה רצינית ומקצועית לצרכי הביטחון הלאומי של ישראל, על כל היבטיו, גם בהגנה משריפות.

הכותב הציג ניתוח מלא של מחדלי הביטחון הלאומי בספר "ללמוד מהחיים" העומד לצאת לאור.
תאריך:  08/12/2010   |   עודכן:  08/12/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לצאת ממעגל האימים של כנר על הגג
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הכנר נתניהו מנגן בכינור בוער
ירון זכאי  |  8/12/10 12:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דרור אידר
האש בכרמל מאיימת להתרחב לאש מחלוקת נוספת    יונית לוי יורקת אש על אליהו ישי    התקשורת הישראלית מונעת ע"י אג'נדה פוליטית    ריח חריף מאוד של שריפות לאומניות    הקטגורים הקבועים מקטרגים על ראש הממשלה    החיוביות של יוסי ורטר
גבריאל בן-עמי
על האמנים לזכור כי האמנות אינה מתקיימת בחלל ריק    צרכן התרבות הישראלי מעוניין בחוויה אינטלקטואלית שתעשיר את חייו    הוא אינו מעוניין לעבור סדרת חינוך שתשכנע אותו שתרבותו מתועבת, שהוא טיפש, מנוול בלתי מוסרי, החי על אדמה שדודה ושאולי מוטב אם ילך מכאן ויותיר את הארץ ל"בעליה החוקיים"
משה גביש
כיוון שאחריות המדינה ורשלנותה נקבעו כבר בדוחות הוועדות ודוחות המבקר, מתחייב כי הממשלה לא תמתין לתביעות נגדה, ותנקוט יוזמה למתן פיצוי
מוטי קרפל
עם ישראל לא יכול לצמוח מחוץ לארץ ישראל המיוחדת, על תנאיה הספציפיים    הארץ היא קרקע גידולו הטבעית היחידה, ואילו בגלות הוא יכול להישרד, איכשהו, בקיום עלוב וחסר פירות, וגם זאת רק בנסי נסים    כדי לצמוח למלוא שיעור קומתו, זקוק העם לאווירה המיוחד של ארץ ישראל    ארץ ישראל בתודעה אמונית (ב')
נחמן פביאן
קברניטי מדיניות החוץ של ישראל נמנעו מהכרזה על המים הכלכליים של המדינה למרות מודעותם לחשיבותה    אך הבעיה מתעוררת עכשיו במלוא חריפותה    על הממשלה לתקצב ולתאם את הפעילות הביטחונית להגנה על מתקני הגז, לדאוג לחלוקת הסמכויות ולרגולציה המתאימה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il