X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הונגריה נכנסה לתפקידה כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, בזמן שהיא סופגת מתקפות על פגיעתה בתקשורת החופשית במדינה. שר החוץ ההונגרי הגיב: "לא נשנה חוק הונגרי רק משום שהוא סופג ביקורת בחו"ל"
▪  ▪  ▪
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן [צילום: AP]

הנשיאה החדשה של האיחוד האירופי, הונגריה, נהנית מיתרון בולט על קודמתה הבלגית. להונגרים יש ממשלה הזוכה לתמיכה של שני שלישים מחברי בית הנבחרים - זאת בניגוד לבלגים שלא הצליחו להרכיב ממשלה בכל תקופת נשיאותם.
אבל מכאן גם מתחילות הבעיות של הממשלה ההונגרית, שחשה עצמה בטוחה לבצע מהלכים משמעותיים. הנושא הבוער כעת הוא חוק התקשורת החדש. ה'וושינגטון פוסט' כבר כינה את החוק במאמר המערכת שלו "פוטינזציה של הונגריה", כלומר העתקה של דפוסי הפעולה הרוסיים לדיכוי חופש העיתונות במדינה. על-פי החוק הוקמה רשות תקשורת שלה סמכות להטיל קנסות של עד 700 אלף אירו על התקשורת האלקטרונית ועד 90 אלף אירו על העיתונות הכתובה ועל אתרים ברשת במקרה של סיקור "בלתי מאוזן" או "בלתי מוסרי". במקרה, כל חברי הרשות החדשה מקורבים למפלגת השלטון 'פידש' שבראשה עומד ראש הממשלה ויקטור אורבן.
החוק מעורר מחאה בממשלות שכנות באירופה, וכמובן בכלי התקשורת. עיתונים הונגריים הופיעו עם דפים ריקים כאות מחאה. העיתון Nepszabadsag פִרסם על שערו בכל שפות האיחוד את המשפט "זהו סוף התקשורת החופשית". אמנם, הביקורת הזאת נשמעת בעייתית משהו לאור העובדה שהעיתון שימש הביטאון הרשמי בתקופה הקומוניסטית, שלא בדיוק כיבדה את חופש העיתונות. דובר ממשלת צרפת כינה את החוק "בלתי תואם את רעיון חופש העיתונות". דובר מטעם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביקש מהונגריה להתחשב בעובדה שמעשיה משפיעים על תדמיתה של אירופה כולה. חוסה מנואל בארוסו, ראש הנציבות, אמור להיפגש היום עם אורבן, כאשר חוק התקשורת עומד במוקד פגישתם. לאחר שבלארוס (שאינה חברה באיחוד האירופי) הגיבה בזלזול למחאות האירופיות בנוגע לבחירות המזויפות שנערכו בה, מקווים בכירי האיחוד שלפחות בבית פנימה, מול הונגריה, עדיין יש להם השפעה.
ההונגרים טוענים שהחוק די דומה לכללים שהטילו חברות נוספות באיחוד על התקשורת, ובכל מקרה הם אינם מוכנים לבטלו. שר התקשורת זולטן קובץ הגיב ברדיו הממלכתי: "אין צורך לשנות חוק הונגרי רק משום שהוא סופג ביקורת בחו"ל". אך גם אם ייפתר המשבר סביב החוק, לא תמו המחלוקות בין הונגריה לשותפיה באיחוד.
בתחום הכלכלי, הנשיאות ההונגרית עשויה להתגלות כבעייתית. ביולי ביטלה הונגריה את השיחות עם קרן המטבע הבינלאומית על פירעון חובה, על-אף שהבטיחה לפרוע אותו עד שנת 2012. בכך היא הפרה הסכמים עם הקרן שגובשו עם הממשלה הסוציאליסטית הקודמת. כאשר אירופה שרויה במשבר כלכלי, ומפעם לפעם מתעורר צורך לתפור תוכניות הצלה בשיתוף עם הקרן, הנשיאות ההונגרית לא מסייעת בלשון המעטה. עתה מתברר שהונגריה מקווה לטפל בפירעון חובותיה דרך הטלת מס כבד על חברות הטלקומוניקציה, האנרגיה והקמעונות, שרבות מהן הן חברות זרות. ברם, על-פי חוקי האיחוד חֶברה שוודית, איטלקית או גרמנית איננה נחשבת חברה זרה, ואסור להפלותה לעומת חברה הונגרית. החברות הרלוונטיות כבר הקימו קול זעקה, וגם בנושא זה ישוחחו אורבן ובארוסו.
כשהתקבלו מדינות מזרח אירופה לאיחוד הן קיוו לנדיבות כספית כפי שגילה האיחוד כלפי המצטרפות הים-תיכוניות ספרד, יוון ופורטוגל בעשור הקודם. עתה הן מצפות להמשך הסיוע הכלכלי על-מנת לאזן את התנאים הכלכליים בשני חלקי היבשת, ובכך להגביר את התחרותיות. אולם המדינות הוותיקות, המתמודדות עם בעיות כלכליות ועם הצורך לבצע קיצוצים עמוקים בתקציב, אינן מוכנות להמשך רמת הסיוע - שלא לדבר על הרחבתו. גם המחלוקת הזאת עשויה להעיב על הנשיאות ההונגרית.
סוגיה כלכלית נוספת היא העימות בין הונגריה לבנק האירופי המרכזי לגבי דרך בחירת המועצה הקובעת את שערי הריבית. כמו בסוגיית הפיקוח על התקשורת, גם במקרה זה מפלגת השלטון עומדת על זכותה למנות מקורבים פוליטיים.

התרחקות מרוסיה

כעת למדיניות החוץ: הונגריה מבקשת להדגיש את צמצום התלות ברוסיה. הונגריה עדיין חושדת ברוסים, ולכן היא מבקשת להשתית את קשרי האנרגיה של האיחוד על המזרח התיכון ודרום אמריקה, העיקר שלא על הרוסים. מנגד, הגרמנים והאיטלקים שקשרו קשרים ענפים עם הרוסים בתחום האנרגיה לא ישישו לפרק או לזעזע אותם. ניקולה סרקוזי, שזה עתה מכר לרוסים נושאות מסוקים מתקדמות בתקווה שגם צרפת תוכל לחדור לחיפושי האנרגיה ברוסיה, לא צפוי להצטרף ליוזמה להרחקת רוסיה מתשתיות האנרגיה של האיחוד.
בנושא אחר אך קשור, הונגריה פנתה לאחרונה לנציבות האיחוד יחד עם ליטא, לטביה, בולגריה והרפובליקה הצ'כית (כולן מדינות שהיו תחת שלטון קומוניסטי או סובייטי) בניסיון להשוות את הדיכוי הקומוניסטי לפשעי הנאצים. על-פי ההצעה, הכחשה של פשעי הקומוניזם תיענש באותה חומרה כמו הכחשת השואה. הנציבות דחתה את ההצעה, כנראה מתוך חשש שהדבר יחמיר את היחסים עם הרוסים. הרי פוטין עצמו הגדיר את נפילתה של ברית המועצות כטרגדיה. בנוסף, ההצעה עשויה להיות מופעלת גם נגד המפלגות הפוסט-קומוניסטיות במזרח אירופה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  09/01/2011   |   עודכן:  09/01/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ערן גרף
בְּמִשְׁפָּט נִקְבְּעָה אַשְׁמָתוֹ שֶׁל קָצָב, / אַךְ יוֹתֵר מִן הַכֹּל זֶה קָלוֹן לְשׁוֹלְחָיו    לַקּוֹרְאִים לְסַלֵּק אֶת דְּמוּתוֹ שֶׁל קָצָב / מִשּׁוּרַת נְשִׂיאִים – כְּבָר, מִיַּד וְעַכְשָׁו – דַּוְקָא הַשְׁאִירוּהָ, תִּהְיֶה לְשֵׁעוּר – / כְּמוֹפֵת שֶּׁל שְׁלִילָה, לִשְׁלִיחֵי הַצִּבּוּר
ראסם נטור
בשבוע עמוס האירועים והפרשיות, צריך לעצור, לקחת אוויר, ולחשוב. כאשר חוסר מוסר ואי-שוויון משתלטים על המדינה, גדל הסדק במעטפת הלאום. צריך לעצור ולחשוב מה הם הצעדים שיכולים להחזיר את המוסר ואת השוויון לכל האזרחים
יעל גיל
במקרה של ידועים בציבור חלה על מי שטוען לשיתוף ברכוש חובת ראיה מוגברת שהרכוש היה משותף    לאחרונה פסק השופט מרכוס כי למרות חים משותפים של 11 שנים, האישה לא עמדה בחובת ההוכחה לעניין השיתוף ברכוש
גורי גרוסמן
ג'ומס וחבריו בשמאל הגוסס חולמים על הקמתה של תנועת שמאל חדשה שיחברו אליה את גרוטאות העבודה עם המומיות שנותרו במרצ, ויחדיו - לפי חזון העצמות היבשות של ג'ומס - אפשר עוד לעשות את זה
אמיר אפסאי
על מה יצא קצפם של ירון לונדון וחבר-הכנסת ניצן הורוביץ כלפי חברת-הכנסת פאינה קירשנבאום?    זו מבקשת לבדוק את מקורות מימון עמותות השמאל הפוגעות בתדמית ובביטחון ישראל    ואלו מבקשים להציל את המחנה הדועך אליו הם משתייכים    מי צודק?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il