X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שיטת השקשוקה חודרת לשלטון בישראל, כאשר המנהיגות עושה שימוש לא ראוי בכוחה ע"מ לשנות את כללי המשחק רק במטרה לשרת את האינטרסים הפוליטיים שלה במפלגות, בכנסת ובממשלה ניתן לראות את אותה שיטת שקשוקה שלא רק פוגעת באינטרסים של המדינה, אלא גם באופייה הדמוקרטי ישראל צריכה חוקה ע"מ למנוע את המשך השימוש הלא ראוי הזה בכוח!
▪  ▪  ▪

הניסיון לבטל את תקופת הצינון של גבי אשכנזי על-ידי חברי-כנסת מהאופוזיציה, מסמל את אחד החולאים הרעים של הדמוקרטיה הישראלית. כאדם שמשתייך לאופוזיציה, אני חושב שהיוזמה הזאת היא מחפירה, ומציגה את התומכים בה כמנהיגים שאינם מכירים בגבול של השימוש בכוח השלטוני שלהם, ועושים שימוש שהוא לא ראוי בכוח זה. הבעיה היא לא רק המקרה הספציפי הזה, אלא ההתנהלות האנטי-דמוקרטית הזאת, שמאפיינת את כל המערכת הפוליטית, החל בהתנהלות המפלגתית הפנימית, עובר בהתנהלות בכנסת ולבסוף גם בהתנהלות של הממשלה שלנו. כללים וחוקי משחק נועדו לשמור ולהבטיח דמוקרטיה חזקה והגינות שלטונית, והנטייה של מקבלי ההחלטות ושל המחזיקים בכוח השלטוני לשנות את החוקים האלה, כדי להתאים אותם לאינטרסים הפוליטיים הצרים שלהם, היא תופעה מסוכנת, שגם האופוזיציה וגם הקואליציה צריכות להוקיעה.
בפוליטיקה המפלגתית הדבר בולט, כאשר מנהיגי המפלגה ומוסדות המפלגה עושים שימוש לא ראוי בכוחם, על-מנת לשמר את כוחם, ופוגעים לכן בדמוקרטיה המפלגתית. ההנהגה עושה שימוש מניפולטיבי בחוקים תוך-מפלגתיים שאמורים להבטיח תהליך דמוקרטי, במטרה לשרת אינטרס פוליטי שלה. דוגמה קלאסית לכך הוא חוק הזכאים להצביע בפריימריז, שמגביל את היכולים לבחור לחברים שחברים לפחות תקופה מסוימת במפלגה. הבעיה של חוק זה, שקיים בכל המפלגות שמקיימות פריימריז, מבלי להתווכח על מידת המוסריות של החוק או ההיגיון שלו - היא שבכל המפלגות ההנהגה עושה בו מניפולציה בהתאם לצרכים שלה ואינה מבטיחה עליונות של חוק זה על אינטרסים צרים. אם בהנהגה חושבים שהתפקדות המונית לפני הבחירות תשרת אותה, אז המנהיגות משנה את החוק ומאפשרת התפקדות, ובמידה שזה רק להנהגה, אז שומרים ומקיימים את החוק. באותו אופן משתמשת ההנהגה במניפולטיביות בחוקי התקנון, לגבי מועדי בחירות למפלגות, תפקיד וסמכויות המוסדות, כאשר המשותף לכל המהלכים הללו הוא שההנהגה לא נוהגת בהגינות ומשנה את כללי המשחק בהתאם לאינטרס שלה.
המצב בכנסת חמור לא פחות וההתנהלות הזאת בולטת בעיקר בכנסת הנוכחית, שבאמצעים כוחניים עושה שימוש כדי להבטיח את היכולת של הממשלה לשרוד. הקואליציה בכנסת עושה שינוי בכללי המשחק הבסיסיים של הכנסת לא מתוך אמונה כי השינוי הוא נכון ונחוץ, אלא מתוך אינטרס פוליטי ברור להתחזק ולשרוד. חוקי ה"משילות" הם דוגמה קלאסית להתנהלות הזאת, כאשר ניתן לראות שהרוב בכנסת לא מהסס, כאשר הוא משתמש בכוחו כדי להבטיח את השליטה בכנסת ובממשלה. "חוק מופז", שהוא חלק מחוקי ה"משילות", הוא יוזמת חקיקה שמשנה את כללי המשחק בצורה לא הוגנת ואנטי-דמוקרטית, כאשר המטרה המרכזית שעומדת מאחורי החוק היא הרצון לפרק את האופוזיציה, או באופן יותר ספציפי - לפרק את סיעת קדימה. חוקי המשילות האחרים שהציעה הממשלה לאחרונה גם הם חוטאים באותו שימוש בלתי מרוסן בכוח של הרוב, שאין לו מטרה אחרת מלבד החלשת האופוזיציה, תוך שינוי כללי המשחק בדרך שפוגעת בהליך הדמוקרטי בישראל. התקציב הדו-שנתי הוא דוגמה נוספת, כאשר השינוי בחוק התקציב חוקק בעיקר על-מנת לחזק את הממשלה, ולהרוס את כלי הביקורת המרכזי של האופוזיציה בכנסת.
השימוש המניפולטיבי הזה בכוח בולט גם בממשלה, כאשר המנהיגים משנים כל הזמן את חוקי המשחק כדי להבטיח את ההקמה וההישרדות של הממשלה שלהם. כבר בתהליך הקמת הממשלה ניתן לראות כיצד עושים המנהיגים שימוש לא ראוי בכוח שלהם, כשהם עושים שינויים בגודלה של הממשלה, למרות שיש חוק שאמור להגביל את מספר השרים. בתחילת שנות ה-90 שונה חוק יסוד הממשלה, כאשר בגלל התנפחות הממשלות נקבע שגודל מספר השרים לא יעלה על 18. אהוד ברק היה הראשון שעשה שימוש מניפולטיבי בכוחו, כאשר לא ציית לחוק ושינה את כללי המשחק, כשהקים את ממשלתו המנופחת בשנת 1999 שכללה 23 שרים. ממשלת שרון המשיכה במגמה האנטי-דמוקרטית הזאת, ואף בחרה להגדיל את מספר השרים לשיא חדש של 30 שרים. ביבי היום חוטא באותו האופן, כאשר למרות שהוא היה מהמגנים הגדולים של ממשלת ברק ושרון הרחבות והבזבזניות, הוא זה שהקים ממשלה שהיא הגדולה ביותר בהיסטוריה של ישראל. אבל דוגמה זאת היא רק דוגמה אחת, והממשלה נוהגת באותו אופן כאשר כל ממשלה עושה שינוי בחוקים רק על-מנת שיתאימו לסדר היום שהיא רוצה להכתיב.
שיטת השקשוקה הזאת חדרה לכל מוסדות השלטון בישראל, מאחר שאין כללי משחק ברורים לפיהם המנהיגות פועלת. "חוק אשכנזי" שרוצים היום להעביר דווקא באופוזיציה, הוא המשך לשיטת השקשוקה הזאת, כאשר אותם חברים שבעצמם יזמו את חוק הצינון לאנשי צבא מנסים היום, במניפולטיביות, רק על-מנת לחזק את מפלגתם, לשנות את החוק. חייבים לשים סוף לשיטת השקשוקה האנטי-דמוקרטית הזאת ולקבוע שורה של כללים ברורים, שאותם לא ניתן לשנות בגלל גחמות פוליטיות כאלה או אחרות.
ישראל צריכה חוקה!

תאריך:  24/02/2011   |   עודכן:  24/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי בלום הלוי
טיל גראד או קטיושה לא נורו אתמול בערב מעזה לבאר שבע - הדיווח היה דיווח שקרי מפי כתבים צבאיים, שלמעשה מצוידים בחוסר מקצועיות    ב"תשקורת" הישראלית מדווחים על קטיושות רק כשהן נורות מצפון, ועל קסאמים וגראדים רק כשהם נורים מדרום    אז איזה טיל כן נורה לעבר באר שבע?
הרב ישראל רוזן
עמדתי נגד חקירות הרבנים ליאור ויוסף היא פשוטה בתכלית, אלמנטרית ממש; מה יש "לחקור"? ומה מסתתר מאחורי מילת איום זו?    אין חולק שהם כתבו הסכמה לספר, ונניח שמשמעותה גם אמירת יישר-כוח למחבריו, ועדיין נבצרתי מלהבין מה משמעות לחקירת עובדות ברורות ומוסכמות
אלכס לוין
כל העולם סוער, כולם מביעים דעה - אבל מי שותק, ארגוני זכויות האדם במדינת ישראל. אבירי הדמוקרטיה על כל גווניה במדינה ובמיוחד חברי הכנסת הערביים. היכן הם כל אותם צדקנים בדמותו של ארדואן, אותו דמוקרט דגול, שעל כל דבר הקורה במדינת ישראל יש לו מה להגיד. היכן הם כולם?
איתן קלינסקי
פרשת ויקהל: קדושת העם אינה באבן, אינה במקדש, אינה במקום. הקדושה היא בזמן! לקדש בכל עת ובכל זמן את הערך הסוציאלי החברתי של יום מנוחה לאדם עובד    המחויבות לדבר אל החברה, שתפנה את כל מרצה למאבקים על דמותה הערכית
בעז העצני
מי שמערער שלטון של מדינות מוסלמיות מתונות ופרו-אמריקניות, ומקפיד לוותר על "שינוי" במדינות הקיצוניות המאיימות על שלום סביבתן והעולם, מי שמחריב את אמינותה של ארה"ב, מי שמתחבר אל טיפוס מפוקפק כמו הוגו צ'אווס, מי שתומכיו הם פעילי שמאל אנרכיסטי ומי שפועל לפגוע בישראל - הצטרף למעשה ל'ציר הרשע'
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il