"כבר אפריל ויורד גשם, זה כבר הרבה שנים לא קרה". כל שנה נשמע את עצמנו אומרים את אותו המשפט. לפני שבוע הזזנו את השעון ופתאום יש עדיין אור כשיוצאים מהעבודה, בחצר הבית, מה שקודם נראה כמו עשבים והזנחה, נראה פתאום כמו שדה בר פראי של חרציות, סביונים ופרגים. יש את הריח הזה באוויר. קוראים לזה אביב.
הפילוסופיה הסינית מייחסת את האביב לאנרגיית העץ שמייצגת צמיחה, פריחה, התחלות חדשות, שינויים, תנועה, ו.. נו הריח הזה שיש באוויר.
העץ הוא אחד מחמשת האלמנטים הסינים שכוללים גם אש, אדמה, מתכת ומים. כל אלמנט כזה מייצג תנועה מסויימת, כיוון מסוים ומשוייכים לעונה, איבר, רגש וכדומה. הסינים מאמינים, שאדם חכם, שרוצה לחיות בבריאות, כדאי שיתאים את אורח חייו לתנועת האלמנטים.
וכך בתקופת האביב. בדיוק כמו הטבע שאגר במהלך החורף מתחיל לנבוט ולפרוח, כך גם אנחנו צריכים להקיץ משנת החורף ולהוציא לפועל את ההחלטות, ליצור ולהניע תהליכים.
ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, שנכתב לפני כ-5,000 שנה, הינו הקלסיקה של הפילוסופיה והרפואה הסינית ושם נאמר על האביב: "את שלושת חודשי האביב מכנים תקופת ראשית, החיים והתפתחותם, נשימות שמים וארץ מוכנות לתת חיים ולכן הכל מתפתח ופורח. לאחר לילה של שינה, האנשים צריכים להקיץ בבוקר השכם, הם צריכים לצעוד בזריזות מסביב לחצר".
מאכלים שמחזקים את אנרגיית העץ
בתזונה הסינית, ההתייחסות היא דומה. על-מנת לחזק את אנרגיית העץ, נאכל בתקופה זו מאכלים שיוצרים תנועה, קלילות והתחדשות כמו: ירקות עליים ירוקים, נבטים, ברוקולי, נשתמש במזונות בתבלינים בעלי חריפות עדינה, כמו: צנון, בצל ירוק, ג'ינג'ר, שיתנו תחושה של תנועה ופתיחה.
האיברים המשוייכים לאלמנט העץ הם: הכבד וכיס המרה, ואכן זו תקופה מצויינת לניקוי כבד על-ידי הטעם החמוץ (לימון) ומאכלים ירוקים (ארטישוק, שעועית מאש, עלי ביביס) על-מנת לנקות עודפי שומן, וכולסטרול שהצטברו בכבד במהלך החורף.
נבשל את המזון בישול מהיר וקצר (זו תקופה פחות מתאימה לתבשילים עם בישול ארוך כמו חמין לדוגמא) ונקפיד על גיוון של מזונות וצבעים.
בספר הקיסר הצהוב ממשיכים ומזהירים: "אלו שלא יצייתו לחוקי האביב, עונשם יהיה פגיעה בכבד, עבורם הקיץ המתקרב צופן בחובו דיכאונות ושינויים לרעה".