X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חיילי הצבא הבריטי בברגן-בלזן 20.04.1945 [צילום: פלאש 90]
היומן הקטן של רפאל אוֹלֶבסְקִי / בֶּרגֶן-בֶּלזֶן 1947-1945
ניצול השואה רפאל אולבסקי, שעבר דרך אושוויץ וברגן-בלזן, הפך לאחת הדמויות הבולטות בקרב הניצולים ששיקמו את חייהם במחנה העקורים ב-49' עלה לארץ והפך ליו"ר המיתולוגי של ארגון שארית הפליטה ברגן-בלזן בישראל בעזבונו נמצא פנקס קטן המתעד בקצרה אך בצורה מדויקת להפליא חוויות ומאורעות מחיי הניצולים במחנה ההשמדה

רפאל אוֹלֶבסְקִי היה בן למשפחת רבנים מחסידי גור מעיירה קטנטנה בפולין, אשר בגיל 23 גויס לצבא הפולני, ליחידת עילית של חיל הפרשים. הוא נלחם בפלישה הגרמנית ב-1939, נפצע, נפל בשבי, ונמלט בו-בלילה תוך סיכון נפשו. יחד עם גברים נוספים מעיירתו הוא נשלח למחנות עבודת כפייה, ובהם אושוויץ, וצעד במצעד המוות עד שהגיע למחנה המוות הידוע לשימצה בֶּרגֶן-בֶּלזֶן. שם שוחרר בידי הצבא הבריטי ב-15 באפריל 1945.
הוא הפך לאחת הדמויות הבולטות בקרב הניצולים ששיקמו את חייהם במחנה העקורים בֶּרגֶן-בֶּלזֶן, הגדול ביותר בגרמניה. היה חבר בכיר בוועד היהודי המרכזי שהופקד על ענף התיעוד, ההיסטוריה והחינוך. יזם וערך בעזרת חברים נאמנים את כתב-העת היהודי הראשון בגרמניה שלאחר השואה. אירגן את היהודים בעיר צֶלֶה בגרמניה להתנגדות פעילה לתוכנית ההשבה לפולין, ובהיותו ציוני נלהב, תמך בפעילות בלתי ליגאלית למען עלייה לארץ ישראל, כולל תמיכה פעילה במעפילי "אקסודוס".
אוֹלֶבסְקִי נישא בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן לניצולת אושוויץ – רחלה זֶלמַנוֹבִיץ' – אשר ניצלה בשל נגינתה במנדולינה בתזמורת הנשים הידועה של אושוויץ-בירקנאו. בבלזן נולדה בתם יוֹכִי. המשפחה עלתה לישראל ב-1949, וכאן היה רפאל אוֹלֶבסְקִי ליו"ר המיתולוגי של ארגון שארית הפליטה בֶּרגֶן-בֶּלזֶן בישראל – אחד הארגונים הגדולים ובעלי ההשפעה בישראל באותן שנים.
בעזבונו של רפאל אוֹלֶבסְקִי ז"ל נמצא פנקס קטן ובו 41 עמודים ובהם רשימות בכתב ידו וביידיש. הפנקס מתעד בקצרה אך בצורה מדויקת להפליא חוויות ומאורעות מחיי הניצולים בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן. בהיותו בעל חוש מובהק להיסטוריה, תיעד רפאל אוֹלֶבסְקִי בנאמנות אחדים מהאירועים והתמורות במחנה העקורים ובאזור הבריטי שמסביבו. בעמוד המוצג כאן תיעד רפאל אוֹלֶבסְקִי בקצרה וביידיש את הימים הראשונים שלאחר השחרור:
  • "ב-15 באפריל 1945 שוחררנו בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן בידי הצבא הבריטי.
    הרב מאיר לוי, רב צבאי בריטי, העביר לנו לראשונה את בשורתה של יהדות העולם.
    ב-25 באפריל
    [10 ימים בלבד לאחר השחרור!] אירגנו את החיים היהודיים החדשים. האסירים היהודיים קיבלו 3 בלוקים [צריפים] ובכל בלוק התארגן ועד יהודי.
    [להלן הוא מונה את שמות הנציגים]
    התארגן וועד כללי של שלושת הבלוקים בראשות ד"ר ניימן מהולנד, אשר [איכזב] שלא נקט בצעדים כלשהם."
תוך זמן קצר הוחלף ראש הוועד המרכזי. שיקום החיים היהודיים בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן היה כה אינטנסיבי, עד שמחקר שפורסם בידי פרופ' חגית לבסקי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מגלה כי במחנה העקורים בֶּרגֶן-בֶּלזֶן הוקם במשך חמש השנים שלאחר השחרור דגם מושלם של מיני-רפובליקה אוטונומית יהודית, וזאת בטרם הקמת מדינת ישראל!

קצת רקע על בֶּרגֶן-בֶּלזֶן
ב-15 באפריל 1945, לפני 66 שנה, שוחרר מחנה המוות בֶּרגֶן-בֶּלזֶן בידי הצבא הבריטי
▪  ▪  ▪

ב-15 באפריל 1945 שוחרר מחנה המוות בֶּרגֶן-בֶּלזֶן בגרמניה. עבור עשרות אלפי צללי האדם, המעונים, המותשים והמורעבים, התחיל היום הזה כעוד יום סתמי ורגיל, יום של עינוי גופני ונפשי, ללא מזון ומים. מאות אנשים נפחו נשמתם סביב, ואיש לא טרח לפנות את גוויותיהם. רק בשעה שלוש אחר-הצהריים נשמע רעש לא-מוכר מכיוון השער, וטנק בריטי מלווה בג'יפ פרץ את השער. כך החל שחרור המחנה שהפך סמל לגיהינום אנושי על אדמת גרמניה.
בֶּרגֶן-בֶּלזֶן (Bergen Belsen) נמצא בגרמניה, במדינת נִידֶרזַאקסֶן, מדרום-מערב לעיירה בֶּרגֶן, ליד העיר צֶלֶה. המחנה הוקם ב-1940 כמחנה שבויים. כ-20,000 חיילים-שבויים של ברית המועצות עונו ונהרגו במחנה לאחר 1941. בשנת 1942 בֶּרגֶן-בֶּלזֶן הפך למחנה ריכוז וחילופי אוכלוסיה. ה"אֶס-אֶס" תפס את הפיקוד עליו באפריל 1943. במחנה לא היו תאי גזים, כיוון שמעשי הרצח ההמוני התבצעו במחנות במזרח; עם זאת, אלפי יהודים, הומוסקסואלים וצוענים עונו או הורעבו למוות. תנאי הצפיפות ששררו במחנה בשנת 1945, המחלות ותת-התזונה, גרמו למקרי מוות רבים, והמתים נקברו בקברי אחים המוניים. לכן הפך בֶּרגֶן-בֶּלזֶן לשם נרדף לגיהינום עלי אדמות.
מחנה המוות בֶּרגֶן-בֶּלזֶן שוחרר בידי הצבא הבריטי ב-15 באפריל 1945, לאחר שאלפי אסירים הגיעו אליו בצעדות מוות. כשהבריטים שיחררו את המחנה, הם גילו אלפי גופות שלא נקברו. אלפים מתו גם לאחר השחרור, ובגלל התפשטות מחלת הטיפוס והכינים, המחנה הועלה באש, נהרס ופונה. כ-50,000 איש מתו בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן, ביניהם היו אנה פרנק ואחותה מארגוט, שמתו שם במרס 1945.
הבריטים העבירו את הניצולים לבסיס צבאי גרמני סמוך, ושם הוקם הוועד היהודי המרכזי של האזור הבריטי בגרמניה. שיקום החיים היהודיים במחנה העקורים – שהיה הגדול בגרמניה - היה אינטנסיבי באופן מדהים. מחקר של פרופ' חגית לבסקי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מגלה כי בחמש השנים שלאחר השחרור הוקמה למעשה במחנה העקורים בֶּרגֶן-בֶּלזֶן מיני-רפובליקה אוטונומית יהודית, וזאת בטרם הקמת מדינת ישראל.
משוחררי בֶּרגֶן-בֶּלזֶן, שרובם עלו לישראל ויתרם התפזרו בעולם, שמרו במשך שנים על המסגרת החברתית, וציינו מדי שנה את "יום הולדתם" השני, הוא יום השחרור. אלפי ניצולי בֶּרגֶן-בֶּלזֶן היוו במשך שנים רבות קבוצה חברתית רבת-השפעה בישראל ובעולם.
ארגון שארית הפליטה בֶּרגֶן-בֶּלזֶן בישראל מְחַדֵש בשנים האחרונות את פניו. בהנהלתו חברות כיום שלוש נשים, שהיו מהילדות הראשונות שנולדו במחנה העקורים לאחר השחרור. בארגון חברים כיום מאות ניצולים ובני הדור השני והשלישי. בשנה שעברה הצטרף אליו בן דור שני נכבד – הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, שאימו השתחררה בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן. מלכה וייס-גנץ ז"ל, שנפטרה לפני כשנתיים, הייתה רק בת 17 ביום השחרור באפריל 1945. באוגוסט 2010 ביקר בני גנץ – אז עדיין סגן-הרמטכ"ל, בבֶּרגֶן-בֶּלזֶן. גנץ הגיע עם בנו נדב, שעמד אז לפני גיוסו לצה"ל.

תאריך:  02/05/2011   |   עודכן:  03/05/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היומן הקטן של רפאל אוֹלֶבסְקִי / בֶּרגֶן-בֶּלזֶן 1947-1945
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד''ר מוחמד ותד
היום, יום השואה, אני עומד בפניכם עטוף בגלימת אלוהים, חובש את כובע האמונה ונושא את שם האדם, זועק את זעקתם של אלה אשר היו איתנו ואינם עוד    שנים חלפו והפצע עודנו חי    למכחישי השואה אני בז בכל רמ"ח אבריי - זו צריכה להיות דעתו של כל בן-תמותה עלי אדמות
עמי דור-און
אם אומנם עצרת האו"ם תחליט להכיר בספטמבר במדינת "פלשתין" ואם החמאס ינצח בבחירות שיתקיימו בעוד כשנה, תהיה זו פעם ראשונה מאז תום מלחמת העולם השנייה שארגון טרור - שאחד מיסודותיו הוא החרבת ישראל - יהפוך לחבר שווה זכויות באו"ם
אסנת פלאוט
הכלל החשוב ביותר הוא - אל תפחדי לחלום! ינסו להפחיד אותך ויאמרו לך שלא תצליחי, אך אל תקשיבי לניסיונות ההפחדה    אל תתייראי גם מרואי חשבון וממס הכנסה - הם לא ינסו לפגוע בך לרעה    זיכרי: את הדוגמנית הטובה ביותר של העסק שלך
יהודה יפרח
הצעת חוק חשובה עשויה לשנות את מצבם הבלתי אפשרי של רבע מיליון אזרחי ישראל החיים ביהודה ושומרון. הכול תלוי בוועדת השרים לחקיקה
מנשה שאול
סוריה היא משענתה של אירן, בהיותה המדינה הערבית היחידה המגבה אותה והמהווה חוליית קשר לתומכיה - חמאס וחיזבאללה - בעולם הערבי    לכן, הידרדרות המצב בסוריה תקרין על ציר הרשע - אירן, סוריה, חיזבאללה וחמאס - וזה ילך וייחלש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il